Anmeldelse: I Alle Mulige Ting Til Salg er alle følelser til salg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Aalborg teater.
Aalborg teater. "ALLE MULIGE TING TIL SALG" Anita spilles af Marie Knudsen Fogh, hendes søn Lars af Niels Anders Manley og Nabo-John af Lars Topp Thomsen og Camilla Gjelstrup spiller Anitas søster Beate. Martine Emilie Barrett Levinsen spiller Ester Dato: 31.08.18 Foto: Lars Horn / Baghuset

Imens en af de største opsætninger på Aalborg Teater spiller som sød musik for de forelskede publikummer, i de rødplyssede sæder, udspiller der sig et helt anderledes form for drama på teaterets Lille Scene.

Fredag d. 7. september fik Alle Mulige Ting Til Salg officielt premiere, og modsat West Side Story, så er det allerførste gang, at stykket nogensinde er blevet spillet.

Faktisk er det helt nyt fra trykken og er skrevet af den prisvindende dramatiker Henrik Szklany. Henrik er født og opvokset i Gl. Skørping og har i hele hans liv beskæftiget sig med teater og dramatik. 

Henrik Szklany har tidligere skrevet flere succesfulde stykker til Aalborg Teater, blandt andet Ind under jul og Altid for AaB.

Når teater møder virkeligheden

Selvom West Side Story og Alle Mulige Ting Til Salg ikke umiddelbart har særlig mange elementer tilfælles, så er én af dem, at de begge er et absolut must-see: Af nogle helt forskellige årsager.

I Alle Mulige Ting Til Salg er der også store kærlighedserklæringer og interne krige mellem komplicerede relationer. Men derudover ophører lighederne vist også.

Alle Mulige Ting Til Salg er opbygget som et autentisk, socialrealistisk stykke – og det er næsten helt uhyggeligt hvor meget man kan kende de mennesker, der er repræsenteret.

Foto: Lars Horn / Baghuset

Publikum kan se frem til mødet med 63-årige Anita, der lige er blevet fyret fra sit skånejob på en grillbar. Truslen om tvangsauktion og udsigten til endnu en tur på offentlig forsørgelse hænger som en sort sky over hendes hovede – men Anita giver ikke op, selvom hun er ved at drukne i rudekuverter og gæld.

Med hjælp fra hendes hjemmeboende søn, Lars på 44 år, og inspiration fra hendes yndlings tv-program begynder hun på dedikeret vis at sælge ud af sine ting – med et optimistisk håb om, at der et sted må findes guld på godset.

Projektet afbrydes dog af et uventet besøg af hendes søster, Beate, der ikke ligefrem hjælper på situationens alvor og dramaet spidser til, da Beate begynder at flirte med Nabo-John; som egentlig havde et godt øje til Anita.

Anita lader sig dog ikke slå ud af det både indre og ydre kaos. Hun lover sin søn, at de finder en løsning og at alt ordner sig. Men gør det så det?

Foto: Lars Horn / Baghuset

… Ikke rigtigt.

I stedet får publikum løbende svar på, om alt i virkeligheden er til salg. Er kærlighed? Og i så fald: Hvad er prisen?

Kaos udover scenekanten

I stykket er Lille Scene bygget op som et hjem … bestående af et stort, kaotisk kaos af gamle rester af pølsemix, tilbudsreklamer, gamle racletter, brune gulvtæpper, støvede kludetæpper og en støvsuger – der vist mest af alt bruges til at slå fra sig med.

Generelt er historiens opsætning så enkelt opbygget, at der har været plads til at lege med scenografien. I takt med at forestillingen udvikler sig og Anitas problemer bliver stejlere og stejlere – så gør scenen det også.

De mølædte møbler flyver med et brag ud over scenen én efter én … hvilket blot forstærker de kaotiske følelser, der huserer indeni én, når man er vidne til de utallige katastrofer, der sker på scenen.

På rollelisten finder man også kun fem medvirkende – men lige præcis de fem gør sådan et fantastisk stykke arbejde, at de tilsammen udgør det helt rette antal til netop denne historie.

