Anmeldelse af Nam: Knockout med 15 overraskelser plus det løse

Skrevet af: Jan L. Pedersen

Jan L. Pedersen er professionel madanmelder og er stifter af aarhusupdate, som er det 2. største bymedie i Aarhus. MigogAalborg har allieret sig med Jan. L. Pedersen for at sikre de bedste og mest objektive anmeldelser af Aalborgs spisesteder.

Social Dining, og fingerfood, er begreber, som godt kan virke lidt slidte.

De er i hvert fald kommet til Danmark. Men dem, som formår at mestre disciplinen, kan også løfte en aften til nye højder.

En af dem, som formåede det, var Nam på Vesterbro i Aalborg. De formåede med deres asiatisk-inspirerede retter at trække det ene stik hjem efter det andet.

Svær at sætte i bås

Nam er et udråbsord, der bruges for at udtrykke, at noget er indbydende, tillokkende eller velsmagende. Det passer godt til det, vi oplevede på restaurant Nam, da vi besøgte stedet.

Maden er en kombination af det nye nordiske køkken, fransk omhyggelighed og twistet med det asiatiske køkken.

Cool indretning

Restauranten var i den rå og minimalistiske stil. Den signalerede, at vi var på et vist niveau. Stilen var god, og der var tænkt over tingene.  

Nøgne grå vægge, der gled ned i trævægge, flotte egetræsborde uden duge og i loftet hang en form for rislamper. Der var dækket op med pinde og ske.

Betjeningen

Vi blev mødt af et smilende personale.

Vores første tjener var ny på Nam, men hun virkede sikker, var helt nede på jorden og velinformeret.

Vi havde forskellige tjenere. Det fungerede fint. Maden blev præsenteret af dem, som havde styr på det. Vinene af andre som havde styr på dem.

Vi fik hurtigt en af dem, som vidste noget om vinene. De første vine samt vand blev skænket ret tjept, og fire små serveringer kom hurtigt på bordet.

Ikke alt kan spises i et hug

Nok er det fingerfood, men ikke kun.

Tataki tun var en snack med ponzu i bunden. Tataki er japansk og betyder, man steger et stykke tun på alle sider, og lader det være råt i midten. Den var flot mørk og mør og med smæk på syrligheden. Frisk med stort F.

Rejechips med citrongræs og tørret kalvehjerte, som var revet henover, plus lidt karse.

Friteret brød med fermenterede grøntsager, revet havgus og tørret champignon.

Sidst, men ikke mindst var der asian marineret oksespyd med lidt ingefær, saltet lime og purløg. Mørt med smæk på umamien.

Hjemmebagt, luftigt og lunt brød med brunet smør med citronskal. Fristende at have stående ved siden af en. Men pas på, du får mere end rigeligt mad, og det er synd at spise sig mæt i brød.

Næste omgang

Ceviche af helleflynder. Grønne og røde tomater, dild, lime, rødløg og sprøde majs. Frisk som i frisk var den her omgang. Fisken smeltede på tungen, så mør var den.

Bao med tempurarejer, kimchi, grøn salsa med grøn chili og limebladsmayo var ren asiatisk i smagen.

For filan, det smagte godt. Velsmag og et let bid, der efterfølgende blev siddende i munden. Det gjorde bestemt intet!

Anden omgang

Dybstegte bøgehatte med løvstikkestøv og en sesammayo til at dyppe den i. Sjov og fin i en og samme mundfuld.

Dampet torsk pakket ind i bananblad. Torsken pakkes ud, og den medfølgende sauce hældes over. Som sauce var der soyasmør lavet med løg og ingefær.

Torsken var perfekt tilberedt, saftig og mør. Saucen havde en viskositet, så den let kunne hænge ved fisken, hvilket gjorde den danske torsk mere attraktiv end nogensinde før.

Det her er let at vænne sig til

Kassava (tropernes kartoffel) lavet som fritter med revet frisk trøffel. Det var uden tvivl den svageste servering, og den stak lidt ud fra de ellers snorlige og gennemtænkte serveringer, vi havde fået indtil nu.

