Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Anmeldelse af West Side Story: Når kærlighed ikke overvinder alt

Af Stine Kjølby Christensen

I går aftes havde den anmelderroste West Side Story omsider premiere på Aalborg Teater.

Selvom det var en aalborgensisk premiere, så er det ikke første gang, at netop denne opsætning indtager scenen foran et forventningsfyldt publikum.

Stykket er nemlig en co-produktion mellem to af Jyllands største kulturinstitutioner – og har derfor allerede spillet på Aarhus Teater i foråret.

At kaste sig over en så ikonisk musical-klassiker, som West Side Story jo er, er på én og samme tid modigt, spændende og forventningsfyldt.

Anmeldelse af West Side Story: Når kærlighed ikke overvinder alt

De fleste har stiftet bekendtskab med fortællingen på ét eller andet tidspunkt, siden den første gang fik premiere på Broadway i 1957.

Allerede dengang beviste musicalen sit værd ved at blive nomineret til intet mindre end seks Tony-awards samme år – West Side Story er noget helt specielt.

“Verdens bedste musical” hvis du spørger instruktøren, Rune David Grue.

Det var derfor med store forventninger, at vi satte os tilrette i de røde plyssæder og så tæppet gå.

Anmeldelse af West Side Story: Når kærlighed ikke overvinder alt

Fra Verona til New York

Er man blandt de få, som ikke kender historien om West Side Story, så er her et kort resume:

West Side Story udspiller sig i New Yorks gademiljø i 1950’erne. Her huserer de to rivaliserende teenagebander, The Sharks og The Jets.

The Sharks består af immigranter fra Puerto Rico, imens The Jets er hvide, amerikanske drenge fra arbejderklassen.

Begge grupper kæmper for sin plads i samfundet – og ikke mindst kontrollen over det kvarter de begge bor i. Hele konfliktforløbet kulminerer, da lederen for The Jets forelsker sig i Maria – søsteren til The Shark’s leder, Bernardo.

Handlingsforløbet genkender vi fra verdens største kærlighedshistorie, Romeo og Julie, som teateret også for nyligt har haft de kreative fingre i.

Her er det romantiske Verona dog imidlertidig skiftet ud med det rå gademiljø i New York – og her både starter og slutter tragedien.

En gennemført opsætning

Noget af det, der især har kendetegnet West Side Story igennem tiden, er det overvældende forhold mellem koreografi, sang og skuespil. Det er svært at forstå, hvad der egentlig konkret menes med dette – før man selv har overværet det.

Allerede i allerførste scene gav dette udsagn pludselig mening.

Den lille teaterscene rummede i flere scener hele 23 skuespillere og dansere, der gennem et overvældende og beundringsværdigt teamwork, lykkedes med at bevæge sig og flyve mellem hinanden på scenen.

Her er timing altså alt, og der skulle ikke trædes mange centimeter forkert, før det hele kunne være endt i én stor bunke af klodsede sammenstød – men sådan gik det selvfølgelig ikke.

Anmeldelse af West Side Story: Når kærlighed ikke overvinder alt

Der var pletskud lige fra start til slut, og man fik som publikum virkelig følelsen af, at holdet samarbejdede hvert eneste sekund, samtidigt med, at de hver især indtog den rolle eller funktion, som de gjorde allerbedst – hvilket kun gav en endnu mere overbevisende og kraftfuld forestilling.

I orkestergraven finder man desuden intet mindre end 12 musikere. Umiddelbart burde det jo være logisk, at en musical fortjener god musik – men på dette niveau, som West Side Story lægger for dagen, er det langt fra en selvfølge.

Anmeldelse af West Side Story: Når kærlighed ikke overvinder alt

Forestillingen indeholdt så mange fantastiske, musikalske virkemidler – som på smukkeste vis blev akkompagneret af overlegne skuespilspræstationer og en helt genial koreografi, der kunne tage pusten fra selv de fødder, der stod stille.

West Side Story er ganske enkelt et helt perfekt eksempel på, hvordan skuespil, dans, koreografi og sang kan gå op i én gennemført enhed.

Kærlighed overvinder ikke alt

Selvom West Side Story efterhånden har mange år på bagen, så følte man på ingen måde, at man var vidne til en gammel, støvet fortælling om nogle forældede problematikker, som naturligt var blevet begravet med tiden.

Tværtimod er West Side Story (stadig) så samfundsrelevant, at historien i bund og grund ligeså godt kunne have foregået i dag.

Et ord som “fremmedhad” dukker hurtigt op og får én til at filosofere over, om mistilliden mellem etnicitet og pladsen i samfundets hieraki i virkeligheden ikke også udspiller sig i samme omfang; den dag i dag.

Samtidigt med at der opstår en romantisk kærlighedseventyr mellem Tony og Maria, der på et splitsekund rammes af Amors pil – kører der nemlig en parallel virkelighedsfortælling, hvor Amor i stedet sigter mod fjenden med en ladt pistol.

Anmeldelse af West Side Story: Når kærlighed ikke overvinder alt

Kærlighedshistorien er gennemtrængende i West Side Story – men alligevel må vi i den bitre ende erkende, at kærlighed ikke overvinder alt.

Egentlig udspringer tragedien blot af ligegyldige bagateller og kampen om ære; men her kan hverken tilgivelse eller kærligheden tage kampen op.

Det romantiske eventyr bliver en kamp mod den barske virkelighed, og håbet om en lykkelig slutning glider langsomt ud i sandet, i takt med at det interne had mellem banderne vokser.

West Side Story er og bliver et fantastisk, sørgeligt samlingspunkt for evig aktuelle emner – denne gang i en lækker indpakning af et ungt og overvældende talentfuldt ensemble.

Vi giver derfor:

Anmeldelse af West Side Story: Når kærlighed ikke overvinder alt

West Side Story spiller frem til d. 13. oktober og du kan købe billetter til forestillingen her.

OBS! Unge under 25 år eller studerende kan få billetter til kun 80 kr. (eller halv pris ift. normalpris i weekenden).

Del artikel

Andre læser også