ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

En hjertesag: Anne Brauner lancerer velgørenhedssmykke for at støtte for tidligt fødte

Af Nathalia Hentze Nielsen
Anne Brauner og datteren Sofia.
Anne Brauner og datteren Sofia.

I Danmark bliver der hvert år født cirka 4.500 børn før tid og af dem fødes 250 ekstremt for tidligt.

Det lyder måske ikke af meget i sammenligning med de mange lykkelige historier om normale graviditeter, men bag de anonyme statistikker findes virkelige liv, virkelige sorger og glæder og ikke mindst virkelige børn.

Hvis man ikke selv har oplevet at have et meget for tidligt født barn, kan det være svært at forestille sig de problemstillinger, der følger med og ikke mindst, hvordan forældrene har det. Derfor bliver det et emne, man ikke rigtig snakker om, men det misforståede hensyn kan være med til at gøre oplevelsen mere ensom.

Ensom er netop sådan aalborgensiske Anne Brauner følte sig, da hun blev mor til Sofia i 2012. Datteren kom til verden i uge 26 + 0 med en vægt på kun 704 gram, hvilket placerede hende i kategorien for de ekstremt tidligt fødte.

På det tidspunkt kendte Anne, der ejer smykkefirmaet ANNEBRAUNER, ikke til Dansk Præmatur Forening, og muligheden for at dele sine oplevelser med ligesindede kvinder var dermed nærmest ikkeeksisterende.

Da foreningen selv rakte ud til hende i forbindelse med hendes velgørenhedsarbejde for Lykkeliga, fik smykkedesigneren straks en idé om at designe et smykke til dem – både for at bringe opmærksomhed omkring for tidligt fødte børn og bidrage med økonomisk støtte til en forening, der kører på 100% frivilligt arbejde.

Det samarbejde har nu udmøntet sig i Præmature Halskæden – og ikke mindst en livsbekræftende historie om aldrig at give op på sine drømme.

En hjertesag: Anne Brauner lancerer velgørenhedssmykke for at støtte for tidligt fødte

En ny start

Da vi møder Anne på virksomhedens kontor på Lyngvej 1 for at høre nærmere om smykket og ikke mindst familiens historie, er det også med selskab af 9-årige Sofia, der på det tidspunkt holder vinterferie.

Kigger du på mor og datter ville du aldrig gætte, at Sofia kom til verden 14 uger for tidligt. I deres matchende lilla tøj (foreningens officielle farver) og med velgørenhedssmykket rundt om halsen, ligner den søde og høflige lille pige enhver anden på sin alder.

Og hun lytter tålmodigt med, mens hendes mor fortæller om forløbet.

“Min største drøm var at få et barn og efter at have mistet to drenge i for tidlige fødsler, føltes det som en ny start at blive gravid med Sofia i 2012.

Alt var fryd og gammen i starten af graviditeten, fordi jeg ikke havde nogle af de smerter, jeg havde ved de første to graviditeter, men da jeg skulle til et rutinetjek på hospitalet, sagde lægen, at jeg overhovedet ikke måtte bevæge mig. Jeg havde ingen livmoderhals og skulle opereres med det samme,” fortæller Anne om forløbet op til Sofias fødsel.

Efter operationen måtte hun ikke bevæge sig i lang tid, og seks uger efter indlæggelsen, den 20. august, fik hun veer. Anne var kun 26 uger henne, men hun havde intet valg: Babyen skulle ud.

“Efter kejsersnittet kunne jeg se skyggen af Sofia, der blev kørt forbi mig. På det tidspunkt anede jeg ikke, om hun var levende eller ej. Da jeg ligger på overvågning, kommer der heldigvis en sygeplejerske og sagde ’tillykke du har fået en datter’,” siger hun og smiler.

Det blev starten på et langt ophold på neonatal afdeling på Aalborg Universitetshospital, da den lille pige, hverken kunne spise eller trække vejret selv. Først fire måneder kunne den nybagte mor komme hjem og “føle sig som en rigtig mor,” som hun forklarer.

En hjertesag: Anne Brauner lancerer velgørenhedssmykke for at støtte for tidligt fødte
Sofia blev født i uge 26 + 0 og vejede blot 704 gram.

Overrasket og rørt over respons

I perioden efter udskrivelsen var Annes barsel præget af mange hospitalstjek for, at sikre at alt var i orden med Sofia, og på trods af at alt er forløbet godt uden hverken senfølger, indlæringsvanskeligheder eller andre af de ting, der kan påvirke for tidligt fødte, så har de lange hospitalsophold sat sine spor.

“Det er først nu, hvor hun går i 3. klasse, at jeg har vænnet mig til ikke at få trælse nyheder,” siger Anne.

Det har også givet overskuddet til netop at hjælpe andre i samme situation som hende selv ved at åbne op for snakken om for tidligt fødte og den forening, der gør et stort arbejde for at hjælpe.

Halskæden, der forestiller et stort og et lille hjerte, symboliserer henholdsvis moderen og faderen samt barnet. Designet har Anne fritegnet efter Dansk Præmatur Forenings logo.

En hjertesag: Anne Brauner lancerer velgørenhedssmykke for at støtte for tidligt fødte
Anne Brauner og datteren Sofia viser velgørenhedssmykket.

“Der er en stor genkendelighed i de to hjerter og i den korte tid som smykket har været til salg, har foreningen allerede fået mange nye henvendelser.

Første gang jeg lagde smykket op på Instagram, væltede det faktisk ind med beskeder fra folk, der enten er forældre eller familie til for tidligt fødte børn. Jeg har altid følt mig meget alene i det, så jeg var meget overraskset og rørt over alle beskederne.

Jeg kan se, hvor meget det betyder for folk, og det reflekterer smykket også,” fortæller hun afslutningsvis.

Selve smykket koster 495 kroner og for hver halskæde, der bliver solgt, doneres 100 kroner til Annes hjertesag: at informere, vejlede og udbrede viden om for tidligt fødte børn.

Læs mere og køb smykket her.

En hjertesag: Anne Brauner lancerer velgørenhedssmykke for at støtte for tidligt fødte

Del artikel