Anmeldelse: Hans og Grete tager børn og barnlige sjæle med på en eventyrlig rejse

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Lars Horn/Baghuset
Foto: Lars Horn/Baghuset

I udkanten af en stor skov boede en fattig skovhugger og hans familie.

Sådan begynder Brødrene Grimms eventyr om Hans og Grete, der i dag fik premiere på Aalborg Teater.

Den tyske historie kan dateres helt tilbage til 1812 og handler kort fortalt om et søskendepar, der bliver svigtet af deres forældre.

Forældrene ved, at forrådet er ved at rinde ud, og at det var et spørgsmål om tid før de alle ville dø af sult – derfor overtaler moren faren til, at Hans og Grete skal afleveres i den dybe skov. Så langt væk, at de aldrig kan finde tilbage.

Missionen lykkedes for forældrene, og Hans og Grete ender forladt og alene i den store skov, der ikke ligefrem er idyllisk, når mørket falder på.

I Aalborg Teaters udgave, der er årets skoleforestilling, finder vi Østen Borre Simonsen og Karla Rosendahl Rasmussen i hovedrollerne – der med deres barnlige naivitet, men dog dybe kærlighed til hinanden, tager publikum med på en eventyrlig rejse gennem ét af verdens mest berømte eventyr.

Alt, du skal gøre, er at læne dig tilbage og følge brødkrummerne …

Magisk og enkel scenografi

Det er ikke nogen hemmelighed, at Aalborg Teater i den grad har talentet med sig, når det gælder om at fremstille scenografi.

Dette gør sig også gældende i Hans og Grete, hvor et pandekagehus, en konfekt-ovn, karamel-lysekrone og møbler af lakrids naturligvis er en del af forestillingen.

Selvom scenografien er fantasifuld, er den samtidig minimalistisk. Effekterne er til at se og føle på – bogstaveligt talt.

Eksempelvis i en scene, hvor blå spotlys følger Hans og Gretes spor ud over scenekanten, hvor de hvinende publikummer sad klar til at blive en del af forestillingen.

Generelt er børn jo også et taknemmeligt publikum – hvis teateret formår at gribe historien rigtigt an.

Hans og Grete er jo oprindeligt et meget kort eventyr, der ikke ville kræve mange sceneminutter, hvis replikkerne skulle gøre alt arbejdet alene.

Heldigvis indeholder forestillingen mange andre virkemidler, der får os langsomt, men sikkert gennem historien.

Der var både sjove replikker, vanvittig mimik og knurrende maver, da duften af vanilje bredte sig helt til balkonen.

Hold dog din kæft

Lige så taknemmelige, som børnepublikummet kan være … lige så kontante, er de også, hvis de ikke er tilfredse med det, de ser.

Da skatteopkræveren, der oprindeligt var skyld i, at Hans og Grete måtte sendes fra hus og hjem, kom og fortalte deres far, at han tog deres mor og alt, hvad de ejede med sig, kunne én af salens anmeldere alligevel ikke dy sig:

SÅ HOLD DOG DIN KÆFT! blev der råbt – til stor morskab for både store og små.

Som et hvilket som helst andet eventyr, var der også lagt flere lag ind i fortællingen.

Som voksen var du derfor også godt underholdt – og man kunne da heller ikke lade være med at tænke en ekstra gang over den kannibalske heks, den meget omsorgssvigtende mor, den gigantiske badeand og generelt bare den meget makabre humor.

Alt i alt et vellykket teaterprojekt, der uden tvivl kommer til at bringe både grin og glæde for skolebørn såvel som familier, der ønsker at besøge Hans og Grete i vinterferien.

Du kan allerede nu købe billetter her.

Udkast fra Kulturministeriet: Fitnesscentre, svømmehaller og legelande kan åbne på mandag

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Har du savnet duften af klor, at kunne sende børnene i legeland eller blot at løfte lidt vægte i det lokale fitnesscenter?

Så er der muligvis gode nyheder.

Regeringen lægger nemlig op til, at alle indendørs idrætsfaciliteter, som ikke allerede er omfattet af genåbningen, åbner den 8. juni som en del af genåbningens fase 3.

Det fremgår af et udkast til et notat udarbejdet af Kulturministeriet, som Jyllands-Posten er i besiddelse af.

Siden marts har vi ellers måttet kigge efter hop fra 3-metervippen og en opbygning af sommerkroppen anno 2020.

