De nye helte: Aalborg Handelsgymnasium uddanner til iværksætteri

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I øjeblikket strømmer ansøgningerne på Aalborgs ungdomsuddannelser ind fra Nordjyllands unge, som til sommer skal tage første skridt i retningen af dét, som skal forme deres fremtid.

Selvom mange kan være i tvivl om, hvad fremtiden skal byde på, så taler antallet af unge, som allerede i teenageårene drømmer om at springe direkte ud i livet som iværksætter sit tydelige sprog.

En ulempe for de unge iværksættere kan dog være manglen på erfaring og praktiske færdigheder, som ofte også er en del af dét at skabe en succesfuld virksomhed.

Flere tilgodeser de unges drømme om iværksætteri

Der findes heldigvis flere og flere steder i Aalborg, som også tilgodeser de unges drømme om en fremtid som iværksætter.

Her kommer den gymnasiale uddannelse hos Aalborg Handelsgymnasium ind i billedet og med fag som afsætning, virksomhedsøkonomi og innovation, der til sidst munder ud i en national innovationskonkurrence, er der virkelig grobund for, at de innovative tanker kan blomstre hos de unge – uden at skulle gå på kompromis med den daglige undervisning.

Fra skoleprojekt til virkelighed

For syvende år i træk afholdt Fonden for Entreprenørskab den store innovationsmesse i Aalborg Storcenter .

I første runde stod 115 elevgrupper fra ungdomsuddannelser i hele region Nordjylland klar til at præsentere den innovations-idé, som de havde arbejdet på i løbet af skoleåret.

Eleverne havde ugen forinden haft generalprøve på skolen, hvor de med feedback havde mulighed for at kunne forbedre produktet før den store dag i Storcenteret, hvor 34 knivskarpe dommere fra erhvervslivet stod klar til at vurdere elevernes idéer.

Eleverne skulle konkurrere i kategorierne Ide, Strategi, Produktudvikling, Markedsføring og Økonomi.

”Hvert eneste år kommer nogle af produkterne fra messen på markedet, så selvom det er en del af et skolefag, kan det for mange også være et springbræt til noget meget mere seriøst.” fortæller underviser Gitte Lynggaard Madsen

De gode idéer kogte over

Selvom standarden og opfindsomheden svingede fra stand til stand, så var det tydeligt, at langt størstedelen af eleverne var gået helhjertet til opgaven.

Blandt andet mødte vi gruppen, som med produktet Capulus var klar til at revolutionere handlen hos landets mange isenkræmmere.

”Vi kunne alle godt tænke os at skabe et produkt helt fra bunden og prøve, hvordan det er at skulle tænke helt ud af boksen. Sådan endte vi med Capulus, som er en funktionel elkedel med fem funktioner,” forklarer gruppen, imens de viser deres flotte prototype frem.

”Det gælder jo om at finde et behov hos forbrugeren, så vi lavede nogle forskellige undersøgelser.

De viste at 70% af de adspurgte havde over fem forskellige køkkenmaskiner, og med Capulus kunne man nøjes med den ene, som både fungerer som en elkedel, termokande og kan varme både kaffe, the og kakao,” fortæller gruppen.

Selvom eleverne har kunnet udvikle produktet under helt frie rammer, så føler de alligevel, at de også har fået meget fagligt ud af forløbet.

”Det har været både spændende og udfordrende at være aktiv i iværksætterprocessen og få lov at bruge sin viden i praksis; og det har bestemt ikke skræmt os fra at skulle gøre det igen.”

Dagens vindere gik direkte videre til den Nationale Entreprenørskabsmesse i Odense, hvor hovedpræmien bl.a. lød på 5.000 kr. og en tur til Kina.

Dagens helt store vinder blev gruppen Salus fra Aalborg Handelsgymnasium, som med idéen om en ansigtsgenkendelses-software beregnet til demente plejehjemsbeboere, endte med at løbe med førstepladsen.

Tidligere elev vandt prestigefyldt innovationspris

Aalborg Handelsgymnasiums elever har med deres faglige kompetencer i merkantile og kommunikative fag gode forudsætninger for at vinde innovationsprisen.

