Anmeldelse af Restaurant MEAT: Her går man efter den store kødoplevelse

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Af: Mads Schytte, Gastromand

Det går godt i Aalborg – faktisk går det virkelig godt – restauranter, cafeer og andre spisesteder vælter frem! Hvis du, som os også har “mad” som livret, så er det som at være i himlen.

For et par år siden åbnede Restaurant MEAT på CW Obels Plads i lokalerne, hvor de kære Brødrene Price nu har deres restaurant.

Det var dog for småt for MEAT, så de valgte at lede efter nye lokaler og flyttede til Vesterå i Styggekrumpens gamle lokaler.

MEAT’s koncept handler (overraskende nok) om kød og ambitionen er at servere kød af høj kvalitet – fra forskellige områder i verden.  Konceptet minder en del om MASH, som med succes er udbredt flere steder i KBH og nu også i Odense, hvor Gastromand var forbi i sommeren.

 

Dog er der en væsentlig forskel – nemlig, at maden tilberedes på Weber grill og ikke på “traditionel” vis. Et sted som dette skal Gastromand naturligvis forbi – no matter what.  

Kongekrabbe og Carpaccio

Vi ankommer en tirsdag aften, hvor der faktisk er nogenlunde fyldt i restauranten – hvilket er lidt uset i Aalborg. Det glæder mig på alle måder, at der er godt gang i hjulene på den gastronomiske front.

Vi bliver vist til bords, og inden vi har nået at sætte os, foreslår tjeneren, at vi prøver deres “Kød-Symfoni”.  Jeg ville nok ændre navnet til “Meat Tasting” eller lignede – jeg synes ”symfoni” lyder lidt 80’er agtigt, men bortset fra det, er jeg helt med på, hvad det drejer sig om:

5 stykker udvalgte udskæringer fra forskellige dele af verden, med selvvalgt tilbehør.

Normalt skal man være fire personer for at kunne gøre brug af denne smagning, men de ville gerne gøre en undtagelse for vores skyld. Det glæder mig, men jeg tænker samtidig, at det vel må være muligt at sætte på kortet til to personer også?

Tjeneren stryger videre, og vi kigger kortet igennem, for det skal findes en forret. Der er 11 forretter og størstedelen af dem er med fisk, hvor min medspiser vrider sig lidt – det er nemlig kødet, der er the name of the game – heldigvis er der carpaccio som bliver det endelige valg.

Jeg springer fluks på kongekrabbe, hvortil tjeneren anbefaler et glas Chardonnay Alameda, Central Valley, Chile – som fås på glas til 45 kroner, hvilket er en helt fair pris for et godt glas vin!

Min medspiser er temmelig vild med den og glæder sig over, at hun ikke skal køre. Hvis du vil ofre mere, så er der også mulighed for andre gode bud – jeg ville nok holde mig til Chardonnay – i hvert fald til disse retter – deres Avalon fra Californien, som ligger til 375 kr. for en flaske er også et godt bud, og prisen er igen helt fair.

Godt med smørelse 

Vi får hurtigt to forskellige slags brød på bordet, samt tre forskellige slags smørelse – chilimayo, persillesmør og almindeligt smør.

Jeg må tilstå, at jeg var lidt betaget af vinen, så jeg glemte måske at lytte – men det smager godt, og min medspiser er igen ret vild med det. Vores forret kommer kort tid efter – en god omgang kongekrabbe til mig og en god carpaccio til min medspiser.

Kongekrabbe er næsten umulig at ødelægge, og det er heldigvis heller ikke sket her – den er flækket, så den er til at arbejde med. Der er en lækker urtedressing til, som smager godt af dild.

Salaten dertil forstår jeg dog ikke helt, synes det er lidt ”off ”– egentlig så ville jeg nok bare droppe den til retten, da kongekrabbe, dressing og citron/lime er rigeligt.

Carpaccioen er lækker, men oliven mener jeg ikke hører til – den skal laves helt klassisk, og med respekt for den ret, der blev skabt på Harrys Bar i Venedig for mange år siden.

