Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Atjuuuhhh: Pollenbombe rammer Danmark

Af Emil Kjær Jørgensen

I dag melder Astma-Allergi Danmark ud, at græspollensæsonen starter.

Det er usædvanligt tidligt i år og falder sammen med birkepollensæsonen, der kulminerer netop nu. Det giver en ubehagelig pollencocktail for landets 1 million danskere med pollenallergi.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

Landets største pollensynder, græspollen, er nu i luften. Det er hele 18 dage tidligere end sidste år og understreger en kedelig udvikling, hvor sæsonerne for mange pollentyper starter tidligere, er mere intense og slutter senere.

Det skyldes bl.a. klimaforandringer, øgede CO2-mængder i luften og manglende håndtering af allergifremkaldende beplantning i Danmark.

Den seneste uges varme temperaturer har skabt gode forhold for græs, der nu udskiller pollen i hele landet. Astma-Allergi Danmark har i går eftermiddags målt et moderat antal pollen i både i Øst- og Vestdanmark, og det er højt for en start på sæsonen.

Det falder uheldigvis sammen med høje forekomster af birkepollen i hele landet.

”Birkepollensæsonen slutter først om nogle uger, og det betyder, at vi ser ind i en usædvanlig og uheldig periode, hvor både græs- og birkepollen tilsammen kan genere næser, øjne, luftveje og føre til træthed blandt 1 million danskere med pollenallergi. Det nedsætter livskvaliteten for mange, og det kan være en god idé at søge hjælp til at komme igennem perioden”, siger Sidsel Damsbo Andersen, der er vikarierende leder af Astma-Allergi Danmarks pollentælling.

En længere og mere intens sæson

En sammenligning af pollensæsonerne i perioden 1981-2009 og perioden 2011-2020 lavet af Astma-Allergi Danmark viser, at mængden af græspollen er steget med 19 procent sammenlignet med for 40 år siden. Sæsonen er gennemsnitligt også blevet 18 dage længere. Og i år lander sæsonen altså hele 16 dage tidligere end gennemsnittet. 

Ifølge Astma-Allergi Danmark skyldes udviklingen flere faktorer som klimaforandringer og øgede mængder CO2 i luften. Klimaforandringerne medfører blandt andet ændringer i temperaturen, nedbør og vindforholdene. Det giver træer og buske nye vækstmuligheder og også ændring i pollenmængden. Udledningen af pollen påvirkes også af beplantningen i landets kommuner og boligområder, hvor man mange steder undlader at mindske græsarealer eller håndtere anden allergifremkaldende beplantning som f.eks. birketræer.

Vi har flere 100 forskellige arter af græs i Danmark og de blomstrer ikke samtidig. Derfor er græssæsonen lang og strækker sig fra slut-forår og hen over hele sommeren og nogle år helt ind i efteråret.

Del artikel

Andre læser også