Anmeldelse af Nam: Knockout med 15 overraskelser plus det løse

Skrevet af: Jan L. Pedersen

Jan L. Pedersen er professionel madanmelder og er stifter af aarhusupdate, som er det 2. største bymedie i Aarhus. MigogAalborg har allieret sig med Jan. L. Pedersen for at sikre de bedste og mest objektive anmeldelser af Aalborgs spisesteder.

Social Dining, og fingerfood, er begreber, som godt kan virke lidt slidte.

De er i hvert fald kommet til Danmark. Men dem, som formår at mestre disciplinen, kan også løfte en aften til nye højder.

En af dem, som formåede det, var Nam på Vesterbro i Aalborg. De formåede med deres asiatisk-inspirerede retter at trække det ene stik hjem efter det andet.

Svær at sætte i bås

Nam er et udråbsord, der bruges for at udtrykke, at noget er indbydende, tillokkende eller velsmagende. Det passer godt til det, vi oplevede på restaurant Nam, da vi besøgte stedet.

Maden er en kombination af det nye nordiske køkken, fransk omhyggelighed og twistet med det asiatiske køkken.

Cool indretning

Restauranten var i den rå og minimalistiske stil. Den signalerede, at vi var på et vist niveau. Stilen var god, og der var tænkt over tingene.  

Nøgne grå vægge, der gled ned i trævægge, flotte egetræsborde uden duge og i loftet hang en form for rislamper. Der var dækket op med pinde og ske.

Betjeningen

Vi blev mødt af et smilende personale.

Vores første tjener var ny på Nam, men hun virkede sikker, var helt nede på jorden og velinformeret.

Vi havde forskellige tjenere. Det fungerede fint. Maden blev præsenteret af dem, som havde styr på det. Vinene af andre som havde styr på dem.

Vi fik hurtigt en af dem, som vidste noget om vinene. De første vine samt vand blev skænket ret tjept, og fire små serveringer kom hurtigt på bordet.

Ikke alt kan spises i et hug

Nok er det fingerfood, men ikke kun.

Tataki tun var en snack med ponzu i bunden. Tataki er japansk og betyder, man steger et stykke tun på alle sider, og lader det være råt i midten. Den var flot mørk og mør og med smæk på syrligheden. Frisk med stort F.

Rejechips med citrongræs og tørret kalvehjerte, som var revet henover, plus lidt karse.

Friteret brød med fermenterede grøntsager, revet havgus og tørret champignon.

Sidst, men ikke mindst var der asian marineret oksespyd med lidt ingefær, saltet lime og purløg. Mørt med smæk på umamien.

Hjemmebagt, luftigt og lunt brød med brunet smør med citronskal. Fristende at have stående ved siden af en. Men pas på, du får mere end rigeligt mad, og det er synd at spise sig mæt i brød.

Næste omgang

Ceviche af helleflynder. Grønne og røde tomater, dild, lime, rødløg og sprøde majs. Frisk som i frisk var den her omgang. Fisken smeltede på tungen, så mør var den.

Bao med tempurarejer, kimchi, grøn salsa med grøn chili og limebladsmayo var ren asiatisk i smagen.

For filan, det smagte godt. Velsmag og et let bid, der efterfølgende blev siddende i munden. Det gjorde bestemt intet!

Anden omgang

Dybstegte bøgehatte med løvstikkestøv og en sesammayo til at dyppe den i. Sjov og fin i en og samme mundfuld.

Dampet torsk pakket ind i bananblad. Torsken pakkes ud, og den medfølgende sauce hældes over. Som sauce var der soyasmør lavet med løg og ingefær.

Torsken var perfekt tilberedt, saftig og mør. Saucen havde en viskositet, så den let kunne hænge ved fisken, hvilket gjorde den danske torsk mere attraktiv end nogensinde før.

Det her er let at vænne sig til

Kassava (tropernes kartoffel) lavet som fritter med revet frisk trøffel. Det var uden tvivl den svageste servering, og den stak lidt ud fra de ellers snorlige og gennemtænkte serveringer, vi havde fået indtil nu.

