De unge vil også have smørrebrød: Så populær er Den Bette Kro

Skrevet af: Michael Qureshi
Morten Gamini har atter skabt en succes i Aalborg
Morten Gamini har atter skabt en succes i Aalborg

Vi er først lige trådt ind i sommeren med juni måneds ankomst.

Men for restauratør Morten Gamini på Den Bette Kro er kalenderen for december 2016 allerede kommet i brug.

De første mange bestillinger til julefrokoster er allerede meldt ind. På åbningsdagen i april indløb alene 16 julefrokost-kuverter.

”Det var et hold, der har fulgt med mig rundt omkring på de steder, jeg har drevet. Mange af mine gæster har været med hele vejen. Jeg har endda et ægtepar, jeg første gang mødte som overtjener på Duus Vinkælder for knap otte år siden. De har været stamkunder på alle mine steder lige siden. Det er sådan noget, der virkelig varmer i hjertet med trofaste kunder,” fortæller Morten Gamini en stille morgen, hvor der gøres klar til, at restauranten fyldes af frokostgæster.

Morten er et kendt ansigt i Aalborg. Og mange, som muligvis ikke kender ham på navn eller udseendet, har stiftet bekendtskab med hans køkken-evner og sans for detaljer på flere gode spisesteder i byen.

I 2013 åbnede han La Strada. Han overtog stedet fra et værtshus og lavede om til et lille hyggeligt spisested med fokus på smørrebrød og dansk mad. Men lokalerne var alt for små i forhold til interessen.

I 2014 skruede han yderligere op på forkælelsen til aalborgensere med åbningen af Hos Isidor Henius.

Det var lukningen af Spritfabrikken, der flyttede produktionen af akvavit til Norge, der gav Morten Gamini inspiration til at åbne Hos Isidor Henius.

”Jeg ville lave et sted, der bevarede det præg, som Spritfabrikken havde sat igennem en menneskealder i den her by. Den var jo nærmest et varetegn. Det skulle være en form for kulinarisk museum, og så leverede de noget interiør. Det kunne de godt se ideen i. Smørrebrød og snaps hænger jo sammen,” forklarer Gamini, der oprindeligt er fra Thy.

Isidor Henius blev en bragende succes, og nåede hurtigt anerkendelse ved en nominering til Årets Frokostrestaurant i hele Danmark blot ni måneder efter åbningen. Gæsterne væltede ind. Men Mortens egen verden væltede også pludselig.

I 2007 fik han konstateret nyrekræft, og den højre nyre blev fjernet. Men efter åbningen af Henius fik han meldingen fra lægerne, at den venstre nyre var kraftigt overbelastet.

Det blev indledningen til et hårdt dialyseforløb.

Morten Gamini havde ikke noget valg. Han måtte sælge sit hjertebarn fra.

”Jeg var i efteråret sammenlagt indlagt tre måneder på sygehuset. Det var et stort psykisk knæk for mig, at jeg ikke kunne blive ved med at køre Henius. Det gjorde ondt i sjælen, da jeg solgte restauranten fra. Der var kælet for så mange detaljer og lagt så mange timer i Henius, at det var som mit barn,” forklarer den anerkendte kok.

Gamini Bette Kro
Den Bette Kro byder blandt andet på torsdagsflæsk, som også er et hit hos de unge

Men hvordan hulen kan Morten Gamini så kort tid efter stå her med en ny restaurant, hvor kunderne vælter ind hver eneste dag?

”Jeg er kommet i et medicinsk forsøg under udvikling, og det er helt klart det, som har reddet mig. Jeg er helt ude af dialyse, og har genvundet kræfterne. Det var ikke svært for mig at finde overskuddet til at åbne en ny restaurant så kort tid efter.”

”Jeg er mere typen, der dør, hvis jeg ligger hjemme på sofaen og har ondt af mig selv. Jeg er afhængig af hele det drive, hvor man skaber noget, som gør folk glade, og som giver andre mennesker en god oplevelse,” lyder forklaringen fra Gamini.

Den Bette Kro har fået en flyvende start siden april-åbningen. Og der er især en helt speciel ting, der har overrasket indehaveren denne gang.

”Der kommer faktisk rigtig mange unge ind, som vil have traditionel dansk mad, og gerne betaler for, at det er ordentligt kvalitet. Jeg tror måske, at man er lidt træt af cafeburger, pasta og sushi. Mad er mode, og nogle gange vender moden tilbage til rødderne. Det er min fornemmelse, at det er sket her,” lyder analysen.

Især konceptet torsdagsflæsk har ramt plet blandt de yngre gæster.

”Jeg kan jo se på Facebook, at de unge ”tagger” hinanden og siger, at her skal vi da lige ind. Og det er lidt overraskende, at det også er de yngre kvinder. Det havde jeg ikke lige regnet med, når det er flæsk ad libitium,” siger Morten Gamini og griner højlydt.