Time to Rampage! 

Så er det rødvins-tid som bliver ren “Rampage” (navnet på vinen) fra Californien – det er en kraftig sag med masser af sødme. Dette var igen tjenerens anbefaling, som vi pænt takkede ja til, så jeg nåede faktisk ikke at studere vinkortet. Det har jeg så haft tid til nu.

Priserne er på samme måde, som ved de hvide vine, meget fornuftige. Personligt kunne denne Gastromand godt tænke sig noget mere oversøisk Pinot Noir, som ofte fungerer like a match made i heaven med en god bøf, men Aalborg skal naturligvis være klar til at smide 600-700 kr. for en flaske vin.

Vores ”kødsymfoni” består af Himmerland tournedos, Amerikansk Rib eye, New York strip, filet
fra Uruguay og Wagyu filet.

Alt dette inkl. sideorders, hvor der er rigeligt at vælge imellem: grillet asparges, løgringe, grillet tomat og hvidløg, ærte-francaise, fyldte portobellosvampe, stuvet spinat, tomatsalat, grøn marineret salat, mashed potatoes and bacon og grillede marksvampe.

Vi hopper på ærte francaise, mashed potatoes and bacon og en grøn salat, samt bearnaise og rødvinssauce. Så ankommer vores kød, som serveres over tre omgange.

Først Himmerland tournedos og Amerikansk Rib eye, hvor begge er stegt til perfektion – helt efter bogen og nok mere rare end medium – men det er helt som det skal være!

Vores tjener fortæller imponerende meget om kødet, foder og opvækst – en virkelig dedikeret og engageret tjener, som får rosende ord, da han forlader bordet.

Smagen er også helt perfekt, og den syrlige bearnaise gør hvad den skal – nemlig forene det hele! Flot! Vores favorit er sjovt nok den amerikanske og ikke den danske – undskyld Danmark!

Tilbehøret er også godt, min medspiser synes hendes ærte francaise virker lidt fed – jeg forklarer, at det er meningen og overtager retten – den er nemlig lavet som den skal.

Kartoflerne fungerer også – de er most og bagt med bacon. Det eneste, som er lidt ”off” er den grønne salat med gulerødder, som bare ikke passer – det skal i stedet bare være en frisk salat med løg og masser af syre til den fede mad – intet andet hvis du spørger denne Gastromand.

Næste omgang er New York strip og filet fra Uruguay, her har fileten faktisk fået lidt for meget – men New York strips er igen perfekt. Selv om den filet fra Uguguay har fået lidt for meget, er det faktisk vores foretrukne.

Så skal der pustes ud for det mætter godt – så bare rolig Aalborg – I går ikke sultne hjem! Flagskibet er Wagyu fra Australien. Hvis I ikke kender disse dyr, så har de næsten haft et bedre liv end os – de bliver opfostret med øl og lytter til klassisk musik, og får sågar lidt massage i ny og næ. Det er opskriften på et perfekt stykke kød.

Det er voldsomt med 5 stykker kød, men en Gastromand kan naturligvis sagtens klare skærene. Sjovt nok er dette ikke min favorit af de 5 stykker, men det er jo smag og behag.

Selvom kødet er stegt perfekt og fungerer som en god afslutning, var den amerikanske rib eye vinderen for mig. Min medspiser var mere til Uruguay, da det var mindst fedt – helt fair – fedt er også en smagsgiver som kan være voldsom.

“Baked Alaska” 

Vi holder en god kunstpause og fordøjer aftenen. Vi bliver tilbudt dessert og alene af den årsag, at de har bagt is, mander jeg mig op. Min medspiser elsker chokoladefondant, så hun er frisk.

Begge er godt store og smager glimrende, men for Guds skyld så drop de tilhørende frugter – jordbær er ikke i sæson, og så virker det bare alt for “80’er agtigt”. Bare en dessert og ikke andet.