God grund til at blive vegetar

Pocheret æg med japansk citrus-sauce, ponzu, tog opmærksomheden. Stegt grønkål i bunden. Sprøde nudler og kataifi (filodej i tynde strimler) på toppen. En smuk og velsmagende ret.

Vinen var svær at sætte til. Vi havde Pinot noir i glasset. Et godt glas, men den blev glemt i forhold til retten.

Knockout i 5. omgang

Efter en langsom, men sikker, taktik, slog køkkenet her en lige højre, som ramte rent, og beviste at Nam er i den bedste liga i Aalborg.

Papayasalat med papayaskum og tørret tomatpulver. Ristet ris og hvidløg. En lidt spicy og velsmagende omgang, som smagte outstanding godt. Tankevækkende hvor meget smag, kokkene formåede at stoppe ned i en skål.

Bålrøget oksemørbrad. Hold nu kajen, det var godt. Yamagobo (japansk syltede burdock rødder). Ristet hvidløg. Østerssauce i bunden. Kødet var i referenceklassen.

Så kom der rødvin. Ved nabobordet bag os var kommentaren på godt nordjysk “det var da dejligt”, men der var vi ikke helt enige, for de hvide vine var matchet omhyggeligt.

At de fleste danskere er mere vilde med rødvin end med hvidvin er velkendt. Men man skal også tænke på, hvad man drikker vinen til af mad.

Final round

Inden de to desserter kom en ganerenser. Dog en af de mere fyldige af slagsen, da den var med saltet karamelcreme under granitéen af urter frosset på en hindbær/æblemost. Fin gimmick.

Den smagte godt, og vi kom både omkring sødme og bitterhed.

Første dessert var en kokossuppe med passionsfrugt, banan og urter. En befriende let og småsyrlig omgang. Desserten var lige tilpas let, frugtig og lækker.

En ispind til slut

Hjemmelavet nøddeis med mandler og hasselnødder. Lavet på mandelmælk, mango, passionsfrugt og krystalliseret chokolade og karamelliserede hasselnødder henover og sluttelig fermenteret rabarber-te gele.

Det lød lidt smart, men smagte fremragende.

Efter seks omgange nåede vi til enden af de 15 retter.

Den sikre vinmenu

At finde vin til asiatisk mad er ikke nogen let opgave. De hvide vine var dominerende. Med rette, da den røde tråd gennem maden var det asiatiske touch, hvor der var smæk på smagen.

Der var seks vine til de 15 retter. Tre hvidvine, to røde og en hvid til slut.

Pænt store rundhåndede glas. Generelt var der ikke noget at komme efter. Vinene var velvalgte, og den eneste som stak ud var den italienske Pinot Noir.

Den sad ikke helt i skabet til det pocherede æg. Her var syrligheden i maden alt for høj, men derimod var den som skabt til fritterne og den friske trøffel.

Vores regning

15 serveringer koster 575 kroner. Vinen løb op i 445 kroner for seks store glas. Nam har plads til 70 gæster, og der var tæt på fuldt hus. Fire tomme pladser var, hvad vi så.

Det er flot især her i de første måneder af året. På vej dertil og fra så vi en del tomme og halvtomme restauranter. Set i det lys, må jeg konstatere, at Nam er mere end normalt populær – og med god grund.

Vurdering

Som Shu-bi-duas sang må vi sige: Hiv og sving, tingeling, Nam Nam. Der var gang i den hos Nam. E

n ungdommelig energi var, hvad vi så. De har en mission om at skille sig ud. Det lykkes til fulde.

Maden var med twist. Dog var det asiatiske islæt gennemgående. Men retterne var spændende, og det var tydeligt, der var tænkt over tingene.

Jeg var sjældent begejstret over Nam. Det er ikke sidste gang, jeg spiser hos Nam. De har fornyet madscenen i Aalborg. Mere af det. Aarhus har ikke noget lignende. Desværre.

