Mere vild natur: Aalborg Kommune vil være Danmarks vildeste
Vores natur er i krise og tusindvis af dyre- og plantearter er i risiko for at uddø.
Derfor har miljøminister Lea Wermelin igangsat kampagnen ”Sammen om et VILDERE Danmark”, som skal motivere og inspirere landets borgere, i kampen for mere vild natur i Danmark.
I den forbindelse har miljøministeren udskrevet en konkurrence, hvor alle landets kommuner er inviteret til, at dyste om titlen som ’Danmarks Vildeste kommune’.
Ud over anerkendelsen får vinderkommunen også en gevinst på 1 million kroner fra Den Danske Naturfond, der skal bruges til et VILDT naturprojekt.
Aalborg Kommune er “naturligvis” med i konkurrencen. Det skriver de i en pressemeddelelse.
Vil fortsætte den gode udvikling
For Aalborg Kommune er natur og biodiversitet ikke en ny dagsorden.
Som en af de første kommuner fik Aalborg Kommune en biodiversitetsstrategi, nemlig Rig Natur i 2017. Året efter blev den fulgt op af Natur-, Parker og udelivspolitikken Under Åben Himmel, hvor der opstilles konkrete mål for kommunens natur og grønne områder.
Derfor er Aalborg Kommune allerede i fuld gang med at ændre driften af egne arealer, med fokus på biodiversitet – og arbejder hårdt på at sikre og udvikle de allerede eksisterende naturperler i kommunen.
Fokus på naturen
Siden 2018 har kommunen udført minimum 20 biodiversitetstiltag på tværs af kommunens grønne arealer.
Fokus har været på at give plads til naturen ved konvertering af store klippede græsørkener til oplevelsesrige rum med et sum af liv og blomstrende urter, kvashegn til pindsvin og insekter,bevare gamle træer, brug af hjemmehørende planter mm.
Alt sammen til gavn for biodiversiteten.
Rådmand for By- og Landskabsforvaltningen Hans Henrik Henriksen ser meget frem til konkurrencen:
“Projektet taler lige ind i kommunens igangværende arbejde med implementering af vores biodiversitetsstrategi, og den er et kærkomment initiativ til at invitere alle med på vognen. Aalborg Kommune vil derfor opfordre alle til at støtte op om konkurrencen, for kommunen kan ikke løse opgaven alene.”
Stadsgartner Kirsten Lund Andersen uddyber:
“Samarbejdet og engagementet på tværs af borgere, erhvervsliv og interesseorganisationer er et kendetegn for Aalborg Kommune. Den egenskab skal vi huske også at bruge, når det handler om biodiversitet”.
Alle kan være med
Intet er for småt! Selv initiativer som såning af vilde urter i sin altankasse vil insekterne straks kvittere for.
Så uanset om du er borger, erhvervsdrivende, lodsejer, haveejer eller repræsenterer en skole, institution eller virksomhed, kan du være med til at hindre tabet af arter i vores skønne, nordjyske natur.
Aalborg Kommune står i den forbindelse rådighed med faglig vejledning til større projekter.
Desuden udgiver Aalborg Kommune informationsmateriale omkring frøblandinger og brochuren Rig natur i haven. Den følges, inden for meget kort tid, op af en vejledning til øget biodiversitet på større grønne fællesarealer.
Fakta
- Konkurrencen begynder marts 2021 med kåring af vinder i slutningen af 2022.
- Konkurrencen følges af Impact tv og sendes på DR1 i 2023.
- Gevinst på 1 mio. fra Den Danske Naturfond til vildt naturprojekt.
- Rammerne for konkurrencen: FRI LEG.
- Dommerpanel: Miljøminister Lea Wermelin, Frank Erichsen og biolog Morten DD Hansen.
- Deltagere: Alle 98 kommuner i landet er inviteret til at deltage.