Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Cyklede 4000 km på 10 døgn for sønnen: Nu har Stig sat et nyt mål

Af Michael Qureshi
Stig fra Aalborg til venstre sammen med sønnen Max
Stig fra Aalborg til venstre sammen med sønnen Max

Stig Nicolaysen fra Aalborg er af en helt speciel støbning. Når man sidder over for ham, ser man ganske vist, at han er en sund fyr og veltrænet.

Men han er mere end det. Han er en jernmand med en jernvilje.

Stig Nicolaysen var i juni blandt deltagerne i et af verdens hårdeste cykelløb i juni. Race Across America. Et cykelløb der går tværs over enorme USA på en strækning på 4829 kilometer på 12 døgn.

Desværre lykkedes det ikke for den seje nordjyde at gennemføre hele løbet. Med mindre end 1.000 km tilbage til målstregen måtte han opgive, fordi en nerve i hånden var så medtaget, at han havde svært ved at bremse.

Det var simpelthen uforsvarligt at fortsætte. Stig Nicolaysen var grædefærdig, da han stod af cyklen.

”Det var et hårdt øjeblik at træffe den beslutning. Men det var simpelthen for risikabelt, fordi der blandt andet var nedkørsler forude. På alle andre punkter var jeg fint kørende til at gennemføre, så det var virkelig ærgerligt, at det stoppede mig.”

Stig i Aalborg

Vi møder Stig på Café Abbey Road. Han er frisk, smilende og snakkesalig. Han har fortalt historien om projektets fødsel mange gange efterhånden både til medier og til adskillige foredrag efter løbet. Men han er glad for at fortælle sin historie.

Stig’s søn Max fik konstateret lymfekræft i 2013. Midt i mørket satte de et fælles mål for at fjerne fokus fra sygdommens fangarme.

Stig skulle deltage i det ekstreme Race Across America, og Max skulle være med i ledsagerbilen.

Projektet i det brede perspektiv var en kæmpe succes. Max har ikke længere spor af cancer i kroppen, og cykel-missionen har bragt far og søn endnu tættere sammen.

Men det sidder stadig lidt dybt i Stig Nicolaysen, at han ikke kom over målstregen i løbet, hvor han blandt kom igennem ørken-strækninger. Temperaturerne vekslede i løbsperioden fra 43 grader til minus 3.

Stig i Aalborg
Thomas Enevoldsen og Stig Nicolaysen i en god snak på Café Abbey Road

Derfor afslører han nu over for migogaalborg.dk, at han har sat sig for en ny deltagelse i Race Across America.

”Jeg havde det lidt sådan, at det var once in a lifetime. Så da jeg stod af cyklen, så var jeg sikker på, at det ville jeg ikke prøve igen. Men som min massør Lars Henrik blandt andet har sagt, så er det en bevægelse, vi har sat i gang. Så nu har jeg sat næsen op efter 2019,” forklarer Stig Nicolaysen.



Det lyder af meget med tre års forberedelse, men det handler ikke kun om fysikken i forhold til at gennemføre ekstremløbet.

”Vi skal have tre år til at få tingene på plads. Jeg skal ud og samle nye sponsorere og samarbejdspartnere. Jeg skal også have samlet et crew, der skal med mig. Det er enormt opslidende at være en del af, selv om det er mig, der sidder på cyklen,” forklarer Stig.

Den nordjyske jernmand er heller ikke i tvivl om, at han vil være bedre forberedt næste gang. Nu kender han omstændighederne, og hvad man bliver udsat for. Og det er absolut ikke småting.

”Det kræver eksempelvis stor logistik omkring påklædningen. Du går fra den ene yderlighed til den anden. Jeg havde brugt fem døgn i ørkenen på at træne i forhold til varmen. Vi fandt for eksempel en god enkelt løsning med en lang tennisstrømpe fyldt med isterninger, som så var bundet rundt omkring halsen.

Stig i Aalborg
Det var ekstreme forhold Stig var igennem i USA

Den kølede mig så meget ned, at jeg kunne fortsætte. Jeg havde det sådan set fint med varmen, selv om der var omkring de 40 grader nogle gange og luften stod helt stille,” fortæller Stig Nicolaysen.

”Det at cykle i en ørken var nok den største oplevelse. De skovler jo sand, som vi skovler sne på en hård vinterdag. Vi oplevede sandstorme, hvor jeg stort set ikke kunne se længere end en halv meter frem. Det er denne slags, som gør Race Across America så exceptionelt,” uddyber Stig.

Det er fascinerende, når han fortæller om den rejse på cyklen, der startede i Californien. Blandt andet var der døgnrytmerne, hvor der ikke var tid til at sove særligt meget på de 10 døgn.

