Anmeldelse af Nam: Knockout med 15 overraskelser plus det løse

Skrevet af: Jan L. Pedersen

Jan L. Pedersen er professionel madanmelder og er stifter af aarhusupdate, som er det 2. største bymedie i Aarhus. MigogAalborg har allieret sig med Jan. L. Pedersen for at sikre de bedste og mest objektive anmeldelser af Aalborgs spisesteder.

Social Dining, og fingerfood, er begreber, som godt kan virke lidt slidte.

De er i hvert fald kommet til Danmark. Men dem, som formår at mestre disciplinen, kan også løfte en aften til nye højder.

En af dem, som formåede det, var Nam på Vesterbro i Aalborg. De formåede med deres asiatisk-inspirerede retter at trække det ene stik hjem efter det andet.

Svær at sætte i bås

Nam er et udråbsord, der bruges for at udtrykke, at noget er indbydende, tillokkende eller velsmagende. Det passer godt til det, vi oplevede på restaurant Nam, da vi besøgte stedet.

Maden er en kombination af det nye nordiske køkken, fransk omhyggelighed og twistet med det asiatiske køkken.

Cool indretning

Restauranten var i den rå og minimalistiske stil. Den signalerede, at vi var på et vist niveau. Stilen var god, og der var tænkt over tingene.  

Nøgne grå vægge, der gled ned i trævægge, flotte egetræsborde uden duge og i loftet hang en form for rislamper. Der var dækket op med pinde og ske.

Betjeningen

Vi blev mødt af et smilende personale.

Vores første tjener var ny på Nam, men hun virkede sikker, var helt nede på jorden og velinformeret.

Vi havde forskellige tjenere. Det fungerede fint. Maden blev præsenteret af dem, som havde styr på det. Vinene af andre som havde styr på dem.

Vi fik hurtigt en af dem, som vidste noget om vinene. De første vine samt vand blev skænket ret tjept, og fire små serveringer kom hurtigt på bordet.

Ikke alt kan spises i et hug

Nok er det fingerfood, men ikke kun.

Tataki tun var en snack med ponzu i bunden. Tataki er japansk og betyder, man steger et stykke tun på alle sider, og lader det være råt i midten. Den var flot mørk og mør og med smæk på syrligheden. Frisk med stort F.

Rejechips med citrongræs og tørret kalvehjerte, som var revet henover, plus lidt karse.

Friteret brød med fermenterede grøntsager, revet havgus og tørret champignon.

Sidst, men ikke mindst var der asian marineret oksespyd med lidt ingefær, saltet lime og purløg. Mørt med smæk på umamien.

Hjemmebagt, luftigt og lunt brød med brunet smør med citronskal. Fristende at have stående ved siden af en. Men pas på, du får mere end rigeligt mad, og det er synd at spise sig mæt i brød.

Næste omgang

Ceviche af helleflynder. Grønne og røde tomater, dild, lime, rødløg og sprøde majs. Frisk som i frisk var den her omgang. Fisken smeltede på tungen, så mør var den.

Bao med tempurarejer, kimchi, grøn salsa med grøn chili og limebladsmayo var ren asiatisk i smagen.

For filan, det smagte godt. Velsmag og et let bid, der efterfølgende blev siddende i munden. Det gjorde bestemt intet!

Anden omgang

Dybstegte bøgehatte med løvstikkestøv og en sesammayo til at dyppe den i. Sjov og fin i en og samme mundfuld.

Dampet torsk pakket ind i bananblad. Torsken pakkes ud, og den medfølgende sauce hældes over. Som sauce var der soyasmør lavet med løg og ingefær.

Torsken var perfekt tilberedt, saftig og mør. Saucen havde en viskositet, så den let kunne hænge ved fisken, hvilket gjorde den danske torsk mere attraktiv end nogensinde før.

Det her er let at vænne sig til

Kassava (tropernes kartoffel) lavet som fritter med revet frisk trøffel. Det var uden tvivl den svageste servering, og den stak lidt ud fra de ellers snorlige og gennemtænkte serveringer, vi havde fået indtil nu.

God grund til at blive vegetar

Pocheret æg med japansk citrus-sauce, ponzu, tog opmærksomheden. Stegt grønkål i bunden. Sprøde nudler og kataifi (filodej i tynde strimler) på toppen. En smuk og velsmagende ret.

Vinen var svær at sætte til. Vi havde Pinot noir i glasset. Et godt glas, men den blev glemt i forhold til retten.

Knockout i 5. omgang

Efter en langsom, men sikker, taktik, slog køkkenet her en lige højre, som ramte rent, og beviste at Nam er i den bedste liga i Aalborg.

Papayasalat med papayaskum og tørret tomatpulver. Ristet ris og hvidløg. En lidt spicy og velsmagende omgang, som smagte outstanding godt. Tankevækkende hvor meget smag, kokkene formåede at stoppe ned i en skål.

Bålrøget oksemørbrad. Hold nu kajen, det var godt. Yamagobo (japansk syltede burdock rødder). Ristet hvidløg. Østerssauce i bunden. Kødet var i referenceklassen.

