Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Besættelsestidens mest dramatiske begivenheder: Kom på byvandring i Aalborg

Af Nathalia Hentze Nielsen
Foto: Nordjyske Museer
Foto: Nordjyske Museer

Det er ikke nogen nyhed, at vi aalborgensere elsker byvandringer.

Sidste år kunne vi fortælle, at Aalborg Historiske Museum udvidede med ni ekstra byvandringer pga. den store efterspørgsel.

“Hvis det går ligeså hurtig med billetsalget, som det har gjort hen over sommeren, skal man ikke vente for længe med at købe en billet,” rådede Lars Christian Nørbach, direktør for Nordjyllands Historiske Museum, dengang, og det gælder bestemt stadig.

Du skal således være hurtigt ude, hvis du skal have billet til forårets begivenhed, Aalborg under besættelsen, som finder sted på tre datoer i foråret: 1. april, 8. april og 9 april (på sidstnævnte dag er der to turer).

Undervejs på den guidede tur kommer man forbi nogle af de steder, hvor besættelsestidens mest dramatiske begivenheder fandt sted, mens museets guide fortæller historierne med så meget indlevelse, at du næsten kan høre maskingeværerne i det fjerne.

Modstandsbevægelsen i Aalborg

Selveste Aalborg var hjemsted for en af Danmarks første modstandsgrupper – nemlig den kendte Churchill-klub.

Klubben havde tilholdssted ved Helligåndsklosteret i Aalborg, og under byvandringen får du naturligvis den fascinerende historie om de modige, unge drenge, der kæmpede mod besættelsesmagten.

Modstandskampen startede i det små med at pille skilte ned og klippe ledninger over, men udviklede sig til regulær sabotage, og hvælvingerne under Helligåndsklosteret blev brugt som skjulested for våben og ammunition, som drengene stjal fra tyskerne.

Medlemmerne af Churchill-klubben blev anholdt den 8. maj, 1942, og blev i første omgang fængslet i arresten i Kong Hansgade.

Drengenes straffe var relativt milde set i forhold til de straffe, der senere blev tildelt modstandsfolk, og de blev alle løsladt før krigen var omme. Flere nåede endda at blive aktive modstandsfolk på ny.

Den tyske værnemagt

Under byvandringen vil du bl.a. komme forbi tilholdsstedet ved Helligåndsklosteret, men også det sted, hvor den tyske værnemagt holdt til under krigen samt steder, hvor der foregik sabotage og schalburgtage (modsabotage).

Undervejs vil du se flere mindeplader for faldne modstandsfolk, og modstandsmandens Niels Erik Vangsteds grav på Almenkirkegård.

Om du er en haj til lokalhistorie eller slet ikke kender til Aalborgs rolle i årene 1940-45, er du garanteret en spændende aften i selskab med Aalborg Historiske Museums kyndige guider.

Billetter koster 85 kr. inkl. 10 kr. i online administartionsgebyr.

Køb billetter her.

Hvad: Byvandring: Aalborg under besættelsen

Hvor: Start ved Aalborg Historiske Museum, Algade 48

Hvornår: 1. april, kl. 19.00-20.30
8. april, kl. 19.00-20.30
9. april, kl. 17.00-18.30 og 19.00-20.30

Del artikel

Andre læser også