De nye helte: Aalborg Handelsgymnasium uddanner til iværksætteri

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I øjeblikket strømmer ansøgningerne på Aalborgs ungdomsuddannelser ind fra Nordjyllands unge, som til sommer skal tage første skridt i retningen af dét, som skal forme deres fremtid.

Selvom mange kan være i tvivl om, hvad fremtiden skal byde på, så taler antallet af unge, som allerede i teenageårene drømmer om at springe direkte ud i livet som iværksætter sit tydelige sprog.

En ulempe for de unge iværksættere kan dog være manglen på erfaring og praktiske færdigheder, som ofte også er en del af dét at skabe en succesfuld virksomhed.

Flere tilgodeser de unges drømme om iværksætteri

Der findes heldigvis flere og flere steder i Aalborg, som også tilgodeser de unges drømme om en fremtid som iværksætter.

Her kommer den gymnasiale uddannelse hos Aalborg Handelsgymnasium ind i billedet og med fag som afsætning, virksomhedsøkonomi og innovation, der til sidst munder ud i en national innovationskonkurrence, er der virkelig grobund for, at de innovative tanker kan blomstre hos de unge – uden at skulle gå på kompromis med den daglige undervisning.

Fra skoleprojekt til virkelighed

For syvende år i træk afholdt Fonden for Entreprenørskab den store innovationsmesse i Aalborg Storcenter .

I første runde stod 115 elevgrupper fra ungdomsuddannelser i hele region Nordjylland klar til at præsentere den innovations-idé, som de havde arbejdet på i løbet af skoleåret.

Eleverne havde ugen forinden haft generalprøve på skolen, hvor de med feedback havde mulighed for at kunne forbedre produktet før den store dag i Storcenteret, hvor 34 knivskarpe dommere fra erhvervslivet stod klar til at vurdere elevernes idéer.

Eleverne skulle konkurrere i kategorierne Ide, Strategi, Produktudvikling, Markedsføring og Økonomi.

”Hvert eneste år kommer nogle af produkterne fra messen på markedet, så selvom det er en del af et skolefag, kan det for mange også være et springbræt til noget meget mere seriøst.” fortæller underviser Gitte Lynggaard Madsen

De gode idéer kogte over

Selvom standarden og opfindsomheden svingede fra stand til stand, så var det tydeligt, at langt størstedelen af eleverne var gået helhjertet til opgaven.

Blandt andet mødte vi gruppen, som med produktet Capulus var klar til at revolutionere handlen hos landets mange isenkræmmere.

”Vi kunne alle godt tænke os at skabe et produkt helt fra bunden og prøve, hvordan det er at skulle tænke helt ud af boksen. Sådan endte vi med Capulus, som er en funktionel elkedel med fem funktioner,” forklarer gruppen, imens de viser deres flotte prototype frem.

”Det gælder jo om at finde et behov hos forbrugeren, så vi lavede nogle forskellige undersøgelser.

De viste at 70% af de adspurgte havde over fem forskellige køkkenmaskiner, og med Capulus kunne man nøjes med den ene, som både fungerer som en elkedel, termokande og kan varme både kaffe, the og kakao,” fortæller gruppen.

Selvom eleverne har kunnet udvikle produktet under helt frie rammer, så føler de alligevel, at de også har fået meget fagligt ud af forløbet.

”Det har været både spændende og udfordrende at være aktiv i iværksætterprocessen og få lov at bruge sin viden i praksis; og det har bestemt ikke skræmt os fra at skulle gøre det igen.”

Dagens vindere gik direkte videre til den Nationale Entreprenørskabsmesse i Odense, hvor hovedpræmien bl.a. lød på 5.000 kr. og en tur til Kina.

Dagens helt store vinder blev gruppen Salus fra Aalborg Handelsgymnasium, som med idéen om en ansigtsgenkendelses-software beregnet til demente plejehjemsbeboere, endte med at løbe med førstepladsen.

Tidligere elev vandt prestigefyldt innovationspris

Aalborg Handelsgymnasiums elever har med deres faglige kompetencer i merkantile og kommunikative fag gode forudsætninger for at vinde innovationsprisen.

I hvert fald har mange elever fra handelsgymnasiet sidenhen opnået stor succes i erhvervslivet.

