Brygges i restauranten: MEAT har stor succes med egne øl

Skrevet af: Jens Erik Møller

Det skal være en oplevelse at gå ud at spise. Ikke bare på tallerkenen, men hele vejen rundt.

Det mener i hvert fald Niclas Jensen, der er daglig manager og medejer af Restaurant MEAT i Vesterå.

”Hos os er oplevelsen den røde tråd. At man går herfra med noget udover selve madoplevelsen,” fortæller han.

Det er en del af forklaringen på, at Restaurant MEAT i begyndelsen af marts lancerede sine egne øl i samarbejde med Gourmetbryggeriet. Øllet brygges i et skab i selve restauranten, så gæsterne kan følge med på tætteste hold. Og får man lyst til at smage, så løber øllet direkte fra skabet via en rørledning til ølhanen i baren, hvor den skænkes til gæsten.

”Vi gør meget ud af show-værdien i at gå ud at spise. Der er åbent til køkkenet, og nu har vi et ølskab,” siger Niclas Jensen.

Gæsterne har taget de nye øl til sig

Processen med at skabe egne unikke øl til MEAT har været i gang i et halvt års tid.

”Det var Gourmetbryggeriet, der tog fat i os. De er i gang med et nyt koncept, hvor de laver specialøl til udvalgte restauranter. Og det er en stor ære, at de har tænkt på os,” fortæller Niclas Jensen.

Hos MEAT var de ikke i tvivl om at se skulle være med i projektet.

”Vi kan lide at skubbe til vores koncept og ikke gå død i den samme mølle. Der er efterspørgsel på det lokale og personlige fra vores kunder, så vi har savnet en øl.”

Og ifølge Niclas har gæsterne har taget rigtig godt imod de tre nye MEAT øl.

”Det er en kæmpe succes. Vi har et bredt menukort, derfor er det vigtigt med gode øl, der kan supplere kortet. Det er blevet en sport for os at snakke øl med gæsterne, det er næsten som med vin. Mange gæster har den holdning, at de drikker øl fra Carlsberg, så jeg er faktisk lidt overrasket over, hvor nemt vi kan sælge vores egen øl, at den går så godt, som den gør. Så snart vi nævner vores øl, så vælger folk dem,” fortæller Niclas og fortsætter:

”Kunderne kan selvfølgelig stadig købe traditionelle øl fra Carlsberg, men de tre nye øl er gode klassikere at starte med. Og det bliver fedt, når vi rigtig begynder at kunne lege med vores egne øl. Det er en mulighed for udvikling.”

Øl med smag

Indtil videre er MEAT dog startet forsigtigt ud med tre varianter.

En MEAT Pilsner med smag af humle, der kan drikkes til næsten alt, men som især egner sig til de lettere retter som for eksempel en forret eller et stjerneskud. En MEAT Classic, hvor malt og sødme spiller sammen med humlens aroma og bitterhed. Det er en øl, som Niclas anbefaler til for eksempel burgere, barbecue og spareribs. Og endelig er der MEAT Brown Ale, som er brygget efter engelsk tradition. Her er tale om en øl med noter af chokolade og ristet malt. Den går især godt til ribeeye steaks og kød fra amerikansk kvæg, forklarer Niclas.

Det allervigtigste er, ifølge Niclas, at øllene har en god, rund eftersmag.

”Det er ikke lækkert med en sprittet smag, hvis man er ude at spise. Man skal kunne nyde øllen og maden. Det skal passe sammen. Og det gør vores nye øl,” siger han.

Vigtigt at have dialog med gæsterne

Ølskabet med de tre nye øl er den seneste tilføjelse af show-værdi på Restaurant MEAT, som Niclas kalder det. I fremtiden vil man også gerne have et såkaldt grovmodningsskab, hvor kødet kan hænge og modne, inden det er klar til at blive tilberedt og spist. Som det ses hos flere steakhousekæder.

”Det har vi længe villet gøre, men det skal gøres smagfuldt,” understreger han.

”Der er mange måder at skabe dialog med gæsterne på, og vi kan godt lide at snakke med vores gæster. Vi kan også godt lide, at gæsterne går herfra med noget ekstra viden.”

Det kan blandt ske ved at bestille en MEAT symfoni med fem forskellige kødudskæringer. Planen er også at tjenerne skal have særlige forklæder, hvor udskæringerne er aftegnet, som de rent faktisk sidder på dyret.

”Så er det nemt at vise vores gæster, hvor deres kød sidder på kvæget.”

Tag MEAT med hjem i dit eget køkken

Alt handler dog ikke om show-værdi og en god atmosfære i restauranten. Nogle gange vil man bare gerne have et nemt, men lækkert aftensmåltid hjemme i sit eget køkken. Og det er der også råd for hos MEAT.