Så kom der rødvin. Ved nabobordet bag os var kommentaren på godt nordjysk “det var da dejligt”, men der var vi ikke helt enige, for de hvide vine var matchet omhyggeligt.

At de fleste danskere er mere vilde med rødvin end med hvidvin er velkendt. Men man skal også tænke på, hvad man drikker vinen til af mad.

Final round

Inden de to desserter kom en ganerenser. Dog en af de mere fyldige af slagsen, da den var med saltet karamelcreme under granitéen af urter frosset på en hindbær/æblemost. Fin gimmick.

Den smagte godt, og vi kom både omkring sødme og bitterhed.

Første dessert var en kokossuppe med passionsfrugt, banan og urter. En befriende let og småsyrlig omgang. Desserten var lige tilpas let, frugtig og lækker.

En ispind til slut

Hjemmelavet nøddeis med mandler og hasselnødder. Lavet på mandelmælk, mango, passionsfrugt og krystalliseret chokolade og karamelliserede hasselnødder henover og sluttelig fermenteret rabarber-te gele.

Det lød lidt smart, men smagte fremragende.

Efter seks omgange nåede vi til enden af de 15 retter.

Den sikre vinmenu

At finde vin til asiatisk mad er ikke nogen let opgave. De hvide vine var dominerende. Med rette, da den røde tråd gennem maden var det asiatiske touch, hvor der var smæk på smagen.

Der var seks vine til de 15 retter. Tre hvidvine, to røde og en hvid til slut.

Pænt store rundhåndede glas. Generelt var der ikke noget at komme efter. Vinene var velvalgte, og den eneste som stak ud var den italienske Pinot Noir.

Den sad ikke helt i skabet til det pocherede æg. Her var syrligheden i maden alt for høj, men derimod var den som skabt til fritterne og den friske trøffel.

Vores regning

15 serveringer koster 575 kroner. Vinen løb op i 445 kroner for seks store glas. Nam har plads til 70 gæster, og der var tæt på fuldt hus. Fire tomme pladser var, hvad vi så.

Det er flot især her i de første måneder af året. På vej dertil og fra så vi en del tomme og halvtomme restauranter. Set i det lys, må jeg konstatere, at Nam er mere end normalt populær – og med god grund.

Vurdering

Som Shu-bi-duas sang må vi sige: Hiv og sving, tingeling, Nam Nam. Der var gang i den hos Nam. E

n ungdommelig energi var, hvad vi så. De har en mission om at skille sig ud. Det lykkes til fulde.

Maden var med twist. Dog var det asiatiske islæt gennemgående. Men retterne var spændende, og det var tydeligt, der var tænkt over tingene.

Jeg var sjældent begejstret over Nam. Det er ikke sidste gang, jeg spiser hos Nam. De har fornyet madscenen i Aalborg. Mere af det. Aarhus har ikke noget lignende. Desværre.

Vi kan li’ Nam (Nam), og du kan stole trygt på ham. Peter Bellis sang om ulven Peter passer godt ind her. Vi kan også lide Nam.

Karakteren for en overraskende god aftenen ligger helt i top.

Maden var ganske enkelt en oplevelse af de store, og bekræfter blot, at Aalborgs bedste restauranter sagtens kan følge med København og Aarhus.

Nam
Vesterbro 76,
9000 Aalborg
Website: 

 

Får egen søpark og fitnesscenter: De første 92 lejligheder i Oasen klar til udlejning

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

I Skalborg begynder Calums nye lejeboliger i Oasen, der er beliggende på hjørnet af Ny Nibevej og Hobrovej, at stå klar.

Oasen skal rumme i alt 220 lejeboliger, og de første 92 lejligheder er nu sat til udlejning med indflytning fra 1. juni 2019.

Udlejningen af de nye boliger er startet, og der er mulighed for at opleve boligerne hver søndag fra klokken 11.00 – 12.00 – men du skal være vaks ved havelågen, da interessen for boligerne allerede er stor.

220 lejelejligheder i et grønt fællesskab

Lejerne af de nye boliger får glæde af helt unikke omgivelser.

Bygningerne opføres rundt om den tidligere grusgrav, der forandres til et rekreativt område med en privat søpark, som er omkranset af gamle træer og små private haver, legeplads samt grill-områder.

 

“Oasen er et unikt og attraktivt boligprojekt båret af nogle værdier, som markedet efterspørger lige nu.

De første åbent hus-arrangementer har været godt besøgt, og der er stor interesse fra alle målgrupper,” siger Maivi Herup, udlejningschef i DEAS, der står for udlejningen af Oasen samt idriftsætning og administration.

Meget mere end “bare” lejeboliger

Bebyggelsen er opført som en karré i sandfarvede teglsten. Alle lejligheder vender ud mod den grønne gårdsplads, hvor store vinduespartier fra boligerne giver udsigt til livet i det grønne.

Boligerne varierer i størrelse fra 48 til 117 kvadratmeter og fokus har været på planløsningen, så selv de mindre lejligheder har 2 værelser. De store boliger har enten 3 eller 4 værelser.

Men lejeboligerne rummer meget mere end blot at være et sted at bo.