Én af de helt store profiler er den kun 23-årige Mike Vestergaard, som i den grad allerede har gjort sig bemærket i advokatbranchen.

Med sin virksomhed Lejernes Frie Retshjælp (LFR) vandt Mike for nyligt den prestigefyldte ”Karnov Nytænkerpris”.

Det var første gang, at en studerende var nomineret til prisen, og Mike fuldendte altså sensationen ved også at tage sejren med hjem.

Handelsgymnasiet skaber iværksættermentalitet

I dag er Mike jurastuderende hos AAU, men æren for hans innovative tankegang og dermed hans vej ind i iværksætteri er han ikke bleg for at tildele hans tidligere skole, Aalborg Handelsgymnasium.

”Hovedparten af dem som læser jura, er STX’er, og min baggrund på HHX har aldrig været en barriere – tværtimod,” fortæller Mike og uddyber:

”Jeg kan sagtens være juraagtig, og det har også min interesse – men samtidigt har jeg også interesse for innovation og iværksætteri.

Handelsgymnasiet har været med til at skabe min iværksættermentalitet, og i min virksomhed bruger jeg aktivt nogle redskaber, som også stammer derfra.”

Mike mener især, at hans daværende undervisere har haft en ekstrem stor påvirkning på, hvor han er i dag.

”Da jeg vandt prisen, var den første, jeg skrev tak til min erhversretslærer, Ulla.

Man må ikke undervurdere lærerens ultimative betydning og påvirkning på én: Jeg var ikke arketypen med høje karakterer, men takket være et sindssygt højt niveau og engagement på lærerstaben blev mit bundniveau alligevel så højt, at jeg kom sikkert igennem alle fagene.”

”Hvis ikke jeg havde haft et fag som innovation, så var LFR nok aldrig sket. Der gik to uger, fra jeg besluttede mig for at gøre det – til at det hele var skabt. Man lærer at turde tænke ud af boksen, og ikke være bange for, hvad andre tænker. Og det er en egenskab, som bestemt ikke bare kommer af sig selv,” slutter Mike.

Vej afspærret i Aalborg: Fare for at 20 meter lang betonklods vælter

Skrevet af: Michael Qureshi
Arkivfoto
Arkivfoto

Dele af Rørdalsvej er lige afspærret tæt på Aalborg Portland.

Det skyldes, at en lastbil har påkørt en 20 meter lang betonklods. Det meddeler Nordjyllands Politi fredag eftermiddag.

“Vejen er helt spærret lige nu og der er etableret omkørsel på stedet. Reparation kommer til at tage nogen tid. Ingen er kommet tilskade,” skriver politiet på Twitter.

“Betonoverføringen har løsnet sig i den ene ende og der er fare for at den vælter ned.

Rørene ovenpå betonbjælken bruges til at transportere cement i. Brandvæsenet er tilstede sammen med politiets indsatsleder og vurderer hvad der skal iværksættes i sagen.”

Kan styrte sammen

Politiets vagthavende, Karsten Højrup Kristensen, forklarer til B.T. at politiet modtog en anmeldelse om uheldet kl. 11.51 fredag.

“Lastbilen har af endnu ukendte årsager ramt en betonoverførsel, men man må formode, at det var, fordi lastbilen var for høj,” siger vagtchefen til B.T.

Betonoverførslen går fra den ene side af Rørdalsvej til den anden, og rørende på overførslen bruges til at fragte cement i.

Opdateres

Fra F16 fly til Aairport Festival: Her er din weekend i Aalborg

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen
Arkivfoto
Arkivfoto

Weekenden nærmer sig med hastige skridt.

Vi er som altid klar med de bedste arrangementer og aktiviteter i byen, så du ikke kommer til at kede dig.

Voksne kan bl.a. se frem til en EDM-festival af en anden verden, mens de små kan lege med LEGO og Minecraft i Utzon for at nævne nogle af de spændende begivenheder.

Danske F-16 i vild formation over Aalborg

Fredag d. 17 januar

I morgen skal du holde øjnene rettet mod himlen; der sker nemlig noget udover det sædvanlige.

