Blev enige i aftes: Her er de vigtigste punkter i budgettet for Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi
Forligspartierne samlet efter man var blevet enige
Forligspartierne samlet efter man var blevet enige

Tirsdag var en hektisk dag for Aalborg Kommunes ledende politikere.

Hele dagen lang sad de igen i intense budgetforhandlinger, og i løbet af eftermiddagen stod det klart, at Venstre og Konservative ikke blev en del af forliget.

Sent i aftes nåede man så til enighed blandt partierne  Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten med et budgetforlig, der nu er præsenteret.

“Det er heldigvis lykkedes os at få lavet et godt og anstændigt budget.

Vi er en vækstkommune med 2.274 nye borgere alene i år, og det er dejligt, men det skaber også et udgiftspres.

Vi har valgt at prioritere tre nye børnehaver, for vi ser et stigende antal små børn, og så bliver den nye skole på Stigsborg Brygge færdigfinansieret.

Det er også vigtigt at påpege, at der tages højde for behovet for pleje og omsorg af de ældre – der bliver også tilført penge til et stigende antal borgere med komplekse behov,” siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen på vegne af forligspartierne.

Borgerinddragelsen har været højt prioriteret i dette års budgetproces. Over 300 borgere kom til budgetdebat i CREATE i mandags, og langt over 100 mødte op, da MigogAalborg lavede en aften med fokus på budgettet lige før efterårsferien.

“Vi udvikler Aalborg sammen – det har været meget tydeligt i dette års budgetproces, hvor borgerne har været super aktive på to borgermøder og på vores sociale medier.

Vi har blandt andet valgt at bevare tilbuddet “Aktiv med demens”, da vi blev overbevist ud fra borgernes gode saglige argumenter,” fortæller Thomas Kastrup-Larsen.

Vi har her udvalgt nogle af de vigtigste punkter i budgettet for Aalborg Kommune 2020-2023

Børne- og Ungeunivers på Stigsborg

Et helt nyt Børne- og Ungeunivers på Stigsborg Havnefront er kommet et
stort skridt videre med dette års budget og forventes færdigbygget i 2024.

Universet skal omfatte en skole med plads til 1000 elever og en integreret institution med plads til 160 børn.

Flere skal i job

Aalborg har udviklet sig til at være en succesfuld studieby.

Det har en stor positiv betydning for hele kommunen, men desværre ender et stigende antal studerende i ledighed efter studiet.

Forligspartierne vil derfor gå nye veje for at få højtuddannede og andre grupper i job.

Aalborg Alliancen skal fortsætte, og der er indarbejdet en række forslag på beskæftigelses- og erhvervsområdet, herunder også at Aalborg Kommune som arbejdsgiver sætte sig mål for at løfte indsatsen gennem IGU-aftaler for flygtninge, flere voksenlærepladser, flere praktikpladser m.m.

I grøn balance

Med dette års budget vil Aalborg Byråd sikre det fortsatte arbejde med at bringe Aalborg Kommune i front i den grønne omstilling.

Blandt andet gennem fortsat udvikling af grøn transport, eksempelvis i form af en mulig el-færge til Hals-Egense overfarten, og fuldt fokus på den grønne omstilling til fremtidens klimavenlige multiforsyning.

Der investeres 97,5 mio. kr. i energibesparende foranstaltninger i kommunens bygninger.

Besparelser på dagpasningsområdet trækkes tilbage

Der var lagt op til at reducere i daginstitutionernes vikarbudget i sommerferien samt at skære i åbningstiden med en time om ugen.

Begge forslag er rullet tilbage.

Bedre forhold for cyklister

Nøgletal viser, at cyklismen både på landsplan og i Aalborg er faldende.

Budgetforligspartierne ønsker at understøtte, at denne udvikling kan vendes.

Der afsættes derfor 5,0 mio. kr. pr. år til drift og vedligehold af cykelstier, så fremkommeligheden øges og flere vælger cyklen.

Investering i bedre forhold for cyklisme understøtter flere af pejlemærkerne I Aalborg DNA – ikke mindst “Med gode forbindelse” og “I grøn balance”.

