Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Da Thy pludselig blev et kulturelt epicenter i det nordvestjyske

Af Annoncør

Det er længe gået rigtigt godt i det nordvestjyske. Det har thyboerne naturligvis altid vidst. Men nu er det ganske særlige ved den særlige del af landet også ved at nå ordentligt ud over sine egne grænser. Det sker ikke mindst gennem en kulturel transformation, der har været i gang igennem nogle år, som er båret frem af lokale initiativer, relevant branding fra det lokale reklamebureau og en frisk kreativ tilgang til mulighederne og livet her, hvor der er højt til loftet, og visionerne om nye og interessante miljøer kan få frit spil.

Kulturel opblomstring har mange årsager

Der er naturligvis flere grunde til, at Thy pludselig er blevet interessant i manges optik – ikke blot i det nordlige Danmark, men også på Fyn og Sjælland, hvor historien om Cold Hawaii, musikfestivalerne, de nye gallerier og kreamesserne går godt i spænd med billederne af den bjergtagende natur. Det er noget, der kan mærkes på antallet af turister, og det er igen med til at skabe yderligere vækst i området og markere Thy som et hipt kulturelt hotspot, der måske tidligere har været lidt under radaren.


Nationalparken, som var Danmarks første af slagsen, har altid været et trækplaster. Særligt for dem, der holder meget af den maleriske danske natur med sin fauna og sit fugleliv i sin reneste form. Men nu komplimenteres det af et andet vækstlag, der trækker folk til fra nær og fjern, som også får øjnene op for de unikke muligheder, der er området, som de lokale har fået det bedste ud af – fra bæredygtig energiproduktion til gastronomi i høj klasse og alternative miljøer. Og det er altså noget, der tiltrækker opmærksomhed fra både ind- og udland.

Lyse fremtidsudsigter på trods af de medfølgende udfordringer

Med den rivende udvikling er det vigtigt at holde fokus på, at det er en succes, som kommer til at påvirke alt det, der netop er særegent ved naturen og kulturen her, i en negativ retning. Men langt de fleste af de seneste projekter, som har høstet anerkendelse og været med til at skabe interessen, er sket med en enorm respekt for alt det, der altid har været til stede i området. Derfor er der meget, der tyder på, at fremtiden fortsat ser lys ud i en af de områder i landet, hvis image har fået sig noget af et ansigtsløft gennem de sidste årtier. Dermed er Thy et lysende eksempel på, hvordan en hel region i det, som nogle lidt frækt kalder for Udkantsdanmark, kan transformeres til et nyt og dynamisk centrum, der kan rumme interessante og moderne former for kultur og erhverv, der går hånd i hånd med vores smukke naturskatte.

Del artikel

Andre læser også