“The Final touch”

MEAT gør det godt, og leverer kød i høj kvalitet. Deres udvalg er stort – der er cirka 15 stykker kød på kortet. Dette er imponerende, da nogle af stykkerne som eksempelvis T-Bone er på 1000 gram og Tomahawk på 1400 gram. De må være dyre at have liggende.

De har ret godt styr på kødet, foder og opvækst. Deres tjener er vildt engageret og giver en god oplevelse under middagen.

Jeg tøver ikke med at anbefale MEAT til de hardcore kødspisere, som ikke magter buffet på Flammen – og med nogle småjusteringer som er nemme at foretage, så synes jeg faktisk, vi har en vinder her. Jeg vil mene, at MEAT er for dig, som elsker en god bøf, syrlig håndpisket bearnaise, sprøde fritter og et godt glas oversøisk vin.

Skål i kød og velbekomme.

Stærkt projekt har vokseværk: Iværksætterslot udvider med City-afdeling

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvis man er en nystartet virksomhed, kan den største økonomiske belastning let være omkostningerne til leje af et kontor.

Det gjorde et par Aalborg-iværksættere noget ved i efteråret 2015. De startede en non-profit forening ved navn StartupWorks, og flyttede ind i lokalerne på Aalborghus Slot.

Her på deres to års fødselsdag kan StartupWorks nu offentliggøre, at de udvider med endnu en bygning.

Selv om “Slottet” ligger centralt, så er den nye bygning lige inde i smørhullet i midtbyen i tre etager på adressen Nytorv 18 i Aalborg C.

 

Huser snart 40 nordjyske tech-virksomheder

Med de nye lokaler huser StartupWorks snart 40 nordjyske tech-virksomheder, hvilket er over al forventning. Blandt andet har MigogAalborg valgt at flytte vores redaktion ind i den nye City-afdeling.

For StartUpWorks var det kun et spørgsmål om tid, før man skulle udvide.

“I de sidste to år er vores beboende virksomheder vokset markant, og det var derfor nødvendigt for os at udvide, så virksomhederne kan få mere plads til at vokse i. Samtidig har vi længe gerne ville tage flere startups ind, da ventelisten har været lang,” siger Marc Münzer, bestyrelsesformand for StartupWorks

Beboerne hos StartupWorks har virksomheder, der laver alt fra software til 3D printere, virtual reality rehabilitation, apps til foreninger, medarbejderpleje, løbestilsoptimering, platforme til digitale goodiebags, loyalitetsklubber et regnskabsprogram samt Aalborgs største bymedie.

 Startet af to driftige iværksættere

StartupWorks er også kendt under navnet Iværksætterslottet, og den nye afdeling får navnet StartupWorks City.

Foreningen er startet af iværksætterne Marc Münzer og Lisa Dalsgaard, som har hver deres virksomheder, de driver til dagligt.

De startede StartupWorks, da der var behov for et stærkere tech-miljø og community i Aalborg. Et af succeskriterierne for specielt tech startups er netop et stærkt tech community, som man ser i både København og Silicon Valley, hvor iværksætterne deler viden og erfaringer. Det inspirerer endnu flere til at starte.

“Da jeg for to år siden flyttede til Aalborg, var det ikke let at finde andre tech startups, og iværksættere, som jeg kunne spare med, der delte mine interesser inden for tech. Her to år senere har vi nu samlet 40 virksomheder inden for samme felt i ét stort fælles community, som også kan vokse sig større uden for vores lokaler.

Jeg elsker at gå på arbejde omgivet af folk, der brænder for noget. Det motiverer mig,” forklarer Lisa Dalsgaard, medstifter af StartupWorks.

Hun blev i 2016 kåret som Årets Kvindelige Iværksætter i Danmark.

Lisa Dalsgaard til Iværksætterdage i Shoppen.

Har opnået succes på kort tid

Foreningens formål er at gøre Aalborgs iværksættermiljø endnu stærkere, ved at bidrage til at skabe flere succesfulde techstartups i Nordjylland. Disse startups med internationale ambitioner sætter nemlig Aalborg på verdenskortet, og skaber flere arbejdspladser i Nordjylland.

