De nye helte: Aalborg Handelsgymnasium uddanner til iværksætteri

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I øjeblikket strømmer ansøgningerne på Aalborgs ungdomsuddannelser ind fra Nordjyllands unge, som til sommer skal tage første skridt i retningen af dét, som skal forme deres fremtid.

Selvom mange kan være i tvivl om, hvad fremtiden skal byde på, så taler antallet af unge, som allerede i teenageårene drømmer om at springe direkte ud i livet som iværksætter sit tydelige sprog.

En ulempe for de unge iværksættere kan dog være manglen på erfaring og praktiske færdigheder, som ofte også er en del af dét at skabe en succesfuld virksomhed.

Flere tilgodeser de unges drømme om iværksætteri

Der findes heldigvis flere og flere steder i Aalborg, som også tilgodeser de unges drømme om en fremtid som iværksætter.

Her kommer den gymnasiale uddannelse hos Aalborg Handelsgymnasium ind i billedet og med fag som afsætning, virksomhedsøkonomi og innovation, der til sidst munder ud i en national innovationskonkurrence, er der virkelig grobund for, at de innovative tanker kan blomstre hos de unge – uden at skulle gå på kompromis med den daglige undervisning.

Fra skoleprojekt til virkelighed

For syvende år i træk afholdt Fonden for Entreprenørskab den store innovationsmesse i Aalborg Storcenter .

I første runde stod 115 elevgrupper fra ungdomsuddannelser i hele region Nordjylland klar til at præsentere den innovations-idé, som de havde arbejdet på i løbet af skoleåret.

Eleverne havde ugen forinden haft generalprøve på skolen, hvor de med feedback havde mulighed for at kunne forbedre produktet før den store dag i Storcenteret, hvor 34 knivskarpe dommere fra erhvervslivet stod klar til at vurdere elevernes idéer.

Eleverne skulle konkurrere i kategorierne Ide, Strategi, Produktudvikling, Markedsføring og Økonomi.

”Hvert eneste år kommer nogle af produkterne fra messen på markedet, så selvom det er en del af et skolefag, kan det for mange også være et springbræt til noget meget mere seriøst.” fortæller underviser Gitte Lynggaard Madsen

De gode idéer kogte over

Selvom standarden og opfindsomheden svingede fra stand til stand, så var det tydeligt, at langt størstedelen af eleverne var gået helhjertet til opgaven.

Blandt andet mødte vi gruppen, som med produktet Capulus var klar til at revolutionere handlen hos landets mange isenkræmmere.

”Vi kunne alle godt tænke os at skabe et produkt helt fra bunden og prøve, hvordan det er at skulle tænke helt ud af boksen. Sådan endte vi med Capulus, som er en funktionel elkedel med fem funktioner,” forklarer gruppen, imens de viser deres flotte prototype frem.

”Det gælder jo om at finde et behov hos forbrugeren, så vi lavede nogle forskellige undersøgelser.

De viste at 70% af de adspurgte havde over fem forskellige køkkenmaskiner, og med Capulus kunne man nøjes med den ene, som både fungerer som en elkedel, termokande og kan varme både kaffe, the og kakao,” fortæller gruppen.

Selvom eleverne har kunnet udvikle produktet under helt frie rammer, så føler de alligevel, at de også har fået meget fagligt ud af forløbet.

”Det har været både spændende og udfordrende at være aktiv i iværksætterprocessen og få lov at bruge sin viden i praksis; og det har bestemt ikke skræmt os fra at skulle gøre det igen.”

Dagens vindere gik direkte videre til den Nationale Entreprenørskabsmesse i Odense, hvor hovedpræmien bl.a. lød på 5.000 kr. og en tur til Kina.

Dagens helt store vinder blev gruppen Salus fra Aalborg Handelsgymnasium, som med idéen om en ansigtsgenkendelses-software beregnet til demente plejehjemsbeboere, endte med at løbe med førstepladsen.

Tidligere elev vandt prestigefyldt innovationspris

Aalborg Handelsgymnasiums elever har med deres faglige kompetencer i merkantile og kommunikative fag gode forudsætninger for at vinde innovationsprisen.

I hvert fald har mange elever fra handelsgymnasiet sidenhen opnået stor succes i erhvervslivet.

Én af de helt store profiler er den kun 23-årige Mike Vestergaard, som i den grad allerede har gjort sig bemærket i advokatbranchen.

Med sin virksomhed Lejernes Frie Retshjælp (LFR) vandt Mike for nyligt den prestigefyldte ”Karnov Nytænkerpris”.

Det var første gang, at en studerende var nomineret til prisen, og Mike fuldendte altså sensationen ved også at tage sejren med hjem.

Handelsgymnasiet skaber iværksættermentalitet

I dag er Mike jurastuderende hos AAU, men æren for hans innovative tankegang og dermed hans vej ind i iværksætteri er han ikke bleg for at tildele hans tidligere skole, Aalborg Handelsgymnasium.