God grund til at blive vegetar

Pocheret æg med japansk citrus-sauce, ponzu, tog opmærksomheden. Stegt grønkål i bunden. Sprøde nudler og kataifi (filodej i tynde strimler) på toppen. En smuk og velsmagende ret.

Vinen var svær at sætte til. Vi havde Pinot noir i glasset. Et godt glas, men den blev glemt i forhold til retten.

Knockout i 5. omgang

Efter en langsom, men sikker, taktik, slog køkkenet her en lige højre, som ramte rent, og beviste at Nam er i den bedste liga i Aalborg.

Papayasalat med papayaskum og tørret tomatpulver. Ristet ris og hvidløg. En lidt spicy og velsmagende omgang, som smagte outstanding godt. Tankevækkende hvor meget smag, kokkene formåede at stoppe ned i en skål.

Bålrøget oksemørbrad. Hold nu kajen, det var godt. Yamagobo (japansk syltede burdock rødder). Ristet hvidløg. Østerssauce i bunden. Kødet var i referenceklassen.

Så kom der rødvin. Ved nabobordet bag os var kommentaren på godt nordjysk “det var da dejligt”, men der var vi ikke helt enige, for de hvide vine var matchet omhyggeligt.

At de fleste danskere er mere vilde med rødvin end med hvidvin er velkendt. Men man skal også tænke på, hvad man drikker vinen til af mad.

Final round

Inden de to desserter kom en ganerenser. Dog en af de mere fyldige af slagsen, da den var med saltet karamelcreme under granitéen af urter frosset på en hindbær/æblemost. Fin gimmick.

Den smagte godt, og vi kom både omkring sødme og bitterhed.

Første dessert var en kokossuppe med passionsfrugt, banan og urter. En befriende let og småsyrlig omgang. Desserten var lige tilpas let, frugtig og lækker.

En ispind til slut

Hjemmelavet nøddeis med mandler og hasselnødder. Lavet på mandelmælk, mango, passionsfrugt og krystalliseret chokolade og karamelliserede hasselnødder henover og sluttelig fermenteret rabarber-te gele.

Det lød lidt smart, men smagte fremragende.

Efter seks omgange nåede vi til enden af de 15 retter.

Den sikre vinmenu

At finde vin til asiatisk mad er ikke nogen let opgave. De hvide vine var dominerende. Med rette, da den røde tråd gennem maden var det asiatiske touch, hvor der var smæk på smagen.

Der var seks vine til de 15 retter. Tre hvidvine, to røde og en hvid til slut.

Pænt store rundhåndede glas. Generelt var der ikke noget at komme efter. Vinene var velvalgte, og den eneste som stak ud var den italienske Pinot Noir.

Den sad ikke helt i skabet til det pocherede æg. Her var syrligheden i maden alt for høj, men derimod var den som skabt til fritterne og den friske trøffel.

Vores regning

15 serveringer koster 575 kroner. Vinen løb op i 445 kroner for seks store glas. Nam har plads til 70 gæster, og der var tæt på fuldt hus. Fire tomme pladser var, hvad vi så.

Det er flot især her i de første måneder af året. På vej dertil og fra så vi en del tomme og halvtomme restauranter. Set i det lys, må jeg konstatere, at Nam er mere end normalt populær – og med god grund.

Vurdering

Som Shu-bi-duas sang må vi sige: Hiv og sving, tingeling, Nam Nam. Der var gang i den hos Nam. E

n ungdommelig energi var, hvad vi så. De har en mission om at skille sig ud. Det lykkes til fulde.

Maden var med twist. Dog var det asiatiske islæt gennemgående. Men retterne var spændende, og det var tydeligt, der var tænkt over tingene.

Jeg var sjældent begejstret over Nam. Det er ikke sidste gang, jeg spiser hos Nam. De har fornyet madscenen i Aalborg. Mere af det. Aarhus har ikke noget lignende. Desværre.

Vi kan li’ Nam (Nam), og du kan stole trygt på ham. Peter Bellis sang om ulven Peter passer godt ind her. Vi kan også lide Nam.

Karakteren for en overraskende god aftenen ligger helt i top.

Maden var ganske enkelt en oplevelse af de store, og bekræfter blot, at Aalborgs bedste restauranter sagtens kan følge med København og Aarhus.