Foto: Lars Horn / Baghuset

Ingen misundelse

Modsat mange andre teaterforestillinger, så kan måske man ind i mellem tage sig selv i at sidde og misunde de medvirkende i én eller anden forstand.

Hvorfor har jeg ikke en Romeo? Hvorfor kan jeg ikke synge sådan? Hvorfor har jeg ikke en propel i ryggen?

Hvis du gerne vil undgå denne slags tanker under et teaterbesøg, så er Alle Mulige Ting Til Salg et oplagt valg. Her drømmer man nemlig ikke rigtigt om andet, end at slippe fuldstændigt for at leve de liv, der bliver præsenteret i forestillingen.

Foto: Lars Horn / Baghuset

Det ene sørgelige tilfælde efter det andet indtræffer, og hver gang tager man sig selv i at tænke, at nu må de da kunne redde hinanden fra den frygtelige skæbne – men nej.

Alligevel formår forestillingen at ramme én lige præcis dér, hvor det giver allermest giver mening.

Derfor får Alle Mulige Ting Til Salg velfortjent fem stjerner herfra.

Alle Mulige Ting Til Salg spiller frem til 13. oktober og du kan købe billetter til forestillingen her.

OBS! Unge under 25 år eller studerende kan få billetter til kun 80 kr. (eller halv pris ift. normalpris i weekenden).

Nordjylland største: Vind en tartelet-middag for to

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

”Nogen tar’te’let, andre tager det tungere…”

Og andre tager det altså bare til next level.

Dette må være starten på eventyret om Nordjyllands største tartelet, der kom til verden i starten af juni måned.

Restaurant Kronborg, der vel mest af alt er kendt for sin idylliske placering på Egholm, har gennem en længere periode rørt grundig rundt i gryderne og på denne måde arbejdet sig mod at skabe den helt perfekte kæmpe-tartelet.

Inspirationen er fundet på Bornholm, der eftersigende skulle have landets største. Restaurant Kronborgs bliver dog uden tvivl en stærk konkurrent i feltet.

”Bornholm har noget tilsvarende, men jeg bad Torben fra Othello Bageriet om lige at lave den en tand vildere,” fortæller restauratør på Restaurant Kronborg, Kasper Kristensen.

Og uden at have sprunget hovedspring i bornholmer-udgaven, så tør vi godt garantere, at den aalborgensiske udgave ikke kommer til at skuffe.

Vi har selvfølgelig prøvekørt den.

Hjemmelavet nationalklenodie

Den sprøde skal og det bløde fyld komplimenterer hinanden perfekt, og der noget næsten majestætisk ved at spise et så stort nationalklenodie – og så med direkte udsigt til Limfjorden.

Tartelet-fyldet er selvfølgelig af den hjemmelavede slags.

“Vi har smagt os frem til den helt perfekte høns i asparges, og den er lavet helt fra bunden med hønsefond og ekstra kærlighed,” forklarer Kasper.

Et nyt familiemedlem, der uden tvivl ville gøre enhver madglade bedstemor stolt – helt inde i hjertet.

Nordjyllands største tartelet koster 125 kr. og kan kun købes på aftenkortet fra torsdag-lørdag fra juni og frem til og med august. Er et halvt kilo tartelet ikke nok, kan man tilkøbe en ekstra for 98 kr.

Restaurant Kronborg har åbent alle dage til frokost, og onsdag aften er dedikeret til Stegt Flæsk ad libitum.

I juni, juli og august er der åbent torsdag – lørdag til aften, hvor man blandt andet kan nyde Nordjyllands største tartelet.

Du kan booke bord lige her.

Konkurrence

I samarbejde med Restaurant Kronborg har vi fået æren af at udlodde 4 x 2 tartelet-middag.

Dvs. at fire heldige vindere kan invitere deres største og respektive tartelet-fan på en middag, de nok sent vil glemme.

I hvert fald ikke før, at den halve kilo tunge kleppert er faldet helt til bunds i mavesækken.