MEAT at Home er, som navnet antyder, en mulighed for at få Restaurant MEAT hjem til en selv.

Man bestiller ganske enkelt de kødudskæringer, man gerne vil have – præcis som hvis man købte ind i en gammeldags slagterbutik – og derefter tilbereder man selv kødet derhjemme efter den medfølgende guide.

”Det er kødet, som du kender det fra vores restaurant. Og så følger der sideorders som kartofler og sovs med. Det hele kan varmes op og være klar på få minutter,” forklarer Niclas.

MEAT at Home er især henvendt mod de mindre selskaber derhjemme, og det er muligt at bestille kød helt ned til to personer. Man bestiller enten via app’en Waiteer, på restaurantens hjemmeside eller ringer derind, og så kan man afhente sit kød fra kl. 17.30 – klar til at blive tilberedt hjemme ved en selv.

Og man kan naturligvis også bestille MEAT’s nye øl med hjem. Restauranten sælger nemlig øllene i specielle kander, hvor de kan holde sig friske i op til fire dage i køleskab. Kanderne har eget MEAT-logo og er lavet til netop det formål, og som en sidegevinst får kunderne lov at beholde dem efter følgende.

Så selvom man spiser og drikker hjemme, så kommer MEAT’s show-værdi alligevel med bordet.

Byens bedste ben: Australian Barbecue lancerer nye spareribs

Skrevet af: Jens Erik Møller

Elsker du godt kød, så er Australian Barbecue på Østerbro ikke til at komme uden om. Hvad enten det er dinner tonight, der leverer familiens aftensmad direkte til bordet, eller om det er catering til større fester.

Og nu lancerer de spareribs lavet helt fra bunden med kærlighed.

“Vi var ikke helt tilfredse med de spareribs vi havde, men nu får vi et lækkert mørt og saftigt produkt med en let røgsmag,” siger ejer Anders Thode.

Det ligger et større arbejde bag de spareribs. Processen indbefatter, at ribs’ene krydres med en særlig krydderiblanding, derefter ryges og dampes benene, og til sidst bliver de tilberedt med Australian Barbecues helt egen og hjemmelavede barbecue marinade.

“Vi tror på, at det er det værd, og at vores kunder vil tage godt imod det. Lige nu går vi og finpudser de sidste detaljer,” fortæller Anders Thode til MigogAalborg.

“Vores nye spareribs er noget, som vi gerne vil huskes for hos kunderne.”

De nye spareribs hos Australian Barbecue går da også under navnet byens bedste ben, og man kan få dem leveret gratis i Aalborg og Nørresundby helt ned til to kuverter.

Langt tilløb

Ifølge Anders Thode er idéen med selv at lave spareribs helt fra bunden ikke helt ny.

“Jeg har haft tanker om, at vi selv skulle lave spareribs helt fra bunden i et års tid, og vi har eksperimenteret med det i et halvt år nu,” fortæller han og fortsætter:

“Det er en stor proces, som skal passes ind i det øvrige arbejde. Det er ikke nemmere eller billigere for os at lave dem selv, så der skal komme et godt produkt ud af det.”

Exclusive tilbud på app’en Waiteer

De nye hjemmelavede spareribs er allerede sat på menukortet, og bestiller du via app’en Waiteer, får du ekstra rabat på de nye ribs. Der kan man i en begrænset periode bestille de lækre spareribs med valgfri kartoffel og salat til kun 100 kr. for en menu.

De nye ben kan serveres med almindelige pommes fritter, bagte kartofler, flødekartofler eller de helt særlige tripple cooked fries, der koges før de steges i olie ad to omgange.

“Vi tilbereder tripple cooked fries på samme måde som for eksempel Brødrene Price og Gastromand,” forklarer Anders Thode.

“Og det giver bare en anderledes smag end almindelige pommes frites.”

Australian Barbecue er naturligvis også leveringsdygtig i mange forskellige slags dip, der alle laves fra bunden i køkkenet på Østerbro.

Se meget mere på www.australian.dk

Nyt stort samarbejde: Mad fra Aalborgs bedste restauranter leveret til døren

Skrevet af: Jens Erik Møller

Drømmer du om at spise god mad fra Mortens Kro, Nam, MEAT eller fra en anden af Aalborgs bedste restauranter hjemme hos dig selv?

Eller vil du gerne byde en kunde på en ekstra god frokost i forbindelse med et forretningsmøde på kontoret? Så er dine bønner endelig blevet hørt.