I hvert fald har mange elever fra handelsgymnasiet sidenhen opnået stor succes i erhvervslivet.

Én af de helt store profiler er den kun 23-årige Mike Vestergaard, som i den grad allerede har gjort sig bemærket i advokatbranchen.

Med sin virksomhed Lejernes Frie Retshjælp (LFR) vandt Mike for nyligt den prestigefyldte ”Karnov Nytænkerpris”.

Det var første gang, at en studerende var nomineret til prisen, og Mike fuldendte altså sensationen ved også at tage sejren med hjem.

Handelsgymnasiet skaber iværksættermentalitet

I dag er Mike jurastuderende hos AAU, men æren for hans innovative tankegang og dermed hans vej ind i iværksætteri er han ikke bleg for at tildele hans tidligere skole, Aalborg Handelsgymnasium.

”Hovedparten af dem som læser jura, er STX’er, og min baggrund på HHX har aldrig været en barriere – tværtimod,” fortæller Mike og uddyber:

”Jeg kan sagtens være juraagtig, og det har også min interesse – men samtidigt har jeg også interesse for innovation og iværksætteri.

Handelsgymnasiet har været med til at skabe min iværksættermentalitet, og i min virksomhed bruger jeg aktivt nogle redskaber, som også stammer derfra.”

Mike mener især, at hans daværende undervisere har haft en ekstrem stor påvirkning på, hvor han er i dag.

”Da jeg vandt prisen, var den første, jeg skrev tak til min erhversretslærer, Ulla.

Man må ikke undervurdere lærerens ultimative betydning og påvirkning på én: Jeg var ikke arketypen med høje karakterer, men takket være et sindssygt højt niveau og engagement på lærerstaben blev mit bundniveau alligevel så højt, at jeg kom sikkert igennem alle fagene.”

”Hvis ikke jeg havde haft et fag som innovation, så var LFR nok aldrig sket. Der gik to uger, fra jeg besluttede mig for at gøre det – til at det hele var skabt. Man lærer at turde tænke ud af boksen, og ikke være bange for, hvad andre tænker. Og det er en egenskab, som bestemt ikke bare kommer af sig selv,” slutter Mike.

Ingen fest i Gaden: Statsministeren vil udskyde genåbningen af nattelivet

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Mange festglade nordjyder havde formentlig set frem til genåbningens fase 4, hvor det oprindeligt var planlagt, at genåbningen af nattelivet skulle begynde her i august.

Men statsminister Mette Frederiksen er bekymret over udviklingen i coronasmitten i hele landet, og det fik hende til tasterne på Facebook i går aftes med en længere opdatering om hele situationen.

Her kræver hun blandt andet mere tålmodighed med genåbningen – blandt andet med genåbningen af nattelivet.

“Oprindeligt var planen at begynde en åbning – også af de dele her i august. Det er regeringens holdning, at det skal udskydes,” skriver Mette Frederiksen på Facebook.

Udsættelse kræver økonomisk hjælp

Hvis genåbningen af nattelivet udsættes, kræver det, økonomisk hjælp frem til 1. januar 2021 til både spillesteder, natteliv og turistbranchen. Det mener Dansk Erhverv.

“Det er i vores alles interesse, at virksomheder og arbejdspladser kommer gennem krisen,” siger Brian Mikkelsen til EB.dk

Også Dansk Industri mener, at fortsatte hjælpepakker til natteliv og spillesteder er vigtig, hvis genåbningen udskydes.

Det siger direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, i en pressemeddelelse.

“Vi har forståelse for, at eksempelvis natklubber og tilsvarende virksomheder i den nuværende situation må afvente en yderligere genåbning for alles skyld,” siger han.

Det er på onsdag, at Folketingets partier og forhandler om den videre genåbning.

“Når brancher er lukket ned, vil der selvfølgelig stadig være brug for hjælpepakker. Det forhandler vi også,” skriver Mette Frederiksen på Facebook.