Bedre forhold for cyklister vil medvirke til at flere vælger cyklen til – både til arbejde, uddannelse og som pendling.

Parkering omkring Sauers Plads

Med budgetforslaget udvides antallet af p-pladser i området omkring Sauers Plads med op til 160 pladser.

Det sker ved at lave parkeringspladser på fladen på arealer ved Toldstrupsgade, der ligger syd for det nuværende p-hus på Sauers Plads i retning med Jyllandsgade.

Til budget 2019-22 blev det aftalt, at der i 2019 skulle ske en afklaring af parkeringsforholdene omkring p-huset på Sauers Plads.

Der blev derfor i budgetårene 2019 og 2020 afsat anlægsbudget til at udbygge p-huset på Sauers Plads med et ekstra dæk.

Med budgetforslagets løsning med parkering på fladen bortfalder planen om udbygning med et ekstra dæk.

Samlet over 2019 og 2020 giver det en netto besparelse på 10 mio. kr. på dette projekt.

Som forberedelse af planlægningen i forhold til den tidligere Kjellerupsgade skole indtænkes 24 af de 160 pladser til opfyldelse af en fremtidig plans afledte parkeringsbehov.

Indenfor den samlede økonomi sikres midler til det nye forslag til parkeringsprojekt, hvor der afsættes i alt 5,5 mio. kr. i anlægsudgift i 2020.

Heraf forventes knap 50% at kunne finansieres fra Aalborg Kommunes parkeringsfond. Arealerne, der tages i anvendelse til parkering, rummer i dag bl.a. skaterbane og legeplads.

Som led i budgetforliget flyttes disse anlæg til andre arealer i midtbyen.

Sideløbende med etablering af det nye parkeringsareal, udbydes p-huset på Sauers Plads til salg.

Salget finder sted, når det nye p-anlæg er etableret. Der er indarbejdet et forventet salgsprovenu i 2020.

Dropper planer om flytning af Nordjyllands historiske museum

Projektet med at flytte Nordjyllands Historiske Museum til Aalborghus Slot skrinlægges.

Der optages forhandlinger med Nordjyllands Historiske Museum om at realisere visionen for et moderne museum i eksisterende rammer.

Leverer til døren: Start julehyggen nu med pottegroede juletræer fra Birkelse Gods

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Juletiden nærmer sig med hastige skridt, og måske stresser du allerede over, hvordan du rent logistisk skal få det hele til at gå op.

Der skal både bages, købes gaver, pyntes op … og hyggelig kvalitetstid med familien skal naturligvis også prioriteres.

Men hvordan når man det hele, når man i forvejen står i en presset hverdag, der ikke i sig selv lægger op til en masse ekstra timer i døgnet?

Ét af svarene finder du på Birkelse Gods, hvor juletræsavl- og salg igennem årtier har været i højsædet.

I år har man valgt at gå skridtet videre og tilbyde smukke, grønne juletræer leveret direkte til din dørtærskel: både pottegroede juletræer, der kan lyse op i den søde ventetid og den afskårne af slagsen, der kan stråle på selve juleaften.

Skræddersyede priser til nordjyderne

Kort fortalt, klikker du dig blot ind på www.birkelsegods.dk, udvælger årets juletræ, og bekræfter herefter din leveringsadresse.

Få dage senere kan du forvente, at træet står på din dørtærskel – klar til brug.

”Det lyder dyrt,” tænker du sikkert. Men nej.

Priserne er som skræddersyet til den kvalitetsbevidste nordjyde, der blot drømmer om at gøre det stressende juleliv en lille smule lettere.

De pottegroede juletræer starter nemlig fra 399 kr. og er inklusive pottegroet træ i flettet kurv,  3 m. lyskæde med 30 LED lys med fjernbetjening, batterier og selvfølgelig levering.

En hyggelig tradition

Vi møder Malou Skeel, der sammen med sin mand driver og bor på det smukke gods, en kold novemberdag.

Den store gårdsplads er allerede fyldt med pottegroede juletræer, der oplyses af fjernbetjente lyskæder.

”Jeg har boet i England i mange år, hvor der er stor tradition for at have træer på terrassen, altanen eller foran sin hoveddør” siger Malou.