En anden trend har også taget fusen på restauratøren.

”Vi sælger rigtig meget af kalvelever. Det ligger i Top 3, og det havde jeg ikke lige set komme,” lyder det.

Bette Kro Aalborg
Den Bette Kro er et hyggeligt sted inde midt i byen

Selv om priserne hos Den Bette Kro ikke er byens billigste, så er man garanteret, at der er kræset omkring råvarerne.

”Mine gæster skal have det bedste af det bedste. Og kvalitet koster penge. Så det er ikke, fordi jeg bliver rig, når jeg tager 70 kroner for et stykke smørrebrød med leverpostej. Så er det, fordi kvaliteten på råvarerne er i top, og man går mæt herfra. Hvis man får en god solid frokost, så kan motoren godt køre frem til aftensmad, og det er altså sjældent, at man sådan rigtig bliver mæt på klassisk café-mad.”

I det hele taget har Morten Gamini mærket en forandring i Aalborg de seneste år.

”Nordjyder er blevet mere kvalitetsbevidste. Vi har rykket os en del de sidste fem år, og det kan jeg tydeligt mærke. Man vil gerne bruge pengene på kvalitet.”

”De mennesker, der bruger penge på at spise på min restaurant, de får en oplevelse. Det er noget, jeg bestræber mig på at give dem. Men det er også vigtigt at understrege, at jeg ikke konkurrerer mod en gourmet-restaurant eller et buffet-sted, hvor man kan få et mad-orgie. Den oplevelse man får hos mig er en anden, end hvis man går på en kæderestaurant.”

Morten Gamini kalder selv Den Bette Kro for en gammeldags landevejskro midt i Aalborg by. Men man kan roligt konstatere, at mad som den ældre generation er vokset op med har fået en renæssance blandt de yngre.

5 spørgsmål om Aalborg

Yndlingsrestaurant: Jeg har faktisk ikke spist der endnu. Men jeg glæder mig til at komme ind på Bistro 59.

Hyggested: Jeg gider ikke at bruge 80 kroner på en Latté. Jeg siger John Bull Pub.

Yndlingsbutik: Mr Walther nede på Nytorv. Der kan man mærke en lidenskab for det tøj, de sælger.

Her elsker jeg at være: To steder. Den Bette Kro og Lystbådehavnen.

Det bedste ved Aalborg: Er også det værste. Mentaliteten. Vi er så langt nede på jorden, at vi nogle gange ikke kan se ud over plankeværket.

 

 

 

 

 

Kom helt tæt på historien: Museum åbner pop-up udstilling på Budolfi Plads

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Gennem de sidste par år har en af Aalborgs centrale pladser været igennem voldsomme forandringer, og en helt ny Budolfi Plads har taget form.

Under byggeprocessen har arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum fået lov til at kigge med, og selvom de kun har udgravet mindre områder af pladsen, så er der dukket mange flotte fund frem.

Og nu rykker historien ud af museet og ind på pladsen. Det sker lørdag 16. november, når museet i tæt samarbejde med Budolfi Plads A/S åbner en udstilling med Budolfi-fund netop der, hvor de mange fund er gjort.

Det skrivre Nordjyllands Historiske Museum i en pressemeddelelse.

”En vores fornemste opgave som museum er at formidle historien til publikum. Men der er ingen, der siger, at det kun skal foregå på selve museet.

Det kan også være det sted, hvor tingene blev fundet, fordi det tilfører en ekstra dimension til fortællingen om fortidens aalborgensere,” siger Lars Christian Nørbach, museumsdirektør for Nordjyllands historiske Museum.

Også bygherre Budolfi Plads A/S er glade for samarbejdet, som har resulteret i den nye udstilling.

”Vi har haft et rigtig godt samarbejde med Nordjyllands Historiske Museum gennem hele byggeperioden, og vi har fulgt udgravningerne og de spændende fund meget tæt.

Det gode samarbejde og naboskab vil vi gerne fortsætte, og en pop-up udstilling er en god platform til at formidle information og historien om fundene fra byggeperioden,” udtaler Mikkel Højsleth fra Budolfi Plads A/S.

Arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum har de seneste par år udgravet mindre områder af Budolfi Plads ifm. anlæggelsen af den nye plads. Fundet at blandt andet et grubehus fra vikingetiden har rykket ved det sted, hvor Aalborg by opstod for mere end 1000 år siden.
Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Ridderspore og kniv

Under byggefasen har arkæologerne fundet spor af blandt andet huse og værksteder fra både vikingetiden og middelalderen – blandt andet et skomagerværksted fra slutningen af 1300-tallet.