Du deltager ved at finde vores Facebook-opslag og:

  • Svarer på spørgsmålet: Hvad vejer Nordjyllands største tartelet?
  • Skrive navnet på den person du tror, kan spise sig igennem den …

Havnestemning og madboder: Nyt område på årets Nibe Festival

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Nibe Festival lancerer i år et helt nyt område, hvor gæsterne bliver budt velkommen med bølgeskvulp og mågeskrig.

Når gæsterne om godt et par uger indtager Skalskoven til årets udgave af Nibe Festival, møder de som noget af det første én af årets største nyheder på festivalområdet.

Det nye område kommer til at indeholde både barer og flere madboder, alt samlet under ét navn: Havnen.

“Havnen bliver et helt område, der kommer til at emme af havnestemning; der kommer et fyrtårn, der bliver siddepladser lavet ud af gamle joller, der bliver pyntet med diverse ruser, net, bøjer og meget mere,” fortæller Jannie Dallgaard, der er afdelingsleder for barer og boder på Nibe Festival.

Der er tænkt ud af boksen

Netop fyrtårnet, som er lavet af Erhvervsskolerne i Aars, kommer til at havne en prominent placering på området.

Øverst er det indrettet med både lys og tågehorn, men nederst er tårnet indrettet som bar, hvor gæsterne kan få slukket tørsten.

“I forhold til mad og drikke har vi forsøgt at tænke ud af boksen.

Vi oplever tit, at vores gæster logisk nok færdes i grupper, hvor alle ikke nødvendigvis har lyst til det samme på menuen, når vi snakker om mad og drikke.

Derfor vil der i havneområdet være syv små ”fiskehytter”, hvor der kan købes mad og drikke for enhver smag,” forklarer Jannie Dallgaard.

Endnu mere økologi

Hun lover, at udvalget bliver varieret, lækkert og noget kendt med et twist.

I forhold til maden har teamet prioriteret at opgradere på råvarerne, så der er mere økologi på menu og drinkskortet.

Fire af hytterne vil sælge mad, mens de sidste tre kommer til at sælge forskellige drinks.

Med til området hører også en vaskeægte havneknejpe ”Skuden Alba”, hvor der er fed stemning og håndbajere med sidevogn i massevis.

”Skuden Alba” bliver placeret, hvor Mexibaren tidligere har hørt hjemme.

“Området kommer til at spænde over mange forskellige oplevelser og der bliver noget for enhver smag. Samtidig er det et område, der har potentiale til at udvikle sig over tid.

Vi har lagt vægt på at skabe nogle miljøer, så gæsterne har lyst til at opholde sig i området og får mulighed for at tage en puster.

Der bliver kælet for detaljen, og det er vigtigt, at gæsterne på festivalen får en fornemmelse af dette,” slutter Jannie Dallgaard.

Aalborg Havn og Springeren er samarbejdspartnere på området.

Smæk for skillingen: Profiler står bag Aalborgs nye restaurant i ikonisk bygning

Skrevet af: Michael Qureshi

Engang var bygningen med udsigt til Havnefronten kendt for at være buffet-himlen i Aalborg.

Casa Blanca tronede i det hvide “slot”, og stedet summede af liv. Siden steg niveauet på gastronomien i Aalborg, og billige buffeter blev skubbet til side af nye ambitiøse spisesteder.

I dag er niveauet tårnhøjt på restaurantfronten, og om ganske få uger åbner byens nye restaurant med ambitionen om lave god mad til skarpe priser.

Menukortet kommer til at have mange lækre retter, men priserne holdes på et niveau hvor alt fra børnefamilier, unge studerende til alle andre kan være med.

Erfarne folk står bag

Den har “vi” måske hørt før. Men når man kigger på navnene bag Aalborgs nye spisested SMAEK, så behøver man i hvert fald ikke frygte for kvaliteten på maden.

I front bliver det Mikkel Jensen med fortid på Ruths Hotel, Restaurant Mest og senest Restaurant Rusk, hvor han var køkkenchef.

Som sparringspartnere og medejere har han Mads Hyllested fra Applaus og Bistro Dejavu samt Kim Jeppesen og Anne Menendez fra Nam og Restaurant Menendez.

