Anmeldelse af Nam: Knockout med 15 overraskelser plus det løse

Skrevet af: Jan L. Pedersen

Jan L. Pedersen er professionel madanmelder og er stifter af aarhusupdate, som er det 2. største bymedie i Aarhus. MigogAalborg har allieret sig med Jan. L. Pedersen for at sikre de bedste og mest objektive anmeldelser af Aalborgs spisesteder.

Social Dining, og fingerfood, er begreber, som godt kan virke lidt slidte.

De er i hvert fald kommet til Danmark. Men dem, som formår at mestre disciplinen, kan også løfte en aften til nye højder.

En af dem, som formåede det, var Nam på Vesterbro i Aalborg. De formåede med deres asiatisk-inspirerede retter at trække det ene stik hjem efter det andet.

Svær at sætte i bås

Nam er et udråbsord, der bruges for at udtrykke, at noget er indbydende, tillokkende eller velsmagende. Det passer godt til det, vi oplevede på restaurant Nam, da vi besøgte stedet.

Maden er en kombination af det nye nordiske køkken, fransk omhyggelighed og twistet med det asiatiske køkken.

Cool indretning

Restauranten var i den rå og minimalistiske stil. Den signalerede, at vi var på et vist niveau. Stilen var god, og der var tænkt over tingene.  

Nøgne grå vægge, der gled ned i trævægge, flotte egetræsborde uden duge og i loftet hang en form for rislamper. Der var dækket op med pinde og ske.

Betjeningen

Vi blev mødt af et smilende personale.

Vores første tjener var ny på Nam, men hun virkede sikker, var helt nede på jorden og velinformeret.

Vi havde forskellige tjenere. Det fungerede fint. Maden blev præsenteret af dem, som havde styr på det. Vinene af andre som havde styr på dem.

Vi fik hurtigt en af dem, som vidste noget om vinene. De første vine samt vand blev skænket ret tjept, og fire små serveringer kom hurtigt på bordet.

Ikke alt kan spises i et hug

Nok er det fingerfood, men ikke kun.

Tataki tun var en snack med ponzu i bunden. Tataki er japansk og betyder, man steger et stykke tun på alle sider, og lader det være råt i midten. Den var flot mørk og mør og med smæk på syrligheden. Frisk med stort F.

Rejechips med citrongræs og tørret kalvehjerte, som var revet henover, plus lidt karse.

Friteret brød med fermenterede grøntsager, revet havgus og tørret champignon.

Sidst, men ikke mindst var der asian marineret oksespyd med lidt ingefær, saltet lime og purløg. Mørt med smæk på umamien.

Hjemmebagt, luftigt og lunt brød med brunet smør med citronskal. Fristende at have stående ved siden af en. Men pas på, du får mere end rigeligt mad, og det er synd at spise sig mæt i brød.

Næste omgang

Ceviche af helleflynder. Grønne og røde tomater, dild, lime, rødløg og sprøde majs. Frisk som i frisk var den her omgang. Fisken smeltede på tungen, så mør var den.

Bao med tempurarejer, kimchi, grøn salsa med grøn chili og limebladsmayo var ren asiatisk i smagen.

For filan, det smagte godt. Velsmag og et let bid, der efterfølgende blev siddende i munden. Det gjorde bestemt intet!

Anden omgang

Dybstegte bøgehatte med løvstikkestøv og en sesammayo til at dyppe den i. Sjov og fin i en og samme mundfuld.

Dampet torsk pakket ind i bananblad. Torsken pakkes ud, og den medfølgende sauce hældes over. Som sauce var der soyasmør lavet med løg og ingefær.

Torsken var perfekt tilberedt, saftig og mør. Saucen havde en viskositet, så den let kunne hænge ved fisken, hvilket gjorde den danske torsk mere attraktiv end nogensinde før.

Det her er let at vænne sig til

Kassava (tropernes kartoffel) lavet som fritter med revet frisk trøffel. Det var uden tvivl den svageste servering, og den stak lidt ud fra de ellers snorlige og gennemtænkte serveringer, vi havde fået indtil nu.

God grund til at blive vegetar

Pocheret æg med japansk citrus-sauce, ponzu, tog opmærksomheden. Stegt grønkål i bunden. Sprøde nudler og kataifi (filodej i tynde strimler) på toppen. En smuk og velsmagende ret.