Nam
Vesterbro 76,
9000 Aalborg
Website: 

 

Let’s taco’ bout this: Menendez præsenterer ny sæsonmenu

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Der er sket meget, siden Restaurant Menendez for første gang sagde Hola! til aalborgenserne i slutningen af marts.

Kim Jeppesen og Anne Menendez, der også står bag Restaurant Nam og det nye SMAEK, har arbejdet intensivt på at skabe den helt rigtige mexi-stemning i Nordjyllands hovedstad – og det må sige at være lykkes.

Hver weekend bugner restauranten af sultne og nysgerrige gæster, der med fornøjelse går på opdagelse i alt, hvad den latinamerikanske gastronomi kan bære.

Anne, der selv har rødder i El Salvador og Bolivia, har haft et ønske om at skabe mad, der ikke er bundet til lande eller traditioner. Maden skabes ud fra hvad der inspirerer køkkenet fra de forskellige lande i Latin Amerika – og naturligvis hvilke råvarer, der er i sæson.

I anledning af, at sommersæsonen er ved at gå på hæld, sker der derfor også omrokeringer på Menendez’ menukort.

Helt ny sæsonmenu klar

I sidste uge bød de velkommen til en helt ny sæsonmenu, men den helt store nyhed er en splinterny veggie-version.

Den nye vegetariske touch er kommet både kommet på a la carte, den populære taco tasting, som takeaway og ikke mindst som en del af Menendez’ 9 serveringer.

I sidstnævnte tryller kokken efter køkkenets bedste kundskaber – og det har vi naturligvis været forbi og prøvesmage.

Hvis man tror, at dét at gøre en latinamerikansk menu vegetarisk, kommer til at efterlade huller og mangler, kan man godt tro om igen.

Hvis man ikke fik det at vide på forhånd, vil vi godt påstå, at du gennem aftenen vil glemme alt om, at dine tallerkener bliver serveret helt uden kød.

Aftenens 9 serveringer var som følger:

  • Patacones m. trøffelcreme, havgus og saltet lime
  • Veggie Anticucho grillspyd m. svampe & æggeblomme
  • Tostada m. røget kartoffel, ærter & salsa verde
  • Ceviche af tomat m. æble leche de tigre & chulpe majs
  • Taco m. butternut squash m. chipotle creme & cortido
  • Taco m. grillede løg, Ananas & salsa amarillo
  • Humitas m. svampe, gammelknas & creme fraiche
  • Stegt blomkål m. pimientos de padron & hasselnødder
  • “Bayas con crema” Bær m. karamelis, hvid chokoladefløde & makroner

Som tidligere nævnt, så var det ikke svært at “abstrahere” fra det faktum, at menuen var sammensat helt uden indblanding fra dyreriget – på trods af, at aftenens to udsendte begge er kødædere.

For at fremhæve nogle serveringer – selvom det måske ikke er nødvendigt, da du jo får dem alle – kan vi eksempelvis snakke lidt om “svampespydet”, der nærmest smeltede på tungen – tostada‘en, en form for sprødstegt tortilla, der knasede og fedtede på den helt perfekte måde – den sikre taco-vinder, der lå en perfekt bund for det spændende og velvalgte fyld … ja, vi kunne blive ved.

En særlig oplevelse var det også at møde humitas, der under sin majsindpakning gemte på en blød blanding af svampe, ost og creme fraiche.

Og det er det Menendez kan: Overraske og udvide ens madhorisont … hele vejen over Atlanten.

Bedste dessert nogensinde

Hvis vi absolut skal kåre en livret (det skal vi jo ikke … men det fortjener den altså), så bliver det uden tøven aftenens sidste.

Desserten, Bayas con crema med karamel-is, hvid chokoladefløde og makroner, var tæt på den bedste dessert, vi nogensinde har fået og alle ingredienser faldt ind i så smuk en synergi, at de mexicanske engle gav sig til at danse salsa på vores tunger.

En abolut must-try uanset om du er vegetar, kødæder, faldskærmsudspringer eller bare en ganske almindelig sofakartoffel.