Foreningen har indtil nu været finansieret udelukkende af virksomhedernes lejeindtægter, samt støtte nogle enkelte private, og virksomheder:

“Vi er glade for at se den succes som StartupWorks har opnået på så kort tid i Aalborg, og det er dejligt, at vi har været med fra starten.

Vi har selv oplevet stor succes som patent-konsulenthus, siden vi startede i 2009, og har derfor valgt at bruge nogle af vores økonomiske ressourcer på at støtte op omkring tiltag, som hjælper nye innovative virksomheder i Danmark med at opnå succes,” forklarer David Henriksen, Managing Partner i patentbureauet Guardian IP Consulting.

Har fået godkendt støtte af Erhvervsstyrelsen 

StartupWorks har som det eneste projekt i Nordjylland netop modtaget støtte af Erhvervsstyrelsen til ansættelsen af en tovholder, så initiativtagerne har mulighed for at koncentrere sig om egne virksomheder igen.

Det er Bestyrelsens ønske at professionalisere StartupWorks endnu mere, og med udvidelsen indtræder en række samarbejdspartnere fra Erhvervslivet, som netop ser vigtigheden af et stærkt iværksættermiljø for tech iværksættere.

“Aalborg har brug for et stærkt og velfungerende iværksættermiljø, og StartupWorks er for os mønstereksemplet på, hvordan vækst og udvikling sker.

To ildsjæle, som egentlig har rigeligt at gøre med at udvikle deres egne virksomheder, ser et stort behov for at styrke forholdene for deres ligesindede, og gør noget ved det!

Vi hos Beierholm Aalborg sætter en ære i at være iværksætterens proaktive, kompetente og løsningsorienterede sparringspartner.

Vi prioriterer aktivt samarbejde med ambitiøse og skalerbare iværksættervirksomheder, og er derfor særligt glade for at styrke vores langvarige samarbejde med StartupWorks – til gavn for beboerne, det øvrige lokale iværksættermiljø og Aalborg,” siger Thomas Nic. Nielsen, partner og statsautoriseret revisor, Beierholm

Foruden revisionsfirmaet Beierholm, indtræder også partnerne: Børge Nielsen advokater og Danske Bank.

Der er ledige pladser hos StartUpWorks hvad enten man har brug for en eller to arbejdsstationer eller et helt kontorlokale til fair priser.

Hvis man vil have mere info om priser og ledige pladser, så kontakt tina@startupworks.dk

God lir: Twitter-aftale giver gratis omgang til AaB fans

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Rene Hoffmann
Foto: Rene Hoffmann

Mens forhandlingerne mellem kvindelandsholdet og DBU er gået i noget af en hårknude, er der en anderledes hyggelig og jovial stemning mellem fodboldklubberne AaB og Randers FC.

På mandag skal de to hold spille superligakamp i Randers og i den forbindelse lavede Aalborg Support Club et både kulørt og humoristisk opslag på Facebook:

Derefter skrev twitterbrugeren Rasmus Damborg følgende til Randers FC’s direktør Michael Gravgaard:

Michael Gravgaard var hurtig med et svar, som twitterbrugeren Jesper Jørgensen sendte videre til direktøren for AaB:

Både Stephan Schors og Michael Gravgaard er meget aktive på de sociale medier, og de gør begge en dyd ud af at lave nye tiltag, så den danske Superliga kan få flere fans på stadion.

Stephan Schors var derfor hurtig med et svar, som de fleste fans vist ikke kan være helt utilfredse med:

Dermed er det afgjort, at AaB’s fans kan nyde en gratis kold fadøl, når de skal forsøge at opildne AaB’s spillere til sejr på mandag.

Randers FC’s fans kan ligeledes se frem til en forfriskning, når de senere på sæsonen besøger Aalborg Portland Park.

WeDoBurgers med nyhed: Burgerne bliver dobbelt størrelse med Hereford kød

Skrevet af: Michael Qureshi

I morgen har populære WeDoBurgers eksisteret i to et halvt år.