Vinen var svær at sætte til. Vi havde Pinot noir i glasset. Et godt glas, men den blev glemt i forhold til retten.

Knockout i 5. omgang

Efter en langsom, men sikker, taktik, slog køkkenet her en lige højre, som ramte rent, og beviste at Nam er i den bedste liga i Aalborg.

Papayasalat med papayaskum og tørret tomatpulver. Ristet ris og hvidløg. En lidt spicy og velsmagende omgang, som smagte outstanding godt. Tankevækkende hvor meget smag, kokkene formåede at stoppe ned i en skål.

Bålrøget oksemørbrad. Hold nu kajen, det var godt. Yamagobo (japansk syltede burdock rødder). Ristet hvidløg. Østerssauce i bunden. Kødet var i referenceklassen.

Så kom der rødvin. Ved nabobordet bag os var kommentaren på godt nordjysk “det var da dejligt”, men der var vi ikke helt enige, for de hvide vine var matchet omhyggeligt.

At de fleste danskere er mere vilde med rødvin end med hvidvin er velkendt. Men man skal også tænke på, hvad man drikker vinen til af mad.

Final round

Inden de to desserter kom en ganerenser. Dog en af de mere fyldige af slagsen, da den var med saltet karamelcreme under granitéen af urter frosset på en hindbær/æblemost. Fin gimmick.

Den smagte godt, og vi kom både omkring sødme og bitterhed.

Første dessert var en kokossuppe med passionsfrugt, banan og urter. En befriende let og småsyrlig omgang. Desserten var lige tilpas let, frugtig og lækker.

En ispind til slut

Hjemmelavet nøddeis med mandler og hasselnødder. Lavet på mandelmælk, mango, passionsfrugt og krystalliseret chokolade og karamelliserede hasselnødder henover og sluttelig fermenteret rabarber-te gele.

Det lød lidt smart, men smagte fremragende.

Efter seks omgange nåede vi til enden af de 15 retter.

Den sikre vinmenu

At finde vin til asiatisk mad er ikke nogen let opgave. De hvide vine var dominerende. Med rette, da den røde tråd gennem maden var det asiatiske touch, hvor der var smæk på smagen.

Der var seks vine til de 15 retter. Tre hvidvine, to røde og en hvid til slut.

Pænt store rundhåndede glas. Generelt var der ikke noget at komme efter. Vinene var velvalgte, og den eneste som stak ud var den italienske Pinot Noir.

Den sad ikke helt i skabet til det pocherede æg. Her var syrligheden i maden alt for høj, men derimod var den som skabt til fritterne og den friske trøffel.

Vores regning

15 serveringer koster 575 kroner. Vinen løb op i 445 kroner for seks store glas. Nam har plads til 70 gæster, og der var tæt på fuldt hus. Fire tomme pladser var, hvad vi så.

Det er flot især her i de første måneder af året. På vej dertil og fra så vi en del tomme og halvtomme restauranter. Set i det lys, må jeg konstatere, at Nam er mere end normalt populær – og med god grund.

Vurdering

Som Shu-bi-duas sang må vi sige: Hiv og sving, tingeling, Nam Nam. Der var gang i den hos Nam. E

n ungdommelig energi var, hvad vi så. De har en mission om at skille sig ud. Det lykkes til fulde.

Maden var med twist. Dog var det asiatiske islæt gennemgående. Men retterne var spændende, og det var tydeligt, der var tænkt over tingene.

Jeg var sjældent begejstret over Nam. Det er ikke sidste gang, jeg spiser hos Nam. De har fornyet madscenen i Aalborg. Mere af det. Aarhus har ikke noget lignende. Desværre.

Vi kan li’ Nam (Nam), og du kan stole trygt på ham. Peter Bellis sang om ulven Peter passer godt ind her. Vi kan også lide Nam.

Karakteren for en overraskende god aftenen ligger helt i top.

Maden var ganske enkelt en oplevelse af de store, og bekræfter blot, at Aalborgs bedste restauranter sagtens kan følge med København og Aarhus.

