Blev enige i aftes: Her er de vigtigste punkter i budgettet for Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi
Forligspartierne samlet efter man var blevet enige
Forligspartierne samlet efter man var blevet enige

Tirsdag var en hektisk dag for Aalborg Kommunes ledende politikere.

Hele dagen lang sad de igen i intense budgetforhandlinger, og i løbet af eftermiddagen stod det klart, at Venstre og Konservative ikke blev en del af forliget.

Sent i aftes nåede man så til enighed blandt partierne  Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten med et budgetforlig, der nu er præsenteret.

“Det er heldigvis lykkedes os at få lavet et godt og anstændigt budget.

Vi er en vækstkommune med 2.274 nye borgere alene i år, og det er dejligt, men det skaber også et udgiftspres.

Vi har valgt at prioritere tre nye børnehaver, for vi ser et stigende antal små børn, og så bliver den nye skole på Stigsborg Brygge færdigfinansieret.

Det er også vigtigt at påpege, at der tages højde for behovet for pleje og omsorg af de ældre – der bliver også tilført penge til et stigende antal borgere med komplekse behov,” siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen på vegne af forligspartierne.

Borgerinddragelsen har været højt prioriteret i dette års budgetproces. Over 300 borgere kom til budgetdebat i CREATE i mandags, og langt over 100 mødte op, da MigogAalborg lavede en aften med fokus på budgettet lige før efterårsferien.

“Vi udvikler Aalborg sammen – det har været meget tydeligt i dette års budgetproces, hvor borgerne har været super aktive på to borgermøder og på vores sociale medier.

Vi har blandt andet valgt at bevare tilbuddet “Aktiv med demens”, da vi blev overbevist ud fra borgernes gode saglige argumenter,” fortæller Thomas Kastrup-Larsen.

Vi har her udvalgt nogle af de vigtigste punkter i budgettet for Aalborg Kommune 2020-2023

Børne- og Ungeunivers på Stigsborg

Et helt nyt Børne- og Ungeunivers på Stigsborg Havnefront er kommet et
stort skridt videre med dette års budget og forventes færdigbygget i 2024.

Universet skal omfatte en skole med plads til 1000 elever og en integreret institution med plads til 160 børn.

Flere skal i job

Aalborg har udviklet sig til at være en succesfuld studieby.

Det har en stor positiv betydning for hele kommunen, men desværre ender et stigende antal studerende i ledighed efter studiet.

Forligspartierne vil derfor gå nye veje for at få højtuddannede og andre grupper i job.

Aalborg Alliancen skal fortsætte, og der er indarbejdet en række forslag på beskæftigelses- og erhvervsområdet, herunder også at Aalborg Kommune som arbejdsgiver sætte sig mål for at løfte indsatsen gennem IGU-aftaler for flygtninge, flere voksenlærepladser, flere praktikpladser m.m.

I grøn balance

Med dette års budget vil Aalborg Byråd sikre det fortsatte arbejde med at bringe Aalborg Kommune i front i den grønne omstilling.

Blandt andet gennem fortsat udvikling af grøn transport, eksempelvis i form af en mulig el-færge til Hals-Egense overfarten, og fuldt fokus på den grønne omstilling til fremtidens klimavenlige multiforsyning.

Der investeres 97,5 mio. kr. i energibesparende foranstaltninger i kommunens bygninger.

Besparelser på dagpasningsområdet trækkes tilbage

Der var lagt op til at reducere i daginstitutionernes vikarbudget i sommerferien samt at skære i åbningstiden med en time om ugen.

Begge forslag er rullet tilbage.

Bedre forhold for cyklister

Nøgletal viser, at cyklismen både på landsplan og i Aalborg er faldende.

Budgetforligspartierne ønsker at understøtte, at denne udvikling kan vendes.

Der afsættes derfor 5,0 mio. kr. pr. år til drift og vedligehold af cykelstier, så fremkommeligheden øges og flere vælger cyklen.

Investering i bedre forhold for cyklisme understøtter flere af pejlemærkerne I Aalborg DNA – ikke mindst “Med gode forbindelse” og “I grøn balance”.

Bedre forhold for cyklister vil medvirke til at flere vælger cyklen til – både til arbejde, uddannelse og som pendling.

Parkering omkring Sauers Plads

Med budgetforslaget udvides antallet af p-pladser i området omkring Sauers Plads med op til 160 pladser.

Det sker ved at lave parkeringspladser på fladen på arealer ved Toldstrupsgade, der ligger syd for det nuværende p-hus på Sauers Plads i retning med Jyllandsgade.