Et nyt parløb mellem den Aalborg-baseret app Waiteer og Dantaxi giver nemlig nu mulighed for at bestille mad fra byens bedste restauranter direkte på din smartphone og få det bragt lige til døren.

Det har allerede i nogle måneder været muligt at bruge Waiteer til at bestille såkaldt high-end takeaway, som man så selv skulle afhente på restauranten. Det nye er, at du nu kan få det bragt ud.

”Nogle af byens allerbedste restauranter er med, og de synes, at det er supergodt. De har en udfordring med at levere deres mad,  og nu kan vi hjælpe dem,” fortæller direktør i Waiteer, Ricky Thygesen.

Det er, ifølge Ricky Thygesen, en slags fælles udbringning, og på den måde får restauranterne egen cateringservice.

Fra taxa til cateringservice

Muligheden for udbringning af high-end takeaway er blevet en realitet i samarbejde med Dantaxi.

”Det vi kan, er at lave en lækker brugerflade for restauranten, men hele logistikken er lagt i hænderne på Dantaxi,” forklarer Ricky Thygesen.

Normalt transporterer Dantaxi mennesker fra A til B, men med særlige foldeud-varmekasser i vognen, kan den enkelte taxa hurtig konverteres om til cateringservice.

”Vi har prøvet før, at folk bestiller en taxa til at hente mad, men nu bliver det sat i system,” fortæller Dantaxi.

Bestil kl. 11 og få leveret til frokost

Bestillingen af mad kan ske i hele restaurantens åbningstid, og det er kun det enkelte steds kapacitet, der sætter grænsen.

Udover restaurantens tilberedningstid, så skal Dantaxi kun bruge 30 minutter på levering af varm mad. Har du for eksempel som virksomhed et frokostmøde med en kunde, som du gerne vil forkæle med god mad, så kan du, ifølge Ricky Thygesen og Dantaxi, sagtens bestille mad kl. 11 og få det leveret til frokost – såfremt restauranten kan følge med og lave maden med det samme.

”Vi har ingen begrænsninger i forhold til logistikken, vi kan sagtens levere. Frokostperioden er et lavtidspunkt for os. Men det skal kunne hænge sammen økonomisk, og restauranterne skal kunne følge med,” forklarer Dantaxi.

Derfor koster det et mindre gebyr at få maden bragt, og udbringningen er kun mulig indenfor 15 kilometers afstand fra den pågældende restaurant.

På vej til at blive en stor succes

Foreløbig kan Waiteer bruges i Aalborg, men med over 10.000 downloade og en lang række af byens bedste steder, er appen allerede godt på vej til at blive en succes. Og det er nemt – du finder restauranterne på appen, der sorterer dem efter din lokation, du vælger fra deres menukort og betaler med Mobilepay. Og så er der mad leveret til døren kort tid efter.

I princippet fungerer Waiteer som andre apps som eksempelvis Just Eat, men man fokuserer mere på restauranter på et højere niveau, forklarer Ricky Thygesen.

Derudover kan Waiteer også bruges til bestilling af mad på flere restauranter. Man sætter sig blot ved bordet og bestiller via appen, og et øjeblik efter kommer tjeneren med bestillingen. Også flere Superliga stadions er med, så man kan bestille og betale fadøllen uden at stå i kø.

Hele tanken med Waiteer er, at det skal være nemt og hurtigt at få god mad udefra, og målet er ifølge Ricky Thygesen, at Waiteer bliver en af de få apps, som alle har på deres mobil, og den app man griber til, når det på en eller anden måde handler om at bestille mad og drikke – hvad enten det er på stadion eller på restauranten – eller når det gælder high-end takeaway.

Du kan læse mere om Waiteer her.

Se listen over restauranter på Waiteer her

Du kan prøve deres udbringningsservice  ved at downloade Waiteer din Iphone eller til Android

Kristine fik en depression: Kunsten blev vejen ud af mørket

Skrevet af: Jens Erik Møller
Privatfoto
Privatfoto

Det var ikke til at se det udefra, og i dag er den 24-årige aalborgenser Kristine Holm et helt normalt og velfungerende menneske.

Men under overfladen lå førhen mørke kræfter gemt i Kristines sind. Kunsten blev vejen ud af mørket, og i dag har hun startet egen virksomhed Holm Illustrations, hvor hun sælger sin kunst.

Kristines kunstneriske ånd kommer især til udtryk i stregtegninger, og hun henter inspiration flere steder fra.

Blandt andet fra flere rejser i Sydafrika, hvor hun har arbejdet frivilligt med dyr og på en farm. Rejserne har resulteret i talrige stregtegninger, men er også baggrund for en sort-hvid fotoserie med afrikanske dyr, som hun udsender senere på sommeren.