Nam
Vesterbro 76,
9000 Aalborg
Website: 

 

Bon appétit: Ma Petite France lancerer pop-up-morgenmad

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

De fleste af os har måtte kigge langt efter morgensolen under de sydlige himmelstrøg – men det betyder ikke, at vi helt behøver at undvære stemningen.

Hos Ma Petite France har man nemlig besluttet sig for at udvide sit i forvejen hyggelige og franskinspirerede koncept med såkaldt pop-up morgenmad. Foreløbigt kan morgenlækkerierne nydes fra tirsdag til lørdag fra kl. 08.00 i hele august måned.

Menukortet er naturligvis også inspireret af det franske, og derfor er der især fokus på bagværk som fransk landbrød, sprød baguette og smørbagte croissanter i flere udgaver.

Bagværk lavet med kærlighed … og surdej

Den opgave har Majken og Christian Green, der står bag Ma Petite France, valgt at uddelegere til Git Becker, der tidligere har gjort karriere i erhvervslivet. Nu er hun sprunget ud som bagerjomfru i Nørregade.

“Jeg har hele mit liv været glad for at bage, men jeg syntes også, at det var svært at finde noget, der levede op til mine egne krav for, hvad et godt bagværk skal bestå af,” fortæller Git Becker, da vi i morges lagde vejen forbi vinbaren.

Git Becker er én af dem, der er utrolig begejstret for surdejens opblomstring, da hendes egen krop aldrig har været glad for det hvide og svært optagelige brød.

Derfor er alt bagværket i den nye pop-up-café også baseret på netop surdej.

“Jeg begyndte at eksperimentere og tage forskellige kurser inden for surdej, så jeg havde kompetencerne til at udvikle mine helt egne opskrifter. Og med en masse nørderi og passion føler jeg nu, at det er lykkes,” siger Git.

Sammensæt din egen morgenmad

Foruden det franske landbrød, baguettes og croissanterne – der kommer både med æble og i en klassisk udgave – kan du også bestille tilbehør i form af hjemmelavet syltetøj, franske oste, skiveskåret avocado eller æg i enten spejlet eller blødkogt format.

Det hele kan fås samlet på en morgentallerken – men afhængig af din sult kan du også vælge at bestille dem enkeltvis og dermed helt selv sammensætte, hvad dit morgenhjerte begærer den pågældende dag.

“Det skal være en simpel måde at få morgenmad på, hvor vi bibeholder vores fokus på kvaliteten. Det er ikke meningen, at vi skal have 27 ting på kortet – vi skal i stedet nørde med få ting og helst blive de allerbedste til det,” siger Git.

Salat til morgenmad?

Er man ikke til brød, smør og syltetøj, kan du også vælge at gå i en sundere retning og bestille en morgensalat med peberfrugt, tomater og årtidens krydderurter med en god dressing til.

Til at slukke tørsten kan du bestille alt fra café au lait, espresso, te – til en såkaldt morgendukkert, der består af bl.a. æblejuice og frisk lime.

“Det er som at tage et vinterbad – man bliver frisk og vækket af den,” siger Git med et grin.

Nok er konceptet nyt, men det giver samtidig plads til løbende at kunne udvikle på både menukort og rammerne. Og én ting er de gode intensioner, der uden tvivl skinner igennem hos både Git og resten af personalet – men hvordan smager det så?

Vi var forbi i morges, da morgenmadskortet kørte på sin tredje dag.

Allerede nu har modtagelsen været fantastisk, og Git har måtte arbejde ekstra hurtigt for at producere brød og baguettes nok til alle de sultne morgenmaver, der kigger forbi Nørregade.

“I morges havde vi allerede reservationer fra kl. 8, hvor folk eksempelvis kommer og afholder deres morgenmøder hernede. Det er virkelig hyggeligt!” fortæller hun og fortsætter:

“Vi har jo også åbent for to-go, hvilket også har været en kæmpe succes. Det er faktisk svært at følge med, så nu arbejder vi på at skabe de helt rigtige rutiner.” 

Et perfekt samarbejde

Ma Petite France har – indtil nu – nok primært været kendt som stedet, hvor du kan få et lækkert glas vin i de stemningsfulde lokaler. Og det kan du såmænd stadig – også før kl. 12.

“Det er da sket, at nogen bestiller et glas vin til morgenmaden. Og så er vi jo så heldige, at vi også sagtens kan klare det. Vi sørger for at udnytte vores indbyrdes ressourcer, så vi undgår spild af den ene eller anden slags.

