Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Det er kritisk: Mange busruter i Nordjylland kan blive nedlagt

Af Michael Qureshi
PR-foto
PR-foto

Et stigende pris- og lønniveau, specielt de skyhøje priser på brændstof til busser og tog, vækker stærk bekymring i Region Nordjylland.

Aktuelt er der udsigt til et underskud på 44 mio. kr. i den kollektive trafik. Sådan et underskud vil fx medføre nedlagte bus- og togruter.

Det kan eksempelvis betyde færre ekspresbusser, færre lokaltog og lukning af natbusser og sommerruter.

Bombe under kollektiv trafik

"Det er en regulær bombe under den kollektive trafik, vi står over for.

Det vil have meget store konsekvenser for hele regionen, hvis der skal spares, hvad der svarer til 10 procent af det samlede budget på den kollektive trafik.

Vi ser ind i lukninger af ruter, færre ekspresbusser, færre toge på skinnerne.

Det får stor betydning for nordjyderne, og vi er stærkt bekymrede," siger Peder Key Kristiansen (S), formand for udvalg for Regional Udvikling og Innovation.

De økonomiske problemer skyldes både de tårnhøje udgifter til brændstof, samt at mange nordjyder ikke har brugt offentlig transport under Corona.

Kan ramme meget hårdt

Findes der ikke en løsning, skal Region Nordjylland reducere budgettet ved omfattende besparelser på den kollektive trafik.

Et skrækscenarie for Regionsrådet, som i givet fald vil være presset til at vedtage store serviceforringelser, begrænsede køreplaner og lukninger af regionale busruter.

Det vil ramme både pendlere og uddannelsessøgende samt borgere i almindelighed i Nordjylland hårdt.

Som eksempel på hvor markante problemerne bliver, vil det eksempelvis alene give en besparelse på 11,6 millioner, hvis man indstiller kørslen med ekspresbusser efter kl. 18 og hele weekenden på de fire ruter Aalborg-Fjerritslev-Thisted, Aalborg-Nibe-Løgstør, Aalborg-Sæby-Frederikshavn og Aalborg-Aars-Farsø.

Herefter vil der så stadigvæk mangle besparelser for 32,4 millioner.

"Vi kan ikke håndtere et budgetunderskud på 44 mio. kr., uden at det vil føre til meget konkrete og mærkbare forringelser af den kollektive trafik i Nordjylland," siger Peder Key Kristiansen.

Del artikel