Et andet levn fra fortidens mennesker på Budolfi Plads, som kan ses i den nye udstilling, er en velbevaret kniv fra 1300-tallet. Den er lavet af jern og har et skaft af ben. Den er fra før gaflen blev almindelig, og fortæller om en tid, hvor alle havde sin egen personlige kniv, som man brugte, når man spiste.

Blandt fundene, der vises frem i Budolfi-udstillingen, er også en spore fra 1300-tallet, som var en del af krigerelitens udstyr.

Når middelalderens adelige, beredne kriger pakkede sin hest ind i rustning, var det nødvendigt med sporer, for at hesten kunne mærke rytterens anvisninger. Den fundne spore er af en type, der blev brugt i 1200- og 1300-tallet – en periode, hvor flere kæmpede om kongemagten i Danmark. Fundet af sporen indikerer, at også Aalborg var ramt af disse urolige tider.

En særlig aalborgenser træder frem af fortidens skygge

I udstillingen kan man også se et segl. Eller rettere selve seglstampen, som ejeren har brugt, når han skulle sætte sit segl på et dokument.

Seglstampen blev fundet ved resterne af et hus og et latrin fra 1400-tallet, og den har været brugt til at underskrive dokumenter med. Den latinske inskription afslører, at det har tilhørt en mand ved navn Nicolaus.

Og det betyder ifølge arkæologerne, at huset efter al sandsynlighed har været beboet af netop denne Nicolaus.

Arkæologerne fra Nordjyllands Historiske Museum har fundet mange enkeltgenstande på Budolfi Plads. Blandt andet denne særdeles velbevarede kniv fra 1300-tallet. Den er lavet af jern og har et benskaft. Kniven er fra før gaflen vandt indpas, og stammer fra en tid, hvor bestikket bestod af en personlige kniv, som blev brugt, når man spiste. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Det er ifølge arkæologerne sjældent, at man kan knytte rester af et hus fra senmiddelalderen til en bestemt person. For den Nicolaus, der nævnes på seglstampen, kender vi også andre steder fra.

Skriftlige kilder fra den tid omtaler nemlig en Nicolaus Hanssøn, der i 1491 blev medlem af det eksklusive selskab i Guds Legemeslav, der var en social forening for byens spidser. Og det er sandsynligt, at seglet har tilhørt netop ham.

Ud over seglet, er der fundet tre pilgrimsmærker, som var datidens form for souvenirs, som man hjembragte efter rejser til religiøse steder. De har formentlig alle tilhørt denne Nicolaus, og de kan alle tre ses i udstillingen sammen med seglstampen.

Både seglstampen og pilgrimsmærkerne samt medlemskabet af Guds Legemslav fortæller os, at Nicolaus var en mand af et vist økonomisk og socialt format.

At han har haft et segl, vidner om, at han haft brug for dette i det daglige. Det peger i retning af en større købmands- eller håndværkervirksomhed med forbindelser til den store verden udenfor Aalborg.

Selv små genstande kan rumme en stor historie. Sejlstampen her blev fundet i resterne af et hus fra middelalderen (sidste halvdel af 1400-tallet), og det har blandt andet været med til at identificere ejeren af huset. Pilgrimsmærker fundet samme sted understreger, at ejeren – en Nicolaus Hanssøn – har været en berejst herre. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Åbner lørdag 16. november

Sammen med museets genstande kan man se arkivbilleder af Budolfi Plads udlånt af Aalborg Stadsarkiv samt billeder og video fra selve byggeprocessen.

Pop-up udstillingen er indrettet i et af butikslokalerne med indgang fra Budolfi Plads. Adressen er Budolfi Plads 14, 9000 Aalborg.

Den åbner lørdag 16. november, og der er åbent hver dag i tidsrummet kl. 9.00-17.00. I første omgang kan den ses til og med fredag 31. januar 2020.

Lækre biler til særpriser: Kæmpe Brugtbils Festival med kendte mærker i weekenden

Skrevet af: Redaktionen

Det er ikke så tit, at man kan få en Audi, Golf, Passat eller Skoda til en særpris.

Men i den kommende weekend lørdag d. 16. november og søndag d. 17. november inviterer bilhuset Semler Retail på Ny Kærvej til stor Brugtbils Festival. Fra klokken 11-16 begge dage.

Her kan man få særligt gode priser på de tre kendte mærker Audi, Volkswagen + Volkswagen Erhverv og Skoda.

De kører skarpe priser på deres brugte biler + GRATIS undervognsbehandling på alle brugte biler solgt denne weekend, og ugen efter.

Ender man med at købe en brugt bil derude i weekenden deltager man automatisk i lodtrækningen om et gavekort på 4000,- til et spaophold.

Derudover er der også en anden konkurrence, som alle kan deltage i, hvor man kan vinde et gavekort på 1000 kr.

