Brug alle dine sanser: Kunsthal NORD imponerer med deres Indoors udstilling

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen
Michael Mørk
Michael Mørk

Kunsthal NORD har tradition for at vise kunst, man ikke oplever mange andre steder, og du finder næppe et bedre bevis på dette end den nuværende udstilling, Indoors, af Claus Egemose, Allan Gabi og Michael Mørk.

Når du træder ind gennem glasdøren til kunsthallen i Nordkraft, begiver du dig med det samme ind i en totalinstallation af samtidskunst, der kræver at blive taget stilling til med alle sanser.

Hvor du på traditionelle kunstmuseer ikke må røre, ikke må snakke, næsten ikke må ånde for højt, inviterer Indoors til at udfolde al din nysgerrighed. Faktisk er det mere en invitation, fordi de tre kunstnere ser vores rolle – publikums rolle – som meddannere af kunsten.

”Du klatrer bare,” lyder opfordringen fra kunster Michael Mørk, da vi går igennem udstillingen, og jeg spørger, om det er i orden, hvis jeg rører ved en stor, snørklet metalkonstruktion, der med det samme jeg så den, fristede mig til at hoppe op.

I Indoors får kunstværkene og rummene nemlig først betydning, når de opleves og aktiveres, og publikum er tænkt med i alle aspekter.

Bliv en del af værkets væsen

Michael Mørk og Claus Egemose er to kunstnere med hvert deres udtryk, som bliver tydeligt når du bevæger dig gennem rummene og de skulpturelle værker.

Allan Gabi er deres alter ego og bindeleddet mellem dem; ikke en rigtig person, men en abstrakt persona de har valgt til at repræsentere deres fælles sprog og som fungerer som et neutralt ingenmandsland.

Dette ingenmandsland figurerer mellem hver af de to kunstners udstillinger, som en fysisk overgang, der fortæller dig, at du nu tager en pause fra to individuelle arbejdstilgange og i stedet udforsker en alternativ praksis.

Det er måske lidt svært at forestille sig ud fra ord alene, og det er også derfor, at installationskunst skal opleves tæt på og personligt.

”Prøv at overveje, hvad der sker, når maleriet træder ud af rammerne på væggen og ikke længere betegnes som et klassisk maleri,” siger Michael Mørk, når jeg spørger ind til, hvad der gør Indoors og installationskunst særligt.

”Du får lov til at interagere med kunst på en anden måde, end du er vant til. Du bliver en del af værkets væsen.”

Allan Gabi

Åbent indtil den 24. juni

Udstillingen var originalt planlagt til at slutte den 13. april, men som med mange andre ting blev planerne forpurret af covid-19, og Indoors er nu genåbnet indtil den 24. juni.

Det er heldigt for kulturhungrende aalborgensere, der længe har måtte lade sig nøje med, hvad de kunne finde af underholdning indenfor hjemmets fire vægge.

Trænger man til at opleve noget andet ovenpå nedlukningen af Danmark og få noget at reflektere over, giver Indoors unikt indblik i, hvad kunst også er.

Det kan være stof på et stativ, der virker som én farve fra én vinkel, men som en anden farve, når du bevæger dig mellem stykkerne.

Claus Egemose

Det kan være et langtrukkent ord malet på fire forskellige vægge, som måske først virker som nonsens, indtil du opdager, at det bliver en lyd, når du gentager den i dit hoved.

Eller det kan være en gigantisk metalkonstruktion, som giver dig et andet udsyn, når du træder op på den og opdager, at der under dig er små bassiner med forskelligfarvet vand.

Indoors er en udstilling, der gør indtryk, og det er i ovenikøbet en kunstoplevelse, der ikke vil koste dig noget, da Kunsthal NORD altid har fri entré.

Grundet omstændighederne opfordrer Kunsthal NORD til, at man ikke interagerer med værkerne, men nyder dem lidt på afstand. Dette er for at overholde sundhedsmyndighedernes retningslinjer for hygienje.

Hvad: Indoors udstilling
Hvor: Kunsthal NORD, Nordkraft
Hvornår: Indtil den 24. juni

Læs mere om udstillingen her.