Man kan også tage træet indenfor, hvis du i stedet ønsker dig en grøn og sprudlende roomie i både november og december.

Her skal man så blot huske at vande træet jævnligt – som med enhver anden potteplante.

“Jeg synes simpelthen, at det ser så hyggeligt ud. Og når træerne kommer i potter, holder de jo julen ud,” forklarer Malou.

“Derudover kan man vælge, hvis man har plads og lyst, at plante træet ud i sin have, hvilket i disse klimabevidste tider, med stort fokus på bæredygtighed, også er en fordel,” siger Malou.

Juletræsproduktion med en lang historie

Birkelse Gods er placeret i Nordjyllands smukkeste natur, omgivet af grønne skove, tæt på Vestkysten og med højt til himlen.

Godset har rødder helt tilbage til 1202, hvor det første gang omtales i et kongebrev fra Valdemar 2.

Siden 1619 har godset været i familien Skeels hænder, og i dag ejes og forvaltes stedet af den 22. generation, Jørgen Skeel og hans kone, Malou.

I dag fungerer Birkelse Gods primært som centrum for landbrug og består primært af planteavl, kartoffel-  og juletræsproduktion.

Sidstnævnte har nu lagt grobunden for det helt nye og moderne koncept, der skal imødekomme dem, der gerne vil slippe for eller ikke har mulighed for at hente et træ selv.

Nu kan de blot klikke sig ind på Birkelses hjemmeside.

Naturlighed frem for alt

Med et juletræ fra Birkelse kan du være sikker på, at det er opfostret med masser af kærlighed.

”Vores træer bliver nusset, passet og plejet lige fra de kommer i jorden, til de forlader godset.

Vi gør os meget umage for at producere gode kvalitetstræer, og udvælger også kun de allerpæneste til vores web-salg,” siger Malou.

Det naturlige aspekt er overordnet en vigtig formel i Birkelses juletræer. Eksempelvis er pottetræerne født og opvokset i de potter, de også bliver leveret i.

Dette er medvirkende til, at træerne har dannet et sundt og hårdført rodnet, der også sagtens vil kunne klare en bæredygtig udplantning i haven, når vinteren er forbi.

”Bæredygtighed er et vigtigt element på Birkelse, og vi går efter en klimavenlig produktion, hvor vi planter mindst ét træ pr. træ, vi fælder.

Vi håber, at vi kan sende vores grønne tankegang videre til forbrugeren, så de får lyst til at fortsætte relationen selv eller måske give dem videre,” siger Malou.

De første pottetræer har allerede fundet vej ud i de danske hjem, og Birkelse leverer til både Aalborg-området, Århus og Storkøbenhavn.

“Webshoppen er lige åbnet i starten af november, og de første pottegroede træer er allerede leveret. Salget er gået over al forventning, men der er heldigvis masser af træer, der stadig venter på at lyse mange hjem op,”  slutter Malou.

Du kan sikre dig et juletræ lige her

15 minutter fra Aalborg: Kom til Åbent Hus på nye store udsigtslejligheder

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Hvis du drømmer om at bo et sted, hvor du både har fredelige omgivelser og natur, men stadig er tæt på Aalborgs livlige byliv, er der nogle udsigtslejligheder, der gerne vil have din opmærksomhed.

Kun 15 minutter fra Aalborg centrum ligger Frejlevs nybyggerkvarter på Carl Nielsens Vej, Frejlevhøj, hvor du lige nu kan leje 4-værelses boliger i størrelser fra 104 til 112 kvadratmeter med en fantastisk udsigt til Limfjorden.

Nu kan du opleve boligerne til åbent hus på søndag den 24. november fra klokken 10.00 – 11.00.

Hver bolig har egen udgang – enten i form af en altan på 1. sal eller private terrasser i stueplan – så der er rig mulighed for at nyde de grønne marker og skove på den ene side og den altid smukke Limfjord på den anden side.

Området er et oplagt sted at bo for folk i alle aldre og er især populært blandt børnefamilier pga. den tætte beliggenhed ved Frejlev Skove, Frejlev Hallen og ikke mindst daginstitutioner og forskellige indkøbsmuligheder.

