Danmarks fyrværkerikonge er fra Aalborg: Leverer krudt til hele Europa

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Både på nationalt og internationalt plan er Aalborg kendt og anerkendt for mange ting.

Vi er frontløbere, når det kommer til at tilgodese miljøet, vi har landets mest berygtede bargade, vi er værter ved Nordens største karneval – og tidligere var byen også verdenskendt for at producere sprit.

Men noget, som mange aalborgensere måske ikke ved, er at Aalborg også er kendt for at kunne levere noget af det bedste fyrværkeri i hele verden.

Siden 1998 er der blevet designet og produceret festfyrværkeri til den store guldmedalje fra Aalborg Fyrværkerifabrik.

Martin Sørensen startede fabrikken for snart 20 år siden. I dag er det en kæmpe forretning med 400 forhandlere fordelt over hele landet – og en omsætning på mellem 100 og 120 millioner på blot de fire dage op til nytår.

Så Martin Sørensen fra Aalborg må i den grad siges at være en ukronet fyrværkerikonge. Så er han i øvrigt også manden bag Sørensen’s, som er Aalborgs nyeste spisested.

Stor efterspørgsel fra udlandet

Det er ikke kun i Danmark, at det aalborgensiske fyrværkeri er eftertragtet.

Faktisk er efterspørgslen nu så stor, at fabrikken må udvide og flytte fra de lokaler, som ellers har huset virksomheden siden starten.

Udvidelsen kommer bl.a. til at betyde, at over 1100 europæiske virksomheder i fremtiden kan se frem til at få leveret ægte, aalborgensisk fyrværkeri.

”Aalborg Fyrværkerifabrik har et ry for at være de bedste kvalitetsmæssige i Danmark – og det er også vores mål.

Vi går selvfølgelig efter at have konkurrencedygtige priser, men vi vil på ingen måde skære i kvaliteten.

Heldigvis er efterspørgslen nu blevet så stor, at vi i løbet af 2018 flytter hele virksomheden til Aalborg,” fortæller Martin til MigogAalborg.

Sikkerhed før alt andet

Noget andet, som også adskiller fabrikken fra mange af konkurrenterne, er det store fokus på sikkerheden:

”For os er det sikkerhed før alt andet.

Det er bestemt dyrere at lave sikkert fyrværkeri, fordi man ikke sparer på pap, rør og materialer.

Men det kan altså betale sig: Vi har aldrig haft en forsikringssag i hele vores historie.”

Nye designs og effekter hvert år

På Aalborg Fyrværkerifabrik er en raket langt fra bare en raket.

På trods af den korte udløbsdato bruger Martin og hans team et helt år på at skabe nye designs og effekter inden for fyrværkeri.

Folk skal opleve et brag, som de sent vil glemme.

”Når man har været 30 år i branchen, så kommer inspirationen af sig selv.

Aalborg Fyrværkerifabrik er blevet trendsættere, når det kommer til moden inden for fyrværkeri.

Det skifter fra år til år, hvad folk gerne vil have, og så udvælger vi selv de fabrikker i Kina, som kan producere de designs og effekter, vi efterspørger.”

”Sidste år var det blå, der hittede, hvilket var både dyrt og svært at lave pga. indholdet af kobber, som priserne kører op og ned på hele tiden,” forklarer Martin og afslører gerne, hvad dette års store hit bliver:

”Moden lige nu er kraftfulde batterier. De varer måske kun 40 sekunder, men til gengæld er de også så voldsomme, at folk får blæst overskægget af.” siger Martin med et smil.

Fyrværkeri til enhver smag

På vores besøg på Aalborg Fyrværkerifabrik fremviste Martin også flere af årets nyheder.

Foruden de enorme batterier, som kan få det til at krible i fingrene på enhver fyrværkerientusiast, blev vi også præsenteret for et andet innovativt tiltag, som i den grad er oppe i tiden:

Nemlig bæredygtigt emballage, som efter brug opløser sig selv efter brug – og dermed kan spare én for oprydning på gaderne.

