Den SKAL smages: Chuck Wagon laver en af Aalborgs lækreste burgere

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

I USA er food trucks et velkendt fænomen, hvor folk ofte står i lange køer for at få autentisk, billig og lækker mad.

Men her i Nordjylland har vi faktisk også vores helt egen food truck; Chuck Wagon, der heldigvis også dukker op i Aalborg ind i mellem.

Herfra serverer amerikaneren Mark Birschbach ægte burgere US style, hot dogs, fritter og corn dogs til en stadigt voksende fanskare.

I Aalborg er Chuck Wagon på besøg cirka to gange ugentligt: på Frederikstorv i midtbyen og ved Føtex på Eternitten.

Her på redaktionen synes vi selv, at vi har fingeren på pulsen, og vi gør en stor ære ud af at have smagt på stort set alt, hvad Aalborg har at byde på.

Men vi må blankt erkende, at vi endnu ikke havde haft fornøjelsen af at besøge vognen – og som en stamkunde ved vognen sagde: ”Har i ikke smagt det før? Det er en stor fejl.”

… Og hvor havde han ret.

Burger til enhver smag

Da vi ankommer til Chuck Wagon ved Føtex på Eternitten den 11. januar kl. 12.00, er de første kunder allerede ved at placere deres ordre.

Det første, der møder én er (selvfølgelig) duften af stegte bøffer og ikke mindst lyden af amerikansk countrymusik fra vognen, som understreger, at Chuck Wagon virkelig ér en bid af USA.

Menukortet er simpelt, og der kan vælges mellem Single Burger til 70 kr., Double Burger til 90 kr., Grilled Cheese Burger til 80 kr. og Chilli Cheese Burger til 80 kr. Fritter kan tilkøbes for blot 5 kroner ekstra.

”Jeg går efter at have få burgere, som er velsmagende. Derudover laver jeg ofte special-burgere, som skifter alt efter årstid eller humør,” forklarer Mark til MigogAalborg.

Omkring juletid lavede Mark eksempelvis en Christmas-burger med svinekød, tranebærsauce, valnødder, æble-marmelade, ost … og selvfølgelig bacon.

”Her i januar har jeg kun de klassiske burgere, men lige nu arbejder jeg på en flæskestegs-burger, hvor kødet er tilberedt langsomt i mere end 24 timer. Den skal nok blive et hit,” lover Mark.

Chili cheese, Grilled Cheese og Single Burger

Et andet storsælgende hit var sæson-burgeren “The Stacker”, hvor man selv kunne vælge hvor mange bøffer man ville have i burgeren. Rekorden var på hele 8 bøffer:

“Meat, cheese, meat, cheese … as many as you like,” fortæller Mark med tyk amerikansk accent (… lige til at blive sulten af).

Derudover kan man også lade sig friste af andre klassikere som hot dogs, chili cheese dog og ikke mindst corn dogs – en indbagt pølse –, der virkelig bare smager af U-S-A.

Corn dog

Vi smagte os igennem en Single Burger, en Grilled Cheese Burger og en Chilli Cheese Burger … og vi er ikke bange for at sige, at det er nogle af de bedste burgere, vi har smagt i Aalborg.

Anmeldelserne på nettet taler også sit tydelige sprog, og det er derfor ikke kun her på redaktionen, at man er vilde med Chuck Wagon.

På Facebook har 509 personer anmeldt Chuck Wagon, hvor den samlede score ender på suveræne 4,9 ud af 5.

Køen er ofte lang, men ventiden er det hele værd

Alt er hjemmelavet

Selvom Mark har særdeles travlt med Chuck Wagon, holder den populære foodtruck lukket hver mandag.

Men det betyder ikke, at Mark kan tage en velfortjent fridag – her gøres vognen klar til den kommende uge og de populære hjemmelavede saucer laves fra bunden.

Der bliver blandt andet lavet specialiteter som Apple Jack, Campfire, Honey Mustard og en helt speciel Bloody Mary ketchup.

Her på redaktionen prøvede vi den hjemmelavede Campfire-sauce, og den løftede burgeren op på et (om muligt) endnu højere niveau.

Marks hjemmelavde saucer

Derudover har Chuck Wagon også altid et udvalg af specielle Heinz-varianter, som eksempelvis Baconnaise (JA: mayonnaise med bacon!)

Bonus-tip: Du kan købe en flaske med hjem for 45 kr.

Fra skibskok til burgerkonge

Mark var oprindeligt kok på et skib, men han kedede sig ofte, når han var på land.

Derfor opstod idéen om en food truck – et koncept som er yderst populært i Marks hjemland, USA.

”Jeg fandt en vogn, som oprindeligt var blevet brugt til at sælge ost fra. Det tog mig næsten ni måneder at lave den om til Chuck Wagon og finde det udstyr, som kunne passe ind på forholdsvis lidt plads,” forklarer Mark.