Lejlighederne er indflytningsklare og kan overtages med kort varsel, og som Carina Bach Kristiansen, indehaver af danbolig Aalborg C, fortæller er “udlejningen rigtigt godt i gang med over halvdelen af boligerne udlejet.”

Skarpt minimalisktisk udtryk

Alle boligerne er opført med et skarpt minimalisktisk udtryk, der åbner op for en masse personlige indretningsmuligheder, og der er også blevet lagt vægt på, at lysindfaldet skal være mindst lige så fantastisk som udsigten.

Rummene er store og lyse med køkkener og stuer, der er i åben forbindelse. De lyse HTH køkkener indeholder allesammen hårde hvidevarer i form af opvaskemaskiner, vaskemaskiner samt tørretumblere.

Derudover medfølger der et udhus til alle boliger og carport til 4-værelses lejlighederne.

I de store 4-værelses lejligheder får man eget bryggers, hvor der er installeret vaskesøjle med vaskemaskine og tørretumbler, mens vaskesøjlen i 3-værelses lejlighederne er placeret på badeværelset.

Fælles for badeværelserne i lejlighederne er, at der er lyse skabselementer og gråbrune gulvklinker med gulvvarme.

Mellem boligerne er der etableret et spændende og unikt gårdmiljø, som indbyder til hyggelige stunder for alle aldre.

Boligkomplekset har flere fordelagtige faciliteter som elevator, der også gør boligerne egnet til beboere med gangbesvær. Desuden er det tilladt at holde mindre husdyr på op til 15 kilo – dog tillades der ikke krybdyr.

Priserne de resterende lejligheder ligger fra 9.275 til 10.975 kr. per måned.

Frejlev – en skøn forstadsby

Frejlev har i årevis været et attraktivt sted at bosætte sig pga. muligheden for at være en del af et lokalsamfund samtidig med, at man er tæt på Aalborg.

Der er kun 10 minutters kørsel til City Syd og 15 minutters kørsel ind til Aalborg Midtby fra Frejlev, og du har samtidig masser af naturskønne områder tæt på – bl.a. Frejlev Skove, Drastrup Skov og selvfølgelig Limfjorden.

Læs mere om lejlighederne og mulighederne for leje her.

Lejerne skal have service i topkvalitet: Aalborg-firma med nyt tiltag

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Ejendomsudviklingsfirmaet Frost & Kjøller Ejendomme, der også udlejer de boliger de bygger, tager nu hele administrationen hjem.

Tidligere har firmaet ladet eksterne ejendomsadministratorer håndtere alt det administrative og dialogen med lejerne af deres boliger.

Nu har firmaet lavet en omstrukturering, der skal sikre, at lejerne får en service i topkvalitet under hele udlejningen.

Lejerne skal have den bedste service

På kontoret i Danmarksgade 28 sidder Frost & Kjøllers nye administrations-team klar til at hjælpe virksomhedens lejere.

Firmaet har netop valgt at håndtere det hele internt.

Frost og Kjøller Ejendomme kan på den måde sikre servicen for de nuværende- og nye lejere.

Endnu en fordel er at lejerne kan komme ind på kontoret og få en god snak omkring de forskellige lejemål.

”Vi har taget al administration hjem for at have fuldstændig kontrol over lejemålene. På den måde sikrer vi, at lejerne oplever en høj kvalitet i samarbejdet med Frost & Kjøller Ejendomme.

Kvalitet skal være et nøgleord for os, og vi ønsker at sætte helt nye standarder for service indenfor udlejning af boliger i Aalborg,” fortæller Anne Mette Frost, der er partner i Frost og Kjøller A/S, og fortsætter:

”Vi har ansat markedets bedste folk til at tage sig af administrationen og servicen af vores lejemål, da vi ikke længere ønsker at gå på kompromis.

Det er vigtigt for os at være de bedste på markedet indenfor udlejning af boliger. Det mener vi blandt andet, at vi bliver ved at foretage det hele i eget regi.”

Serviceteam er et nyt tiltag

Udover det nye administrationsteam, så bliver det nu også nemt for lejerne at få en hurtig service, hvis der sker noget uventet i lejemålene.