Vi kan li’ Nam (Nam), og du kan stole trygt på ham. Peter Bellis sang om ulven Peter passer godt ind her. Vi kan også lide Nam.

Karakteren for en overraskende god aftenen ligger helt i top.

Maden var ganske enkelt en oplevelse af de store, og bekræfter blot, at Aalborgs bedste restauranter sagtens kan følge med København og Aarhus.

Nam
Vesterbro 76,
9000 Aalborg
Website: 

 

Hver søndag: D’let kører med halv pris på deres populære buffet

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I august åbnede D’let – Det Grønne Køkken & Thai Take Away sin første aalborgensiske afdeling i Friis Shoppingcenter.

D’let har haft stor succes med sit koncept i flere af landets større byer og kan findes i bl.a. Kolding Storcenter og Bruuns Galleri.

Konceptet byder på grøn fastfood og autentisk thaimad af høj kvalitet.

Alle lækkerierne er samlet i en buffet, og herefter betaler du pr. gram, du lægger på tallerkenen. Lidt ligesom vi kender det fra en klassisk salatbar – men her kan du altså blande alt fra broccoli til panang eller forårsruller.

Udover det store udvalg, så slår D’let sig også på at “være billigere, end de fleste restauranter” … alligevel vil D’let i Aalborg gerne gøre februar måned lidt grønnere for aalborgenserne, og derfor kan du alle søndage i måneden få intet mindre end 50 % rabat, når du blander en tallerken eller Take Away fra baren.

Det vil sige, at prisen kommer helt ned i knap 6 kr. pr. 100 g. (normalpris 11,95 pr. 100 g.)

Shopping eller hjem på sofaen

D’let – Det Grønne Køkken & Thai Take Away har både hyggelige siddepladser, hvor hele familien kan samles – men du kan også tage det hele med hjem, hvis din egen sofa er mere tiltalende om søndagen.

Derudover holder de øvrige butikker i Friis Shoppingcenter åbent 10-17, så du kan altså sagtens kombinere det billige måltid med en lækker shoppetur – for hvad der er sparet, er vel i princippet også tjent?

Hvad: 50 % på buffet
Hvor: D’let – Det Grønne Køkken & Thai Take Away, 1. sal i Friis Shoppingcenter
Hvornår: Alle søndage i februar

Laver vin til guld: Aalborg-firmaet Rare Wine leverer rekordregnskab

Skrevet af: Michael Qureshi
Direktør Anders Børsen
Foto: Lange PR
Direktør Anders Børsen Foto: Lange PR

De nordjyske købmænd i Rare Wine og investeringsrådgiverne i søsterselskabet Rare Wine Invest har endnu engang formået at trylle kostbar vin, champagne og spiritus om til guld.

Således har selskaberne i seneste årsregnskab for første gang nået næsten en kvart milliard i omsætning.

Efterspørgslen efter de bedste vine, champagne og whisky tordner fortsat i vejret – både til luksusforbrug og investering.

Det har endnu engang smittet positivt af på engros-vinhandleren Rare Wine, investeringsselskabet Rare Wine Invest og søsterselskabet Dansk Toldoplag, hvor investorer toldfrit kan opbevare deres værdiflasker.

De tre selskaber er samlet under Rare Wine Holding (RWH ApS), der i regnskabsåret 2017/2018 nåede en årsomsætning på 245,6 millioner kroner og en bundlinje på 10,8 mio. kroner før skat.

Sammenligner man det netop afleverede årsregnskab med året før har de tre selskaber under Rare Wine Holding formået at løfte top og bund med hhv. 96 procent og 125 procent.

Vil løfte omsætningen til 400 mio. kr i næste regnskab

Og selskaberne med base i Aalborg Kommune ser ingen tegn på afmatning i markedet, hvorfor ledelsen i indeværende regnskabsår (2018/2019) forventer at kunne løfte omsætningen til 400 mio. kroner med en bundlinje på 20 mio. kroner.