Chuck Wagon startede på de nordjyske landeveje i marts 2016, men i november 2016 var han nødt til at sige op på skibet, for som Mark fortæller:

”Folk ville ikke have, at jeg forlod land igen,” og derfor har Mark arbejdet fuldtid med Chuck Wagon lige siden.

Amerikansk hele vejen igennem

En chuckwagon har egentlig sin oprindelse i 1800-tallet i USA, hvor det var et slags transportabelt felt-køkken, som kunne brødføde cowboys og andre arbejdere på prærien.

”Derudover hed min far Chuck, så derfor var det selvfølgelig oplagt at kalde vognen for Chuck Wagon, da det både fortæller noget om mig og mit land.”

Mark havde mange overvejelser om, hvad han skulle servere i sin Chuck Wagon, men efter en god snak med en ven, var planen klar:

”Han sagde til mig: ’Du er amerikaner, du snakker amerikansk, du ved hvordan man laver amerikansk mad. Gør det, du er bedst til og byg det op omkring det.’”

Derfor opstod idéen om amerikanske burgere.

Mulighed for at åbne flere steder i midtbyen

Selvom Mark har rigeligt travlt med de mange lokationer rundt omkring i Nordjylland, er han åben over for at servere autentisk amerikansk mad fra nye steder i fremtiden.

”Jeg har faktisk tilladelse til at være på Gabels Torv, så hvis det kan løses med hensyn til logistikken, så er det helt sikkert et sted, som jeg vil være i fremtiden.”

Og den øgede popularitet kan også betyde, at Mark må udvide vognparken:

”Jeg vokser jo snart ud af den her vogn. 1. januar var vi tre personer i vognen for at kunne følge med ordrerne, og det var lige trængt nok.

Derfor er jeg også i gang med at undersøge mulighederne for en større vogn, hvor jeg også kan udvide menuen med flere amerikanske lækkerier.”

Mark lægger hver måned en plan for Chuck Wagon, som han deler på Facebook. Planen kan dog altid ændres, så Mark anbefaler, at man holder øje på Facebook, hvis sulten melder sig.

I januar kommer Chuck Wagon til Aalborg på følgende tidspunkter:

18. januar: Føtex v. Eternitten (Cirka fra kl. 12.00)
19. januar: Frederikstorv (Cirka fra kl. 12.00)
25. januar: Føtex v. Eternitten (Cirka fra kl. 12.00)

Madfestival skudt i gang midt i Aalborg: Det kan du opleve i morgen

Skrevet af: Michael Qureshi

For andet år i træk blev Nordjysk Madfestival skudt i gang fredag eftermiddag.

Det er brancheforeningen Nordjysk Mad og Turisme, som står bag den store Madfestival, der byder på både aktiviteter og masser af smagsoplevelser for de mange besøgende.

I eftermiddag var der fuld knald på Gammeltorv, hvor der blandt andet blev afholdt Østers Battle. 10 restauranter lavede hver deres version af en lækker østers-ret.

Foto: Dennis Blok

På festivalpladsen er der bar, madboder og foodtrucks, hvor festivalens gæster kan forsynes sig af de nordjyske retter.

Lørdag er der noget for alle aldre. Børnene kan opleve dyr til dyrskue. De voksne kan opleve pastaskole og madworkshop og i det hele taget få et indblik i hvor mange skønne råvarer, der produceres i Nordjylland.

Klokken 11.00 går Årets Grønt Ret konkurrence i gang, hvor flere af Aalborgs samt øvrige Nordjyllands bedste restauranter dyster.

Man kan komme helt tæt på de dygtige kokke og se deres detalje-sans og den måde de bygger en ret op på.

Lørdag den 24. august

Festivalspladsen
10.00 Dyrskue, madboder og stande er åbne.
18.00 Tak for i dag.

Madværksted
10.00 Madworkshop – Tonny’s Tips & Tricks.
12.00 Paulas Pastaskole  og Kornets Hus – Lær at lave italiensk håndlavet pasta af lokale råvarer
14.00 Madworkshop – Tonny’s Tips & Tricks.

De 10 køkkener
11.00 Årets Grønt-ret – Nordjyske restauranter kæmper om at lave den bedste ret med grønsager.

VIP-Lounge
14.00 Jonas Jensen – skab den æstetiske bordopdækning til at fuldende madoplevelsen.

Hvad: Nordjysk Madfestival
Hvor: Gammeltorv
Hvornår: 23. og 24. august

Du finder mere info her.

Ude i god tid: Billigblomst har åbnet en kæmpe juleudstilling

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Om 124 dage er det juleaften,
der er længe, længe til …

Hva’ skal vi dog finde på?
Vi ku’ ta’ i Billigblomst!