Men uanset hvilket budget eller ønsker man har for årets helt store festdag, så er netop fyrværkeriteltet i Aalborg, overfor IKEA, helt oplagt at besøge.

”Vi oplever oftest, at folk gerne vil have nyhederne – men vi har alligevel valgt også at køre outlet fra vores telt i Aalborg af de raketter, som vi ikke fik solgt sidste år.

Det er godt for os at kunne rydde lidt ud, men samtidigt kan folk også komme og gøre en god handel med en besparelse på 40-50%,” siger Martin.

Støtte til idrætsklubberne

Udover teltet i City Syd bliver der som sædvanligt også solgt ud fra flere af byens boldklubber og idrætsforeninger.

”Vi er meget involverede i idrætsklubber i både Jylland og på Sjælland. Klubberne sørger oftest selv for salget, og så får de overskuddet, som kan svinge mellem 20.000 og 50.000 kr.

Vi er glade for at kunne støtte klubberne på denne måde, og de er generelt rigtig gode til at sælge, så det er en god aftale for alle,” afslutter Martin.

Årets fyrværkerisalg fra Aalborg Fyrværkerifabri i City Syd blev skudt i gang i morges d. 27. december klokken 8 og løber frem til d. 31. december klokken 16.

Andelsboliger er hotte igen: Så hurtigt rives de væk

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Ejerlejlighedsmarkedet og lejeboligmarkedet er eksploderet med høje priser de sidste par år.

Det har medført at boligsøgende har søgt andre muligheder for at finde et tag over hovedet.

En ny opgørelse fra Boliga viser, at andelsboliger er blevet mere eftertragtet og flere boligsøgende har valgt at blive andelshavere.

Laveste antal af udbudte andelsboliger i 10 år

Schweiziske obligationer, renteswap og konkurs har ofte været sat i forbindelse med køb af en andelsbolig. Men de dage lader til at være talt.

Til trods for de skrækhistorier, som har gjort, at flere har holdt sig væk fra andelsboligforeningerne i adskillige år, så er udbuddet af andelsboligerne lavere end det sidste årti.

Opgørelsen viser, at fra perioden d. 1 april til 1. oktober 2018, har der været 2.716 andelsboliger offentlig til salg.

Det er ikke mange, hvis man kigger tilbage i samme periode i 2013 – der blev der sat 12.569 andelsboliger til salg.

En forskel på intet mindre end 9.853 andelsboliger.

Årsagen til at andelsboligerne er blevet så eftertragtet kan skyldes, at de økonomisk kan være mere tilgængelige end de tilsvarende ejerboliger, mener cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Reakredit Danmark.

”Det er en naturlig konsekvens af de senere års kraftige prisstigninger på ejerboligmarkedet, mens mange andelsboliger er bundet af maksimalpriser,” siger Christian Hilligsøe Heinig til Boliga.

Har du læst vores artikel om hvad forskellen på en andelsbolig og en ejerbolig er – klik her.

En andelsbolig kan kun sælges til den maksimalpris, som andelsboligforeningen har sat andelsværdien til.

Det betyder i praksis, at sælgeren af andelsboligen ikke frit kan bestemme, hvor stor en pose penge andelsboligen skal koste, når den udbydes til salg.

Derfor må boligen højst sælges til den beregnede maksimalpris.

Køberne skal være hurtige på aftrækkeren

Valgmulighederne for køberne har været meget færre end for fem år siden, og opgørelsen fra Boliga viser også, at køberne har skulle træffe en beslutning hurtigere.

Statistik fra Boliga.dk

For også liggetiderne har haft en betydning – de er dalende, hvilket viser hvor eftertragtet andelsboligerne har været i år.

I år nåede en andelsbolig en liggetid på 118 dage på landsplan i gennemsnit.