Til budget 2019-22 blev det aftalt, at der i 2019 skulle ske en afklaring af parkeringsforholdene omkring p-huset på Sauers Plads.

Der blev derfor i budgetårene 2019 og 2020 afsat anlægsbudget til at udbygge p-huset på Sauers Plads med et ekstra dæk.

Med budgetforslagets løsning med parkering på fladen bortfalder planen om udbygning med et ekstra dæk.

Samlet over 2019 og 2020 giver det en netto besparelse på 10 mio. kr. på dette projekt.

Som forberedelse af planlægningen i forhold til den tidligere Kjellerupsgade skole indtænkes 24 af de 160 pladser til opfyldelse af en fremtidig plans afledte parkeringsbehov.

Indenfor den samlede økonomi sikres midler til det nye forslag til parkeringsprojekt, hvor der afsættes i alt 5,5 mio. kr. i anlægsudgift i 2020.

Heraf forventes knap 50% at kunne finansieres fra Aalborg Kommunes parkeringsfond. Arealerne, der tages i anvendelse til parkering, rummer i dag bl.a. skaterbane og legeplads.

Som led i budgetforliget flyttes disse anlæg til andre arealer i midtbyen.

Sideløbende med etablering af det nye parkeringsareal, udbydes p-huset på Sauers Plads til salg.

Salget finder sted, når det nye p-anlæg er etableret. Der er indarbejdet et forventet salgsprovenu i 2020.

Dropper planer om flytning af Nordjyllands historiske museum

Projektet med at flytte Nordjyllands Historiske Museum til Aalborghus Slot skrinlægges.

Der optages forhandlinger med Nordjyllands Historiske Museum om at realisere visionen for et moderne museum i eksisterende rammer.

30 år i byen fejres: Azzurra genåbner med nyt menukort og nyrenoverede lokaler

Skrevet af: Frederikke Hougaard Hansen
Maurizio Quattromani
Maurizio Quattromani

Langt om længe er det igen muligt at forkæle sig selv med en tur på restaurant, og én af de restauranter, der i den grad har været savnet, er Azzurra.

Maurizio Quattromani var en af de første i Aalborg til at åbne en restaurant med et rustikt italiensk landkøkken, da han i 1990 for første gang slog dørene op til Restaurant Azzurra i Jens Bangs Gade.

Dét skal selvfølgelig fejres!

I hele juni måned bliver det 30-års jubilæum fejret med en masse godt til ganen, når restaurantdelen Pizza e Vino af Azzurra slår dørene op til en restaurant med både nyt udseende og nyt menukort.

Faktisk har restauranten også fået det lokale navn “Pizza e Vino” ligesom selskabslokalet “L’antipasto” samt en ny og mere iøjnefaldende indgang på hjørnet.

Tanken er, at stedet også skal kunne benyttes som vinbar, hvor man smage forskellige vine, som man efterfølgende kan købe med hjem.

Byder velkommen med Aperol Spritz

Maurizio vil gerne markere de 30 år i Jens Bangs gade, og det gør han ved at tilbyde velkomstdrinks til alle spisende gæster i restauranten hele juni måned.

”Vi tilbyder Aperol Spritz til alle vores aftengæster i restauranten hele juni måned. En italiensk klassiker, der er et hit i sommermånederne,” fortæller Maurizio.

Derudover vil der også gratis to-go-kaffe til de 300 første gæster hele juni måned.

Nye italienske specialiteter på menukortet

Azzurra fejrer ikke kun jubilæum, men også post-corona-genåbning med et helt nyt menukort i restauranten Pizza e Vino i Jens Bangs Gade.

Maurizo Quattromani åbnede Azzurra med en vision om at servere rustikke, italienske retter inspireret af de lokale landkøkkener i det sydlige Italien.

Den vision har han nu udlevet i 30 år, og han har gennem årene også udviklet Azzurra til et decideret madværksted, der kan levere alt fra dine-in, take away og catering.

Mest af alt er de dog nok kendt for deres autentiske pizzaer, der både gør det godt i restauranten såvel som på spisebordet derhjemme.

”Vores nye menukort byder på endnu flere autentiske retter fra min hjemby, Napoli. Blandt andet kan vi tilbyde pizza fritta, som er en italiensk specialitet.