Indtil nu lyder Kristine Holm som enhver anden kunstner eller fotograf, og stoppede historien her, var den måske knap så interessant. En talentfuld kunstner, der finder inspiration ude i den store verden, det har man set før. Men historien stopper ikke her.

En skøn barndom

Udover rejserne til Sydafrika, er der to andre helt centrale steder, hvor Kristine finder inspirationen til sin kunst. Ifølge hende selv er barndommen og sindet store inspirationskilder.

”Jeg har haft en skøn barndom med dyr, natur, luft og der var plads til blive beskidt. Jeg elskede at være udenfor, og når jeg så var indenfor, tegnede jeg det, som oplevede udenfor,” siger Kristine og fortsætter:

”Jeg kan godt lide at fremprovokere indtryk fra min barndom. Jeg havde for eksempel en lille køkkenhave, hvor jeg plukkede blomster til min mor, og nogle af mine blomstermotiver er derfra. Det bringer ro henover billedet. Det er yndefuldt. Og så behøver det ikke så meget andet end det.”

Og det er især det sidste, man skal bide mærke i. At motiver fra barndommen bringer en ro over hendes billeder.

Et mørkt sind

Den anden store inspirationskilde er sindet.

Det er de følelser, man kan have, og som man struggler med. Ens egne monstre, som man bliver forfulgt af. For mig er kunsten er en slags bearbejdelse af de følelser. Jeg kan sagtens tale med folk om mine problemer, men det er noget helt andet at få lov at tale med sig selv på papir via kunsten. Der kommer noget andet ud, end når man absolut skal sætte ord på det,” fortæller Kristine Holm.

Ser man på Kristines tegninger aner man hurtigt en enorm kontrast mellem de rolige og yndefulde billeder af blomster og anden botanik fra barndommen, og de mere hårde tegninger, som er skabt med inspiration fra sindet.

”Da jeg blev teenager, skete der en stor omvæltning. Det var en voldsom periode, som har fulgt mig og stadig følger mig,” forklarer Kristine og fortsætter:

”Jeg fik en voldsom identitetskrise og havde en følelse af at være forkert. Det var en depression, som ledte mig ned i et hul. Det var ikke af ond vilje, men vennerne og familien forstod mig ikke, og der gik flere år, hvor jeg stod med det alene. Jeg havde svært ved at udtrykke det, og måtte derfor finde en anden måde at komme ud af det på. Det blev via min kunst.”

Derfor har kunsten også været en stor hjælp det seneste års tid, hvor Kristine Holm har været i behandling for psykiske problemer. Hun lider nemlig af skizofreni. En sygdom, hvor man dog sagtens kan leve et helt normalt liv, når blot man er velbehandlet.

”Jeg tegnede tusindvis af små tegninger af de ting, som jeg så i psykosen, og dermed kunne formidle til andre hvad der foregik.”

Kristine mener selv, at det er det, man måske ser, når man ser kontrasten mellem den yndefulde kunst inspireret af barndommen og det hårde udtryk, som ses andre steder i hendes kunst.

”Jeg bruger meget kontrasten. Det hvide er der af en grund, og det sorte er der af en grund. Kontrasten i sig selv udtrykker en kraft. Og det er her tilskuerens fortolkning kommer ind i billedet. Han eller hun ser selv billedet og ser sin egen mening.”

”I dag betyder kunsten ligeså meget som dengang, men på en anden måde. Jeg bruger det til at få det ud, som fylder i mit hoved. Ikke forstået på den måde, at hvis jeg er sur, så laver jeg ’vred kunst’. Det kan sagtens være ’positiv kunst’ for at vende den vej, jeg er på vej ud ad.”

Har startet egen virksomhed

Og Kristine er bestemt på vej ud ad en helt anden vej, end da det så allermørkest ud.

”Jeg er altid blevet spurgt, om ikke jeg ville have min kunst op at hænge på andres vægge. Og for et års tid siden gav min skønne kæreste mig et lille skub. Det er jeg meget taknemmelig for i dag,” siger Kristine.

Det lille skub betød, at Kristine sidste efterår startede egen virksomhed, hvor hun sælger sin kunst til andre. En virksomhed, som hun passer ved siden af sit studie på Aalborg Universitet.

Den personlige historie bag billederne skinner også igennem, når hun sælger dem. Hvert eneste billede har en medfølgende tekst, så andre kan se, hvad baggrunden for billedet var, da Kristine skabte det.

”Og når folk køber et billede, så får de et ekstra lille billede med samt en tak. Jeg synes ikke, det er nok bare at sende dem et billede, jeg vil også gerne sige personligt tak.”

Du kan se flere af Kristines tegninger på www.holmillustrations.dk