Bedst i Nordjylland: Fusion og Vendia viste klassen i Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Den store restaurantdyst Bedst i Nordjylland blev officielt skudt i gang d. 16. januar, hvor Hotel Amerika fra Hobro var i direkte dyst mod Studie 4 fra Aalborg.

Bedst i Nordjylland afvikles af Den Danske Spiseguide med assistance fra GastroNorth og udspringer af den anerkendte konkurrence Bedst på Sjælland.

Her mødes cremen af cremen blandt de bedste restauranter, og ved tilfældig lodtrækning besluttes det, hvilken nordjysk kollega den enkelte restaurant skal dyste imod og i hvilken af restauranterne dysten skal finde sted.

Det er også muligt for aalborgenserne at deltage i de intense aftenener, hvor gastronomiens konger duellerer i at levere til perfektion.

Du kan læse mere om konkurrencen, regler mm. her.

Dobbelt op på en gastronomisk aften

Torsdag aften blev det så Restaurant Fusions tur med Bryghuset Vendia fra Hjørring som modstander.

Aftenen fandt sted i Fusions fantastiske lokaler ved havnefronten, og hermed kunne man jo allerede konstatere, at aftenen egentlig ikke kunne starte meget bedre.

Fusion og Vendia havde i fællesskab fundet frem til et tema for menuen, og ingredienserne lød blandt andet på kammusling og chokolade.

Herefter var det altså op til den enkelte restaurant at fortolke frit og komme med deres bedste bud på en menu inden for kategorierne: snacks, forret, hovedret og dessert samt vine efter eget valg.

For gæsterne er det altså en fantastisk mulighed for at komme med indenfor på nogle af Nordjyllands bedste gourmetrestauranter – og tilmed opleve hele to uimodståelige menuer på én aften.

På netop denne aften gælder det virkelig for restauranterne om at præstere sit allerbedste; og det kunne i den grad smages igennem hele menuen.

Strandsten og jomfruhummer 

Både Fusion og Vendia tog sig god tid til at præsentere de enkelte retter, og der var bestemt ikke overladt noget til tilfældighederne.

Stemningen føltes på ingen måde anspændt mellem konkurrenterne. Tværtimod mærkede man en gensidig respekt, og at det var i alles interesse, at skabe en hyggelig aften for gæster såvel som de hårdtarbejdende kokke i køkkenet.

Fusion startede ud med en snack-anretning bestående af tamago med kimchee og puffede ris, krustade med jomfruhummertatar samt pankoflage med foie gras og yuzu. Hertil en NV, Jean Veselle, Reserve, Grand Cru, Bouzy, Frankrig.

Simpelt og utroligt lækkert.

Vendia fulgte trop med en Nordsø-inspireret snack-anretning, og her var i den grad tænkt over de visuelle detaljer.

”Snacken som I får, skal tage jer på en lille rundtur omkring Nordsøen. Der er meget på tallerkenen, der kan spises, og der er meget, der ikke kan spises,” forklarede Vendias tjener hemmelighedsfuldt.

Ind kom en – ja, det ville jo nærmest være en fornærmelse at kalde det andet end et ”kunstværk”. Anretningen lignede umiskendeligt en strand med sand, sten og muslinger.

Vi konstaterede hurtigt, at de store strandsten nok ikke hørte til i maven – men det var der heldigvis meget andet som gjorde: Vendias snack-anretning bød blandt andet på hummer, avocado, caviar og østers.

Hertil NV, Blanc de Blanc, Bonnaire, Champagne, Frankrig. 

Saltet kål og smagen af Asien

Standarden var sat højt fra start, og spændingen steg da også i takt med retterne.

Selvom Den Danske Spiseguide selv har sørget for et uvildigt dommerpanel, så var det svært ikke selv at blive ramt af Masterchef-nykker.

For på trods af den gode og uformelle stemning, så er det jo en konkurrence – og på trods af det fælles tema, så var alle retterne ekstremt unikke og kreative.

Det var blevet tid til forret, og her bød Vendia på stegt kammusling, tatar, saltede kål, silderogn og muslingesauce.