Jeg håber, at vi også kan fortsætte med det, når august rinder ud. Men indtil videre er både vi og vores gæster rigtig postive omkring det,” slutter hun.

I næste uge vil Git og Co. også tilbyde lette frokostretter, som kan nydes fra kl. 12.

Noget til enhver smag – og pengepung

En morgentallerken med fransk landbrød/bolle, baguette el. croissant, en frisk “morgendukkert” og kaffe eller te  får du til 90 kr.

I weekenden kan du bestille weekendhygge med en halv baguette/bolle/landbrød samt croissant, blødkogt æg, grape med skyr og halv avokado, en frisk morgendukkert og kaffe eller te til 135 kr.

Der er også lidt til den lille sult i form af brød med smør til 35 kr, hvor du så kan tilkøbe hjemmelavet marmelade til 5 kr. eller fransk ost til 5 kr. Et blødkogt æg koster 25 kr – eller 40 kr. hvis du vil have avokado med.

En hjemmebagt croissant (med eller uden æble) får du til 35 kr. (eller 30 kr. to go)

Kaffe eller te koster 25 kr.

Hvad: Morgenmad på Ma Petite France
Hvor: Nørregade 6
Hvornår: Tirsdag – lørdag fra kl. 08.00

Fremtiden er grøn: Nyt projekt skal booste den grønne omstilling i nordjysk turisme

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Stine Kjølby Christensen
Foto: Stine Kjølby Christensen

Et nyt projekt under navnet Instant Green Tourism skal sætte skub i den grønne omstilling hos turismeaktørerne i Destination Nord.

Projektet har netop modtaget tilsagn om midler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, og forventningen er, effekterne vil resultere i en forstærket bæredygtighedstankegang, øget turismeomsætning og mere konkurrencedygtige produkter.

Det skriver Destination Nord i en pressemeddelse.

Bæredygtighed som afgørende rejsemotiv

Danske og udenlandske turister efterspørger i stigende grad miljøvenlige alternativer på ferien, og bæredygtighed vinder fortsat indpas som et afgørende rejsemotiv. Det stiller store krav til landets turisterhverv, der i disse år arbejder målrettet på at øge graden af bæredygtighed i det danske turismeprodukt.

Direktør for Destination Nord, Tonny Skovsted Thorup

Det gælder også i Nordjylland, hvor et nyt projekt under navnet Instant Green Tourism skal bidrage til at udvikle og teste bæredygtige koncepter blandt turismeaktørerne i Destination Nord på tværs af forretningsområderne kyst- og naturturisme, erhvervs- og mødeturisme samt storbyturisme.

Instant Green Tourism har netop modtaget tilsagn om 2 mio. kr. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse fra puljen til lokale og tværgående turismeprojekter.

“Turisme skaber omsætning og jobs i hele regionen, og turisterne er med til at skabe en efterspørgsel, der også kommer de lokale til gavn. Samtidig kan og skal turismen også være med til sikre et grønnere Nordjylland, og det er blandt andet det, vi gerne vil hjælpe på vej med projektet Instant Green Tourism.

Fra idé til forretningsplan

Initiativet skal sætte gang i en vigtig og nødvendig grøn omstilling hos turismeerhvervet i en ekstraordinær situation, hvor det er nødvendigt at tænke nyt og omstille sig nye forretningsvilkår, lyder det fra den netop tiltrådte direktør i Destination Nord, Tonny Skovsted Thorup.

Konkret kommer projektet til at bestå af en række SPRINT-forløb, som fører virksomhederne gennem en idéudviklingsfase, der blandt andet involverer udarbejdelse af en målrettet forretningsplan og efterfølgende udvikling af et bæredygtigt produkt eller service.

Det er forventningen, at Instant Green Tourism vil resultere i en ny og forstærket bæredygtighedstankegang, der kan medvirke til at konsolidere og øge den samlede turismeomsætning i det nye destinationssamarbejde samt styrke sammenhængen mellem virksomhederne i Destination Nord og bidrage til den bæredygtige fortælling om Nordøstkysten som feriedestination.