Ja, det kan ikke vare længe, før supermarkederne sætter chokoladejulekalendere, pebernødder og plastikgrannet frem på hylderne – men i år er der alligevel en butik, der er kommet dem i forkøbet.

Billigblomst i City Syd har allerede nu taget den helt store kasse med julepynt ned fra loftet. Faktisk har de været i gang siden slut juli: til både stor begejstring og en snert af skepsis fra visse kunder.

Og der er altså ikke bare tale om et par uskyldige julekugler eller lidt dekorations-ler. Tværtimod.

Fyldt til randen med julepynt

Billigblomst har valgt nærmest at proppe hele den ene hal til randen med alt fra juletræer, julemænd, nøddeknækkere, flamingoforme, kagedåser til rensdyr i keramik.

Fethi Polat, der er medejer af Billigblomst, er slet ikke i tvivl om, at sæsonen er skudt i gang lige præcis til tiden.

“Faktisk er vores salg af julepynt på sit højeste i september og oktober. Når vi så rammer december, står det ironisk nok næsten stille,” fortæller han.

Men hvorfor så alligevel sætte frem flere måneder før folk begynder at købe? Det er der et ret praktisk svar på.

“Vi indkøber så store mængder ind, at det ville være helt umuligt for os at nå at pakke det ud og have så kort tid at sælge det i.

I stedet vil vi gerne bruge en masse ressourcer på at få det stillet pænt op, så vores kunder allerede nu kan købe årets julepynt,” siger Fethi Polat.

Kun positiv feedback indtil videre

Den tidlige julestemning deler som altid vandene blandt folk. Nogle af os kan ikke udstå synet – imens det for andre er en længe ventet kulmination på ulideligt mange måneders venten.

Indtil videre har Fethi dog kun oplevet positiv feedback på julelandskabet.

“Vi får rigtig mange reaktioner på det,” siger Fethi med et grin.

“De fleste elsker det og er vilde med at komme i lidt julestemning. Andre synes, det er lige tidligt nok – men det er altid sagt med et smil på læben, og folk er så søde,”

Der er selvfølgelig heller ingen i Billigblomst, der har tænkt sig at proppe julekugler ned i halsen på kunderne. Det klarer de faktisk helt selv og ganske frivilligt.

Krybbespillet har været en bestseller i Billigblomst. I dag, fredag, havde Fethi kun et enkelt tilbage.

“Vi sælger rigtig meget … Man tror det, måske ikke, men mange både private og virksomheder køber deres julepynt så tidligt på året, og derfor er de glade for, at vi allerede nu har et stort udvalg,” forklarer Fethi.

Så hvem ved – måske varer julen også lige til påske i Billigblomst? I hvert fald kan du allerede nu få stillet dine juleabstinenser og sikre et pyntet hjem, der ville gøre selv Gertrud Sand misundelig.

DGI Huset holder stort åbent hus: Prøv en gratis træning

Skrevet af: Michael Qureshi
PR-foto
PR-foto

DGI Huset i Nordkraft har skabt nogle rammer, som er helt unikke.

Her kan man træne under nogle gode forhold med nogle af Aalborgs allerbedste instruktører.

Blandt andet arbejder Aalborgs egen jernkvinde ultraløberen Stine Rex her, og skaber en fed stemning, når hun træner hold.

Lørdag d. 24. august åbner DGI Huset i Nordkraft dørene op, og byder alle interesserede inden for. Her kan man helt gratis prøve forskellige hold og mærke stemningen og opleve rammerne.

Stærkt sammenhold og god stemning

Om man er til cirkeltræning, yoga, Pilates, Zumba og en masse mere så byder DGI Huset på det hele. Der er også hold for børn, som også er gratis at deltage i lørdag.

Så hvis du er nysgerrig på at træne et sted, hvor man bliver udviklet og har et stærkt sammenhold, så bør man kigge forbi til Åbent Hus.

Der er desuden også Åbent Hus for børnene, hvor der også er særlige hold til de yngre. I løbet af formiddagen og lørdag eftermiddag kan aldre som 6-9 år, 4-6 år samt ældre og yngre børn være med og opleve børne-fitness som er sjovt og skønt at være en del af.

“Vi havde Åbent Hus i sidste weekend, og her kom der rigtig mange forbi og fik oplevet det vi har at byde på. Mange har måske hørt om, hvad vi kan tilbyde, men når man først har været her og fornemmet stemningen, så kommer de fleste igen. Vi håber også at se mange igen lørdag,” siger Stine Rex.

DGI Huset har også et tilbud, hvis man køber et hold klippekort til deres Åbent Hus. Hvis man køber et klippekort med 10 klip, så får man 3 klip gratis.

Du kan se hele holdplanen for lørdag d. 24. august her

Du kan tilmelde dig Åbent Hus her