Smagsmæssigt spillede det hele, og det knasende kål gjorde det exceptionelt godt sammen med de møre muslinger.

Hertil 2016, Riesling Trocken, Wittmann, Rheinhessen, Tyskland. 

Fusion fulgte trop med en asiatisk inspireret forret bestående af stegt kammusling med dashi, nudler og blegselleri samt sashimi kammusling med soya, sake og wasabi. Hertil en Cotes du Rhone.

Smagen og det visuelle udtryk afslørede hurtigt, at Fusion var på hjemmebane, og at de vidste præcis, hvordan de asiatiske råvarer gjorde det allerbedst.

Hertil 2014, Viognier, Yves Cuilleron, Condrieu, Cotes du Rhone, Frankrig.

Rødbedens nye klæder

Timerne – og retterne – fløj afsted, og det var nu blevet tid til hovedretten.

Ved serveringen udviste Fusion igen talent for æstetisk enkelthed og den møre striploin med karamelliseret hvidløgspure og okseglace gjorde det helt fantastisk med de glaserede og purerede rødbeder. Hertil en spansk Priorat.

Kødet smeltede bogstaveligt talt på tungen, og samspillet mellem kødets grillede smag og den søde rødbede fuldendte i den grad hovedretten.

Hertil 2017, Cruor, Casa gran del Siurana, Priorat, Spanien. 

Herefter kom turen til Vendia som præsenterede en ret, der sagtens kunne være i familie med Fusions: oksemørbrad i trøffel og aske, kæbe med rødbede, trøffelløg og sauce med sort hvidløg.

Smagsnuancerne var fortryllende, og igen udviste Vendia stor kreativitet i anretningen.

Hertil 2014, Torroja, Terroir Al Limit, Priorat, Spanien. 

Søde desserter med blegselleri og hvidløg

Aftenen nærmede sig sin afslutning, og tilbage var der nu kun at vente i spænding på festens helt store sensation: desserterne.

Denne gang startede Vendia stærkt ud med en præsentation, som fik mundvandet til at boble af ren og skær begejstring: hvid chokolade, æble, blegselleri, krystalliseret chokolade og økologisk mælk.

Desserten var opdelt i to forskellige serveringer, men de mange forskellige smagsnuancer havde et utroligt vellykket møde med smagsløgene.

Kombinationen af sødt, syrligt, frisk, let og tungt var helt igennem vidunderlig, og smagen tog os (af én eller anden årsag) direkte tilbage til barndommen – på den voksne og gourmet-agtige måde.

Hvis selleri altid blev serveret på denne måde, så ville det i hvert fald aldrig blive et problem at få dagens grønt!

Hertil 2013, Coteaux de Layon Chaume, Soucherie, Loire, Frankrig.

Chokolade var nok det eneste, som de to repræsenterede desserter havde tilfælles, for Fusion havde valgt at gå i en helt anden retning.

Aftenens finale blev en smukt-anrettet tallerken med chokoladesorbet, fermenteret hvidløg, chokoladeskal, passion, krystalliseret chokolade og chokolade spongecake.

Mange af ingredienserne var direkte udefinerbare for en ikke-kender, men det gjorde nu bare det hele dét mere spændende og interessant.

Her var der virkelig skruet op for den dybe chokoladesmag – og det kan ingen vel klage over?!

Hertil 2015, Banyuls, Michel Chapoutier, Languedoc Rousillon, Frankrig. 

Afgørelsens time

Aftenen sang på sidste vers, og den havde på alle måder været fantastisk.

Vi var blevet behandlet som konger og dronninger, fået serveret noget af det fineste mad i hele Nordjylland og samtidig haft tid til både at nyde hinandens selskab – og i den grad også at udforske maden.

Aftenens dommerpanel havde nu sørget for at tælle stemmerne sammen, og det stod hurtigt klart, at begge restauranter havde præsteret helt forrygende flot. Alligevel var der en overbevisende vinder.

