Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

De ældre skipper tandlægebesøget

Af Annoncør

En analyse fra VIVE og Københavns Universitet viser, at der er mange danskere fra den ældre generation, som ikke bruger tandlægen regelmæssigt. Faktisk undgår hver fjerde dansker over 80 at lægge visit hos tandlægen. Det er alvorlige tal, for besøger man ikke tandlægen i ny og næ, kan det have større konsekvenser, særligt når man er ældre. 

Hver femte ældre

Ud over at de ældre ikke tager regelmæssigt til tandlægen, så viser analysen også, at næsten hver femte ældre i alderen 65-79 år ikke havde været til tandlægen de sidste tre år. Det skyldes dog ikke coronapandemien, da analysen blev foretaget inden da.

Der er gode grunde til at tage til tandlæge regelmæssigt, da man kan få opdaget alvorlige tandproblemer i tide og dermed undgå en billigere regning. 

Årsagerne til manglende tandlægebesøg

Analysen peger på, at det kan være helbredsudfordringer som demens, der kan være årsag til, at man ikke er tilknyttet voksentandplejen. Modtager den ældre kommunal pleje, er der også mindre tilknytning til den almindelige tandpleje.

Der findes også en omsorgstandpleje for dem, som ikke kan gå på de almindelige tandplejeklinikker, men som der også er ældre, der ikke er tilknyttet. Rapporten henviser derfor til et større forskningsprojekt, som skal fremme tandsundheden blandt de skrøbelige ældre.  

At leve med tandsmerter

Hvis man ikke går til tandlægen regelmæssigt, kan man døje med smerter. Det kan være tandkødsbetændelse, huller eller andet, som kan forhindre en i at leve en almindelig hverdag. Lever man med tandsmerter, kan det faktisk forværre livskvaliteten. Hvis man har en tandpine, kan det både skyldes betændelse eller skader, så det er en god idé at kontakte sin tandlæge, hvis man oplever de symptomer.

Føre til sygdomme

Man kan udvikle en lang række sygdomme på grund af dårlig mundhygiejne. Det er sygdomme som hjertekarsygdomme og sukkersyge, som ofte kan ske på grund af parodontitis, som er tandkødsbetændelse, der har stået på i længere tid. I de seneste år er det blevet forsket i sammenhængen mellem parodontitis og sygdomme som gigt og diabetes.

Parodontitis kan påvirke blodsukkerreguleringen, og dermed kan man udvikle diabetes. Det hænger også sammen den anden vej, da der er risiko for at udvikle parodontitis, hvis man ikke kontrollerer sin diabetes.

Ud over sygdomme kan parodontitis også føre til, at ens tænder falder ud. Dårlige tænder kan også føre til yderligere dårlig sundhed. Når man har dårlige tænder, kan man godt undgå at være sammen med andre og opleve ensomhed. Oplever man ensomhed over længere tid, kan det påvirke ens mentale helbred, hvilket kan vise sig ved stress og depression.

Danskere undgår tandlægen

Generelt er det under halvdelen af de voksne i Danmark, som springer over det årlige tandeftersyn. Det har været et problem blandt unge, som når de er fyldt 18, undgår at kontakte tandlægen. Derfor er der blandt andet blevet indført gratis tandpleje for de 18-21-årige for at få flere unge til at tage initiativ til at få det årlige eftersyn.

Selv om de ældre ikke går meget mindre til tandlæge end andre aldersgrupper, så skal det stadig tages hånd om, da dårlig mundhygiejne kan føre til andre helbredsproblemer.

Del artikel