Kæden startede i Aarhus, og er siden ekspanderet til flere byer i hele landet. Aalborg er dog eneste by, hvor de har to spisesteder.

Derudover er restauranten på Borgergade deres Flagship-store med over 50 siddepladser.

De fejrer dagen i morgen med at præsentere en række nyheder suppleret med at give halv pris på alle menuer hele torsdagen.

Kød fra fritgående Hereford kvæg

WeDoBurgers har en ambition om at være den burgerrestaurant i Danmark med det bedste kød. Derfor er man tilfredse med at præsentere en spændende nyhed.

“For os er det vigtigste i en god burger godt kød. Og vi har fundet det mest fantastiske kød fra danske fritgående Hereford kvæg. Kød som normalt bliver brugt på gourmet bøfhuse. Det finder man nu i vores burgere.

Det var vigtigt for os at finde noget helt igennem mørt og saftigt kød – som samtidig er indbegrebet af dyrevelfærd. Derfor faldt valget på Dansk Hereford Forening,” fortæller Christoffer No, partner i WeDoBurgers, til MigogAalborg.

 

 

Dobbelt størrelse på alle burgere

Den næste store nyhed er på størrelsen af deres burgere. Det bliver fremadrettet dobbelt størrelse.

“Vi lytter altid til kunderne, og et af deres store ønsker har været, at der skulle være mere af vores burgere. Det ser vi selvfølgelig som et kompliment. Kunderne vil have mere, og det får de så.

Fra torsdag er vores burgere dobbelt så store som tidligere. Priserne stiger selvfølgelig lidt i og med, at burgerne bliver større, og vi bruger dyrere kød. Men det er stadig vigtigt for os, at det bliver gode priser, og man kan spise med god samvittighed,” siger Christoffer No.

Sidst men ikke mindst bliver der også ændret på deres mayo. De præsenterer blandt andet hjemmelavet chili-mayo.

“Vi har også valgt at udskifte vores små ketchup og mayonnaise poser med bægre, hvor mayoen er lavet på æg fra fritgående høns. Ud over det kan man nu også købe et andet af kundernes store ønsker: Chili mayonnaise som er hjemmelavet, og selvfølgelig også lavet på æg fra fritgående høns,” forklarer Christoffer No.

Han fortæller, at der i morgen torsdag den 19. oktober er halv priser på alle menuer.

Det gælder i alle butikkerne landet over.

WeDoBurgers har to butikker i Aalborg en i Sankelmarksgade 9 og en i Borgergade 25.

Klar til efteråret: Her er Aalborgs bedste kaffe-steder

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Vi kan ikke længere komme udenom det: Efteråret er kommet til Aalborg.

I takt med, at de gyldne blade falder til jorden, ryger stemningen i vejret på byens hyggelige kaffebarer.

Den faldende temperatur betyder nemlig, at trangen til kaffen er stigende, og med en årstid, hvor energiniveauet generelt har brug for et ekstra boost, så kan det jo nærmest ikke betale sig at lade sig nøjes med en dårlig én af slagsen.

Heldigvis er Aalborg godt med, når det handler om god kvalitetskaffe. Vi ser det også i andre storbyer, hvor kaffe ikke længere bare er kaffe, og hvordan kaffebarernes menukort uden problem kan overgå en god roman.

Vi har her samlet vores bud på de hyggeligste steder i Aalborg, hvor kaffe og den gode stemning er i fokus. Har du selv et favoritsted, som vi måske har glemt, er du selvfølgelig mere end velkommen til at byde ind med dit bud på byens bedste kaffe.

Og apropros lækkerier og Byens Bedste – fik du så læst vores kageguide til byens bedste kager?

Kochs Kaffebar

Som navnet så fint antyder, så er Kochs Kaffebar uden tvivl et af de bedste bud i byen på et need to know, når vi taler om kaffe – og the.

Kaffebaren breder sig ud over to etager lige i hjertet af Algade. De hvide bjælker, den dæmpede snak og duften er friskbrygget kaffe er alt i alt med til at give en komplet oplevelse.