“Vi har investeret ret massivt de sidste par år og bygget Skandinaviens første og eneste toldfrie opbevaringsmulighed for vinsamlere og -investorer.

Desuden har vi investeret i en væsentlig forøgelse af medarbejderstaben, så vi kan fortsætte væksten og opretholde en høj kvalitet i vores arbejde.

Alligevel har vi formået at løfte indtjeningen til et historisk højt niveau, og det er vi naturligvis godt tilfredse med.

Markedet har for alvor fået øjnene op for investeringsværdige vine, og de værdistigninger og afkast, vi ser, er noget af det, der er med til at drive vores forretning fremad,” siger adm. direktør i Rare Wine Invest, Anders Børsen.

Med et afkast på 32 procent de seneste tre år har vin outperformet enhver klassisk aktivklasse.

I samme periode har aktiemarkedet (MSCI Europe net returns) leveret et rundt nul.

Vin har leveret værdistigning på 240 procent på 15 år

Kigger man 15 år tilbage har vin leveret en værdistigning på hele 240 procent, mens aktier kun er steget med 116 procent.

I 2018 faldt aktiemarkedet tilmed 11 procent, hvor vinmarkedet til gengæld steg med 14 procent. Det er den højeste stigning i otte år og det tiende år i træk med positive afkast på vin.

Bordeaux har historisk set været højdespringeren, når det gælder værdistigninger, men de senere år er det især de fineste vine fra Bourgogne og Champagne, der tegner sig for de største stigninger,

“I Rare Wine er det typisk de absolut fineste og dermed også dyreste huse, kunderne beder os om at skaffe vine fra, men i Rare Wine Invest er det ikke nødvendigvis de klassiske huse, der leverer det største afkast for investorerne.

Derfor handler det i Rare Wine Invest om at rådgive kunderne til at investere i den vin, champagne eller spiritus, som kan levere de højeste værdistigninger.

Præcis ligesom på aktiemarkedet. Og her har Bourgogne og whisky på det seneste været de helt store vindere, mens fremtiden formentlig ligger i champagne,” kommenterer Anders Børsen.

Nordens største i handel med dyr vin og spiritus

Rare Wine og Rare Wine Invest er på få år vokset til i dag at være Nordens største, når det gælder handel med kostbar vin, champagne og spiritus.

Selskaberne ansætter i snit én ny medarbejder hver måned og forventer at være godt 30 ansatte inden udgangen af 2019.

Alene værdien af de flasker, som kunderne har investeret i og siden lagt på lager i det forseglede Dansk Toldoplag i Nordjylland, er gået fra 47,5 mio. kroner i 2017 til ultimo januar 2019 at ligge på 124,3 mio. kroner.

Antallet af flasker er i samme periode steget fra 47.200 til 74.200.

Den klassiske investor hos Rare Wine Invest råder typisk over en investeringsramme på 250.000 kroner, men selskabet har også kunder, der investerer helt ned til 50.000 kroner.

Den største investor ejer vin og champagne for knap 20 millioner kroner, der er en del af de flasker, der ligger forseglet hos Dansk Toldoplag.

Vild bolig i Aalborg: Skibsofficers gamle kontor ombygget til luksuslejlighed

Skrevet af: Christine Luca Hornemann
nybolig.dk, Beddingen 11 1. 5., 9000 Aalborg
nybolig.dk, Beddingen 11 1. 5., 9000 Aalborg

Historien om det gamle Aalborg Værft går over 100 år tilbage.

Aalborg Værft blev grundlagt i 1912, hvor mange skibe blev bygget. I dag er historien en helt anden.

Den gamle maskinhal fra 1918, blev i 2016 omdannet til et af Aalborgs mest prestigefyldte boligprojekter med en række lækre liebhaverlejligheder på adressen Beddingen 11.

Netop nu er én af hjørnelejlighederne blevet sat til salg – og med den placering får du én af Aalborgs bedste udsigter til Limfjorden.

