Musik og blodige halshugninger: Sidste chance for at komme på byvandring
Også denne sommer er byvandringer et hit blandt aalborgenserne – især den uhyggelige og Det Glade Aalborg vækker begejstring.
Sommerens store hits hos Aalborg Historiske Museum er de nye musikalske byvandringer med musik fra mellemkrigstiden samt den velkendte uhyggelige byvandring med hekse, spøgelser og bloddryppende historier.
Det er tale om to vidt forskellige byvandringer:
Den ene er glad og afsluttes med en koncert i de stemningsfulde og hyggelige rammer på Duus Vinkjælder, mens den anden fortæller om blodige halshugninger på Gammeltorv, hekseafbrændinger og andre mindre hyggelige ting fra Aalborgs fortid.
Men ikke desto mindre, er begge byvandringer yderst populære, og de er begge på hver sin måde med til at gøre historien levende.
Nu har Aalborg Historiske Museum sat ekstra billetter i salg, inden sæsonen for byvandringer slutter ved udgangen af september.
Det er derfor ved at være sidste chance i denne omgang, hvis man vil underholdes musikalsk eller mærke uhyggen risle koldt ned ad ryggen.
Book billetter til byvandringerne her.
Musik fra en svunden tid
Det Glade Aalborg begynder med en times traditionel byvandring, hvor publikum tages med rundt i byens forlystelseshistorie de seneste 200 år.
Det er en farverig fortælling om danserestauranter og smugkroer og en by, der i 1904 kom på forsiden af alle landets aviser som Danmarks Sodoma, fordi Aalborg havde lands-rekord i kønssygdomme.
Turen slutter foran en af Aalborgs legendariske beværtninger, den mere end 100 år gamle Duus Vinkjælder i det historiske Jens Bangs Stenhus.
Indenfor er fem veloplagte musikere klar til at tage publikum med tilbage til mellemkrigstiden svingende toner.
Der er musik med navne som Kai Norman Andersen, Osvald Helmut, Liva Weel, Rachel Rastenni, Leo Mathisen og Josephine Baker, som er tilsat nyere musik i ældre klæder.
Det er Cathrine Klange & Smugkro Orkestret, der genopliver den svunden tid, hvor trompeten spillede lystigt i duet med tilråb fra de dristige fruentimmere, og der er tale om nogle af Aalborgs mest fremtrædende musikere.
Under ledelse af kapelmester Mark Kühn har orkesteret undersøgt og genfortolket gamle klassikere fra mellemkrigstiden.
Derudover har orkesteret, særligt til denne lejlighed, omarrangeret nyere sange i en noget ældre swing og revy stil. Den yngre generation kender måske til et lignende fænomen på den populære youtube kanal Post Modern Jukebox.
Det Galde Aalborg med Cathrine Klange & Smugkro Orkestret kan opleves 24. og 25. august samt 8. og 14. september.
Køb billet her.
Bloddryppende historier fra Gammeltorv
Er man mere til en god og uhyggelig fortælling, så er Hekse, spøgelser og bloddryppende historier helt sikkert værd at opleve.
September er sidste chance i denne sæson for et komme med på denne uhyggelige byvandring gennem Aalborgs mest skumle gader.
Her fortælles der bloddryppende historier fra byens fortid, og det er ikke for sarte sjæle. Aldersgrænsen er nemlig 15 år.
På byvandringen får man ægte bloddryppende historier, når turen blandt andet går forbi stedet, hvor bødlens hus lå i middelalderen.
Han arbejdede på Gammeltorv, hvor galgen stod. Det var her tyve, mordere og andre forbrydere blev hængt eller i særlige tilfælde halshugget af bødlen, ofte med alle byens borgere som tilskuere.
Sidstnævnte var en smule finere end hængning og gav mulighed for, at den dømte kunne blive begravet i indviet jord.
Og at halshugning var en blodig affære, det vidner beretninger fra henrettelsen af Anders Hemmingsen i 1596 om. Da måtte der nemlig køres store mængder af sand ind på torvet for at opsamle blodet.
Brændt levende på bålet
Undervejs på rejsen tilbage til begyndelsen af 1600-tallet, får man også historier om nogle af byens hekse, som endte deres dage på bålet.
Blandt andet så Peder Poulsen med egne øjne gennem et vindue en hekseforsamling, som udførte et særligt hekseritual.
Sådan går historien i hvert fald. Sikkert er det dog, at Peder Poulsens vidneudsagn senere var medvirkende til, at Dorthe Jensdatter Kjærulf blev dømt for trolddom og brændt på bålet som heks i 1620.
Hvad enten der er tale om blodige halshugninger på Gammeltorv, spøgelser, der varsler død eller beretninger om hekseforsamlinger, så venter uhyggen med garanti bag det næste gadehjørne, når man føres igennem de mørke gader, mens der fortælles historier fra fortiden.
Man kan komme med på byvandringen Hekse, spøgelser og bloddryppende historier i september måned – billetter kan bookes via nordjyskemuseer.dk.