Fra vinduespladsen på 1. sal kan du passende iagttage det pulserende byliv, imens du selv nyder en dampende varm café latte.

Er du chokoladesulten, så kan du passende kaste din kærlighed på deres skildpaddelatte, som (sammen med bountylatten) lokker i det overdådige menukort.

Du finder Kochs Kaffebar i Algade 23 samt i Shoppen i City Syd.

Behag Din Smag

Midt på Gabels Torv finder man den populære kaffebar Behag Din Smag. Her skinner passionen for kaffekunsten virkelig igennem, og det er tydeligt, at ingenting er opstået ved et tilfælde.

Her ser man virkelig kaffe som et håndværk, og leverandørerne er nøje udvalgte fra nogle af de bedste kaffefarme i verden.

Udover den autentiske kaffe, så gør kaffebaren også meget ud af kunne servere kvalitet on the side. Dette sker eksempelvis i form af økologisk bagværk med valgmuligheder, der spænder helt fra rugbrødssandwich til en sprød croissant.

Endnu et must-try for byens dedikerede kaffeentusiaster.

Du finder Behag Din Smag i Slotsgade 16A.

Good Life Society

Vil du opleve ægte britisk salonstemning, så finder du den lige her i Aalborg. Good Life Society lyser op på hjørnet i Nørregade, og det lækre konditori kan få enhver kagesulten mave til at rumle.

Valgmulighederne af kaffe er overskuelige, og heldigvis er alle de velkendte klassikere samlet i menukortet. Alligevel vil vi gerne fremhæve deres lækre moccachino, som dækker over en syndig espresso med mørk, belgisk chokolade og dampet mælk. Mmm!

Du finder Good Life Society i Nørregade 25.

Café Peace

I middags- og aftentimerne er der nærmest banegårdsstemning på Boulevarden, når aalborgenserne næsten står i kø for at indtage dagens vigtigste måltid(er) på Cafe Peace.

Men når klokken rammer 15 bliver stemningen i stedet lounge-agtig, og duften af Frellsens kaffebønner breder sig i hele caféen.

Et perfekt sted, hvis du trænger til lidt venindesladder i eftermiddagstimerne eller bare selv har brug for lidt ro i hovedet.

Du finder Café Peace på Boulevarden 4.

Penny Lane

At træde ind på Penny Lane er som at træde direkte ind i et eventyrland.

Og det er ikke kun stemningen og indretningen, som er eventyrlig.

Det høje niveau gør sig gældende over hele linjen, og kombinationen af det smukke porcelæn, de uimodståelige kager, det lækre bagværk og kaffe i alle afskygninger gør alt i alt caféen til et helt perfekt sted at få stillet både tørst – og lækkersult.

Du finder Penny Lane på Boulevarden 1.

Pssst – Penny Lane har også en lillesøster i byen. Abbey Road Café ligger ideelt placeret tæt ved både Nordkraft og Musikkens Hus, og her hersker den samme hyggelige, hjemmevante stemning som hos storesøsteren på Boulevarden.

Aurum79

Hos Aurum79 er man ekspert i spændende specialiteter. Og det gælder også, når det kommer til kaffen.

Her kan du få en lækker, cremet cappuccino, imens du nyder synet og den behagelige stemning i den lille perle, som ligger tilbagetrukket fra den pulserende gågade.

Espressobønnerne er brasilianske og ristet fra Sigfreds Kaffefabrik, som især af kendt for sin høje kvalitet og autentiske smag.

Skal oplevelsen være ekstra god, så tag et kig i Aurum79’s luksuriøse ostemontré, som også uden tvivl vil kunne være med til at forkæle dine smagsløg.

Du finder Aurum79 i Slotsgade 4.

Café Salt

Skal omgivelserne være endnu smukkere end dem, du finder i midtbyen, så slå i stedet vejen forbi Café Salt. Caféen er ny i kaffefamilien, men den unikke lokation i Vestre Fjordpark kan ingen hamle op med.