The Old Yard ligger ved første parket

Det er en drøm for mange at bo på første række ved Limfjorden i Aalborg – og denne lejlighed er særdeles attraktiv af flere årsager.

Hvis vi starter med den spektakulære beliggenhed og udearealerne, så taler historien om Aalborg Værft for sig selv.

Som ejer af denne lejlighed vil man bo i en bygning, der har fyldt meget i Aalborgs historie.

nybolig.dk, Beddingen 11 1. 5., 9000 Aalborg
nybolig.dk, Beddingen 11 1. 5., 9000 Aalborg

Udearealerne er, udover lejligheden, også ret ekstraordinære.

Lejlighedens udsigt går både til øst og til vest. Den har desuden en stor vinkelterrasse, så man kan flytte sig alt efter solens vandren.

I sommerhalvåret kan man skænke sig et glas af sit foretrukne og læne sig tilbage for at nyde synet af de store krydstogtskibe, der sejler ind og ud af Limfjorden.

The Old Yard ligger i én af Aalborgs nyeste hippe bydele, Østre Havn.

Østre Havn er et særdeles aktivt område i sommerhalvåret, hvor der blandt andet laves flere aktiviteter i Østre Havnebassin.

Bydelen er stadig i stor udvikling, og for nylig åbnede der både en Meny og lagkagehuset i området.

Bo i skibsofficers gamle kontor

Udover at bo i en historisk ejendom, så er der endnu en sjov detalje ved at bo i præcis denne lejlighed i The Old Yard.

Lige netop jeres kommende lejlighed er ekstra særlig, for det var oprindeligt skibsofficerens kontor med bygningens bedste placering og panoramaudsigt.” 

Sådan skriver Nybolig Palle Ørtoft i salgsopstillingen.

nybolig.dk, Beddingen 11 1. 5., 9000 Aalborg
nybolig.dk, Beddingen 11 1. 5., 9000 Aalborg

Den nuværende ejer købte liebhaverlejligheden i projektstadie, hvor de har haft en indretningsarkitekt med fra start.

Lejligheden rummer 146 kvadratmeter, og er indrettet med et stort køkkenalrum, to soveværelser hvor det ene har tilhørende badeværelse og walk-in closet. Derudover er der et ekstra badeværelse, og bryggers.

Lejligheden står til 6,9 mio. kr. for 146 kvm.

Byens bedste udsigt!

SØGER I BYENS BEDSTE BELIGGENHED??⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Vi har nu æren af at udbyde denne perle😍👏🏻Lejligheden er beliggende på The Old Yard og har en af byggeriets bedste beliggenheder med et fantastisk panorama udsigt over fjorden.🌊🌊☀️👌🏻 Se med her, hvor Tobias vil vise Jer lejligheden.💁🏻‍♂️ Hvis I har spørgsmål eller vil med ud at se lejligheden, så kontakt Tobias på tlf. 2052 2058.☎️Se mere her:👇https://www.nybolig.dk/ejerlejlighed/9000/beddingen/240100/370358

Slået op af Nybolig Palle Ørtoft – Lejligheder i Torsdag den 14. februar 2019

Se meget mere om hjørnelejligheden i The Old Yard lige her.

Prøv Aalborgs nye søgeportal på ejer- og lejebolig

MigogAalborg Bolig har lanceret Boligswipe som er en ny og meget lettere måde at søge boliger på. Find de boliger der matcher dig inden for location og søgekrav – og nærstuder så de rigtige

Følg vores nye boligmedie MigogAalborg Bolig her – alt med ejendomme og de fedeste boliger i Aalborg

INFO:

På MigogAalborg Bolig skriver vi om de spændende boliger i Aalborg og omegn, som skiller sig ud på den ene eller anden måde. Vores artikler er ikke sponsoreret, medmindre det står tydeligt markeret.

Er du ejendomsmægler eller har en bolig til salg og mener MigogAalborg Bolig bør omtale en bolig eller projekt, så skriv til christine@migogaalborg.dk eller direkte på vores Facebook.