ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Vejen er banet: Store boligplaner fire udvalgte steder i Aalborg

Af Aske Bisgaard Pedersen

Aalborgenserne kan formentlig se frem til fire nye boligområder i Aalborg.

Det er kommet frem, efter By- og Landskabsudvalget på et møde den 2. februar har godkendt udmøntning af boligprogram 2023-2025 med henblik på endelig godkendelse.

Flere centrale steder i spil

De fire steder, der er udpeget til opførsel af almene boliger, ligger ved Nørre Tranders Vej i Vejgaard, Valmuemarken ved Møllen, Frederik Bajers Vej samt ved Gigantium.

I boligprogram 2023-25 har ønsket været et fokus på opførsel af almene familieboliger i Aalborg By med vægt på typologien rækkehuse/tæt lav eller tilsvarende.

Boligselskaberne er blevet opfordret til at komme med forslag til mulige placeringer i Kærby, Skalborg, Gug, Universitetsområdet og Vestbyen.

Herudover kunne placeringer i kommunens kommende udviklingsområder være aktuelle, herunder Søvangen i Nørresundby eller Vejgaard.

Rammen har også tilsagt, at kvoten til opførelsen af de almene boliger ønskes opdelt, så hvert projekt indeholder minimum 20 boliger af hensyn til såvel anlægs- og driftsøkonomien.

Foruden geografien blev der opstillet følgende fokuspunkter:

  • Hvordan det enkelte projekt understøtter udviklingen i området
  • Hvordan det enkelte projekt understøtter udviklingen i området
  • Variation og fleksibilitet i projekterne, således at der skabes boliger til en bred målgruppe, herunder sikre “billige boliger” eller boliger med en rimelig husleje
  • Hvordan projekterne understøtter fællesskabstanker, både det formelle og uformelle møde med andre
  • At sikre at en stor del af boligerne er tilgængelige og dermed anvendelige for en bred målgruppe
  • At sikre bæredygtigt byggeri

Boligselskaberne blev inviteret til at indsende forslag hertil, og Aalborg Kommunes afdeling for støttet byggeri modtog 28 forskellige forslag, fordelt på 11 boligselskaber.

De indkomne forslag er blevet vurderet, og her har geografien eller placeringen af dem spillet en stor rolle.

Ud af de indsendte forslag, er der i første omgang udvalgt følgende fire projekter, som der ønskes yderligere dialog om og videre bearbejdning af:

  • Vivabolig – V. Nørre Tranders Vej i Vejgaard
  • Alabu Bolig – Valmuemarken v. Møllen
  • Himmerland Boligforening – Frederik Bajers Vej
  • Himmerland Boligforening – V. Gigantium

Skal sikre diversitet i boligsammensætningen

Rådmand i By og Land, Jan Nymark Rose Thaysen, fortæller om baggrunden for valget af de fire:

“De fire områder er udvalgt med baggrund i en række fokuspunkter, men også fordi vi af vores analyser kan se, at netop disse områder kan bære nogle almene boliger.

Vi har jo fokus på at understøtte diversitet i forhold til boligsammensætning i Aalborg By, og ved at supplere med nye almene boliger på de fire placeringer kan vi understøtte denne diversitet – både i udbuddet af boliger samt i områdernes beboersammensætning.

Foran os ligger nu et arbejde med at tilpasse projekterne, og det kommer til at ske i en dialog med de almene boligforeninger,” slutter rådmanden.

I tråd med Kommunens boligstrategi

Udgangspunktet for arbejdet med boligprogrammet er Boligstrategi 2020, som udtrykker byrådets politiske retning og prioritering af den fremtidige boligudvikling i Aalborg Kommune.

Notatet om “Almene boliger i fremtidens Aalborg” fra juni 2020 har med dets anbefalinger for placering af boligerne dannet et udgangspunkt herfor.

By- og Landskabsudvalget har på mødet den 3. juni 2021 (punkt 8) godkendt Proces for udmøntning af Boligprogram.

Indstillingen indeholdt den overordnede plan for indkaldelse af projektforslag til boligprogrammet.

En nærmere beskrivelse af de fire projekter fremgår af dagsordenen til mødet i By og Landskabsudvalget den 2. februar 2023 i bilaget til punkt 5 ‘Godkendelse af udmøntning af boligprogram 2023-25’.

Del artikel

Andre læser også