Anmeldelse af Restaurant JØRN: Frokost med udsigt over Fjorden

Skrevet af: Ditmer Kiis

Med fjordudsigt sidder jeg en oktoberdag på Restaurant JØRN og venter på frokost med en god kammerat.

Vores stole er strategisk vendt imod vandet og havnefronten. Begge dele summer af liv på den lyse efterårsdag.

Restaurant JØRN ligger i det arkitektonisk smukke Utzon Center, så man kan passende kombinere frokost med de spændende udstillinger i det unikke hus.

Navnet på restauranten hænger selvfølgelig også sammen med bygningen med en reference til Jørn Utzon.

Menukort uden trættende klassikere 

Da vi ankommer er alle borde med undtagelse af vores eget optagede – et godt tegn. Menukortet er ikke overfyldt men enkelt, interessant, varieret, og uden de noget trættende cafeklassikere som burgeren, caesarsalat og lignende.

Min første fristelse bestod af grillet tun. Den ankom i sahimi stil let overdrysset med sesam og soya. Som tilbehør var der bagte tomater, der tilførte retten umami.

Friske tomater og sprøde usaltede peanuts der gav et afbalanceret crunch.

Som dyppelse integreret i garnituren var der lige rigeligt af en smagfuld basilikumsmayonnaise. Min medspiser Thomas spiste velduftende jordskokkesuppe med bacon, som han roste for både konsistens og smag.

Sejlskib glider lækkert forbi

Halvvejs igennem retten kom vores behagelige tjener Michelle med friskbagt brød, som først skabte glæde men også en smule forundring over det tørre brød, vi modtog ved ankomst.

Imens vores forventninger til de næste serveringer steg, gled vores kølige Fur Classic ned til udsigten af et smukt sejlskib.

Så bliver det bare ikke meget bedre at nyde sin frokost her i Aalborg!

Efter min seneste kulmule erfaring på Restaurant Dwine, en anmeldelse du kan læse her på MigogAalborg, lod jeg mig friste.

Der ankom kort tid efter en meget smukt anrettet tallerken med tyndskåret letsaltet kulmule, som smagte delikat og blev ledsaget af sprøde jordskokkechips, brødchips, æblekugler og æblegrødsklatter, dild, svampe, hasselnødder og skovsyre.

Det store minus var en meget lemfældig omgang med mayonnaise.

Smuk men rodet

Som læseren måske fornemmer endte retten desværre med at virke en anelse rodet.

Fisken havde svært ved at komme til sin ret, flere elementer fremstod ligegyldige og mængden af mayonnaise ramte skævt.

Kokken skal dog roses for sin sammensætning af fisk, æble og hasselnødder der både var innovativ, frisk og lækker samt den smukke anretning.

Resultatet endte med, at jeg kiggede lidt misundeligt over på Thomas koldrøgede laks med peberrodscreme, syltede agurker, chips og en let syrlig gel. Retten fremstod frisk, elegant og langt mere enkel end kulmulen.

Pale Ale fra Søgaards Bryghus

Den umiddelbare skuffelse over forrige ret blev skyllet væk med en Pale Ale fra Aalborg’s legendariske Søgaards Bryghus, og straks efter blev næste servering placeret foran os. Og denne gang skulle vi mod nord.

Den klassiske skagenskinke var skåret i tynde skiver og serveret med bøgehatte, let syltede rødløg, der gav fin kontrast til skinken med både syre og knas og sprøde ostechips. Sammen med skinken gav det retten naturlige saltkilder.

Min demonstrative adfærd fra forrige ret, hvor jeg havde skovlet læssevis af mayonnaise op på kanten, var desværre ikke blevet bemærket, hvorfor der igen var en uforholdsmæssig stor mængde mayonnaise integreret i retten.

Thomas blev denne gang forkælet med en exceptionelt smukt anrettet carpaccio med basilikums mayo, tomat, oliven og selvfølgelig revet parmesan.

