De nye helte: Aalborg Handelsgymnasium uddanner til iværksætteri

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I øjeblikket strømmer ansøgningerne på Aalborgs ungdomsuddannelser ind fra Nordjyllands unge, som til sommer skal tage første skridt i retningen af dét, som skal forme deres fremtid.

Selvom mange kan være i tvivl om, hvad fremtiden skal byde på, så taler antallet af unge, som allerede i teenageårene drømmer om at springe direkte ud i livet som iværksætter sit tydelige sprog.

En ulempe for de unge iværksættere kan dog være manglen på erfaring og praktiske færdigheder, som ofte også er en del af dét at skabe en succesfuld virksomhed.

Flere tilgodeser de unges drømme om iværksætteri

Der findes heldigvis flere og flere steder i Aalborg, som også tilgodeser de unges drømme om en fremtid som iværksætter.

Her kommer den gymnasiale uddannelse hos Aalborg Handelsgymnasium ind i billedet og med fag som afsætning, virksomhedsøkonomi og innovation, der til sidst munder ud i en national innovationskonkurrence, er der virkelig grobund for, at de innovative tanker kan blomstre hos de unge – uden at skulle gå på kompromis med den daglige undervisning.

Fra skoleprojekt til virkelighed

For syvende år i træk afholdt Fonden for Entreprenørskab den store innovationsmesse i Aalborg Storcenter .

I første runde stod 115 elevgrupper fra ungdomsuddannelser i hele region Nordjylland klar til at præsentere den innovations-idé, som de havde arbejdet på i løbet af skoleåret.

Eleverne havde ugen forinden haft generalprøve på skolen, hvor de med feedback havde mulighed for at kunne forbedre produktet før den store dag i Storcenteret, hvor 34 knivskarpe dommere fra erhvervslivet stod klar til at vurdere elevernes idéer.

Eleverne skulle konkurrere i kategorierne Ide, Strategi, Produktudvikling, Markedsføring og Økonomi.

”Hvert eneste år kommer nogle af produkterne fra messen på markedet, så selvom det er en del af et skolefag, kan det for mange også være et springbræt til noget meget mere seriøst.” fortæller underviser Gitte Lynggaard Madsen

De gode idéer kogte over

Selvom standarden og opfindsomheden svingede fra stand til stand, så var det tydeligt, at langt størstedelen af eleverne var gået helhjertet til opgaven.

Blandt andet mødte vi gruppen, som med produktet Capulus var klar til at revolutionere handlen hos landets mange isenkræmmere.

”Vi kunne alle godt tænke os at skabe et produkt helt fra bunden og prøve, hvordan det er at skulle tænke helt ud af boksen. Sådan endte vi med Capulus, som er en funktionel elkedel med fem funktioner,” forklarer gruppen, imens de viser deres flotte prototype frem.

”Det gælder jo om at finde et behov hos forbrugeren, så vi lavede nogle forskellige undersøgelser.

De viste at 70% af de adspurgte havde over fem forskellige køkkenmaskiner, og med Capulus kunne man nøjes med den ene, som både fungerer som en elkedel, termokande og kan varme både kaffe, the og kakao,” fortæller gruppen.

Selvom eleverne har kunnet udvikle produktet under helt frie rammer, så føler de alligevel, at de også har fået meget fagligt ud af forløbet.

”Det har været både spændende og udfordrende at være aktiv i iværksætterprocessen og få lov at bruge sin viden i praksis; og det har bestemt ikke skræmt os fra at skulle gøre det igen.”

Dagens vindere gik direkte videre til den Nationale Entreprenørskabsmesse i Odense, hvor hovedpræmien bl.a. lød på 5.000 kr. og en tur til Kina.

Dagens helt store vinder blev gruppen Salus fra Aalborg Handelsgymnasium, som med idéen om en ansigtsgenkendelses-software beregnet til demente plejehjemsbeboere, endte med at løbe med førstepladsen.

Tidligere elev vandt prestigefyldt innovationspris

Aalborg Handelsgymnasiums elever har med deres faglige kompetencer i merkantile og kommunikative fag gode forudsætninger for at vinde innovationsprisen.

I hvert fald har mange elever fra handelsgymnasiet sidenhen opnået stor succes i erhvervslivet.

Én af de helt store profiler er den kun 23-årige Mike Vestergaard, som i den grad allerede har gjort sig bemærket i advokatbranchen.

Med sin virksomhed Lejernes Frie Retshjælp (LFR) vandt Mike for nyligt den prestigefyldte ”Karnov Nytænkerpris”.

