Bistro – Take Away og Cocktailbar: Bistro V byder på flere oplevelser

Skrevet af: Jens Erik Møller

Annonce

Set udefra ligner Bistro V til forveksling enhver anden aalborgensisk café, og kigger man ned over menukortet, ser man også de klassiske caféburgere, sandwiches og brunchen.

Men ved et nærmere eftersyn springer en del klassiske bistroretter frem. Retter, som ikke fås på den almindelige café.

“Vi er langt fra bare en café,” siger restaurantchef Pernille Nørgaard Bertelsen og fortsætter:

“Der er mange bistroretter, og vi går meget op i selve maden og konceptet. Det er mad lavet fra bunden, som vi selv gerne vil spise. Det er anderledes tunge retter, og vi sparer ikke på fløden og smøren.”

Og skulle man få lyst til at prøve traditionel fransk bistromad, så lancerer Bistro V her i uge 3 et opdateret menukort med nyheder som braiseret okse short rib og rørt oksetatar med estragon og pommes alumettes.

“Vi har anderledes mad end på de almindelige caféer, og vi lægger stor vægt på, at maden skiller sig positivt ud. Vi går op i at lave det med kærlighed. Det er vigtigt, at det er mad, der smager godt, og at det er noget, vi kan stå inde for. Vi synes selv, at standarden er højere her end på en almindelig café.”

Der findes heller ikke færdiglavede industrivarer i bistroens køkken, fastslår restaurantchefen.

Øllet er den bærende ingrediens

Bistro V udspringer af Bryghuset Vendia og det tilhørende brasserie i Hjørring. En sted, der har fået talrige madanmelder-stjerner gennem årene, og som i 2015 blev kåret til Årets Brasserie i Den Danske Spiseguide. Det er ligeledes omtalt i Michelin Guiden 2017.

Og selvom bistroen på Toldbod Plads har et omfattende vinkort, så fornægter forbindelsen til bryghuset sig ikke. Som en rød tråd i Bistro V’s menukort går øllet nemlig igen i de forskellige retter.

“Der er for eksempel øl-pølser i vores gourmet hotdogs, og selv vores fish & chips er lavet med øl. Og det er med til at få os til at skille os,” siger Pernille.

Rustikt og uformelt

Øllet og den gode kvalitet er en vigtig ingrediens i Bistro V’s køkken. Men mindst ligeså vigtig er den helt rette atmosfære og stemning i selve bistroen.

“Det er klassisk fransk stil, uden det bliver alt for fransk. Det er rustikt og uformelt,” som Pernille formulerer det.

“Vi har et højt serviceniveau, men det er ikke et formelt sted. Det er ikke meningen, at vi skal være for fin på den.”

Men vil gæsterne have en introduktion til vinen eller øllet, så er det bare at spørge. Pernille er uddannet sommelier og har en fortid ved Bryghuset Vendia, så hun ved alt om det, bistroen serverer.

Foto: Bistro V Facebook

Deli med håndplukket kvalitetsvarer

Løber munden i vand ved tanken om klassiske bistroretter som moules frites eller braiseret okse short rib, så er det også muligt at bestille maden som take-away.

Så kan det nydes hjemme hos en selv, hvis hverdagen er for travl til at spise ude.

Bistro V tilbyder også mad ud af huset, hvis man gerne vil servere en bistro-inspireret buffet eller tapas menu til sine egne gæster.

Med alt lige fra bagt torsk, peberpaté med syltede skalotteløg og ristet peber bacon til røget unghanebryst og confiteret andelår. Også her er der kræset for kvalitet og den gode smagsoplevelse.

Men man kan også handle i V Deli, der ligger i umiddelbar tilknytning til bistroen. Her findes blandt andet alle de vine, der serveres på Bistro V, øl fra Bryghuset Vendia, øl-pølser, landskinke, fois gras, oste, trøffelolie og andre håndplukkede kvalitetsprodukter.

Ifølge restaurantchefen har aalborgenserne har taget godt imod Bistro V, som i efteråret fyldte to år. Det er et bredt publikum, der kommer – lige fra de unge studerende til de lidt ældre på 60 plus.

Fra øl til cocktails

Trods stort fokus på øl og den gode, klassiske bistromad, så er Bistro V meget mere end blot en bistro med tilhørende deli, take-away og mad ud af huset.

