ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Bybusserne i Aalborg bliver elektriske: Kom med til stor fejring på Gammeltorv

Af Emil Kjær Jørgensen
Foto: NT
Foto: NT

Søndag er en stor dag i Aalborg.

Her skal vi nemlig fejre, at de gamle dieselbusser på bybusruterne i Aalborg bliver skiftet ud med fabriksnye el-busser.

Nordjyllands Trafikselskab vil gerne invitere alle nysgerrige nordjyder forbi til den helt store fejring på Gammeltorv her i Aalborg for at markere den store dag.

Bybusserne i Aalborg bliver elektriske: Kom med til stor fejring på Gammeltorv

Det sker på Gammeltorv

Det hele starter med taler fra Rådmand, Per Clausen fra Aalborg Kommune og NT’s bestyrelsesformand, Søren Kusk kl. ca. 11.25, hvorefter de to officielt indvier indsættelsen af de nye busser.

Derefter  – kl. 12.00 – åbner forskellige boder, hvor man bl.a. kan møde NT og Aalborg Kommune og en række af deres samarbejdspartnere.

Det er bl.a. TideBus, Graitor, Nabogo og Voi. Man kan også møde Anders Morgenthaler, som har tegnet en specialtegning til anledningen. Den kan man komme ned og få et eksemplar af sammen med en autograf og et personligt præg. Der er tegninger til de første 300 fremmødte.

Ingen fejring uden mad og drikke, så man kan også komme forbi og få en gratis is, en kop gratis kaffe eller et stykke gratis kage. Der er også vand til dem, der ikke drikker kaffe, og øko vingummibamser til de mindste.

Der er også uddeling af sæbebobler, frisbees, badebolde og indkøbsnet så længe lager haves og konkurrencer for både børn og voksne, hvor man kan vinde gavekort til hhv. Fætter BR og Aalborg City.

Bybusserne i Aalborg bliver elektriske: Kom med til stor fejring på Gammeltorv

Om de nye busser

De nye busser er en milepæl for Aalborg Kommune i deres bestræbelser på at få nedbragt udledningen af CO2 og gøre Aalborg by til en bedre by at bo og opholde sig i. De nye busser kommer til at spare Aalborg Kommune for ca. 6300 tons CO2 om året. Derudover er de støjsvage og udleder heller ikke skadelige partikler, når de kører.

Inden udgangen af 2023 er 121 elbusser sat i drift i Aalborg by. Dette inkluderer 14 Plusbusser på 24,5 meter som sættes i drift i løbet af 2023. De første 90 busser sættes i drift fra på søndag. Der vil fortsat køre dieselbusser rundt, men de udfases i takt med at de resterende elbusser sættes i drift. Busserne skal køre 8,8 mio. kilometer årligt, som fordeler sig på 420.000 ture.

Det er Tide Bus Danmark A/S, der skal stå for al drift af bybuskørslen i Aalborg fra den 7. august. I den forbindelse har Tide Bus bygget Danmarks største elektrificerede busdepot, så der er plads til bl.a. opladning af de mange busser.

  • Størrelsen af administrationsbygningen og værkstedet er 2.740m2
  • Vaske- og klargøringshallen er 423m2.
  • Busdepotet har plads til 140 busser og 120 parkeringspladser til personbiler.
  • På busdepotet er der 124 ladestandere til at oplade busserne. I den forbindelse er der nedgravet 19 kilometer elkabler.
  • Ladeanlægget har 6500 ampere til rådighed = 4000 kWh.
  • Bygningen har 300 solceller på taget og der er etableret et 4500 m2 regnvandsbassin til regnvand.
  • Busserne får samlet 30.000 busvaske årligt. Vaskemaskinen på busdepotet benytter genbrugs- og regnvand.

Hvad: HELT ELEKTRISK – bybusserne i Aalborg bliver elektriske
Hvor: Gammeltorv, Aalborg
Hvornår: Søndag d. 7. august fra kl. 11.25

Mere info lige her.

Del artikel

Andre læser også