Besættelsestidens mest dramatiske begivenheder: Kom på byvandring i Aalborg

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen
Foto: Aalborg Historiske Museum
Foto: Aalborg Historiske Museum

Det er ikke nogen nyhed, at vi aalborgensere elsker byvandringer.

Sidste år kunne vi fortælle, at Aalborg Historiske Museum udvidede med ni ekstra byvandringer pga. den store efterspørgsel.

“Hvis det går ligeså hurtig med billetsalget, som det har gjort hen over sommeren, skal man ikke vente for længe med at købe en billet,” rådede Lars Christian Nørbach, direktør for Nordjyllands Historiske Museum, dengang, og det gælder bestemt stadig.

Du skal således være hurtigt ude, hvis du skal have billet til forårets begivenhed, Aalborg under besættelsen, som finder sted på tre datoer i foråret: 1. april, 8. april og 9 april (på sidstnævnte dag er der to turer).

Undervejs på den guidede tur kommer man forbi nogle af de steder, hvor besættelsestidens mest dramatiske begivenheder fandt sted, mens museets guide fortæller historierne med så meget indlevelse, at du næsten kan høre maskingeværerne i det fjerne.

Modstandsbevægelsen i Aalborg

Selveste Aalborg var hjemsted for en af Danmarks første modstandsgrupper – nemlig den kendte Churchill-klub.

Klubben havde tilholdssted ved Helligåndsklosteret i Aalborg, og under byvandringen får du naturligvis den fascinerende historie om de modige, unge drenge, der kæmpede mod besættelsesmagten.

Modstandskampen startede i det små med at pille skilte ned og klippe ledninger over, men udviklede sig til regulær sabotage, og hvælvingerne under Helligåndsklosteret blev brugt som skjulested for våben og ammunition, som drengene stjal fra tyskerne.

Medlemmerne af Churchill-klubben blev anholdt den 8. maj, 1942, og blev i første omgang fængslet i arresten i Kong Hansgade.

Drengenes straffe var relativt milde set i forhold til de straffe, der senere blev tildelt modstandsfolk, og de blev alle løsladt før krigen var omme. Flere nåede endda at blive aktive modstandsfolk på ny.

Den tyske værnemagt

Under byvandringen vil du bl.a. komme forbi tilholdsstedet ved Helligåndsklosteret, men også det sted, hvor den tyske værnemagt holdt til under krigen samt steder, hvor der foregik sabotage og schalburgtage (modsabotage).

Undervejs vil du se flere mindeplader for faldne modstandsfolk, og modstandsmandens Niels Erik Vangsteds grav på Almenkirkegård.

Om du er en haj til lokalhistorie eller slet ikke kender til Aalborgs rolle i årene 1940-45, er du garanteret en spændende aften i selskab med Aalborg Historiske Museums kyndige guider.

Billetter koster 85 kr. inkl. 10 kr. i online administartionsgebyr.

Køb billetter her.

Hvad: Byvandring: Aalborg under besættelsen

Hvor: Start ved Aalborg Historiske Museum, Algade 48

Hvornår: 1. april, kl. 19.00-20.30
8. april, kl. 19.00-20.30
9. april, kl. 17.00-18.30 og 19.00-20.30

Legendarisk quiz går online: Dyst med i sofaen og støt et formål

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

The Wharf er kendt (og elsket) for deres store udvalg af drikkevarer, og ikke mindst de legendariske pub-quizzer, hvor man i hold skal svare på 40 spørgsmål inden for alt mellem himmel og jord.

Men gaderne (og barerne … og øl-glassene) står tomme lige i øjeblikket, og derfor må vi nøjes med at hygge os #sammenhverforsig.

Det bliver der også rig mulighed for tirsdag den 14. april, hvor The Wharf traditionen tro afholder Pub Quiz, men denne gang i en online version.

Men det er ikke kun deltagelsesformen, der er anderledes.

Støt et godt formål

I stedet for at betale et beløb for at deltage i quizzen, opfordrer The Wharf i stedet til, at man donerer pengene til Røde Kors og deres arbejde for at bekæmpe COVID-19 over hele verden.

De har oprettet en indsamling her, som man kan støtte – også selvom man ikke deltager i quizzen.

Derfor er der heller ingen kontante præmier til denne særudgave af quizzen, men hvad gør det også, når man støtter et godt formål og samtidig kan få håneretten over de andre deltagere.

Quizzen består som altid af 40 spørgsmål, som man kan svare på i god ro og orden i sofaen.

Man dyster i Zoom-app’en, og nærmere detaljer vil følge på begivenheden på Facebook, når quizzen nærmer sig.

Hvad: Pub Quiz Online
Hvor: Lige hvor du har lyst
Hvornår: Tirsdag den 14. april kl. 19.00

Du finder mere info her.

Du støtter indsamlingen lige her.

Helt genialt: Populær isbutik i Aalborg lancerer træstamme-is

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Hvis der er noget, som vi virkelig har brug for i disse Corona-tider, så er det i den grad selvforkælelse.

Solen skinner i dag, og man får lyst til is.

Derfor er vi bare nødt til at bukke og løfte hatten i respekt for seneste initiativ fra Paradis i Aalborg.

Hvis der er noget de fleste danskere elsker, så er det en god is eller en træstamme fra bageren.

Men hvad nu hvis du slet ikke behøver at vælge mellem de to elementer?

Klar med kold nyhed

Det kan ikke komme som en overraskelse for nogen, at Paradis Is i Aalborg selvfølgelig er klar med endnu en kold nyhed.

Denne gang har de produceret en træstamme-is. Prøv lige at hør hvor lækker den lyder;

Is med chokolade, marcipan, chokolade stykker og romsmag.

Det lyder som HIMLEN for is- og kageelskere.

Det bedste af det hele? Paradis er i Corona-tider for første gang nogensinde begyndt at bringe ud, så du kan få træstamme-is leveret direkte til din hoveddør.

Åbner på havnen

Her i Aalborg finder du både Paradis i Aalborg Storcenter og i Algade og Reberbansgade.

Sidste år åbnede de deres fjerde butik i Aalborg nede på havnefronten, og den genåbner her i påsken.

Det sker på søndag, hvor du kan købe masser af lækkerier – men husk nu at holde god afstand til de andre ishungrende nordjyder.

Stor politiaktion i Aalborg i morges: 26-årig anholdt i verserende terrorsag

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Rigspolitiet
Foto: Rigspolitiet

I forlængelse af den fortsatte efterforskning i en større sag om planlægning af terror har Københavns Politi tidligt i morges anholdt en 26-årig mand i Aalborg. Det er sket i tæt koordination med Nordjyllands Politi.

Det skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Anholdelsen af den 26-årige har relation til den store politi-aktion den 11. december 2019, hvor en række personer, heriblandt den 26-årige, blev anholdt flere steder i landet i en tæt koordineret aktion mellem Københavns Politi, flere andre politikredse og PET.

”Efterforskningen er fortsat og har ført til, at mistanken mod den 26-årige nu er så betydelig, at han skal fremstilles i grundlovsforhør. Dagens anholdelse er sket i godt samarbejde med vores kolleger i Nordjyllands Politi. Af hensyn til efterforskningen, kan jeg desværre ikke gå i flere detaljer på nuværende tidspunkt,” siger leder af Afdeling for personfarlig kriminalitet i Københavns Politi, vicepolitiinspektør Brian Belling.

Den 26-årige vil blive fremstillet i Dommervagten i Københavns Byret fredag kl. ca. 13. Her vil Københavns Politi begære om lukkede døre.