Faktisk er det, som navnet antyder, stegt pizza – det skal helt sikkert prøves!” fortæller Maurizio og tilføjer:

”Derudover har vi også optimeret vores kaffeudstyr i Azzurra, Jens Bangs Gade. Vi serverer friskbryggede italienskristede bønner – virkelig kvalitetskaffe.”

Den friskbryggede kaffe, der sender italienske noter hele vejen hen langs Reberbansgade kan nydes både i restauranten og to-go.

Det nye menukort er gældende i restauranten Pizza e Vino i Azzurra, Jens Bangs Gade, mens jubilæumstilbuddene gælder i Restaurant Azzurra i Jens Bangs Gade og Azzurra Nordkraft.

På grund af de afstandspåbuddene, har Azzurra Nordkraft valgt kun at åbne for restaurantbesøg i Kedelhallen og på den udendørs Terrasse, således take away-kunder stadig kan betjenes.

Perfekt til sommervarmen: Café Peace er klar med drinks to-go

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Solen har skinnet ufortrødent fra en skyfri himmel de sidste mange dage, og det ser ikke ud til, at resten af pinsevejret skuffer.

Det har fået mange til at krybe ud af corona-hulerne og nyde byen under åben himmel – naturligvis med behørig afstand, som skrevet står.

Af samme årsag kunne det næsten heller ikke være mere belejligt, at Café Peace på Boulevarden nu er klar med lanceringen af deres nye sommerkoncept: Drinks to-go.

Café Peace er i forvejen kendt og elsket for deres drinksmenu, men nu kan du altså også tage dem med på farten.

For vores kære læseres skyld, testede vi naturligvis konceptet i dag, pinsesøndag, hvor vejret var fuldstændig perfekt til en drink (eller to, eller tre) ved havnen.

Drinksene bliver leveret i to-go krus, men der er ikke sparet på hverken pynt, finesse, friske råvarer … og heller ikke alkoholen; alle drinks er med 4 cl alkohol.

Vi bestilte klassikeren Strawberry Daiquiri med Absolut vodka, frosne jordbær, limesirup, rørsukker og friske jordbær, en Gin Hass med Beefeater London dry gin, mango sirup, Lemon sodavand, frisk lime, en Københavner Stang med Absolut vodka, friskpresset appelsinjuice, vanilje, ananassirup og flødeskum og en Mojito med Havana club 3 års, mynte, frisk lime, rørsukker, danskvand.

To for éns pris torsdag – lørdag

Fire drinks var nok til, at mindst én af os blev godt bedugget, og alle drinksene var perfekt afstemt – hverken for søde eller for stærke i smagen. Københavnerstangen var især helt genial, og smagte FARLIGT godt.

Derudover kan du vælge mellem alt fra Dark ‘N Stormy, White Russian, Espresso Martini, Pina Colada, Tom Collins og bloggerdrinken over dem alle: Aperol Spritz.

Prisen for drinksene starter på 85 kr.

Drinksene kan bestilles to-go hele dagen, og kigger du forbi efter kl. 21 (torsdag-lørdag), så får du endda 2 for éns pris.

Nyt menukort betyder også nye cocktails på vores drinkskort🥂✨ Bl.a har vi fået Lillet – den tidsløse aperitif, som er…

Slået op af Cafe PeaceOnsdag den 4. marts 2020

 

Hvad: Drinks to-go
Hvor: Café Peace, Boulevarden
Hvornår: Hele sommeren

Du kan selv dykke ned i drinkskortet her.

Burger Week hos Bogø

Sammen med Bogø laver vi her på MigogAalborg Burger Week – den løber fra 1. – 7. juni. Få en valgfri burger fra menukortet, fritter og dip til 50 kr. (plus billetgebyr) – læs mere og bestil her

Masser af lækkerier: Fem ting du skal smage på Aalborg Streetfood

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

18. maj genåbnede Aalborg Streetfood med masser af nyheder – både i form af nye madboder, men også nye tiltag med fokus på oplevelser som eksempelvis en arkadehal, brætspilslounge og meget mere.

På madfronten kan vi nu nyde gensynet med flere af de populære “gamle” street food-boder. Eksempelvis Desserten og Duck It …men der er også plads til flere nyheder.

Der er blandt andet kommet en bod med srilankansk street food med navnet The Dosa Spot, en ny pasta-bod, jamaikansk street food i boden On Fyah og så ikke mindst Stegt Flæsk-boden.

Pinsevejret har været fuldstændig forrygende i Nordjylland, og det kunne også ses hos Aalborg Streetfood, da vi besluttede at lægge vejen forbi i dag, søndag eftermiddag.