Det er et wow-team i Aalborg, som har overtaget de berømte lokaler Ved Stranden 4, efter Sørensens drejede nøglen om tidligere på året.

Åbner allerede om få uger

SMAEK åbner allerede 2. juli, lige før Aalborg er vært for Tall Ships Races.

Restauranten kommer til at have åbent alle ugens syv dage med morgenmad, brunch, frokost, aftenmenu og i weekenderne bliver der cocktail-lounge med DJ og well shaken prisvenlige cocktails efter midnat.

Både Mads Hyllested og Kim Jeppesen understreger, at det er Mikkel Jensen, der bliver ansigtet uadtil, og klart ham der vil være mest på SMAEK.

Men de er et fælles hold, der skal skabe en succes i den ikoniske bygning, og derfor bliver det et mix med, at være med i tingene, mens der stadig er fokus på de øvrige forretninger.

Mange lækre retter på menukortet

Kigger man på menukortet er det blandt andet med to retter fra 200 kr. eller tre retter fra 225 kr.

Forretter er alt fra koldrøget laks til cremet skaldyrssuppe. Hovedretterne veksler med alt fra dagens fisk, rissoto til en lækker burger.

Skal man sammenligne det med noget genkendeligt matcher det meget godt, hvad fremadstormende Madklubben har stor succes med i København og Århus.

Nu får Aalborg så et koncept, der minder om med nogle navne i teamet, der borger for kvalitet.

Længe været en drøm

Mikkel Jensen er i fuld gang med at gøre SMAEK klar til åbningen.

“Det har længe været min drøm at åbne min egen restaurant. Og her har vi fundet en nyt koncept, som kan favne Aalborgs mangfoldighed – både hvad angår kvalitet og pris,” fortæller han.

De erfarne samarbejdspartnere er helt enige;

“Konceptet er klart, og ideen er god. Dén rejse ville vi gerne være en del af og støtte op om,” fortæller Anne Menendez fra Restaurant Nam og Restaurant Menendez.

Mads Hyllested fra Applaus og Bistro Dejavú stemmer i;

“Aalborg er klar til et sted som SMAEK, hvor man kan droppe ind og få et godt måltid mad hele ugen uden at man behøver at gå og planlægge det mange uger i forvejen.”

Lækker mad til små penge

Konceptet er velsmagende mad til små penge, hvor alle kan være med.

“Jeg tror på det ukomplicerede måltid. Det behøver ikke være hverken svært og dyrt.

Det skal være muligt at gå ud og få en ægte smagsoplevelse til små penge.

På SMAEK har priserne et niveau, så man kan tillade sig gå ud at spise på en helt almindelig onsdag,” fortæller Mikkel Jensen, som har taget initiativ til projektet.

Kan nydes på den kæmpe terrasse

Lørdag og søndag serveres morgenmad fra kl. 9.00. Fredag og lørdag kan du komme forbi til velsmagende cocktails og tonerne af weekend indtil kl. 03.00.

Afhængigt af vejret kan både morgenmad, frokost og cocktails nydes indenfor i varmen eller udendørs på den kæmpe terrasse med plads til mange gæster.

SMAEK åbner på Ved Stranden 4, og det nye og anderledes koncept gør, at initiativtagerne ikke er bekymrede for at rykke ind i det ellers så omdiskuterede hus ved havnefronten

“Det er en af Aalborgs absolut bedste lokationer. Den solbeskinnede terrasse er perfekt til gode frokoster, receptioner og sommerfester.

Indenfor kan vi både have plads til store og små hold af spisegæster, samtidig med at vi kan lave plads til større lukkede selskaber,” fortæller Mikkel Jensen.

SMAEK på Ved Stranden 4 slår dørene op tirsdag d. 2. juli og holder Grand Opening til Tallships dagene, bl.a. med DJ og helstegt pattegris for kun 145 kr. pr. mand torsdag – fredag d. 4.-5. juli under The Tall Ships Races.

Du kan allerede nu booke bord til Aalborgs nye restaurant – lige her

Du kan også tjekke menukortet her