Nyt genbrugskoncept: Byt tøj gratis flere steder i Aalborg
Hvis du tager forbi GAME Streetmekka for at træne, mødes med studiegruppen i Studenterhuset, spiser frokost i Huset i Hasserisgade eller besøger Center for Dansk Jazzhistorie kan det være, at du falder over et tøjstativ (figurativt, forhåbentligt…)
Hvert af de fire kultursteder huser konceptet PopUpLop, der kort og godt går ud på at bytte tøj – helt gratis.
Ser du et eller flere stykker tøj på stativet, som du kan lide, kan du blive den nye ejermand, mens du i bytte afgiver noget fra din egen garderobe, som du ikke længere har brug for.
Bag det næstekærlige og bæredygtige projekt er de to studerende og venner Sidse Rebien og Lucas Arngrimson, der går på henholdsvis 2. – og 6. semester på Kunst og Teknologi på AAU.
De ønsker at skabe samtaler om måden, vi køber og bruger tøj på, men også at opfordre aalborgensere til at komme ud og opleve deres by.
“Det er som en lille skattejagt i din by,” fortæller Sidse med et smil og kigger på Lucas, der supplerer:
“Du kan få noget nyt tøj uden at betale, og så er det ikke afhængigt af, hvor mange midler du har.”
Baseret på tillid
Det er efterhånden almen viden, at modebranchen er en af de helt store syndere, når det kommer til forurening af klimaet.
Derfor er projektet i høj grad også drevet af et håb om at inspirere folk til at købe genbrug eller hvis man køber nyt, at man overvejer, om man virkelig har brug for det.
“Vi vil gerne række ud til dem, der for eksempel køber tøj i H&M og andre fast-fashion butikker. Det er okay, at købe nyt tøj, men mange laver fejlkøb som de kun bruger et par gange og smider væk igen.
Vores opfordring er derfor, at man kigger i sit tøjskab først og ser, hvad der gemmer sig, inden man køber nyt” forklarer Lucas og tilføjer:
“Ellers kan man netop bytte sig til noget nyt med vores tøjstativer.”
Tøjet kom i første omgang fra Lucas og Sidses venner og følgerne på deres Instagram PopUpLop, men nu fungerer stativerne i høj grad som en cirkulær økonomi, hvor besøgende på de fire kultursteder hele tiden udskifter tøjet.
Konceptet kører stort set uden nogen form for tilsyn fra de to studerende eller de andre frivillige.
“Det er baseret på tillid,” slår Lucas fast.
Upcycling og workshops
Udover muligheden for at bytte tøj er der flere lag til PopUpLop.
Lucas og Sidse er nemlig åbne for at lokale vækstlagskunstnere henter tøjet og upcycler det. Herefter vælger de selv, om de giver det nydesignede tøj videre til bekendte eller sælger det.
Sidst, men ikke mindst holder de også workshops, hvor de blandt andet “gentænker modeindustrien og eksperimenterer med vores udtryk, forhold til tøj og hvordan man skaber ting i fællesskab,” som de skriver.
Den første workshop fandt sted i Studenterhuset den 11. maj, men der er planer om flere arrangementer i fremtiden.
Spurgt ind til, om de har andre planer for projektet, svarer Sidse, at det kommer an på, hvad de to initiativtagers fremtid byder på, men at det helst skal være et selvkørende projekt.
“Det kan også blive en NGO, hvor vi hverver andre unge uldsjæle til at være med,” fortæller hun.
Uanset hvad fremtiden byder på, er de åbne for at få nye frivillige, der kan byde ind med idéer og hjælpe med praktiske opgaver såsom at hænge tøj op på stativerne.
Er man ansat hos en kulturlokation og kunne man godt tænke sig sit eget tøjstativ, er man også hjertens velkommen til at kontakte de to studerende.
“Det har været nemt at starte op i Aalborg. Kulturlokationerne og de unge mennesker har været så klar på at samarbejde, og vi er blevet taget rigtigt godt imod,” siger Lucas afslutningsvis.
Du finder PopUpLops tøjstativer hos GAME Streetmekka, Huset i Hasserisgade, Studenterhuset og Center for Dansk Jazzhistorie i deres åbningstider.
Læs mere om PopUpLop her.