Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Tragikomedie, musik og karneval: Oplev det anmelderroste Woyzeck på Teater Nordkraft

Af Nathalia Hentze Nielsen

Uanset om du er til nostalgiske klassikere af Kim Larsen, giga pophits af Justin Bieber, voldsom rock af Rammstein eller dramatiske sonater af Mozart, kan vi vist alle blive enige om, at musik rører os som intet andet kan.

Når musikken rammer os, sænker vi paraderne, fantaserer frit og tillader os selv at fortolke mere intuitivt.

Derfor kan musik også gøre os modigere og få os til at tilvælge oplevelser, som normalt ikke ville være på vores radar.

Har du mod på at give musikteater en chance (ja, det er en genre for sig!), så anbefaler vi at købe billet til den hæsblæsende forestilling Woyzeck, der lige nu genopsættes på Teater Nordkraft.

Da forestillingen kørte forrige år blev det en kæmpe succes med fremragende anmeldelser fra alle sider, så du er garanteret teater af den højeste kaliber med fantastiske musiknumre – og hvor ofte er vi egentligt garanteret noget her i livet?

Tragikomedie, musik og karneval: Oplev det anmelderroste Woyzeck på Teater Nordkraft
Woyzeck er en moderne fortolkning af Georg Buchners mægtige værk fra 1836 og udspiller sig i Aalborg Karneval.

“Vi bruger kun musik, man kender. Det er gamle danske pophits og musik, der minder mig om Aalborg Karneval, som bliver omfortolket på både smukke og grimme måder,” fortæller instruktør og teaterchef Minna Johannesson om forestillingen.

Woyzeck spiller i Teater Nordkraft til og med den 16. september 2022, og du kan købe billetter her.

Med i prisen får du en gratis øl og et skud gammel dansk for at sætte dig i den rette stemning til den gribende og festlige oplevelse, der venter.

Lige så vildt som Aalborg Karneval

Har vi pirret din nysgerrighed endnu?

Vi kan faktisk gøre det endnu bedre, fordi Woyzeck er så lokalt funderet i Aalborg med så genkendelige følelser som kærlighed, sorg og forventningspres, at du uden tvivl vil blive berørt på den ene eller anden måde.

Stykket udspiller sig i et univers som ligner Aalborg karneval, og vi følger Woyzeck, der er villig til at ofre alt for sin kæreste Marie.

I løbet af en enkelt vild karnevalsnat får han sit liv vendt på hovedet, og mellem shots, guirlander og vilde kostumer kan han kun se på, mens kærligheden driver ham til vanvid.

Alle, der har været med i optoget til Aalborg Karneval kan uden tvivl nikke genkendende til, at det er en vanvittig og grænseløs oplevelse, og ligesom Woyzeck opgiver vi (i hvert fald i nogle timer), hvem vi er for at blive til nogle andre.

Hvordan du relaterer til og tolker Woyzeck er der dog intet facit på.

“Som instruktør får man tit spørgsmål om, hvad et stykke egentligt betyder, men jeg synes, at folk skal spørge sig selv om ‘hvad betyder det for mig?’

Musikken giver publikum mulighed for at tolke Woyzeck mere personligt, fordi vi har så mange referencer til musik. Vigtigst af alt sparker det døren ind til folks hjerter, fordi når der er musik, føler vi mere og tænker mindre,” forklarer Minna.

Det er også nogle ordentlige publikumsbaskere, som Minna og teamet hos Teater Nordkraft har valgt. Fra “Sådan nogen som os” af Poul Krebs til “Hey Baby” af DJ Ötzi og “Kald det kærlighed” af Lars Lilholt bliver det svært at sidde stille i sædet, når stykkets to musikere slår sig løs på instrumenterne.

Men det behøver du faktisk ikke på Teater Nordkraft, fordi hvis der er noget Minna hader, er det at opsætte barrierer mellem publikum og skuespillerne.

“Når du kommer til Woyzeck, skal du have en følelse af, at du er til karneval, så du får tilbudt gratis øl og gammel dansk.

Under forestillingen må du gerne synge med på sangerne, skåle, huje og danse, hvis det er det, du har lyst til,” siger Minna og tilføjer med et glimt i øjet: “Du kan også lade være. Vi tvinger aldrig publikum til noget, de ikke har lyst til.”

Tragedie pakket ind i fest og farver

Det hjælper nogle gange at sætte ting i kasser for at se, om det er noget, vi har lyst eller overskud til at opleve.

Woyzeck er som udgangspunkt et uhyrligt tragisk stykke, men det er et tragisk stykke sat ind i et festligt karnevalsunivers, som forvandler det til noget, der også er virkelig morsomt.

Den balancegang mellem det tragiske og komiske, det maksimalistiske og intime er, hvad der kendetegner Minnas virke som instruktør, og da vi interviewede hende i juni, understregede hun, at det ikke skal gå op i hjertesorg det hele.

Jeg vil gå ud fra en forestilling og være inspireret til at være en bedre kæreste, en bedre mor eller en bedre chef. Selvom det har været hårdt, skal det ende i en kraft.

Minna Johannesen

“Uanset hvilken slags forestilling jeg laver, skal de dog indeholde det, jeg kalder ‘smertefuld feel-good’. Jeg kan godt lide at udforske alt det mørke, men i alt det mørke skal der også være noget inspiration, hvor man rejser sig fra asken.

Jeg vil gå ud fra en forestilling og være inspireret til at være en bedre kæreste, en bedre mor eller en bedre chef. Selvom det har været hårdt, skal det ende i en kraft.”

Om den kraft inspirerer dig til at være en bedre version af dig selv eller til at holde en endnu større fest til næste Aalborg Karneval, skal vi ikke blande os i, men én ting er sikkert: Du bliver blæst bagover.

Læs mere om Woyzeck og køb billetter her.

Del artikel