Du kan læse hele hendes opdatering her:

Genoplev magien: Se Harry Potter og De Vises Sten i biografen

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Det har været mere end op ad bakke, for biograferne i Danmark de seneste måneder, der både har været ramt af corona-restriktionerne i forhold til publikum og ikke mindst de mange storfilm, der lader vente på sig på grund af den særlige situation.

Det har blandt andet tvunget biografen i Kennedy til at holde lukket midlertidigt, men den genåbner heldigvis igen fra på torsdag. Det kan du læse mere om her.

Den helt særlige corona-situation gør (heldigvis), at biograferne har plads til en masse gensyn med mange af de film, som har tryllebundet gæsterne gennem årene.

Og i næste weeekend er der særdeles gode nyheder til alle jer, der elsker filmene om Harry Potter.

Harry Potter-magi for 100 kr.

Nu kan nemlig tage med tilbage til Hogwarts, når Nordisk Film Biografer i både Kennedy og City Syd viser Harry Potter og De Vises Sten, som er første film i serien om den sympatiske troldmand.

Der bliver altså mulighed for at få et gensyn med Harry, Ron, Hermione, Hagrid og alle de andre, når de blænder op for J.K. Rowlings magiske trolddomsunivers.

Billetter koster 100 kr. pr. stk., og filmen vises med danske undertekster. Filmen vises i Kennedy lørdag den 15/8 klokken 15.30, mens du kan se den i City Syd søndag 16/8 kl. 14.00.

Du finder billetinfo lige her.

Mere magi weekenden efter

Kan du bare ikke få nok af Harry Potter, er der heldigvis flere gode nyheder.

For allerede weekenden efter blænder biograferne op for anden film i rækken, Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer, hvor Harry, Ron og Hermonie gør klar til deres andet år på Hogwarts, hvor der venter endnu mere spænding og flere udfordringer.

Det kan du finde billetinfo om her.

Mad og koncerter på toppen af Aalborg: Kom til sprødt event på ROOFTOP i næste uge

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvert år er der normalt Blå Festival rundt omkring i Aalborg med de fedeste Live Jazz-koncerter.

Grundet Covid-19 er selve festivalen i sin helhed aflyst, men der bliver heldigvis et par events som sikrer, at der stadig sker noget i Aalborgs midtby.

I næste uge afholdes der fire sprøde jazz-koncerter på Salling ROOFTOP med udsigt over Aalborg. DMI lover sol og lune temperaturer, så der bliver helt sikkert rift om pladserne.

Salling ROOFTOP frister med to stykker af caféens populære smørrebrød og en øl/et glas vin/sodavand samt koncert ved et bord til 175 kr. per person.

“Er du vild med jazz og blues? Så kom på Salling Rooftop, hvor du kan glæde dig til en række spændende artister på toppen af Aalborg,” skriver Salling i et pressebrief.

Kører fra onsdag til fredag

Det hele løber stablen fra onsdag d. 12. august i næste uge og kører torsdag samt fredag hvor der bydes på hele to fede koncerter med masser af god musik og livlig stemning.

Fredag d. 14. august er der som nævnt to koncerter både i løbet af eftermiddagen, som er perfekt til en slags fredagsbar, der skyder weekenden i gang.

Der er også koncert igen om aftenen. Begge koncerter er med populære HP Lange, som er et stort navn inden for jazz og blues.

I mere end 30 år har HP Lange været bluesmusiker på landevejen, og er efterhånden en veteran på musikscenen i Danmark. På scenen leverer HP Lange et energisk mix at Delta – country- og folk-blues.

Sangene får altid en historie med på vejen og repertoireret er en blanding af egne sange og sange, samlet op blandt andet i USA’s sydstater. Sangene og fortolkningerne er hans egne men dybt forankrede i traditionen.

Programmet ser således ud;

Tim Lothar og Holger Daub
Onsdag den 12. august kl. 15-17
Se mere og book plads her

Lundbye og Gudnason
Torsdag den 13. august kl. 15-17
Se mere og book plads her

HP Lange Duo
Fredag den 14. august kl. 15-17
Se mere og book plads her

HP Lange Duo
Fredag den 14. august kl. 18.30-20:30
Se mere og book plads her