Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Et skidegodt vinterferietip: Her kan du opleve en 300 år gammel lort

Af Stine Kjølby Christensen


Vinterferien synger snart på sidste vers, men hvis du stadig mangler et par aktiviteter til at holde både børn og bedsteforældre i gang, så har vi én, som man ikke må glemme.

På Aalborg Historiske Museum er der ikke blot åbnet en udstilling, der fortæller om det gode gamle Karolinelund – men her har man også stadig en tidligere omtalt bispelort, der er værd at tage et kig på.

Bispelorten menes at stamme fra 1600-tallet og blev fundet i en latrinkasse under nedrivningen af Aalborg Bispegaard i 1937.

Fra en høj social klasse

Det er dog ikke kun historien bag, der fanger interessen, men også den måde, hvorpå denne lort afspejler samfundets sociale hierarki på den tid.

“Lortens ejer har spist særdeles luksuriøse madvarer, der ikke var hverdagskost for folk i renæssancen. Det drejer sig blandt andet om sorte peberkorn, figner og vindruer.

Derfor er lortens ejer højst sandsynligvis fra en højere social klasse, og da den jo er fundet i bispens latrine, er han den mest sandsynlige ejermand,” fortalte Inger Bladt, der er museumsinspektør på Aalborg Historiske Museum, da udstillingen åbnede i 2022.

Et skidegodt vinterferietip: Her kan du opleve en 300 år gammel lort

Udstillingen rummer naturligvis også en masse anden spændende og lærerig Aalborg-historie, så hvis du har en lille bandit derhjemme, der slet ikke kan få nok af prutte-jokes i øjeblikket, så kan vedkommende måske lokkes med en tur på museum under påskud af at skulle opleve en rigtig gammel … lort.

Du kan læse mere lige her.

Del artikel

Andre læser også