Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

De nye helte: Aalborg Handelsgymnasium uddanner til iværksætteri

Af Stine Kjølby Christensen

I øjeblikket strømmer ansøgningerne på Aalborgs ungdomsuddannelser ind fra Nordjyllands unge, som til sommer skal tage første skridt i retningen af dét, som skal forme deres fremtid.

Selvom mange kan være i tvivl om, hvad fremtiden skal byde på, så taler antallet af unge, som allerede i teenageårene drømmer om at springe direkte ud i livet som iværksætter sit tydelige sprog.

En ulempe for de unge iværksættere kan dog være manglen på erfaring og praktiske færdigheder, som ofte også er en del af dét at skabe en succesfuld virksomhed.

Flere tilgodeser de unges drømme om iværksætteri

Der findes heldigvis flere og flere steder i Aalborg, som også tilgodeser de unges drømme om en fremtid som iværksætter.

Her kommer den gymnasiale uddannelse hos Aalborg Handelsgymnasium ind i billedet og med fag som afsætning, virksomhedsøkonomi og innovation, der til sidst munder ud i en national innovationskonkurrence, er der virkelig grobund for, at de innovative tanker kan blomstre hos de unge – uden at skulle gå på kompromis med den daglige undervisning.

De nye helte: Aalborg Handelsgymnasium uddanner til iværksætteri

Fra skoleprojekt til virkelighed

For syvende år i træk afholdt Fonden for Entreprenørskab den store innovationsmesse i Aalborg Storcenter .

I første runde stod 115 elevgrupper fra ungdomsuddannelser i hele region Nordjylland klar til at præsentere den innovations-idé, som de havde arbejdet på i løbet af skoleåret.

Eleverne havde ugen forinden haft generalprøve på skolen, hvor de med feedback havde mulighed for at kunne forbedre produktet før den store dag i Storcenteret, hvor 34 knivskarpe dommere fra erhvervslivet stod klar til at vurdere elevernes idéer.

De nye helte: Aalborg Handelsgymnasium uddanner til iværksætteri

Eleverne skulle konkurrere i kategorierne Ide, Strategi, Produktudvikling, Markedsføring og Økonomi.

”Hvert eneste år kommer nogle af produkterne fra messen på markedet, så selvom det er en del af et skolefag, kan det for mange også være et springbræt til noget meget mere seriøst.” fortæller underviser Gitte Lynggaard Madsen

De gode idéer kogte over

Selvom standarden og opfindsomheden svingede fra stand til stand, så var det tydeligt, at langt størstedelen af eleverne var gået helhjertet til opgaven.

Blandt andet mødte vi gruppen, som med produktet Capulus var klar til at revolutionere handlen hos landets mange isenkræmmere.

”Vi kunne alle godt tænke os at skabe et produkt helt fra bunden og prøve, hvordan det er at skulle tænke helt ud af boksen. Sådan endte vi med Capulus, som er en funktionel elkedel med fem funktioner,” forklarer gruppen, imens de viser deres flotte prototype frem.

De nye helte: Aalborg Handelsgymnasium uddanner til iværksætteri

De nye helte: Aalborg Handelsgymnasium uddanner til iværksætteri

”Det gælder jo om at finde et behov hos forbrugeren, så vi lavede nogle forskellige undersøgelser.

De viste at 70% af de adspurgte havde over fem forskellige køkkenmaskiner, og med Capulus kunne man nøjes med den ene, som både fungerer som en elkedel, termokande og kan varme både kaffe, the og kakao,” fortæller gruppen.

Selvom eleverne har kunnet udvikle produktet under helt frie rammer, så føler de alligevel, at de også har fået meget fagligt ud af forløbet.

”Det har været både spændende og udfordrende at være aktiv i iværksætterprocessen og få lov at bruge sin viden i praksis; og det har bestemt ikke skræmt os fra at skulle gøre det igen.”

De nye helte: Aalborg Handelsgymnasium uddanner til iværksætteri

Dagens vindere gik direkte videre til den Nationale Entreprenørskabsmesse i Odense, hvor hovedpræmien bl.a. lød på 5.000 kr. og en tur til Kina.

Dagens helt store vinder blev gruppen Salus fra Aalborg Handelsgymnasium, som med idéen om en ansigtsgenkendelses-software beregnet til demente plejehjemsbeboere, endte med at løbe med førstepladsen.

Tidligere elev vandt prestigefyldt innovationspris

Aalborg Handelsgymnasiums elever har med deres faglige kompetencer i merkantile og kommunikative fag gode forudsætninger for at vinde innovationsprisen.

I hvert fald har mange elever fra handelsgymnasiet sidenhen opnået stor succes i erhvervslivet.

Én af de helt store profiler er den kun 23-årige Mike Vestergaard, som i den grad allerede har gjort sig bemærket i advokatbranchen.

Med sin virksomhed Lejernes Frie Retshjælp (LFR) vandt Mike for nyligt den prestigefyldte ”Karnov Nytænkerpris”.

Det var første gang, at en studerende var nomineret til prisen, og Mike fuldendte altså sensationen ved også at tage sejren med hjem.

Handelsgymnasiet skaber iværksættermentalitet

I dag er Mike jurastuderende hos AAU, men æren for hans innovative tankegang og dermed hans vej ind i iværksætteri er han ikke bleg for at tildele hans tidligere skole, Aalborg Handelsgymnasium.

”Hovedparten af dem som læser jura, er STX’er, og min baggrund på HHX har aldrig været en barriere – tværtimod,” fortæller Mike og uddyber:

”Jeg kan sagtens være juraagtig, og det har også min interesse – men samtidigt har jeg også interesse for innovation og iværksætteri.

Handelsgymnasiet har været med til at skabe min iværksættermentalitet, og i min virksomhed bruger jeg aktivt nogle redskaber, som også stammer derfra.”

De nye helte: Aalborg Handelsgymnasium uddanner til iværksætteri

Mike mener især, at hans daværende undervisere har haft en ekstrem stor påvirkning på, hvor han er i dag.

”Da jeg vandt prisen, var den første, jeg skrev tak til min erhversretslærer, Ulla.

Man må ikke undervurdere lærerens ultimative betydning og påvirkning på én: Jeg var ikke arketypen med høje karakterer, men takket være et sindssygt højt niveau og engagement på lærerstaben blev mit bundniveau alligevel så højt, at jeg kom sikkert igennem alle fagene.”

”Hvis ikke jeg havde haft et fag som innovation, så var LFR nok aldrig sket. Der gik to uger, fra jeg besluttede mig for at gøre det – til at det hele var skabt. Man lærer at turde tænke ud af boksen, og ikke være bange for, hvad andre tænker. Og det er en egenskab, som bestemt ikke bare kommer af sig selv,” slutter Mike.

Del artikel

Andre læser også