Første stik i Aalborg: Dansk coronavaccine testes på 3.000 frivillige

Det er efterhånden længe siden, at nyheder om coronatest, nedlukninger og vacciner var dagligdag.
Ikke desto mindre er der en nyhed på området.
Vi er nemlig et skridt tættere på en dansk coronavaccine, når de første forsøgsdeltagere, der er med i den afgørende fase-3 afprøvning af den danskudviklede vaccine mod COVID19 fra Bavarian Nordic, bliver stukket på Aalborg Universitetshospital.
Det skriver Region Nordjylland i en pressemeddelelse.
Det bliver på torsdag den 27. oktober, at forsøgsdeltagerne får stikket, og det bliver en særlig dag for professor og overlæge ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, Henrik Nielsen.
Som national koordinator for den vigtige fase 3-afprøvning af den nye vaccine mod COVID19, er det hans afdeling, der kommer til føre nålen i overarmen på de første europæiske forsøgsdeltagere.
“Det er uhyre spændende, for selvom vi allerede har gode vacciner, kunne vi godt tænke os en vaccine, som både har en længerevarende effekt, og som er lettere at håndtere.
Disse ønsker tror vi, at denne nye vaccine kan indfri, blandt andet fordi, den er udviklet med en anden teknologi end de vacciner, der bruges i dag,” siger Henrik Nielsen.
Han fortæller, at de første forsøg på dyr og mennesker netop har indikeret, at vaccinen, der fremstilles af Bavarian Nordic, giver flere antistoffer og en mere varig beskyttelse.
Samtidig behøver vaccinen heller ikke at blive transporteret og opbevaret ved meget lave temperaturer, sådan som det er tilfældet med vaccinerne fra Pfizer og Moderna:
“Det ser ud til, at den nye vaccine kan opbevares som andre vacciner i et køleskab. Det vil gøre mange ting nemmere,” siger Henrik Nielsen.
Lodtrækningsforsøg skal dokumentere effekt
I forsøget bliver 3.000 frivillige fra Danmark, Belgien og USA prikket med Pfizers vaccine-booster eller Bavarian Nordics nye vaccine. Hvilken af de to vacciner afgøres ved lodtrækning, hvor selv ikke forskerne ved, hvem der får hvad.
“Vaccinerne gives af vores meget erfarne sygeplejerske, som ud fra en tilfældigt generet liste giver en indsprøjtning med Pfizer eller den nye vaccine.
Først når forsøget er afsluttet, og alle data er indsamlet, får vi forskere og forsøgsdeltagerne svaret på, hvilken vaccine, der er blevet givet.
Over de næste måneder rekrutterer de medvirkende hospitaler deltagere til forsøget, som alle følges i et halvt år, hvor der løbende indsamles blodprøver og andre data. Forventningen er, at forskerne til næste sommer har de data, de skal bruge,” fortæller Henrik Nielsen og fortsætter:
“Efter selve afprøvningen udestår et stort arbejde med at behandle de mange data, som skal danne grundlag for dokumentationen af vaccinens effekt, og i sidste ende forhåbentlig myndighedernes godkendelse af, at den kan komme på markedet. Dette vil tidligst ske i 2024.”
Henrik Nielsen er stolt over, at Aalborg Universitetshospital har fået rollen som koordinator for de danske hospitaler, som deltager i fase 3-afprøvningen:
“Det er faglig en anerkendelse af, at vi i Infektionsmedicinsk Afdeling har erfaringen og kompetencerne til at varetage lægemiddelafprøvninger, og at være med til at udvikle en vaccine, som har så stor national interesse og betydning, er noget helt særligt,” slutter han.