Det var første gang, at en studerende var nomineret til prisen, og Mike fuldendte altså sensationen ved også at tage sejren med hjem.

Handelsgymnasiet skaber iværksættermentalitet

I dag er Mike jurastuderende hos AAU, men æren for hans innovative tankegang og dermed hans vej ind i iværksætteri er han ikke bleg for at tildele hans tidligere skole, Aalborg Handelsgymnasium.

”Hovedparten af dem som læser jura, er STX’er, og min baggrund på HHX har aldrig været en barriere – tværtimod,” fortæller Mike og uddyber:

”Jeg kan sagtens være juraagtig, og det har også min interesse – men samtidigt har jeg også interesse for innovation og iværksætteri.

Handelsgymnasiet har været med til at skabe min iværksættermentalitet, og i min virksomhed bruger jeg aktivt nogle redskaber, som også stammer derfra.”

Mike mener især, at hans daværende undervisere har haft en ekstrem stor påvirkning på, hvor han er i dag.

”Da jeg vandt prisen, var den første, jeg skrev tak til min erhversretslærer, Ulla.

Man må ikke undervurdere lærerens ultimative betydning og påvirkning på én: Jeg var ikke arketypen med høje karakterer, men takket være et sindssygt højt niveau og engagement på lærerstaben blev mit bundniveau alligevel så højt, at jeg kom sikkert igennem alle fagene.”

”Hvis ikke jeg havde haft et fag som innovation, så var LFR nok aldrig sket. Der gik to uger, fra jeg besluttede mig for at gøre det – til at det hele var skabt. Man lærer at turde tænke ud af boksen, og ikke være bange for, hvad andre tænker. Og det er en egenskab, som bestemt ikke bare kommer af sig selv,” slutter Mike.

Så skal der stemmes: Her er finalisterne til AALBORG AWARDS 2020

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Fra Aalborg Awards 2019
Fra Aalborg Awards 2019

Så er vi klar til at løfte sløret for, hvem der er kommet igennem nåleøjet og er blandt finalisterne til årets AALBORG AWARDS 2020, som finder sted fredag den 3. april.

I år er det suverænt MigogAalborgs læsere, der beslutter, hvem der løber med priserne, og i første omgang har I valgt de 6 slutnominerede i hver kategori.

Over 10.000 har stemt i den indledende nomineringsrunde, og igen i år har det været ekstremt tæt løb i langt de fleste kategorier.

Resultatet fra indledende runde er nulstillet, og vi er nu klar med en helt ny afstemning, hvor den endelige vinder af de enkelte kategorier skal findes.

STEM PÅ DINE FAVORITTER LIGE HER

Kæmpe fest i vente

Vi har igen i år rykket AALBORG AWARDS ind i Aalborg Hallen i Aalborg Kongres & Kultur Center, hvor der bliver plads til over 900 gæster. Sidste år var der totalt udsolgt til showet og afterparty.

Billetterne er netop sat i salg, og denne gang er det udelukkende med siddepladser – find din billet lige her

Det bliver en forrygende aften med rød løber, drinks, et fedt show med kåringer og så ikke mindst et med et megafedt afterparty, hvor natklubkongerne fra TooManyLeftHands er klar til at sparke festen i gang.

Sidste år spillede de blandt andet på Tinderbox, de stod for Aalborgs største Gadefest on Tour på Gammeltorv og så har de også netop spillet på Aairport Festival.

TooManyLeftHands er netop kendt for at tage de største hits og mixe dem med deres eget touch, og regnes for at være blandt de bedste DJs.

Vært på selve AALBORG AWARDS bliver Nicolaj Lange, der også har været det de to forgående år.

Hvis du vil prøve at have følelsen af at komme med til den største rød løber fest i Aalborg, så er det AALBORG AWARDS.

De slutnominerede til AALBORG AWARDS 2020 er:

Årets Restaurant

Fellini
Karma Sushi
MEAT
SMAEK
Tabu
Textur

STEM HER

Byens Bedste Burger

Burger Boom
Burger GO
Burger Shack
Cafe Vi2
Grillen Burgerbar
Vestre Baadelaug

STEM HER

Byens Bedste Kaffe

Behag din smag
Café Vi2
Espresso House
Kochs Kaffebar
Penny Lane
Starbucks

STEM HER

Byens Bedste Take Away

Azzura
Caspars
Fandanko
Karma Sushi
La Bottega
Nadias

STEM HER

Årets Café

Caféministeriet
Café Peace
Café Vi to
Penny Lane
Salling Rooftop
Ulla T

STEM HER

Årets Bar/Natklub

D’wine Bar
Heidis
Helmuth
John Bull
Pigen og Trompeten
Zwei Grosse

STEM HER

Byens Bedste Brunch

Cafeministeriet
Café Spiret
Helmuth
MEAT
Café Peace
Ulla T

STEM HER

Byens Bedste Pizza

Azzura
Fellini
La Bottega
San Giovanni
Sticchi’s
Tony Pizza

STEM HER

Årets Bedste Butik

Fandango
Luksus Baby
Shaping New Tomorrow
Sinnerup
Skjold Burne
Vero Moda

STEM HER

Årets Eventsted

Event Aalborg
FunCenter
Musikkens Hus
Skråen
Aalborg Kongress og Kulturcenter
Aalborg Zoo (Jul i zoo)

STEM HER

Byens Bedste Cocktails

Bar V Comwell Hvide Hus
Helmuth
Klostertorvet
Vesterå
Restaurant Struktur
Ulla T

STEM HER

Årets Shoppingoplevelse

Friis
Magasin
IKEA
Plantorama
Salling
Aalborg Storcenter

STEM HER

Hvad: AALBORG AWARDS afholdes af MigogAalborg
Hvor: Aalborg Kongres & Kultur Center
Hvornår: Fredag d. 3. april kl. 18-01.00
Billet-info:
Siddeplads: 349 kr.
Inkluderer 1 drink, snacks under showet, indgang til Award-show og MEGA Afterparty
Køb billet her.

Eksplosiv underholdning: Kom til spektakulært fysikshow på Salling ROOFTOP

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Fysikshow
Foto: Fysikshow

Vi har ramt midten af vinterferien, og hvis du begynder at mangle gode idéer til, hvordan de mindste i familien skal underholdes, har vi fundet et sikkert hit på Salling ROOFTOP i morgen.

Der er nemlig spektakulært Fysikshow med en gruppe af fysik- og nanostuderende med en særlig trang til at formidle deres fysikviden eksplosivt.

Det sker i morgen, torsdag den 20 februar, fra klokken 16.00 – 17.00 på toppen af Aalborg.

Sådan så det ud, da de underholdte på ROOFTOP i Århus:

Naturvidenskab er alt andet end kedeligt

Fysikshow er fra Århus Universitet, og de arbejder på at udbrede glæden ved naturvidenskab og i særdeleshed ved fysik.

“Fysik er mere og andet end tørre ligninger på en tavle – den eksisterer overalt i vores hverdag, er baggrunden for samfundets udvikling, og så er det bare virkeligt fedt at lave eksperimenter!

Vi lægger stor vægt på, at alle vores demonstrationsforsøg forklares grundigt – og det er utroligt, så langt man kan nå med ganske lidt basisviden,” fortæller de.

Vi kan se frem til spektakulære eksperimenter spækket med eksplosioner, røgskyer og meget mere.
Hvad: Fysikshow
Hvor: Salling ROOFTOP
Hvornår: Torsdag d. 20. februar fra kl. 16-17.
Du finder mere info her.

Vinterferie-aktiviteter i Shoppen: Mød cirkusartister og lav dit eget fastelavnsris

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen
PR foto: Shoppen
PR foto: Shoppen

Vinterferien er over os, og det betyder masser af begivenheder i Aalborg til store som små.

Shoppen i City Syd har også linet en række gratis aktiviteter op.

I morgen kan du møde cirkusartisterne Rebekka og Mikkel, som optræder med showet Cirkus Skattejagt fra klokken 13.00 til 15.30.

Rebekka er Danmarks disco-darling, som har vundet DM i diverse dansearter, og tryllekunstner og entertainer Mikkel er vinder af talentkonkurrencen “MAGIC KID” i Cirkusland. 

De optræder med jonglørnumre, akrobatik, linedans, klovnerier og hemmelige trylletricks, hvor børnene bliver involveret på en lærerig og pædagogisk måde.

Kreative aktiviteter for alle

Fredag den 21. februar kan du fra kl. 13.00 til 16.00 dekorere din egen fantasifulde billedramme ved hovedindgangen i Shoppen.

Der bruges servietter og decoupage papir i mange forskellige afskygninger og kun fantasien sætter grænser for, hvordan rammen kan dekoreres.

PR foto: Shoppen

Lørdag den 22. februar har du mulighed for at lave dit eget fastelavnsris, som du er velkommen til at tage med hjem efterfølgende.

Det kan pyntes med fjer, palietter, slik, piberensere og meget andet.

Læs mere her.