Aftenens resultater blev som følger:

Snack: Bryghuset Vendia

Forret: Bryghuset Vendia

Hovedret: Bryghuset Vendia

Dessert: Restaurant Fusion

Dermed en overbevisende sejr til Bryghuset Vendia, som altså er videre i konkurrencen om titlen Bedst i Nordjylland og 25.000 kr

Vinderne af de indledende runder mødes senere i fire kvartfinaler, herefter to semifinaler og afslutningsvis i den store finale i april/maj.

Indtil videre har følgende restauranter været i dyst (førstnævnte på hjemmebane):

Hotel Amerika vs. Studie 4 (vinder)

Musikkens Spisehus vs. Mortens Kro (vinder)

Fusion vs. Bryghuset Vendia (vinder)

Disse restauranter mangler stadig at komme i dyst (førstnævnte på hjemmebane): 

La Locanda vs. Ruths Hotel (afholdes den 31. januar kl. 18.00)

Brøndums Hotel vs. Tabu Dato (afholdes den 26. februar kl. 18.30)

Strandingskroen vs. Textur (afholdes d. 27. februar kl. 18.00)

Strandhotellet Blokhus vs. Applaus (afholdes den 28 februar kl 18.30)

San Giovanni – Går direkte videre uden dyst

Er du også blevet sulten efter at opleve en helt unik aften i selskab med Nordjyllands bedste spisesteder?

Så kontakt restauranterne for tilbageværende billetter til de resterende runder.

Vin og tapas på Napa: Kom med til amerikansk vinsmagning

Skrevet af: Simone Vestergaard
Arkivfoto
Arkivfoto

Torsdag d. 8. november kl. 19. byder Napa Lounge indenfor til en spændende aften med amerikansk vinsmagning.

På aftenen skal gæsterne smage på i alt fem forskellige vine, og fælles for dem alle er, at de er fra Californien i USA.

Det er Napas restaurantchef Signe Rosa, i samarbejde med Thomas fra Avine, der står for at guide gæsterne igennem aftenens smagning.

Stor passion for amerikanske vine

Thomas vil også fortælle om amerikansk vinlov, de amerikanske vinområder samt de mest brugte druer.

“Vi har valgt at holde denne vinsmagning, fordi vi gerne vil give folk muligheden for at smage vores store udvalg af vine fra USA.

Vi har en stor passion omkring amerikanske vine, og jeg tror egentlig vi er de eneste, der har et overflod af vine fra netop Californien.

Det er faktisk også derfor, at restauranten hedder Napa Lounge.

Napa Valley er en stor vinregion i Californien, og et sted man ofte hører om i forbindelse med vin fra USA,” fortæller Restaurantchef Signe Rosa.

Udvider vinhorisonten op til jul

Hun fortsætter:

“Det er også snart jul, og i den forbindelse vil vi også gerne udvide folks vinhorisont lidt, og give dem nye muligheder til julemaden i stedet for de klassiske løsninger med eksempelvis en Ripasso eller en Châteauneuf-du-Pape.

Amerikanske vine egner sig nemlig rigtig godt til julemad.”

De fem vine som skal smages er:


Sparkling: Gloria Ferrer, Sonoma Brut
Hvidvin: Kendall-Jackson, Vintner’s Reserve Chardonnay
Rødvin: Plungerhead, Lodi Zinfandel
Rødvin: McPrice Myers, Right Hand Man Syrah
Rødvin: 689 Cellars, Submit Napa

Tilhørende vinsmagningen vil der være en let tapasanretning bestående af forskellige varianter af and.

Derudover kan gæsterne naturligvis bestille og købe vin med hjem til jul – eller andre festlige sammenkomster – til under vejledende udsalgspris.

Prisen er 350 kr. per person for hele aftenen.

MigogAalborg står for billetsalget til denne unikke vinaften – Du kan købe billetter til aftenen her.

Læs mere om begivenheden her.

Fri entré og masser af lir: Lørdag åbner Aalborgs første mandemesse

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

I morgen lørdag fra 14-17 kan vi her i Aalborg se frem til at få vores første mandemesse nogensinde, når 3G Mandemessen er klar med en adrenalinfyldt og spændende dag ved Aalborg Street Food.