Fredag og lørdag aften dæmpes lyset, og musikken spiller anderledes. Der omdannes Bistro V nemlig til en moderne cocktailbar.

“Vi vil gerne give gæsterne en helhedsoplevelse og servere en god cocktail efter maden, inden de går videre,” forklarer Pernille.

Præcis som det er tilfældet med maden, er de lavet på de allerbedste råvarer med kvaliteten i fokus. Og ifølge restaurantchefen er deres cocktails langt fra de mainstream drinks, der fås et stenkast derfra i Gaden.

Bistro V har til huse på Toldbod Plads og har plads til 80 spisende gæster. Om sommeren er der desuden udendørsservering med plads til yderlig 110 gæster.

Ud over tilknytningen til Bryghuset Vendia og dets brasserie, så findes der også en tilsvarende Bistro V i Hjørring.

Bistro V
Toldbod Plads 2
9000 Aalborg

Følg dem på Facebook her

Hipt med genbrugsbutikker: Her finder du retro-guldet i Aalborg

Skrevet af: Jens Erik Møller

Engang var genbrug og retro lidt støvet og gammeldags, men de senere år er det blevet trendy og hipt igen.

Men hvor går du hen i Aalborg, hvis du drømmer om at indrette lejligheden i moderne retro-stil?

Vi har samlet de bedste steder, hvor du med held kan gøre et godt retro-kup.

Oles Kælderkram

Første stop er Oles Kælderkram. Den er, hvad man vil kalde en rigtig Nørrebro-butik med fokus på retro-ting fra 50’erne, 60’erne og 70’erne. Her er god dansk og nordisk design.

Udover keramik fra eksempelvis Royal Copenhagen, Jacob Bang og W Germany, så har butikken mange sjove, unikke og spøjse ting til boligindretningen, små møbler af teaktræ og eg samt litografier, træsnit og plakater med danske kunstnere.

Hvis du er træt af IKEA-stolene ved spisebordet og leder efter mere unikke stole, er Oles Kælderkram også et godt sted at stikke snuden ind. Butikkens speciale er gamle stole, som Ole selv sætter i stand i baglokalet.

Det gælder dog om at slå til med det samme, da butikken drives efter princippet “hurtigt ind hurtigt ud”. Det betyder, at en del ting aldrig når den fysiske butik, inden det er solgt via butikkens instagram-profil. Butikken er dog stadig ikke bare ét, men mange besøg værd.

Oles Kælderkram, Danmarksgade 24, 9000 Aalborg

Butikken har anarkistiske åbningstider, men altid fredag kl. 14.00-17.30 og lørdag kl. 11.00-13.30

Oles kælderkram

Genbrugscaféen

På Kastetvej finder vi Genbrugscaféen, der kan betegnes som en marskandiser af den gamle slags. Her er alt lige fra teaktræsstole, keramik og lamper til småborde, spejle og glas.

Det er også her, du med held kan kigge ind, hvis du mangler en Madam Blå kaffekande eller et udstoppet dyr.

Du kan også være heldig at finde lidt mere sjældne ting som for eksempel grønne glasflasker fra Spritfabrikken, en antik Continental skrivemaskine eller et bagerkringle-skilt fra en gammel bager.

Der er absolut mulighed for at gøre fantastiske fund, men det kræver, at du har tid til at lede og elsker at rode i gamle sager i en tætpakket butik.

Genbrugscaféen, Kastetvej 15, 9000 Aalborg

Mandag-fredag kl. 10.00-17.00 og lørdag 12.00-16.00

Foto: Genbrugscaféen

Le Renard

I den helt anden ende af genbrugs-retro-skalaen finder vi Le Renard ved Budolfi Plads. Her er ingen retro-ting eller traditionelle genbrugslopper. I stedet er der fokus på vintage-fund fra 20’erne og op til 70’erne og 80’erne, som ejer Mikkel Aagaard blandt andet finder på lokale markeder i Frankrig.

Derudover har Le Renard skandinavisk keramik, danske designmøbler af for eksempel Wegner eller Børge Mogensen, Walt Disney figurer, originale Andy Warhol plakater, europæisk lampedesign i form af blandt andet PH og Christian Dell samt vintage-tøj fra 1920-1960.

