Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Kæmpe attraktion tæt på Aalborg: Stor milepæl for adgang til atombunker

Af Michael Qureshi
Foto: RealDania/Lars Horn
Foto: RealDania/Lars Horn

Der er første spadestik, og der er rejsegilde, og ind i mellem disse vælger nogen at markere endnu en milepæl i et stort byggeri, nemlig færdiggørelsen af fundamentet.

Det sker med en såkaldt grundstensnedlæggelse.

I dag, torsdag 9. december 2021 kl. 11, var der grundstensnedlæggelse ved byggeriet af den nye velkomst- og udstillingsbygning ved Koldkrigsmuseet REGAN Vest.

I 2022 åbner REGAN Vest. Dermed får Nordjylland en ny stor attraktion, der vil tiltrække gæster fra både ind- og udland.

Den atomsikrede bunker REGAN Vest blev opført i allerdybeste hemmelighed i perioden 1963-68. Den ligger skjult 60 meter under en kridtbakke i Rold Skov godt en halv times kørsel fra Aalborg.

Kæmpe attraktion tæt på Aalborg: Stor milepæl for adgang til atombunker

Lagde forstenet søpindsvin ned i beton

Det var afgående borgmester i Rebild Kommune, Leon Sebbelin, der i dag nedlagde grundstenen.

Han har gennem årene fulgt arbejdet med det nye museum i forbindelse med den hemmelige atombunker tæt.

En grundsten kan være flere ting – måske en kapsel eller en æske med indhold, men primært en ting, der fortæller noget om bygningens forhistorie. Således også her.

Hele området, hvor REGAN Vest ligger, er gammel havbund, senere fyldt op med kridt og kalk, som består af dyr, der stammer fra mere end 55 mio. år gamle koraller.

I kridtlagene finder man også en mængde forstenede søpindsvin – en del dukkede op under byggeriets indledende gravearbejde, så det var nærliggende at vælge netop et forstenet søpindsvin som grundsten her.

REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 m2 stor atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i årene 1963-1968 med det formål at huse regering og regent i tilfælde i af en atomkrig. Anlægget var en del af beredskabet frem til 2012, men blev fredet i 2014 og kan snart åbne for offentligheden.

Projektets samlede anlægsbudget er på godt 78 mio. kr., og er støttet af en lang række fonde.

Landets regent kunne rykke hurtigt ind

Hvis en atomkrig truede landet, skulle den danske regering sammen med en række embedsmænd og landets regent rykke ind i bunkeranlægget og herfra forsøge at lede landet gennem krisen og bevare det danske demokrati så længe som muligt.

Faldt REGAN Vest, faldt Danmark.

Det helt unikke ved bunkeren REGAN Vest er, at den stadig står med alt det originale interiør intakt.

Alt fra ministerkontorer og krypteringsrum til sovesale, lægerum og regentens beskedne gemakker står uberørte og med alle originale møbler og genstande intakt.

På den måde adskiller REGAN Vest sig fra andre regeringsanlæg rundt omkring i verden, idet disse er ryddet for det originale inventar.

Når bunkeren snart åbner for publikum, sker det derfor under kontrollerede former med guidede rundvisninger med et mindre antal deltagere, så der bliver passet godt på det hele, og alt bliver bevaret mange år ud i fremtiden.

Del artikel