Mæthed ramte efter store portioner

Efter nogle store portioner begyndte både mætheden, sukkertrangen og kaffe-trangen at melde sig, og vi skulle selvfølgelig ikke snydes.

Friskbrygget stempelkaffe blev leveret sammen med den franske klassiker gateau marcel, og jeg kunne næsten ikke vente med at sætte skeen i!

Den dobbelte chokoladekage leverede den klassiske skummende mouse, og den chokoladetunge bund der eksploderede af chokolade i munden.

Serveret som tilbehør kom en lækker moccaskum, der gav modsvar i form af bitterhed, og ristet karamelkiks der havde noter af nødder samt en smule skovsyre.

Absolut delikat dessert, der blev leveret fuldstændigt, som den skulle. Thomas blev samtidigt kræset om med en dessert, hvor der var hvid chokolade og hindbær i alverdens afskygninger, smukt og lækkert.

Mit umiddelbare indtryk af JØRN er positivt, på trods af omtalte mayo-problemer og periodevis overkomplicering af retterne.

Mange er måske ikke engang klar over, at her ligger en frokostrestaurant med ret højt niveau. Priserne er fornuftige, hvor man sagtens kan nøjes med en af retterne som frokostret mellem 140-160 kr.

Der serveres også brunch, som vi skal have testet en anden gang, til 145 kr.

Alt var smukt anrettet, og Restaurant JØRNS lokaler kan matches af meget få aalborgensiske frokostrestauranter.

Prøv en ClubAalborg på JØRN – selv hvis du ikke er medlem

Har du set, at vi helt ekstraordinært afholder ClubAalborg aften på Restaurant JØRN torsdag den 26. oktober – hvor man kan få tre lækre retter til kun 265 kr.

Som et specialtilbud kan IKKE ClubAalborg-medlemmer også tilmelde sig denne gang – så tilmeld dig lige her

Surdejsbrød og gigantiske kanelsnegle: Luksus-bageri åbner midt i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

I København har man oplevet folk stå i kø i timevis uden for to af Hovedstadens nye bagerier.

Ikke fordi der er kø-tilbud eller gratis bagværk, men simpelthen fordi det er så godt. Eksempelvis står en tidligere Noma-kok bag bageriet Juno, og siden er Hart også blevet utrolig hypet.

En af årsagerne til at de to københavner-steder har så stor succes er blandt andet at stort set alt deres brød og kager laves på surdej.

Så er det, at vi her i Aalborg kan klappe i hænderne over, at der på mandag d. 16. december åbner et luksus-bageri i hjertet af Aalborg på Budolfi Plads.

Bageriet kommer til at holde åbent fra 7-16 hver dag undtagen søndage, og selv om brødet og kagerne bliver i gourmet-klassen, så holdes priserne på et “nordjysk” niveau.   

Erfaren mand bag disken

Det bliver Aalborgs første ægte surdejs-bageri, og bag det nye moderne bageri står Surdejsbageren alias Henrik Bruse Skougaard.

Han har tidligere med stor succes kreeret lækkert brød og kager på kaffebaren Behag din Smag og stået i køkkenet på Helmuth og Wildebeest.

Nu går han solo med sit eget bageri, der som navnet antyder har fokus på surdej og godt, økologisk bagværk.

Det er dog ikke en plan, som Henrik Bruse Skougaard har gået og brygget på længe. Faktisk faldt lokationen først på plads i sidste uge efter en snak med Lars Helmuth, der for nyligt har åbnet spisestedet Aktuel.

Surdejsbageren rykker nemlig ind i Aktuels To Go-butik i gadeplan, og det kom lidt som en gave fra de højere magter, fortæller Lars Helmuth til MigogAalborg.

“Vi er simpelthen blevet overvældet over den fantastiske modtagelse, Aktuel har fået siden åbningen.

Vi har ganske enkelt rendt stærkere på selve caféen, end vi turde drømme om, så jeg søgte ret hurtigt en samarbejdspartner på delen nedenunder.

