Den SKAL smages: Chuck Wagon laver en af Aalborgs lækreste burgere

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

I USA er food trucks et velkendt fænomen, hvor folk ofte står i lange køer for at få autentisk, billig og lækker mad.

Men her i Nordjylland har vi faktisk også vores helt egen food truck; Chuck Wagon, der heldigvis også dukker op i Aalborg ind i mellem.

Herfra serverer amerikaneren Mark Birschbach ægte burgere US style, hot dogs, fritter og corn dogs til en stadigt voksende fanskare.

I Aalborg er Chuck Wagon på besøg cirka to gange ugentligt: på Frederikstorv i midtbyen og ved Føtex på Eternitten.

Her på redaktionen synes vi selv, at vi har fingeren på pulsen, og vi gør en stor ære ud af at have smagt på stort set alt, hvad Aalborg har at byde på.

Men vi må blankt erkende, at vi endnu ikke havde haft fornøjelsen af at besøge vognen – og som en stamkunde ved vognen sagde: ”Har i ikke smagt det før? Det er en stor fejl.”

… Og hvor havde han ret.

Burger til enhver smag

Da vi ankommer til Chuck Wagon ved Føtex på Eternitten den 11. januar kl. 12.00, er de første kunder allerede ved at placere deres ordre.

Det første, der møder én er (selvfølgelig) duften af stegte bøffer og ikke mindst lyden af amerikansk countrymusik fra vognen, som understreger, at Chuck Wagon virkelig ér en bid af USA.

Menukortet er simpelt, og der kan vælges mellem Single Burger til 70 kr., Double Burger til 90 kr., Grilled Cheese Burger til 80 kr. og Chilli Cheese Burger til 80 kr. Fritter kan tilkøbes for blot 5 kroner ekstra.

”Jeg går efter at have få burgere, som er velsmagende. Derudover laver jeg ofte special-burgere, som skifter alt efter årstid eller humør,” forklarer Mark til MigogAalborg.

Omkring juletid lavede Mark eksempelvis en Christmas-burger med svinekød, tranebærsauce, valnødder, æble-marmelade, ost … og selvfølgelig bacon.

”Her i januar har jeg kun de klassiske burgere, men lige nu arbejder jeg på en flæskestegs-burger, hvor kødet er tilberedt langsomt i mere end 24 timer. Den skal nok blive et hit,” lover Mark.

Chili cheese, Grilled Cheese og Single Burger

Et andet storsælgende hit var sæson-burgeren “The Stacker”, hvor man selv kunne vælge hvor mange bøffer man ville have i burgeren. Rekorden var på hele 8 bøffer:

“Meat, cheese, meat, cheese … as many as you like,” fortæller Mark med tyk amerikansk accent (… lige til at blive sulten af).

Derudover kan man også lade sig friste af andre klassikere som hot dogs, chili cheese dog og ikke mindst corn dogs – en indbagt pølse –, der virkelig bare smager af U-S-A.

Corn dog

Vi smagte os igennem en Single Burger, en Grilled Cheese Burger og en Chilli Cheese Burger … og vi er ikke bange for at sige, at det er nogle af de bedste burgere, vi har smagt i Aalborg.

Anmeldelserne på nettet taler også sit tydelige sprog, og det er derfor ikke kun her på redaktionen, at man er vilde med Chuck Wagon.

På Facebook har 509 personer anmeldt Chuck Wagon, hvor den samlede score ender på suveræne 4,9 ud af 5.

Køen er ofte lang, men ventiden er det hele værd

Alt er hjemmelavet

Selvom Mark har særdeles travlt med Chuck Wagon, holder den populære foodtruck lukket hver mandag.

Men det betyder ikke, at Mark kan tage en velfortjent fridag – her gøres vognen klar til den kommende uge og de populære hjemmelavede saucer laves fra bunden.

Der bliver blandt andet lavet specialiteter som Apple Jack, Campfire, Honey Mustard og en helt speciel Bloody Mary ketchup.

Her på redaktionen prøvede vi den hjemmelavede Campfire-sauce, og den løftede burgeren op på et (om muligt) endnu højere niveau.

Marks hjemmelavde saucer

Derudover har Chuck Wagon også altid et udvalg af specielle Heinz-varianter, som eksempelvis Baconnaise (JA: mayonnaise med bacon!)

Bonus-tip: Du kan købe en flaske med hjem for 45 kr.

Fra skibskok til burgerkonge

Mark var oprindeligt kok på et skib, men han kedede sig ofte, når han var på land.

Derfor opstod idéen om en food truck – et koncept som er yderst populært i Marks hjemland, USA.

”Jeg fandt en vogn, som oprindeligt var blevet brugt til at sælge ost fra. Det tog mig næsten ni måneder at lave den om til Chuck Wagon og finde det udstyr, som kunne passe ind på forholdsvis lidt plads,” forklarer Mark.

Chuck Wagon startede på de nordjyske landeveje i marts 2016, men i november 2016 var han nødt til at sige op på skibet, for som Mark fortæller:

”Folk ville ikke have, at jeg forlod land igen,” og derfor har Mark arbejdet fuldtid med Chuck Wagon lige siden.

Amerikansk hele vejen igennem

En chuckwagon har egentlig sin oprindelse i 1800-tallet i USA, hvor det var et slags transportabelt felt-køkken, som kunne brødføde cowboys og andre arbejdere på prærien.

”Derudover hed min far Chuck, så derfor var det selvfølgelig oplagt at kalde vognen for Chuck Wagon, da det både fortæller noget om mig og mit land.”

Mark havde mange overvejelser om, hvad han skulle servere i sin Chuck Wagon, men efter en god snak med en ven, var planen klar:

”Han sagde til mig: ’Du er amerikaner, du snakker amerikansk, du ved hvordan man laver amerikansk mad. Gør det, du er bedst til og byg det op omkring det.’”

Derfor opstod idéen om amerikanske burgere.

Mulighed for at åbne flere steder i midtbyen

Selvom Mark har rigeligt travlt med de mange lokationer rundt omkring i Nordjylland, er han åben over for at servere autentisk amerikansk mad fra nye steder i fremtiden.

”Jeg har faktisk tilladelse til at være på Gabels Torv, så hvis det kan løses med hensyn til logistikken, så er det helt sikkert et sted, som jeg vil være i fremtiden.”

Og den øgede popularitet kan også betyde, at Mark må udvide vognparken:

”Jeg vokser jo snart ud af den her vogn. 1. januar var vi tre personer i vognen for at kunne følge med ordrerne, og det var lige trængt nok.

Derfor er jeg også i gang med at undersøge mulighederne for en større vogn, hvor jeg også kan udvide menuen med flere amerikanske lækkerier.”

Mark lægger hver måned en plan for Chuck Wagon, som han deler på Facebook. Planen kan dog altid ændres, så Mark anbefaler, at man holder øje på Facebook, hvis sulten melder sig.

I januar kommer Chuck Wagon til Aalborg på følgende tidspunkter:

18. januar: Føtex v. Eternitten (Cirka fra kl. 12.00)
19. januar: Frederikstorv (Cirka fra kl. 12.00)
25. januar: Føtex v. Eternitten (Cirka fra kl. 12.00)