Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Anmeldelse af Sommergæster: En overskuelig og kompliceret oplevelse

Af Stine Kjølby Christensen
Fotograf: Catrine Zorn
Fotograf: Catrine Zorn

Sommeren virker efterhånden langt væk, når man kigger ud på det nu grå og kedelige vejr.

Har man alligevel ikke fået helt nok af sommerferiestemning, så er en tur i Aalborg Teater oplagt.

Her spiller forestillingen Sommergæster lige nu på Store Scene, hvor hele 14 skuespillere er med – hele tiden.

Titlen lyder måske ikke voldsomt kompliceret, men der er altså tale om et ægte russisk drama fra 1904 af Maxim Gorkij. Og det bliver da også lynhurtigt kompliceret, når de 14 skuespillere taler på kryds og tværs af hinanden på scenen.

Handlingen kort fortalt

Kort fortalt (…) så handler Sommergæster om en gruppe venner, som alle tilhører den veluddannede middelklasse. Vennerne har samlet sig i et sommerhusområde, hvor de nu sidder … som dannede og sofistikerede læger, forfattere, ingeniører og direktører.

De er fælles om store mængder alkohol, der akkompagnerer de lange snakke om livet. Fælles om de lange nætter, de små skandaler og den voksende mistillid til verden omkring dem.

Den mistillid vokser da også helt udover scenekanten, i takt med at de interne skænderier udvikler sig i relationerne mellem figurerne.

Anmeldelse af Sommergæster: En overskuelig og kompliceret oplevelse

Grundet forestillingens opsætning kunne man måske frygte, at det blev en rodet og uoverskuelig fornøjelse … det var dog ikke tilfældet.

Faktisk var det nemt at følge med i dialogerne, når man lige gennemskuede de interne dynamikker, og man blev igen og igen imponeret over skuespillernes fantastiske timing og samspil.

Ganske vist kom man aldrig helt i dybden med livets store spørgsmål, men det klager vi ikke over … efter så mange måneder uden de store intellektuelle kulturindsprøjtninger, var en mild start nok nødvendig, hvis man skulle kunne følge med.

Og det kunne man.

Dygtig guest star

Som vi tidligere har fortalt, har Aalborg Teater hentet Janus Nabil Bakrawi ind til rollen som den lidt stille forfatter Jakob Sjalimov.

Replikkerne var ikke mange, men han formåede alligevel at levere en overbevisende og solid præstation i en rolle, der var svær at forestille sig blive spillet af en anden end netop Janus.

Det samme gjorde sig (som sædvanlig) gældende med det dygtige ensemble, der trods at dele rampelyset med 13 andre, med lethed skinnede igennem på scenen hver især.

Flere publikummer har givet deres mening til kende i forhold til, at én af hovedrolleindehaverne taler norsk og i den forbindelse ytret, at det for dem var problematisk at forstå historien på grund af sprogbarrieren.

Her vil vi sige: Det er der noget om. Vi føler dog personligt ikke, at vi missede nogle vigtige pointer, men den samlede oplevelse var afgjort blevet mere komplet, hvis alle detaljer var kommet med.

Samlet set giver vi derfor 4/6 stjerner til Sommergæster.

Anmeldelse af Sommergæster: En overskuelig og kompliceret oplevelse