Og der er jeg så heldig, at Henrik kom med sit fantastiske koncept. Jeg synes, det er et perfekt match for begge parter,” forklarer Helmuth.

Fra garagen til Budolfi Plads

Den seneste tid har Surdejsbageren bagt hjemme i sin garage og solgt det på Frederikstorv og Nørresundby Torv med stor succes. Han har også leveret bagværk til Butik Gejst.

Men den spirende drøm om at åbne sit eget er nu på plads.

“Surdejsbagerier er kæmpestort i byer som København og Århus.

Vi ville være de første, der åbnede med konceptet her i Aalborg, og jeg er glad for, at det nu bliver en realitet.

Det er gået utrolig stærkt, siden jeg snakkede med Lars Helmuth i sidste uge, og det er ikke meget søvn, jeg har fået siden,” forklarer Henrik Bruse Skougaard til MigogAalborg.

Surdejen har i den grad været up coming inden for de seneste par år, og det er der ifølge Henrik en helt særlig grund til.

“En surdej laves ud fra en naturlig proces med mel og vand, som du får til at fermentere.

Gæringen bliver dermed naturlig og medvirker til mere smag og struktur i brødet. Jeg bruger meget fuldkorn og økologisk mel, så det er også sundere,” forklarer Henrik og uddyber:

“Det smager af mere, og så bliver det ikke tørt. Jeg plejer at sige til mine kunder, at de sagtens kan lade det være i papirposen i 4-5 dage, hvor almindeligt bagerbrød bliver tørt efter halvanden dag,” forklarer han.

Henrik bager brødet friskt hver eneste morgen og forventer desuden at opnå et økologisk sølvmærke, der betyder, at 6​0-90 procent af stedets samlede indkøb er økologiske. ​

Nybagt brød og kæmpe kanelsnegl

Menukortet kommer til at byde på masser af lækkert, nybagt brød, to forskellige slags panini samt både øllebrød og havregrød i luksus-klassen.

Og så er der kagerne. Dem kan vi savlende glæde os til.

Især en særlig kage bliver Surdejsbagerens signatur-kage.

“Vores kanelsnegl bliver et kæmpe svin. Den vejer 220 gram og bliver med pistacie og masser af glasur.

Ligesom folk snakker om Slotsbagerens Chokoladeboller, så håber jeg, at de vil tage herned for især vores kanelsnegle,” lyder det fra Henrik.

Hvis man igen sammenligner med Juno og Hart i København, så koster deres bagværk det hvide ud af øjnene. Men det kommer ikke til at ske her i Aalborg.

“Det bliver luksusbrød til en fornuftig mønt. Vi er jo i Nordjylland, og jeg synes nogle gange, at man godt kan sætte sin pris for højt, fordi du har et lækkert produkt.

Jeg synes, at vores produkter skal være tilgængelige for alle, og det bliver samme pris, om man spiser det her eller tager med ud af huset.”

Brandvarmt billetsalg: To nye datoer i Aalborg til populært Hella Joof foredrag

Skrevet af: Michael Qureshi

Der er få i Danmark, som kan fylde sale til et foredrag som Hella Joof.

Hun er en ægte multikunster, der både kan synge, spille skuespil, skrive bøger og ikke mindst instruere film.

Hella Joof er samtidig en utrolig sympatisk kvinde, og hun formår at favne og fascinere publikum, når hun står på scenen.

De seneste par gange Hella Joof har besøgt Aalborg, og i øvrigt på de datoer der hidtil er placeret i 2020, er alt udsolgt.

Hella Joof billetter ryger som varmt brød søndag morgen.

Ene dato er næsten udsolgt

Men nu er to nye datoer kommet på plakaten, når Hella Joof besøger Aalborg i oktober 2020.

Bevares, der er næsten et år til. Ikke desto mindre er den ene dato snart udsolgt, og derfor er der indsat et ekstra foredrag dagen efter.