Imens du nyder den friske luft i lungerne og udsigten til den blå Limfjord, kan du også passende nyde smagen af frisk, økologisk kvalitetskaffe – ovenikøbet serveret i en bionedbrydelig kop.

En helhedsoplevelse, som du sandsynligvis ikke finder magen til andre steder i byen.

Du finder Café Salt i Vestre Fjordpark.

Starbucks

Vi er med på, at byen ikke kan tilskrives æren for Starbucks – men i efterårets tegn synes vi alligevel, at vi vil rose afdelingerne i Aalborg.

Når efteråret banker på, betyder det nemlig også, at Starbucks tryller den verdenspopulære Pumpkim Spice Latte tilbage på kortet. Og den begivenhed skal altså ikke gå nogens næse forbi.

Pumpkin Spice Latte rammer, med både sin smag og duft af efterårets mest autentiske krydderier, lige i hjertet, og der er faktisk næsten ikke nogen mere bedre måde at nyde årstidernes skiften på.

Du finder Starbucks i Salling på Nytorv samt i Aalborg Storcenter.

Halloween nærmer sig: Tag med på blodig byvandring i Aalborgs gader

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Aalborg har en stor og stolt historie, men bag de fascinerende erindringer lurer bloddryppende historier om både halshugninger, hekse, spøgelser og masser af uhygge.

Når mørket falder på Allehelgensaften, vil uhyggen brede sig. Aalborg Historiske Museum inviterer nemlig til en helt særlig byvandring, hvor uhyggen med garanti vil vente bag det næste gadehjørne.

Du kan få en rundtur i de allermørkeste og blodigste afkroge af Aalborg.

Bloddyppende halshugninger på Gammeltorv

Gammeltorv kender vi alle sammen som ét af Aalborgs hyggeligste områder, hvor der både er store koncerter og hyggelige bryllupsceremonier på Rådhuset.

Men det gamle torv gemmer på en både mørk og dyster fortid. Bødlens Hus stod centralt placeret på det gamle torv, og den frygtindgydende galge stod som skræk og advarsel for folk, der ikke fulgte loven: tyve, mordere og andre forbrydere blev hængt eller i særlige tilfælde halshugget af bødlen!

Halshugning var en særdeles blodig affære, og da Anders Hemmingsen i 1596 blev dømt til døden måtte der køres ekstra sand ind på torvet for at opsamle alt det blod, som flød på torvepladsen.

Spøgelsernes aften

Allehelgensaften er også en aften, hvor spøgelser, ånder og andre overnaturlige væsner er i fokus.

I Algade ved Budolfi Kirke er der i nutiden et større vejarbejde i gang. Det skal være usagt, om det også hindrer spøgelsesligskaren i at køre rundt og sprede skræk og rædsel i Aalborgs gader i dag.

En ægte ligvogn fra 1746, der stammer fra Skipperliglavet i Aalborg. (Foto: Nordjyllands Historiske Museum)

Ifølge flere gamle beretninger blev den nemlig ofte set i det område. Hvis man så sådan en ligskare, var det et tegn på, at en person ville lide døden! Det var især et ildevarslende tegn, hvis spøgelsesligkaren drejede i retning af ens hjem – det betød, at det var én fra den gård, som ville blive ramt af døden.

Hekseafbrændinger i Aalborgs gader

Publikum kan også  se frem til at komme tilbage til begyndelse af 1600-tallet, hvor de fleste troede på hekse og trolde.

Aalborgenseren Peder Poulsen så med egne øjne en både fascinerende og mystisk hekseforsamling gennem et lille vindue.

Han blev skræmt fra vid og sans, og hans vidneudsagn førte senere til, at én af de deltagende kvinder, Dorthe Jensdatter Kjærulf blev dømt for trolddom og brændt på bålet som heks i 1620.

Det lyder til at blive en helt særlig byvandring, hvor der er garanti for et godt gys. Det er Museumsinspektør fra Nordjyllands Historiske Museum, Inger Bladt, der vil lede byvandringen. Det hele sker tirsdag den 31. oktober kl 19.30 og billetter kan købes lige her.

Tør du?