Oasen byder nemlig på en række fællesfaciliteter som fælleslokale med køkken, der kan anvendes til festlige begivenheder, to eldrevne delebiler, fælles fitnessrum, små private haver med redskabsskur, værksted, naturlegeplads til børnene, wellness med spa og sauna samt et fitnesslokale.

”Vi har valgt at prioritere de grønne, rekreative områder og fællesskabet i Oasen højt.

Der er ingen tvivl om, at det er kvaliteter, der taler direkte til den moderne forbrugers værdier og ønsker til sin bolig,” udtaler Jakob Axel Nielsen, direktør i CALUM.

Med City Syd få minutter fra boligerne, hvor der er frit valg på alle hylder af indkøbsmuligheder, så er der ikke noget der mangler i området.

Læs meget mere om boligerne og projektet, ved at klikke her.

Legeplads og byskov: Aalborgs nye grønne oase i midtbyen er snart klar

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Engang var det en grå parkeringsplads præget af beton og triste omgivelser.

Nu er området lige omkring Budolfi Kirke, hvor Nordea banken og den store p-plads engang lå, slet ikke til at kende.

Ved det nye Budolfi Plads er der lige nu gang i en rivende byudvikling.

Boliger, dagligvareforretning og grønne områder skal forbinde og understøtte det omkringliggende byliv i midtbyen. Planen er også, at der gerne skal ligge caféer og kaffebar, så der virkelig kommer til at summe af liv.

Et af de kommende grønne områder er Lommeparken, som aalborgenserne snart kan glæde sig til at benytte.

Grønt område midt i centrum

På den tidligere parkeringsplads ved Algade, øst for Budolfi Kirke, står Lommeparken snart klar.

Lommeparken bliver anlagt for at sikre at Budolfi Plads bliver et af de nye attraktive områder i Aalborgs midtby. Flere borgere har efterlyst grønne områder og en legeplads til leg.

“Lommeparken forventes at stå færdig i løbet af maj måned. Men der arbejdes stadig i området,” fortæller Niels Bresemann Jensen, der er projektleder ved Aalborg Kommune til MigogAalborg.

Der er blevet plantet en masse grønne træer, og anlagt små hyggelige brostensstier. Men selvom det begynder at ligne noget, skal aalborgenserne vente en lille måned endnu.

“Lige nu er vi igang med beplantnings- og belægningsarbejdet. Det vil forsætte i en 2-3 uger frem.

Derudover skal der etableres trapper – både inde i Lommeparken og ned til Gammel Torv, samt skal der laves belysning,” fortæller Niels Bresemann Jensen.

Udover de hyggelige stier og grønne beplantninger, så bliver Lommeparken især noget for de børnefamilier, der bor i centrum.

De får nu en park i byen, hvor der er plads til ophold og leg.

“Der kommer en legeplads til børnene. Der er allerede blive opsat en rutchebane,” fortælle Niels Bresemann Jensen.

Lommeparken bliver et idéelt sted at opholde sig, hvis man bor i byen og ikke har haveadgang fra sin bolig. Børn kan lege, og voksne kan samles om en kold drink, frokost eller en is, når vejret tillader det.

Spar op til 80%: Tøjbutikken Tiffany holder kæmpe lagersalg i denne uge

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I 50 år har Tiffany i Aalborg stået forrest i køen, når de aalborgensiske kvinder skulle have fingrene i tidens mest moderigtige tendenser.

Den 26., 27. og 28. april bliver det dog vores tur til at stå i kø, når Tiffany i samarbejde med Noella, der er stiftet af én af tøjbutikkens medejere, åbner dørene til deres ekstraordinære lagersalg, hvor du kan gøre et kup udover det sædvanlige.

Store besparelser i vente

Tiffany holder til dagligt til i Bispensgade 6, men i den kommende weekend er det på deres nye lager på Kaolinvej, at du kan shoppe amok og spare helt op til 80 % – og hvad der er sparet, er jo tjent – hvilket åbner muligheden for, at du med god samvittighed kan shoppe lidt mere end sædvanligt.

Tiffany forhandler mærker som Ganni, American Vintage, Acne Studios og Noella – og sidstnævnte har tilmed en shop-in-shop i Tiffany, og dermed bliver der altså også en masse kollektionsvarer fra det stærkt voksende brand.

”Vi glæder os til at byde aalborgenserne velkommen til tre dage med lager- og kollektionsprøvesalg ude hos Noella og Tiffany.

Vi kommer til at sælge ud af alt fra kjoler til bluser, nederdele, sko og tasker – alt sammen med besparelser på op til 80%.

Vi sørger for at der bliver fyldt op hele dagen, så uanset om du kommer fra morgenstunden eller senere på dagen vil der være et stort udvalg af gode varer,” garanterer Lau Knudsen, der er stifter og direktør af Noella.

Du kan læse mere om lagersalget lige her.

Hvad: Lagersalg – Tiffany & Noella
Hvor: Kaolinvej 6, 9220 Aalborg SØ
Hvornår:
Fredag d. 26 april: kl. 10-18
Lørdag d. 27 april: kl. 10-16
Søndag d. 28 april: kl. 10-15