Der var masser af mennesker, masser af højt humør, og selvfølgelig masser af håndsprit.

Det her SKAL du smage

Der er hele 16 boder at vælge imellem, og det geniale ved streetfood-konceptet er jo netop, at man kan vælge lige den ret, man ønsker og dele den med familie og venner – både inde og ude i det gode vejr.

De mange valgmuligheder gør det naturligvis også meget (MEGET!) svært at udpege yndlingsretter.

Vi valgte helt simpelt at gå et par omgange blandt boderne, og udvalgte de fem retter, som vi blev mest fristet af i dag.

Vi startede naturligvis med en omgang fisk (vi er vel tæt på vandet) i to varianter. Første ret var en klassisk omgang Fish & Chips fra The Fish Project til 95 kr.

Noget andet, som vi elsker ved streetfood-køkkenerne er, at man kan observere de dygtige kokke lave maden. Her var det for eksempel betryggende at se, at fisken var helt frisk og blev paneret og friteret til bestilling.

Det kunne bestemt også smages, og den obligatoriske tartarsauce løftede den op til én af vores absolutte favoritter i dag.

Og apropos fisk …

Sushi er jo altid et sikkert hit, og det kan du også stadig få på Streetfood i boden Street Sushi – Sushi & Wagyu burger.

Til 125 kr. fik vi 8 stk. Sushi Salmon Teriyaki med Gyoz.

Det tog cirka 10 minutter fra bestiling til de frisklavede stykker stod foran os. Smagen sad lige i øjet, og risene var dejligt luftige og tilpas sur/søde. Gyozen var helt suveræn!

Fra frisk fisk til fed and

Duck it er stadig en af de mest populære boder på Streetfood, og det forstår man godt, når man smager deres Duck And Chips, hvor fritter (friteret i andefedt!) møder det møreste andekød og en lækker sauce.

Prisen er høj (80 kr.), men smagen er stadig fuldstændig forrygende.

Vi elsker gris i det her land, og du kan så sandelig få tilfredsstillet din trang på det nye Streetfood. Vi kunne simpelthen ikke lade være med at bestille en Flæskestegsburger fra boden Flæskesteg til 75 kr.

Du bestiller naturligvis brun sauce til din burger (+ 10 kr.), som du kan hælde ud over din burger ved bordet (husk at optage det til Instagram!).

Kan du ikke få gris nok, kan du lægge vejen forbi den helt nye bod Stegt Flæsk, hvor du kan bestille helt tre slags forskellige slags stegt flæsk (almindelig, BBQ eller chili).

Vi bestilte en omgang BBQ flæsk med rødbeder til 95 kr.  – som naturligvis også bestod af masser af kartofler og tyk persillesovs.

BBQ-smagen kunne godt have været lidt mere powerfuld til vores smag, og persillesovsen var lidt for tyk, men det stegte flæsk var til gengæld stegt til perfektion.

Alt i alt et positivt gensyn med Aalborg Streetfood, hvor der igen er fuld af liv og mad fra alle verdenshjørner.

Følgende madboder står klar på det nye Aalborg Streetfood

Fish & Chips

Pizzeria de Amicis

Stegt flæsk

Spyd & Pita

Burgers & Shakes

Pulled Duck

Flæskesteg

On Fyah – Jamaican Street food

Bangkok Thai Kitchen

Indisk

Street Sushi – Sushi & Wagyu burger

The Dosa Spot

Dim Sum

Confusion Street Food – Sandwich & Wrap

Marrakech Street Food

Desserten

Arkadehal, brætspil og stort lounge-område

Ud over nye madboder i Aalborg Streetfood – Køkkenfabrikken er der også sket en helt masse med de omkringliggende arealer.

Som vi skrev tilbage i marts, har de nye ejere store planer med Street Food-området, hvor fokus er på oplevelsesøkonomi.

Der er blandt andet blevet plads til et loungeområde med fokus på brætspil, hvor man kan mødes med familie og venner .

Derudover er der også det populære Shuffleboard, som allerede er populært i andre storbyer som København og Oslo.

Vi kan også se frem til et stort koncertomåde, to karaoke-rum og en arkade-hal, hvor væggene allerede er blevet udsmykket med diverse spilfigurer som Mario og Sonic.

Burger Week hos Bogø

Sammen med Bogø laver vi her på MigogAalborg Burger Week – den løber fra 1. – 7. juni. Få en valgfri burger fra menukortet, fritter og dip til 50 kr. (plus billetgebyr) – læs mere og bestil her