Firmaet har oprettet et serviceteam, der består af Kenneth og Rasmus, som rykker ud, hvis der eksempelvis er spørgsmål til det håndværksmæssige eller går noget i stykker.

”Vores nye serviceteam er ikke mindst valgt ud fra meget høje faglige kompetencer, men er i høj grad også valgt ud fra menneskelige kompetencer. De forstår nemlig at tale med folk på en ordentlig måde.

Vores lejere skal føle sig forstået og imødekommet med deres henvendelser. Dette forstår Kenneth og Rasmus til fulde, og det er en sand fornøjelse at kunne præsentere dem som vores nye serviceteam.”

Der er fra firmaet side helt særlige tanker med hvorfor der sker en omstrukturering af organisationen:

”Organisationen effektiviseres og serviceniveauet højnes ved at få administrationen og servicedelen hjem i regi af Frost & Kjøller Ejendomme.

Hos Frost & Kjøller Ejendomme er der nu kortere fra tanke til handling, hvilket altid er noget, jeg godt kan lide i min arbejdsgang,” slutter Anne Mette Frost af med.

Politiet melder ud: Ingen hold i bombetrussel mod Klarup Skole

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Kim Matthai Leland
Foto: Kim Matthai Leland

Nordjyllands Politi modtog i dag, 18. november 2019 kl. 17:01, anmeldelse om en trussel rettet mod Klarup Skole i Aalborg Kommune. Truslen vurderes klart som falsk.

Det skriver politiet i en pressemeddelelse udsendt mandag aften.

Politiet indledte dog øjeblikkeligt en større efterforskning af omstændighederne omkring denne anmeldelse, ligesom man straks afsendte politipatruljer til skolen for at undersøge stedet.

Det er sikkert at opholde sig på skolen

Nordjyllands Politi understreger, at der ikke er noget, som tyder på, at der er en farlig situation på og omkring skolen. Der var tale om elektronisk formuleret bombetrussel via skolens interne systemer.

”Det står klart efter vores efterforskningsskridt her til aften. Det er vores vurdering, at det er sikkert at opholde sig på skolen,” siger vagtchef Karsten Højrup Kristensen.

Politiet tager dog altid denne slags anmeldelser alvorligt, hvorfor man med det samme indleder et større efterforsknings-arbejde for at klarlagt alle sagens omstændigheder.

Hvis man har oplysninger til politiet i sagen, kan man ringe 114.

Har anholdt og afhørt 15 årig

Truslen var formuleret elektronisk via skolens interne systemer, og politiets intense efterforskning i sagen forsætter her til aften, så politiet kan komme til bunds i, hvem der har afsendt truslen.

Politiet kan oplyse, at man i forbindelse med efterforskningen her til aften har anholdt og afhørt en 15-årig elev på skolen.

”Alt tyder dog på, at den 15-årige ikke er gerningsmand til truslen,” understreger vagtchef Karsten Kristensen.

Og af hensynet til politiets videre efterforskning i sagen så har Nordjyllands Politi på nuværende tidspunkt ingen yderligere informationer i sagen.

Klarup Skole har fra i morgen tidlig personale klar på skolen til at tage imod børnene, og personalet vil være klar til at svare på de spørgsmål, der måtte være fra elever og forældre.

Forældre på Klarup Skole har modtaget en besked fra skoleleder Gitte Scheuer.

Her står der bl.a.;

“Politiet er naturligvis involveret, og de vurderer, at truslen ikke er reel. De er på skolen her til aften, ligesom de vil patruljere i nat. Deres vurdering er, at det er sikkert og trygt at være på skolen.”

Mandag skete det samme i Thisted.

Her blev Tingstrup Skole i Thisted evakueret, efter at en elev havde udsendt et trusselsbrev.

Det skete via skolens intranet Aula under overskriften ”Terror”, hvor eleven blandt andet skrev, at han var blevet medlem af gruppen Islamisk Stat – og hvis en bombe sprang i luften, ville det derfor være ham, der stod bag.

Selv om beskeden sluttede med ”Fortsat god dag”, var det alligevel én, som man fra skolens side tog meget alvorligt.