De ting, du finder her, har et navn, og alle har de en god historie – om det så er en projektør fra et filmstudie i Berlin eller en lækker fransk champagnekøler.

Butikken er fyldt med unikke ting, som du ikke finder andre steder i Aalborg, og den er et oplagt sted, hvis du leder efter det, ingen andre har.

Le Renard, Budolfi Plads 7, 9000 Aalborg

Tirsdag-fredag 13.00-17.30 og lørdag 10.00-15.00

Vintage 9000

Vintage 9000 i Løkkegade kan beskrives som en moderne marskandiser. Langt det meste er fra 50’erne, 60’erne og 70’erne, men der er ting fra både før og efter.

Er du for eksempel på udkig efter gamle ølkasser af træ, så er butikken et sandt paradis. Den har kasser fra omkring 70 forskellige øl- og sodavandsbryggerier – lige fra Hasseris Bryggeri og Spritfabrikken til Nørresundby Brøndanstalt ved A. Bach og Søn.

Som noget helt specielt har Vintage 9000 også et stort udvalg af gamle legetøjsbiler af mærker som Corgi og Gamda koor, og så har butikken et større udvalg af funktionsdygtige kameraer fra 60’erne og 70’erne.

De er ifølge ejer Lars Peter Andersen idéelle, hvis du elsker fotos med det helt gamle look, som moderne mobiler og instagram-filtre ikke kan genskabe.

Hos Vintage 9000 finder du også mange plakater – både nye genoptryk efter originale licenser samt gamle tryk. Der er blandt andet danske reklamer, tegneseriehelte samt danske kunstplakater.

Samlet set bugner butikken af drengerøvs-retro-ting, og et besøg hos Vintage 9000 er et must, hvis herreværelset skal have lidt retro-sjæl og stemning.

Vintage 9000, Løkkegade 20B, 9000 Aalborg

Tirsdag, torsdag og fredag kl. 11.00-17.00 og lørdag kl. 10.00-15.00

Butik 21 Retro Genbrug

På Boulevarden finder vi Butik 21 Retro Genbrug, der drives som en socialøkonomisk virksomhed. Den har et ganske bredt udvalg – lige fra amagerhylder, møbler og keramik til de velkendte og farvestrålende 60’er plastikæggebægre fra Rosti.

Det er en rodebutik, som er fyldt med traditionelle genbrugslopper, som du vil se på et ethvert loppemarked, men du kan også gøre spændende fund som et østers serveringsfad, en gammel drejeskivetelefon, en lysekrone eller en smart dametaske fra 60’erne.

Det er her, du finder alle de sjove, skæve og anderledes ting, og butikken er et godt sted at starte, hvis du skal have kulør på kolonihaven eller sommerhuset.

Butik 21 Retro Genbrug, Boulevarden 21, 9000 Aalborg

Tirsdag-fredag kl. 11.00-17.00 og lørdag kl. 11.00-13.30

Guld & Rod

Der er også flere gode steder i City Syd. Et af dem er Guld & Rod, hvor folk lejer en reol, og lader butikken sælge deres varer mod en mindre kommission. Og Guld & Rod lever godt op til navnet. Det er “organiseret rod” tilsat små hengemte guldklumper.

Butikken har alt et genbrugshjertet begærer – brugt legetøj fra 80’erne, gamle lp’er, Kähler vaser (de nye med striberne) og gamle spisestel, som vi kender fra mormor.

Der er langt mellem snapsene, hvis man kun går efter 60’er retro-ting, men kan man skelne skidt fra kanel, så er det muligt at finde W Germany keramik, krystalglas, ting af teaktræ, udstoppede fugle og andre sjove ting på reol hylderne.

Alt i alt er Guld & Rod bestemt et besøg værd, men du skal dog ikke forvente at finde den store retro-guldskat her.

Guld & Rod, Stenbukken 3A, 9200 Aalborg SV

Mandag-fredag kl. 10.00-18.00 og lørdag-søndag kl. 10.00-15.00

Sidst men ikke mindst er der talrige instragram-butikker med genbrug og retro. Det er ikke fysiske butikker, men nogle har dog et showroom. Blandt de mere spændende er French Art and Vintage, Antiquis Aalborg, Genbrugslopperne og Retro Biksen Aalborg.