Sidste år var liggetiden 180 dage, altså et halvt år, og i 2012 på 261 dage. I øjeblikket er liggetiden i Aalborg  gennemsnitlig på 148 dage.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig forventes det økonomiske opsving at fortsætte, og det vil betyde, at der stadig er en efterspørgsel på andelsboliger.

”Det vil bevirke, at der stadig over det kommende års tid vil være stor rift om mange andelsboliger, og at de primært vil blive solgt uden om en ejendomsmægler,” siger han til Boliga.

Prøv Aalborgs nye søgeportal på ejer- og lejebolig

MigogAalborg Bolig har lanceret Boligswipe som er en ny og meget lettere måde at søge boliger på. Find de boliger der matcher dig inden for location og søgekrav – og nærstuder så de rigtige

Følg vores nye boligmedie MigogAalborg Bolig her – alt med ejendomme og de fedeste boliger i Aalborg

INFO:

På MigogAalborg Bolig skriver vi om de spændende boliger i Aalborg og omegn, som skiller sig ud på den ene eller anden måde. Vores artikler er ikke sponsoreret, medmindre det står tydeligt markeret.

Er du ejendomsmægler eller har en bolig til salg og mener MigogAalborg Bolig bør omtale en bolig eller projekt, så skriv til christine@migogaalborg.dk eller direkte på vores Facebook.

Den nye øl-is er på markedet: Her kan du købe den i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

De fleste er enige om, at en øl skal serveres iskold.

Der stopper sammenligningen mellem is og øl nok også for de fleste.

Men det vil de to Thy-virksomheder Premier Is og Thisted Bryghus gerne anfægte.

I slutningen af maj lancerede de nemlig en helt ny øl-is. Det gav genlyd i hele Norden, og således også her på MigogAalborg. Læs mere om det her.

Den kan købes i Aalborg

Nu er Thagaard-isen så på markedet.

“Vi har mærket en stor interesse for at få isen på markedet, og nu er vi klar,” siger Kommerciel Direktør Christian Brink, Premier Is/Mejerigaarden, i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at mange faktorer spiller ind, når man skal lancere en helt ny is i et nyt samarbejde.

“Da der er tale om en speciel is i forhold til normalen, har Thisted Bryghus skullet producere smagsingredienserne, isen har skullet produceres, produktet skal godkendes af fødevaremyndighederne og så videre.

Det er baggrunden for, at alle har måttet vente,” siger Christian Brink.

Thagaard-isen er baseret på smagene fra Thagaard-øllen, der er en del af Nationalpark-serien fra Thisted bryghus.

“Vi glæder os over samarbejdet med Premier Is, og en øl-is er et helt nyt marked for os. Vi glæder os til at se, hvad øl-isen måske fører med sig af andre projekter i fremtiden, siger Bryggeridirektør Aage Svenningsen, Thisted Bryghus.

Thagaard-isen kan købes i udvalgte MENY-butikker over hele landet. Her i Aalborg kan du altså finde den i Kennedy Arkaden og på Otto Mønsteds vej 1 ved City Syd.

Sådan smager den

Processen for at lave øl-issen er en meget omfattende og detaljerig proces.

I forsommeren plukkes de ny-udsprungne birkeblade og de lysegrønne granskud i skoven tæt på Nors Sø i Nationalpark Thy.

På Thisted Bryghus bliver de naturlige aromaer fra skoven indfanget, når man brygger den milde og friske Thagaard Øl.

Øllet udgør en særdeles spændende og sansebehagende smagsingrediens, og bidrager med lette aromaer af pebermynte og citrus i Thagaard Isen.

Smagsoplevelsen understreges af den cremede flødeis, der har sin oprindelse fra danske landmænd, hvis køer leverer fløden til de lækre og velsmagende flødeisvarianter fra Mejerigaarden og Premier Is i Thy.