Hella Joof kommer i Musikkens Hus mandag d. 26. oktober og tirsdag d. 27. oktober.

Hellas sprudlende foredrag tager sit afsæt i begrebet: ”Lykke” og er intet mindre end fyldt med humor, glæde, satire, alvor og andre gode ingredienser fra det virkelige liv.

Hella Joof indtog 90’erne med Bullerfnis, Blypperne og Lex og Klatten, og lige siden har hun haft en fast plads på det hvide lærred såvel som i danskernes hjerter.

MOD TIL arrangerer foredrag med ildsjæle og danskere som har haft MODET til at forfølge og at realisere deres drøm.

Hvad: Hella Joof foredrag
Hvor: Musikkens Hus
Hvornår: 26. oktober – billetter her
27. oktober – billetter her

Vinder stor pris: Unge gutter fra Aalborg med genial opfindelse

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Morten Holst Henriksen
Foto: Morten Holst Henriksen

Et hold af opfindsomme unge fra Aalborg Tekniske Gymnasium løb forleden med sejren i Regionsrådets innovationskonkurrence, Nordjyske Nyskabere.

Vinderne blev belønnet for at have lavet en løsning, der kan opdage naturbrande, så snart de opstår.

Musikkens Hus i Aalborg dannede rammen om en spændende og festlig finale i årets udgave af Nordjyske Nyskabere, Regionsrådets store innovationskonkurrence for elever på de nordjyske ungdomsuddannelser.

Fem hold, ud af de oprindelige 42, stod overfor hinanden i finalen.

Alle hold leverede en overbevisende scenepræsentation af deres ideer og produkter, og ved dagens afslutning stod holdet FireObs fra Aalborg Tekniske Gymnasium som vinder af Nordjyske Nyskabere 2019.

Original idé med stort potentiale og værdi

FireObs består af Daniel Doroshenko, Lathes Linganathan og Jenisten Antony.

Holdet har arbejdet 4 måneder med deres idé med sparring fra holdet af mentorer bag Nordjyske Nyskabere.

De har udarbejdet et produkt, der kan opdage en naturbrand i dens tidlige fase – meget hurtigere end de eksisterende metoder, såsom satellit-fotografering eller øjenvidneberetninger.

Derudover er produktet baseret på en teknologi, der ikke anvender nogen form for batterier, og derfor ikke udgør nogen belastning af miljøet.

Dommerne var enige om, at holdet har skabt et produkt, der kan skabe stor værdi for samfundet.

Derudover kunne dommergruppen se andre brugssituationer end dem holdet selv har haft i tankerne, eksempelvis i større boligkomplekser. Der er således tale om en skalerbar idé med et stort potentiale.

Med sejren i Nordjyske Nyskabere følger målrettet rådgivning fra Weltklasse, Advokatfirmaet Vingaardshus og Revisionsfirmaet Beierholm.

Derudover modtager vinderholdet en præmiecheck på 25.000 kr., som de kan bruge på at videreudvikle deres forretningsidé og produkt.

Foto: Morten Holst Henriksen

Iværksætteri skaber udvikling og arbejdspladser

Med den årlige innovationskonkurrence Nordjyske Nyskabere, som blev skudt i gang i 2012, vil Regionsrådet inspirere flere unge til at arbejde med innovation, forfølge deres gode idéer og måske i sidste ende springe ud som iværksættere og etablere virksomheder, der kan skabe øget udvikling og nye arbejdspladser:

“Nordjylland skal leve af de gode ideer i fremtiden, og derfor har vi fokus på at skabe interesse for innovation og entreprenørskab hos de unge.

Vi vil gerne skabe en begejstring for muligheden for at blive iværksætter – også allerede mens man går på en ungdomsuddannelse.

Det er et højt niveau vi har været vidner til i årets konkurrence, så det tegner rigtigt godt for fremtiden,” siger Ulla Astman, regionsrådsformand i Region Nordjylland.

Fotos: Fotograf Aalborg/Morten Holst Henriksen