”Hovedparten af dem som læser jura, er STX’er, og min baggrund på HHX har aldrig været en barriere – tværtimod,” fortæller Mike og uddyber:

”Jeg kan sagtens være juraagtig, og det har også min interesse – men samtidigt har jeg også interesse for innovation og iværksætteri.

Handelsgymnasiet har været med til at skabe min iværksættermentalitet, og i min virksomhed bruger jeg aktivt nogle redskaber, som også stammer derfra.”

Mike mener især, at hans daværende undervisere har haft en ekstrem stor påvirkning på, hvor han er i dag.

”Da jeg vandt prisen, var den første, jeg skrev tak til min erhversretslærer, Ulla.

Man må ikke undervurdere lærerens ultimative betydning og påvirkning på én: Jeg var ikke arketypen med høje karakterer, men takket være et sindssygt højt niveau og engagement på lærerstaben blev mit bundniveau alligevel så højt, at jeg kom sikkert igennem alle fagene.”

”Hvis ikke jeg havde haft et fag som innovation, så var LFR nok aldrig sket. Der gik to uger, fra jeg besluttede mig for at gøre det – til at det hele var skabt. Man lærer at turde tænke ud af boksen, og ikke være bange for, hvad andre tænker. Og det er en egenskab, som bestemt ikke bare kommer af sig selv,” slutter Mike.

Nordkraft fylder 10 år: Fejres med kæmpe parade igennem Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Visit Aalborg
Foto: Visit Aalborg

Oplev en helt unik forestilling både i byen og i Nordkraft, når centeret fejrer sin 10 års fødselsdag i Aalborg.

Fødselsdagen markeres med en særlig parade, der med optræden, kul, lys, fakler, stemning musik og en helt masse NordKRAFT bevæger sig gennem Aalborg.

Paraden finder sted fredag d. 27. september fra kl. 19.30.

Tre kulvogne, en lanterne med lys i, skuespillere, sambadansere og paradefolk med fakler vil i samlet flok bevæge sig fra Nordkraft gennem Nørregade og Nytorv, når mørket falder på.

Alle i byen er velkomne til at gå med i paraden – eller blot kigge på.

Når paraden rammer Nordkraft igen, er der udstilling, danse-performance og skåltale i Kedelhallen.

Azzurra griller gratis pølser og byder på øl/vand, så længe lager haves.

Fra kulkraftværk til kulturkraftværk

Teater Nordkraft og Kunsthal NORD står bag paraden, som ifølge teaterleder på Teater Nordkraft, Jakob Tekla Jørgensen, passer perfekt som en hyldest til Nordkraft og Aalborg:

“En parade er den helt rigtige fejring i en by som Aalborg, som med Nordeuropas største karneval er vant til den slags optoge.

Aalborg har ændret sig som by, og bygningen Nordkraft er central i udviklingen fra industriby til videns- og kulturcenter i Nordjylland,”

Paradevognene skabes af kunstnerduoen Jens & Morten. Den ene halvdel af duoen, Jens Ardal, har i sit arbejde også taget udgangspunkt i Nordkraft som et billede på Aalborgs udvikling:

“Nordkraft satte i mange år strøm til Aalborg, men sender nu en anden form for energi ud i byen med de mange kultur- og fritidstilbud.

Med paraden viser vi Nordkrafts udvikling fra kulkraftværk til kulturkraftværk og fremhæver vigtigheden af både det fortidige og det nutidige,” siger han.

Efter paraden fortsætter fejringen i Kedelhallen, hvor paradevognene udstilles. Her vil dansekunstneren Sandro Masai lave en performance i Kedelhallen til ære for Nordkraft.

Skuespiller Jacque Lauritsen holder en skåltale skrevet af Teater Nordkrafts bestyrelsesformand, Johannes Andersen.

Vores allesammens Nordkraft

Jakob Tekla Jørgensen understreger, at aftenen er for alle med tilknytning til eller begejstring for Nordkraft:

“Igennem Aalborg løber der usynlige tråde mellem mennesker, og mange af dem løber igennem Nordkraft.

Her mødes folk i aftenskolen, ungdomsskolen, til koncerter, i idrætsforeninger og til træning, til ølsmagning, kunstoplevelser og et væld af arrangementer.

Til paraden mødes alle disse mennesker i et samlet udtryk og fejrer i fællesskab vores allesammens Nordkraft.

Der bliver musik, fest, kunst og optrædener i Kedelhallen – og selvfølgelig pølser grillet over kul!”

Paraden er støttet af Statens Kunstfond og Nordjyllandsværket.

Program fredag den 27. september
19:30 – 20:30: Parade fra Kjellerups Torv (se rutekort)
20:30 – 21:15: Gratis grillede pølser og øl/vand på Kjellerups Torv – så længe lager haves. I Kedelhallen er der udstilling, performance og reception
21:00 – 21:15: Skåltale for Nordkraft i Kedelhallen
21:15 – 22:30: Udstilling og reception

Der tages forbehold for ændringer i programmet.