”Jeg havde en fast søvnrytme i på halvanden time i døgnet og så to powernaps på 20 minutter. Og jeg skal love for, at man falder i søvn øjeblikkeligt, når man lukker øjnene. Der er noget fascinerende ved at komme så meget i søvnunderskud og mærke hvordan man presser kroppen,” siger Stig.

Forinden Race Across America havde han deltaget i et tilsvarende løb i Irland, hvor han cyklede 2200 km på fem døgn. Men USA-løbet var vildere og hårdere.

To gange i løbet af turen, måtte han ganske enkelt stå af cyklen af ren udmattelse.

”Der var de to tidspunkter, hvor jeg ikke kunne cykle to meter. Men så fik jeg et kvarters powernap og en gang burger og pomfritter fra McDonalds, og så var jeg stærkt kørende igen. Det er faktisk sjovt, hvor meget man kan præstere igen efter så kort hviletid,” lyder det fra Stig Nicolaysen.

Stig i Aalborg

Det hårdeste i løbet var rent faktisk at nå tidsgrænsen på de første 1500 kilometer.

”Vi havde på forhånd svært ved at tyde stigningsprocenterne i løbet af ruten, og da vi nåede Arizona, kom der en stigning, der kunne have ødelagt det hele. Jeg var i tvivl om jeg ville nå det første timecut, og jeg har aldrig i mit liv presset mig selv så hårdt fysisk for at nå den top.

Da jeg nåede til nedkørslen måtte jeg simpelthen af cyklen, hvor jeg græd som pisket, for jeg kunne se, at det lykkedes.

Det havde været forfærdeligt at se Max i øjnene, hvis jeg var røget ud efter de første 1500 kilometer. Der var så mange følelser i det her. Gennem hele turen sagde min krop og mit hoved flere gange, at jeg skulle stoppe, men jeg havde hele vejen igennem den der sindssyge motivation, fordi det handlede om så meget mere end bare et løb.”

Stig i Aalborg
Hele projektet har bragt Stig og sønnen Max endnu tættere sammen

Han havde tre følge-teams med som deltes om to biler og en autocamper. Uden deres hjælp var Stig Nicolaysen ikke kommet så langt.

”De stod nogle gange midt ude på en øde landevej og lavede bølgen. Eller de læste løbende de mange støttende beskeder og kommentarer på Facebook op for mig,” fortæller Stig Nicolaysen, der med sin deltagelse i løbet også samlede en stor donation ind til Børnecancerfonden.

Nu står Stig Nicolaysen så her efter nogle år, der fuldstændig har ændret hans liv. Før sønnen Max blev syg fyldte cykling ikke det store i Stig’s liv.

Nu har det i den grad en hovedrolle, fordi han med Race Across America har fået så mange mentale redskaber, som han føler, at han kan overføre til andre.

Stig i Aalborg

Og det er netop de erfaringer og de kompetencer, han nu vil dele ud til andre.

”Jeg har lært mig selv alt om målsætning, motivation og vilje og kender til teamwork i yderste konsekvens. Jeg har fundet løsninger til at nå mine mål, og som træningsansvarlig gennem seks år for det lokale Team Rynkeby hold har jeg været motivator for over 300 helt almindelige mennesker, der på godt tre måneder trænes op til at cykle 1.500 km fra Aalborg til Paris.

Jeg ønsker at dele min passion og de mange store oplevelser med andre, og derfor har jeg etableret virksomheden ”Sundhedspedellen”.

Her bliver den første aktivitet ” Team Sundhedspedellen” som starter den 8. november med et 11 måneders sundheds – og netværksforløb, hvor deltagerne får venner for livet.

Samtidigt med, at de gennem sunde og sjove aktiviteter bliver klædt på til at ”tro på lortet”, får røde kinder og bliver ”glade i låget” på en cykel. Forløbet afsluttes med et ophold i skønne Toscana og ALLE kan deltage. Også selv om man tidligere kun har cyklet til bageren søndag morgen. Du kan stadig nå at komme med”, fortæller Stig.

Stig i Aalborg

”Sundhedspedellen” tilbyder også sundhedsforløb for virksomheder og private gennem coaching, kostvejledning og motion samt enkeltstående events for virksomheder. Stig vil fortsætte de mange foredrag, og har planer om skrive en bog om sine oplevelser. Om kræftsygdommen, der ramte familien, den vanvittige plan om rejsen tværs over USA, motivationen og de mange store og spændende oplevelser”, slutter Stig.

Du kan følge med i Stig’s nye projekt Sundhedspedellen her

Del artikel

Andre læser også