Gratis pølser, balloner og sodavand

Udover bilerne er der andre gode grunde til at kigge forbi og man kan let tage hele familien med. Der er nemlig sørget for pølsevogn, der deler GRATIS pølser ud, samt sodavand.

Desuden er der balloner til børnene.

Blandt helt skarpe tilbud kan man bl.a. købe en Audi A3 30 TDI Sport Limited Sportsback S Tronic der kun har kørt 8.000 kilometer til 310.000 kr.

En Audi A6 2,0 TDI 190 Ultra Avant S Tronic med 101.000 kilometer på tælleren står i 335.000 kr. Så altså meget bil for gode penge.

En Skoda Fabia 1,0 TSI 95 Ambition Combi der har kørt 3.000 kilometer kan man købe 175.000 kr.

Se flere tilbud på dette link Brugtbil Festival

Hvad: Brugtbil Festival
Hvor: Ny Kærvej 47
Hvornår: Lørdag & søndag d. 16 og 17. november
Klokken 11-16 begge dage

Ugens tip: Grillen Burgerbar laver den ultimative andeburger

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Vi elsker at forkæle jer med de bedste nyheder fra verdens fedeste by, og nu er vi klar med endnu et tiltag, som forhåbentlig får jer til at udnytte endnu flere af de mange lækre kulinariske sager, som byens madsteder byder på.

Ugens Tip er en stor succes på vores søstermedie MigogKbh, hvor redaktionen tipper om alt fra gourmet-pita, lækkert kaffe, smørrebrød og varm chokolade.

Det er vi nu også klar med her på MigogAalborg, og Ugens Tip er et højaktuelt og indbydende ét af slagsen.

Den ultimative andeburger

Vi har før skrevet om Grillen Burgerbars geniale julefrokost-koncept, hvor flæskesteg, kartofler og sovs er byttet ud med burger og bajere.

Hovedingrediensen i julefrokosten er burgeren Grill De Canard, som er deres bud på den ultimative andeburger med rødkål, sprøde flæskesvær og Confit de Canard.

Men den greasy andeburger er ikke kun gæst til julefrokosten, for den findes nemlig også på menukortet i en begrænset periode.

Sidste år kunne burgeren kun bestilles i perioden 1.-23. december, men på grund af stor efterspørgsel har de i år valgt at sætte burgeren på menuen allerede d. 8. november og helt frem til 31. december.

Det virker altså til, at Grill De Canard er ved at blive et decideret julehit, og det så vi som den perfekte andledning til lige at lave en lille tester.

Derfor satte vi GPS’en til Ved Stranden 1 og satte os for at lave en lille andmeldelse af den populære burger.

ANDmeldelse af Confit De Canard

Confit de Canard består som beskrevet af confiteret and, rødkål, flæskesvær og er smurt med Grillen’s mayo.

Kender du endnu ikke til confiteret and, fortjener du næsten at blive kogt i dit eget fedt … for det er netop, hvad andekødet er gået igennem for at blive så mørt, at du kan spise det uden gebis.

Det gik ikke længe fra vi andkom til den fristende burger stod foran os.

Efter kyndig vejledning fra tjeneren valgte vi at supplere burgeren med ekstra and og flæskesvær til 25. kr. ekstra (… for hvorfor ikke?!) og så en gang pickles (+ 5 kr.), som skulle være et tiltrængt syrligt indspark til de mange tunge elementer i burgeren.

Kombinationen af det fede og møre (!) and, den let-syrlige rødkål, mayo’en og brioche-bollen var virkelig lækker!

Men vores klare holdning er, at du ligeså godt kan gå all in og bestille den med ekstra kød og pickles, for det gjorde den samlede smagsoplevelse helt suveræn.

Du vælger selvfølgelig at bestille Confit De Canard som menu (129 kr.), hvor du kan vælge mellem Curly Fries, Fries, Cheese Fries (+10 kr.), Oh My Fries (+20 kr.) eller Sweet potato fries (+10 kr.).

Dertil får du også en valgfri mayo, og her faldt vores valg naturligvis på den hjemmelavede Bearnaise mayo … det var simpelthen for fristende ikke lige at prøve kombinationen af confiteret and og bearnaise sauce.

Spoiler alert: Det fungerer selvfølgelig glimrende!

Den samlede pris for oplevelsen landede på 159 kr. og så tør vi godt garantere, at du ikke går sulten derfra.

Hvad: Grill De Canard (Andeburger med rødkål, sprøde flæskesvær og Confit de Canard)
Hvor: Grillen Burgerbar
Hvornår: Frem til 31/12
Pris: Burger: 109 kr. (både i restauranten og takeaway) Menu: 129 kr (Ekstra and og flæskesvær: 25 kr., Pickles: 10 kr.)