Hvad: Nordkraft X parade og fejring
Hvor: Nordkraft, Kjellerups Torv
Hvornår: 27. september, 19.30-22.30

Læs mere her.

Kæmpe interesse for legenden: Jan Mølby holder ekstra foredrag i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Jan Mølby er en legende både i Danmark og i Beatles-byen Liverpool.

Da han spillede fodbold var det ofte nok bare at stå omkring midterlinjen og spille sukkerbolde til angriberne. Dengang var der ikke pulsure og hjerterytme-målere for at optimere formen.

Her var det turen til pubben efter kampen, der ofte afgjorde kampe, fordi sammenholdet på fodboldholdet blev skabt over en masse øl.

Kun de færreste danske fodsboldspillere har haft en karriere, der kan måle sig med Jan Mølbys. På 12 sæsoner vandt han tre engelske mesterskaber og tre FA Cup-finaler med Liverpool.

Spillede med verdensstjerner

I perioden spillede The Great Dane sammen med flere af datidens største profiler som Kenny Dalglish, John Barnes og den faste værelseskammerat Ian Rush.

Det har kastet masser af uforglemmelige øjeblikke af sig både på og uden for banen – øjeblikke som Jan Mølby eksklusivt går i dybden med på sin Danmarksturné.

Interessen for Mølbys foredrag er kæmpestor her i Aalborg. Således er der booket et ekstra foredrag ind i Musikkens Hus, som finder sted onsdag d. 30. oktober.

Der er muligvis over en måned til, men allerede nu melder arrangørerne om få billetter tilbage.

Skal vi ikke lige huske tilbage til sidst Mølby var i Aalborg med et foredrag. Der rundede han aftenen af med at tage ned på John Bull Pub og skrive autografer og fortælle flere røverhistorier.

I foredraget i Musikkens Hus kan du blandt andet høre om dengang, da Bruce Grobbelaar måtte sys med 30 sting inden VM-finalen for klubhold, eller da Mølby slog syv tænder ud på Upton Park.

Få også svar på, om han stadig har en butler, og hvorfor han ikke var på julekort med Richard Møller Nielsen.

Hvad: Jan Mølby foredrag
Hvor: Musikkens Hus
Hvornår: Onsdag d. 30. oktober kl. 19.00
Billetter her

Bliver en kæmpe begivenhed: Forventer 25.000 til flytning af Rubjerg Knude Fyr

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Toppen af Danmark
Foto: Toppen af Danmark

Om godt en måned sker der noget helt usædvanligt i Nordjylland, som i den grad også tiltrækker enorm interesse fra aalborgensere og øvrige nordjyder.

Det 23 meter høje fyr Rubjerg Knude, en af Nordjyllands mest kendte attraktioner, skal nemlig flyttes 80 meter til en ny placering.

Dem der har set det i virkeligheden eller endda været oppe i fyret kan nok skrive under på, at det altså er ret stort.

Så det er svært at forestille sig, at man sådan fysisk lige skal flytte fyret.

Kan ryge i vandet

Rubjerg Knude Fyr er nemlig i overhængende fare for på et tidspunkt at ryge i vandet, hvis man ikke reagerer i tide.

Den lokale murerforening Lønstrup Murerforretning skal stå for den komplekse opgave med at rulle attraktionen et stykke væk.

Fyret skal nærmest have rulleskøjter på, og det vil kunne bevæge sig med cirka otte meter i timen.

Det ligger fast, at det sker i uge 43 men selve dagen afhænger af vind og vejr. Ikke desto mindre har man allerede indikationer hos Hjørring Kommune, at det bliver en kæmpe begivenhed.

Faktisk forventer man, at over 25.000 nysgerrige kigger forbi for at se fyret blive flyttet.

Det skriver TV 2 Nord.

Marker som p-pladser og shuttle busser

Man forventer også rigtig mange fra Aalborg, som tager turen op samt fra hele oplandet omkring det berømte fyr.

Flere marker inddrages til at være p-pladser i uge 43, hvor man har en kapacitet på 1500 biler. Derudover indsættes der shuttle busser fra Løkken og Hjørring, som skal køre i pendulfart mellem byerne og Rubjerg Knude Fyr.

“Vi skal hyre busser, vi skal leje telte til de aktiviteter, der skal foregå. Vi skal lave aftaler med rigtig mange mennesker. Vi skal jo have politi, hjemmeværn og beredskab på plads,” fortæller Leif Lund Jakobsen fra Hjørring Kommune til TV 2 Nord.

Beregninger siger, at det det ikoniske fyr med garanti vil skride i vandet, hvis man ikke gør noget.

Derfor tager man den store risiko med at flytte fyret, selv om der kan komme skader på det ved flytningen.