De danske F-16 kampfly runder 40 år, og det fejrer Fighter Wing Skrydstrup med en større 10-skibs formationsflyvning over Danmark både formiddag (klokken 0900-1130) og eftermiddag (klokken 1330-1550) efter faslagt rute.

Efter tidsplanen kan man se flyene over Aalborg ca. 10.35.

Du kan læse mere her.

Aairport festival

Fredag d. 17. januar og lørdag d. 18. januar

Nu går det endelig løs.

Mega-eventet Aairport Festival, som bliver Skandinaviens største indendørs EDM Festival, tonser afsted fra lørdag til søndag i Gigantium.

De to headliners fredag er Salvatore Gannachi og R3HAB, mens du lørdag kan opleve Q-dance for første gang nogensinde i Skandinavien.

Med over 20 globale DJ-stjerner klar til at underholde, er der lagt op til et storslået show for EDM-elskere, og der er heldigvis stadig billetter tilbage.

Du kan læse mere her.

Arkivfoto: Pxhere

Ung og klassisk i Musikkens Hus

Fredag d. 17. januar

Bliv ramt af den helt store LIVE-oplevelse, når vores 65 musikere inviterer inden for til pretalk, kraftfuld klassisk musik og efterfølgende lounge med Jonny Hefty.

PROGRAM:
Kl. 19.30 Pretalk: ”Livet som musiker”, Øvre foyer
Kl. 20.00 Koncert med Aalborg Symfoniorkester, Sjostakovitj, Symfoni nr. 9, Koncertsalen
Kl. 21.00 Talk & Lounge med Jonny Hefty efter koncerten, Øvre foyer
(Gem din billet – den gi’r 2 for 1 i baren)

Under koncerten bliver du guidet af den formidable dirigent og formidler Jessica Cottis, der blandt andet optræder på BBC. Cottis er internationalt anerkendt for sit intellekt, sin musikalitet, engagement og artikulering.

Køb billetter her

PR-foto

 

MigogAalborg Poker Tournament på Casino Aalborg

Lørdag d. 18 januar

Nu har du igen muligheden for at vinde store pengepræmier med en minimal indsats, når vi afholder MigogAalborg Poker Tournament.

Hver kvalifikation har kun plads til 40 spillere fra start, og de foregår den 18. januar, 24. januar, 25. januar, 31. januar, mens den helt store finale spilles den 1. februar.

Turneringen er en Texas NLH, hvor buy-in er 200 kr. (2000 chips) med mulighed for rebuy indtil første pause. Der er en potentiel pengepræmie på langt over 100.000 kr.

Du kan læse mere her.

Events i weekenden

17/01 Ungdomsringens Musikfestival 2020 i Nordkraft kl. 19.00

18/01 Konfirmandevent i Salling kl. 10.00

18 + 19/01 Design huse i LEGO og udforsk i Minecraft i Utzon kl. 10.00

19/01 Aalborg Vikings – Odense Basketball kl. 11.30 i Aalborg Portland Park

19/01 Kreativt familieværksted i Kunsten kl. 11.00

19/01 Nytårskoncert i Hasseris Kirke kl. 16.00

Kaos i morgentrafikken: Uheld i Limfjordstunnelen skabte massiv kø

Skrevet af: Redaktionen
Arkivfoto
Arkivfoto

Opdateret 8.28

Et uheld i Limfjordstunnelen har fredag morgen skabt lange køer i morgentrafikken.

Fire biler er kørt sammen, og politiet og redningsmandskab er på vej til stedet.

Efter harmonikasammenstødet i Limfjordstunnelen er flere personer kørt til behandling på hospitalet, skriver Nordjyllands Politi på Twitter.
Fire biler kørte sammen i tunnellen, og flere klager over nakkesmerter, wiplash m.m.

Stadig et spor åbent

Vejdirektoratet oplyser følgende;

E45 Nordjyske Motorvej til Tunnelvej, fra Nørresundby mod Aalborg mellem motorvejskryds Vendsyssel og Limfjordstunnelen.

Kødannelse, forlænget rejsetid på op til 10 minutter.

Man anbefaler folk der kommer fra nord, at man kører over Limfjordsbroen, selv om der nok også vil være en del kø.

Man oplyser desuden, at der nok først er normal trafik omkring klokken 9.00.

Opdateres