Det vækker glæde hos borgmester i Frederikshavn Kommune, der er en del af projektet gennem erhvervsudviklingsprojektet Energibyen Frederikshavn:

“Nordjylland er danskernes foretrukne feriedestination, og det skal vi udvikle endnu mere – ikke mindst i forhold til bæredygtig turisme, som i forvejen er en markant fællesnævner for mange aktører i Destination Nord.

Min forventning er, at det bliver en af de store vækstdrivere det kommende år, og det er derfor særdeles positivt, at vi nu viser både sammenhold og handlekraft i forhold til at involvere aktører på tværs af forretningsområder og udvikle Nordjyllands grønne profil yderligere,” siger borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit Hansen.

Projektets øvrige parter består af Erhvervshus Nordjylland, Aalborg Kommune – Center for Grøn Omstilling, Aalborg Kongres- og Kulturcenter og Arena Nord i Frederikshavn. Hos Arena Nord ser direktør Per Malmberg frem til at udvikle sport- og kulturcenterets grønne profil yderligere det kommende år.

“Der er ingen tvivl om, at bæredygtighed kommer til at fylde mere og mere i alle aspekter af hverdagen – også i høj grad, når vi skal vælge ferier og oplevelser til.

Derfor fylder det også meget på vores agenda, og vi ser et stort potentiale i at udvikle Arena Nord i en mere bæredygtig retning. Vores håb er, at projektsamarbejdet vil styrke vores position som udbyder af bæredygtige turismekoncepter i Nordjylland inden for sport- kultur og erhvervsturisme.

 Arena Nord byder hvert år velkommen til mere end 500.000 gæster og er det største kultur-, konference- og sportscenter nord for Limfjorden.

Instant Green Tourism-projektet starter 3. august 2020 og løber frem til 31. juli 2021.

Hjælp politiet: Vidner til vold i midtbyen efterlyses

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Rigspolitiet
Foto: Rigspolitiet

Natten imellem fredag den 24. og lørdag d. 25. juli 2020 omkring kl. 0020 blev der på hjørnet af Borgergade og Vesterbro i det centrale Aalborg udøvet alvorlig vold, hvor 4 mænd i forening overfaldt to andre mænd med slag og spark.

Nu søger Nordjyllands Politi særligt efter fire vidner. Deres observationer kan nemlig bidrage til sagens fulde opklaring.

Nordjyllands Politi var hurtigt fremme på stedet med patruljer – hvorved man fik anholdt to af de formodede gerningsmænd.

Voldssagen er nu under efterforskning, oplyser den ansvarlige leder, politikommissær Kenneth Rodam.

”Det er en alvorlig sag. Vores efterforskning har fastslået, at de forurettede udsættes for slag og spark – også mens de ligger ned. Vores arbejde består nu i at få hele hændelsesforløbet fuldt belyst, så de kan skyldige kan blive stillet til ansvar,” forklarer politikommissær Kenneth Rodam.

Vidner bedes ringe 114

Og det er i den forbindelse, at Nordjyllands Politi nu efterlyser fire vidner – fire unge mænd – der kan sidde inde med vigtige informationer, som kan hjælpe politiets efterforskere med at få sagens omstændigheder opklaret.

Nordjyllands Politis efterforskning i sagen har dokumenteret, at de fire unge mænd opholdt sig inde på Elika Pizza på Vesterbro 88 kort efter midnat, inden volden blev udøvet umiddelbart derefter.

”Det er vores vurdering, at disse fire unge mænd kan have vigtig viden, som kan bidrage til sagens fulde belysning. Derfor vil vi gerne tale med dem så hurtigt som muligt,” lyder det fra Kenneth Rodam, der opfordrer de unge mænd til at ringe til politiet på telefon: 114.

De fire unge mænd signaliseres som:

A: sort-krøllet hår med lyse spidser, rød t-shirt med hvide striber på skulderen, grålige bukser, sneakers med påskriften w a l k

B: lyseblå kasket (sad omvendt på), blå eller mørk trøje, lyse bukser, hvide sneakers

C:  lyst hår, blå eller mørk jakke, lyser bukser, hvide sneakers

D: mørkblond hår, blå eller mørk polo t-shirt, lyse bukser

Begge de forurettede blev transporteret til sygehuset, og den ene havde pådraget sig hjernerystelse som følge af overfaldet.