“Vi har rigtig travlt for at få de sidste ting på plads, men vi tør godt love, at der bliver noget for enhver smag på lørdag,” fortæller Cecilia Pedersen, en af initiativtagerne bag, til MigogAalborg.

Fri entré og stort program

Der er fri entré hele dagen fra klokken 14-17, og i løbet af de tre timer bliver området i og omkring Street Food fyldt med mandehørm – alt sammen inden for temaerne Gear, gejl og gadgets.

“Vi synes virkelig, at vi har strikket et program sammen, som omfavner både nørder, bløde og hårde mænd. Vi har alt: retrocykler lavet i genbrugsmaterialer, en Formel 1-simulator, romsmagning, de fedeste motorcykler og biler, hudpleje, cigarer, et stort brætspilsområde, 3D-printere… Ja, jeg kunne blive ved,” siger Cecilie med et grin.

Der vil i alt være cirka 20 udstillere til 3G Mandemessen, og det inkluderer blandt andet følgende:

  • Formel 1 simulator
  • Cigarer
  • Rom
  • Hudpleje
  • Herreure
  • Brætspil
  • Biler
  • Motorcykler
  • Fjernstyrede biler
  • Metaldetektor
  • 3D-printere
  • E-sport
  • Droner
  • Custom Bikes
  • Gratis smagsprøver fra Royal specialøl

Udover en masse udstillinger af blandt andet fede biler fra NO Jensen og Nordic Leasing og vilde motorcykler fra Harley Davidson, kan man i løbet af dagen også se frem til en masse fede konkurrencer ved de forskellige stande.

“Vi har blandt andet en metaldetektor-skattejagt udenfor, hvor det gælder om at finde nogle nedgravede skatte” siger Cecilia.

Wrestling og masser af hestekræfter

Ingen mandemesse uden wrestling, og derfor vil der også være løbende shows med Bodyslam, der laver de vildeste wrestlingshows.

“Der kommer en stor boksering midt inde i Street Food, hvor de kommer til at vise fire wrestlingshows i løbet af dagen. Det er virkelig en stor oplevelse, og der bliver både fyret op for udklædning, lyde og ikke mindst masser af fede stunts.”

Men her stopper det ikke med shows.

“Udenfor afholdes der tre shows på en stor racerbane, hvor man kan opleve en helt ny form for fjernstyrede biler. De kører nemlig op mod 100 km/t,” siger Cecilia.

Hvis sulten trænger sig på undervejs, vil Aalborg Street Food som altid holde åbent.

Læs mere om mandemessen her.

Smag over 30 forskellige vine: Salling inviterer til italiensk vinfestival

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Efteråret er over os, og inden længe trænger de hyggelige vintermåneder sig også på. Det betyder også masser af hyggelige stunder, hvor et godt glas vin passer perfekt til.

Uanset om du mangler inspiration til hvad vinreolen skal fyldes op med, eller du bare leder efter et godt tilbud, så har Salling Super det helt ideelle arrangement til dig.

De tilbyder nemlig en rejse rundt til noget af verdens bedste italienske regioner – blandt andre Piemonte, Toscana og Veneto.

Vinglas er adgangsbillet

Det hele foregår i Salling Super på torsdag d. 25. oktober fra 13-18, hvor du kan nyde et væld af smagsprøver og få en masse gode tips fra de bedste i branchen.

Blandt de eksklusive vinhuse er blandt andre De Marie, Massimo Rattalino, Agricole Selvi og La Palazetta.

For at få adgang til festivalen skal du købe et vinglas til 100 kr., som er din adgangsbillet.

Derefter kan du smage på over 30 forskellige skønne vine – og glasset kan du tage med dig hjem bagefter.

Det er ikke muligt at bestille billet på forhånd, så du skal blot møde op i Salling Super, hvis du har lyst til at smage på en masser lækkert vin.

Derudover lover Salling Super også, at der vil være en masse gode tilbud på dagen.

Du kan se meget mere om arrangementet her.