Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Danske fortidsminder fejres: Kom på en helt særlig byvandring i Aalborg

Af Emil Kjær Jørgensen

For fjerde år i træk er Slots- og Kulturstyrelsen og en lang række lokale kulturhistoriske museer landet over gået sammen om at skabe en fortidsmindedag i Danmark for at få danskerne ud i by og land, hvor man vil give dem et øget kendskab til og en større interesse for danmarkshistorien via et besøg på et af vores mange, fantastiske fortidsminder.

I år sker det søndag 28. april, og Nordjyllands Historiske Museum byder på to forskellige arrangementer.

Her kan publikum helt gratis tage med på arkæologisk byvandring i middelalderens Aalborg eller høre mere om jernalderbondens liv ved Rødland Hede. Det skriver de i dag i en pressemeddelelse.

Arkæologisk byvandring i middelalderens Aalborg

Arkæolog ved Nordjyllands Historiske Museum, Christian Vrængmose, vil på fortidsmindedagen  tage interesserede aalborgensere med rundt på en byvandring i den vestlige del af middelalderens Aalborg.

Christian Vrængmose beretter om de senere års arkæologiske fund i denne del af byen samt, hvad de kan fortælle om borgerne i middelalderens Aalborg.

Man kan for eksempel høre mere om byens befæstning og udstrækning samt om bronzestøbere og møntslagning i 1000-tallet. Undervejs gøres der blandt andet stop ved Budolfi Kirke og Helligåndsklostret samt på det sted, hvor den nedlagte og nu forsvundne Skt. Peders Kirke lå.

Danske fortidsminder fejres: Kom på en helt særlig byvandring i Aalborg
Foto: Nordjyllands Historiske Museum
På fortidsmindedagen 28. april kan du møde arkæolog Christian Vrængmose, der giver en arkæologisk
byvandring i Aalborgs gader.

Det er gratis at deltage, men på grund af pladshensyn gælder først-til-mølle-princippet, og museet forbeholder sig ret til at afvise folk. Der er plads til 50 deltagere på denne særlige byvandring.

Man kan tilmelde sig den arkæologiske byvandring ved at ringe på 99 31 74 20 eller henvende sig personligt i museumsbutikken på Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg, i museets åbningstid tirsdag-lørdag kl. 10-17.

Se jernalderbondens marker ved Rødland Hede

Sporene efter en jernalderbondes mark og dyrkning af denne kan være svære at se i dag mere end 2000 år senere.

De fleste steder har tidens tand udvisket sporene, men ved Rødland Hede kan man faktisk stadig se bondens marker, næsten som de så ud på kanten af bronzealderen og jernalderen (i de sidste århundreder inden Kristi fødsel) og frem til omkring år 200 e. kr.

Til dette års fortidsmindedag 28. april kan man møde arkæolog ved Nordjyllands Historiske Museum, Lone Andersen, ved netop Rødland Hede, syd for Hjortdal i Jammerbugt Kommune. Her vil hun vise markerne frem og fortælle historien bag – og naturligvis binde det sammen med områdets oldtidshistorie.

Danske fortidsminder fejres: Kom på en helt særlig byvandring i Aalborg
Foto: Nordjyllands Historiske Museum
Til fortidsmindedagen 28. april kan man ved selvsyn se de mere end 2000 år gamle marker, som
jernalderbønderne dyrkede ved Rødland Hede. Trods tidens tand, er de stadig tydelige for det blotte øje.

”Det er et af Danmarks flotteste, hvis ikke det flotteste, marksystem fra jernalderen. Man kan se markerne, som de lå dengang. De er selvfølgelig groet til med lynghede, men man kan tydelig se de ca. 1 meter høje jordvolde, der omkranser markerne. Man kan nærmest se, hvordan jernalderbonden har dyrket marken og pløjet med en primitiv ard, og man kan sagtens fornemme, at der nok ikke har været et stort udbytte,” fortæller Lone Andersen.

Marksystemet på Rødland Hede er omkring 2 ha, og består af lave jordvolde, som indkredser små rektangulære marker på op til 15 x 30 meter. I dag kan vi dog med vores moderne hjælpemidler se, at de fredede marker har været en del af et større marksystem, hvor kun en mindre del er bevaret. Opdelingen og de mange små marker tyder på, at landbruget på det tidspunkt har været ret velorganiseret.

Søndag 28. april kl. 10, varighed ca. en time.

Mødested: Rødland Hedes P-plads ca. 400 meter nord for adressen Hjortdalvej 301, 9460 Brovst (mellem Tranum og Hjortdal)

Sporene efter bronzealderens og jernalderens agerbrug er også med til at give en større og mere nuanceret fortælling om det bronze- og jernalderfolk, som har levet i lige netop det her område. Der ligger omkring 15 gravhøje fra bronzealderen i nærheden, hvoraf to af dem ligger et stenkast fra markerne. Det kan derfor sagtens tænkes, at bønderne, der har dyrket jorden på Rødland Hede, og de døde, som er begravet i højene tæt derved, er fra om ikke samme tid, så i hvert fald fra samme boplads.

Området blev opdaget i 1912 af den daværende direktør for Nationalmuseet, Sophus Müller. Selve den fantastiske historie om opdagelsen og fredningen tager sin begyndelse i starten af 1900-tallet, og den vil Lone Andersen naturligvis også fortælle på fortidsmindedagen.

Turen til Rødland Hede på årets fortidsmindedag er ganske gratis og varer ca. en time. Det anbefales, at man tager fornuftige sko på. Tilmelding ikke nødvendig.

 

Del artikel