MigogAalborg Shop

Har du i øvrigt set, at MigogAalborg lige har lanceret en webshop med lave priser på kvalitetsprodukter?

Tjek det ud her – eller klik på billedet

JØRN gentager succes: Julefrokost med udsigt over Limfjorden

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Hvis der er én restaurant i byen, som kan prale af den helt perfekte placering, kan det næsten kun være Restaurant JØRN.

Den er placeret i den arkitektoniske perle, Utzon Center, tæt ved både fjord og by.

I de helt unikke omgivelser serverer de dagligt elegante frokostretter, med sans for både detaljer og smag.

Om torsdagen har de stor succes med deres Wine & Dine, hvor de serverer lækker aftensmad til hverdagspris. Det kan du læse meget mere om her.

Sidste år lancerede Restaurant JØRN deres helt særlige form for julefrokost, som var yderst populær.

”Julefrokosten sidste år var en stor succes, så det vil vi selvfølgelig gerne gentage. Det bliver med mange af de samme elementer,” fortæller køkkenchef, Tina Jakobsen, til MigogAalborg.

Foto: Restaurant JØRN
Foto: Restaurant JØRN

God mad i godt selskab

De fleste har nok stiftet bekendtskab med den vilde julefrokost, hvor mad og drikke indtages i bizarre mængder, og skandalerne står i kø.

Hos JØRN vil man gerne tilbage til rødderne, hvor det handler om at hygge sig med god mad og socialt samvær.

”Med al respekt for de julefrokoster med fuld musik på anlægget og dans på bordene, holder vi det lidt mere low key og hyggeligt hernede. Der skal være plads til at snakke og nyde hinandens selskab, selvfølgelig med god mad og drikke involveret.”

Julefrokostmenuen kan deles af selskaber fra minimum otte personer, imens man i ro og mag kan nyde hinandens selskab i den hyggelige restaurant – og selvfølgelig udsigten udover den smukke Limfjord.

Uden trængsel og alarm

Som man kender det fra JØRN, er maden anrettet let og elegant, så man ikke bliver overmæt og oppustet bare ved synet af de mange julegodter.

”Vi vil gerne skabe en oplevelse, hvor alle sanser bliver forkælet. Maden er lavet fra bunden med de bedste råvarer, og de rammer vi serverer det hele i er jo en fryd for øjet,” siger Tina og fortsætter:

”Maden serveres ved bordet, som en slags siddende buffet. På den måde kan gæsterne holde samtalen kørende og koncentrere sig om at hygge sig, mens maden bliver serveret.”

Et besøg på Restaurant JØRN er altid karakteriseret ved de bedste råvarer, og det gælder også, når det kommer til dem med procenter i.

”Vores juleøl er fra Fur Bryghus, og vores snaps er fra Nordisk Brænderi, som virkelig leverer noget af den højeste kvalitet på markedet.”

Lokale råvarer af høj kvalitet

De lækre julespecialiteter kan nydes for 350 kr. pr. person (fra otte personer).

Julefrokost hos JØRN tager imod aftenreservation (fra otte personer) på fredag og lørdage fra 9. november til 15. december. Det er også muligt at bestille bord andre dage i ugen. Her dog min. 20 personer – eller alternativt til frokost, alle ugens dage fra 11-15.

Menuen består af otte retter, som alle er lavet på lokale råvarer af høj kvalitet:

Menu:

Stegt sild – æggecreme – løg

Gravad laks – sennepsdressing – dild

Bagt laks – håndpillede rejser – citron

Grov leverpostej – svampe – bacon – rødbede

Julemedister – sennep – æbleflæsk

Rosastegt andebryst – rødkål – andesauce

Braiseret svinenakke – kartofler – tyttebær

Risalamande – mandler – kirsebærsauce

Danske oste – chutney – oliven – kiks

Serveres med rugbrød og surdejsbrød

Du finder info om bordbestilling og mere info her.