Men i notatet lyder det, at man ønsker  “at genåbne alle lokaler, hvor der udøves idræts- og fritidsaktiviteter, herunder spillehaller, lege- og badelande, svømmehaller og træningscentre”, skriver Jyllands-Posten.

Oplægget blev sendt til partierne fredag aften, og det hele skal forhandles på plads i løbet af weekenden.

Ifølge udkastet bliver det op til såkaldte sektorpartnerskaber at udarbejde de specifikke sundhedsretningslinjer, så længe det sker på baggrund af sundhedsmyndighedernes generelle retningslinjer.

Grill alt fra tarteletter til pandekager: Weber har succes med deres mange grill-opskrifter

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Sommeren har for alvor meldt sin ankomst.

I denne uge har vi haft årets første sommerdage, og det betyder også, at der for alvor er gang i Webergrillene hjemme i haven.

I takt med at grill-lysten stiger, mærker Weber også en stigende efterspørgsel på grilltilbehør og spændende opskrifter, der gør det muligt at fremtrylle familiens hverdags- og livretter på grillen.

Udsigt til staycation

Med udsigten til en sommerferie hjemme i Danmark med masser af familiehygge og grill på terrassen, giver det god mening at sætte sig lidt ind i mulighederne for at lægge andet på risten end de klassiske frankfurtere, burgere og bøffer.

Ellers kan det hurtigt gå hen at blive en ret ensformig grillsommer.

Som Webers nyeste slogan Discover what’s possible siger, er der masser af muligheder med en Webergrill: Du kan tilføre dine råvarer en helt særlig magi, såsom en lækker, røget smag, ekstra saftighed, en sprød skorpe og flotte grillstreger, der gør madoplevelse langt bedre.

Og tryllerierne på grillen kræver heldigvis ingen trylleord eller overnaturlige evner. Det handler bare om at turde gå på opdagelse.

Tarteletter på grillen?

Hvis der skal trylles på grillen, skal man tro på, at Webergrillen er mere end bare ”pølsegrill”.

Flere af de nyere Webergrill har en indbygget rist, hvor midtersektionen kan fjernes, så der fremkommer et hul til en af madlavningsindsatserne i Webers såkaldte Gourmet BBQ System (GBS).

Systemet består af bl.a. en stegepande, stegegryde, wok, pizzasten, kyllingeholder, vaffeljern med flere. Det betyder, at der ikke er nogen begrænsninger.

Man kan braisere, bage og stege ALT på grillen: frikadeller, dansk bøf med sauce, kylling i karry, risotto, grydebrød, kager m.fl.

På grillen bliver pizzabunden endnu mere sprød og lækker.

Chili con carnen får den eftertragtede røgede smag. Pandekagerne får den helt rigtige fylde og … den klassiske skipperlabskovs får et nyt, smagfuldt udtryk.

Alt kan tilberedes på grill, man skal bare lige lære hvordan, fortæller Anders Jensen, Expansion & District Manager Grill Academy Nordics, og fortsætter:

I disse tider, hvor Webers grillkurser holder Corona-pause, kan du med fordel følge Weber på Instagram (weber.danmark) eller smutte ind i det omfattende opskriftsbibliotek på weber.com og finde de opskrifter, du vil lave.

Sværere er det ikke.

En af de hundredevis af gratis grillopskrifter, der findes på weber.com er, er Tarteletter med friske asparges, som tilberedes i Webers GBS stegegryde på alle grilltyper med en Gourmet BBQ System-rist.

Hvorfor ikke imponere familien med en ”ny” ret på grillen i aften? God fornøjelse.

Weber Grill Academy

Tarteletter med friske asparges

Du skal bruge:

Fond:

1 hel fersk kylling eller høne

2 skalotteløg

2 solo hvidløg

4 laurbærblade

4 kviste timian

1 tsk. peberkorn

2 dl hvidvin

1 l vand

Sauce:

150 g smør

100 g mel

1 l hønsefond

½ l piskefløde

1 bdt. grønne asparges

1 bdt. hvide asparges

2 bdt. forårsløg

½ bdt. kørvel

kyllingekød fra den kogte kylling

16 stk. tarteletskaller 

Sådan gør du:

Del kyllingen i lår, overlår og bryst med vinge. Skær skalotteløg og hvidløg med skræl i grove stykker. Find de øvrige ting frem.

