ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Brugt elektronik: Gør op med brug-og-smid-væk-kulturen

Af Annoncør

Elektronisk affald bliver en større og større klimasynder for hvert år. Det skyldes til dels vores brug-og-smid-væk-kultur, hvor vi blandt andet har et overforbrug af elektronik, som vi kasserer, selvom det stadig fungerer, og i stedet køber nyt.

Vi kan gøre en stor forskel, hvis vi tager afstand til den kultur ved i stedet at blive bedre til at genbruge, reparere og videresælge elektronik samt bortskaffe det korrekt. Det er også en økonomisk fordel for dig – det vil i langt de fleste tilfælde være billigere at få repareret din elektronik end at købe noget fra nyt.

Reparer elektronik i stedet for at købe nyt

Første skridt mod mindre elektronisk affald er at reparere. De hyppigste reparationer er smartphones og computere med sløve batterier, ødelagte skærme eller lignende – og af den grund er det blevet meget nemmere og hurtigere at få repareret sin elektronik.

Hos telerepair.dk kan du få repareret MacBooks, iPhones og andre smartphones og computere fra de største elektronikmærker på markedet og på den måde gøre både miljøet og dig selv en tjeneste. Her kan du også få diagnosticeret din elektronik, hvis du er i tvivl om, hvad der kunne være galt med den – måske er det bare en lille fejl, som det er langt billigere at få repareret end at skulle købe noget nyt. 

Men hvorfor gør det så stor en forskel? Hver gang du vælger at få repareret din elektronik, fravælger du samtidig at købe nyt – og jo færre produkter, der skal produceres, jo mindre CO2 udledes der, jo mere vand spares der og jo færre mineraler skal der udvindes.

Sælg videre i stedet for at smide ud

Hvis du alligevel vælger at købe nyt, er det næstbedste efter at få repareret det gamle at sælge eller give det videre. Selvom din MacBook er langsom eller din iPhone har en flækket skærm, er der altid nogen, der vil købe det. For eksempel er der mange både private og virksomheder, der opkøber ældre elektronik og sætter det i stand. Hvad enten de bruger det selv eller sælger det videre efter reparationen, har du allerede der sparet miljøet for produktionen af et stykke elektronik.

Du kan også sagtens sælge en smartphone eller computer, hvor den eneste fejl er er et sløvt batteri, en træg tast på tastaturet eller andre småproblemer. Der vil altid være nogen, der er ligeglade med det, og som vil købe det alligevel. 

Bortskaf ødelagt elektronik korrekt

Når du har elektronik, der ikke enten kan repareres eller videresælges, skal det bortskaffes korrekt. Det er vigtigt for at undgå, at der siver miljøskadelige stoffer ud i naturen, hvis du blot smider det ud med det almindelige skrald.

Heldigvis er det nemt at komme af med diverse elektronik. Stort elektronikaffald som fjernsyn, køleskabe, stationære computere og vaskemaskiner kan afleveres på genbrugspladsen i en dedikeret container eller afhentes af storskrald, alt efter hvilke regler der er i din kommune. Småt elektronikaffald som bærbare computere, fjernbetjeninger, køkkenmaskiner, smartphones og tablets afleveres på samme måde som stort elektronikaffald på genbrugspladsen.

Del artikel