Skræl de hvide asparges, og skær dem i mindre stykker på skrå. Skær ligeledes de grønne asparges i mindre stykker på skrå. Skær forårsløg i tynde ringe, og hak kørvel groft. Pluk kyllingekødet fra den kogte kylling i mindre stykker. Find de øvrige ingredienser frem.

Ved grillen:

Fond

Klargør grillen til direkte varme, 200 °C. Læg de ferske kyllingestykker i stegegryden, og tilføj de øvrige ingredienser. Sæt gryden i GBS-risten, og læg låg på. Kog kyllingestykkerne i 15 min.

Klargør nu grillen til indirekte varme, og kog kyllingen videre i fonden i ca. 30 min. Tag kyllingestykkerne op, og køl af. Sigt fonden, og gem den til saucen.

Sauce

Klargør grillen til direkte varme, 200 °C. Placer stegegryden i GBS-risten. Smelt smør i gryden, og rør mel i, til det samler sig til en melbolle. Pisk den sigtede kyllingefond i, indtil evt. klumper forsvinder. Tilsæt til sidst fløde. Kog saucen godt igennem, mens der piskes. Vend både de grønne og hvide asparges og det plukkede kyllingekød i saucen. Tilsæt til sidst forårsløg og kørvel, og smag til med salt og peber.

Tarteletter

Varm skallerne i max 1 min. på hver side ved direkte varme. Hæld fyldet i skallerne og server straks.

Få alt det fede udstyr: Ny butik er åbnet på Budolfi Plads

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Forleden åbnede en helt ny butik i hjertet af Aalborg.

Mika er åbnet på Budolfi Plads, som har formået at tiltrække en lang række fede navne som Aktuel, Skagen Fiskerestaurant og BACO.

Mika har i den grad fat i tidens trends, og kommer til at skifte sortimentet i butikken ud tilpasset årstiderne. Her til sommer er der så fuldt fokus på hard stand up paddleboards og surf boards  – ikke de oppustelige.

De slår især på, at priserne er skarpe, hvor man sparer mellem 40-65% sammenlignet med lignende hard boards i øvrige Danmark.

Så hvis du går med en drøm om at komme helt tæt på eksempelvis delfinen i Østre Havn-området, så kan du købe udstyret her.

Tidligere jægersoldat

MIKA er en lille nordjysk virksomhed, der er startet ud fra det grundlæggende princip, at alle fortjener produkter i god kvalitet til overkommelige priser.

Det er Anders Gottlieb Boldsen og Mikkel Højsleth, som står bag Mika, men det er primært Anders man møder i butikken.

Han er tidligere jægersoldat, men springer nu ud som selvstændig.

“Jeg synes, det var et godt tidspunkt at blive selvstændig på. Det motiverer mig at have frihed og kunne realisere mine idéer.

Vi vil gerne yde kvalitet og service på et højt niveau, og det kan jeg ved at være her selv. Vi sælger også produkter, som vi 100% kan stå inde for.

Det skal have vores eget kvalitetsstempel, og vi skal kunne se kunderne i øjnene også bagefter købet,” siger Anders Gottlieb Boldsen til MigogAalborg.

Både til nybegyndere og øvede

Han fortæller, at man kan komme ned i deres showroom på Budolfi Plads, ved siden af BACO, og se de forskellige boards, og tage en snak. Der er både til nybegyndere og øvede.

“Vi vil forene kvalitet og pris, så du som forbruger altid får den bedst mulige handel og personlige service uden nogen fordyrende mellemled.

Det er et løfte, vi kan stå ved, fordi vi forhandler direkte med producenterne, og dermed kan stå inde for både kvaliteten og produktionsforholdene,” forklarer Anders.

Lækre varer til gode priser

Han fortæller også, at de kommer til at finde tidens trends i løbet af sæsonerne.

“Vi springer til, når vi får mulighed for at sikre lækre varer til priser, hvor alle kan være med.

Derfor sælger vi lige nu kvalitets SUP Boards og Surfboards til vandsports-entusiaster.

Vi arbejder også på at opbygge et sortiment indenfor møbler, og hvem ved, hvad vi ellers får fingrene i,” forklarer Anders.

Hvad: Mika er åbnet
Hvor: Budolfi Plads
Læs mere på deres Facebook-side

Burger Week hos Bogø

MigogAalborg har i samarbejde med Bogø-kæden lavet Burger Week hos Bogø. Resten af ugen får du en burgermenu med valgfri burger, fritter, sodavand og valgfri dip til 50 kr. Læs mere her