Menendez har i hvert fald gjort sit ypperste for at bevise, at vegetarisk mad overhovedet ikke behøver at være et fravalg af noget – nærmere bare en helt ny smagsvej at gå, hvis du trænger til at blive forkælet og inspireret på ny.

Du kan booke dit næste besøg på Menendez lige her.

Buenas tardes!

Stor weekend i Fårup Sommerland: Koncert og sidste chance for en badetur

Skrevet af: Michael Qureshi
PR-foto: Fårup Sommerland
PR-foto: Fårup Sommerland

Man kan roligt finde badetøjet frem igen.

I weekenden vender sommeren retur til Nordjylland med temperaturer over 25 grader, og endelig kan vi blive fri for regnbyger og vekslende skydække.

Fårup Sommerland forventer også, at deres store Aquapark bliver et trækplaster, når sensommeren viser sig fra sin allerbedste side.

Faktisk bliver det sidste chance for en badetur i Aquaparken. Vandkanonen, Vandslangen og alle de andre sjove vandrutschebaner i deres vandland lukker nemlig ned efter weekenden.

Store koncerter i vente

Det gør resten af Fårup Sommerland heldigvis ikke. Der er stadig noget tid tilbage af årets sæson, og på lørdag er der stor koncert med hitmageren Skinz.

I sidste weekend var det Joey Moe, der charmerede gæsterne i Danmarks sjoveste skov, og i den kommende weekend er det altså Skinz med flere af sine store hits.

Weekenden efter er der atter koncert, når Wafande og Shaka Loveless holder dobbelt-koncert.

Nomineret til en pris

Men det er ikke de eneste gode nyheder fra Fårup Sommerland.

De er nemlig blevet nomineret til en ret særlig pris. De er nemlig blevet nomineret til en Børn i byen Pris 2019 som Bedste Forlystelse.

Børn i Byen er et medie henvendt til børnefamilier, og de har mange kendte navne med i nomineringerne. Fårup Sommerland er i duel med Tivoli, Legoland, Djurs Sommerland og Bakken.

Den anerkendelse vækker glæde i Fårup Sommerland.

“Det er jo en af de største portaler for børnefamilier i Danmark, så vi er super glade for at blive nomineret til Danmarks bedste forlystelse af Børn i Byen.

Det her er jo en nominering som gæsterne giver os, så jeg håber meget at en masse nordjyder vil stemme på os, så vi kan trække prisen hjem til Nordjylland,” siger Rasmus Mortensen, Marketingchef i Fårup, til MigogAalborg.

Du kan se de nominerede og stemme her

14.000 gæster i sommerferien: Udstilling skaber stor fremgang for Utzon Center

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Pressefoto
Pressefoto

Bier, røg, lys, gys i maven, grin, skalahuse, himmelhytter og fed teknologi.

Det er opskriften på at engagere børn og legeglade voksne i arkitektur.

I skolernes sommerferie har ikke færre end 14.000 gæster, heraf 4.000 børn, lagt vejen forbi Utzon Center for at lege og lære i udstillingen Rumtosset.

Det er en fremgang på 50 procent i forhold til samme periode sidste år, der på grund af den store Utzon100-fejring indtil videre er rekordåret.

“Vi brænder for at vise børn og voksne, hvad arkitektur kan – og for at give dem oplevelser for alle sanserne, forstanden og fantasien. Samtidig arbejder vi for, at kultur ikke skal være en lukket byfest.

Det skal trække folk fra hele verden og resten af landet til og give dem noget, de ikke får andre steder. Det er i høj grad lykkedes med Rumtosset, siger Lasse Andersson, kreativ direktør på Utzon Center.

Ud af de 14.000 gæster er 36% nordjyder, 30% er fra det øvrige Danmark, og 34% udlændinge.

“Og de har alle forladt os glade og rumtossede, “tilføjer Lasse Andersson.

Pressefoto

Arkitektur er en leg

Rumtosset er en del af “Arkitektur er en leg”-projektet, som er støttet af Nordea-fonden. Et projekt, som både kommer gæster i Utzon Center og skolebørn over hele landet til glæde gennem inspirerende undervisning.

Hos Nordea-fonden er der stor tilfredshed med projektet.

“Børn og unge skal opleve arkitektur som en kreativ, visuel leg, hvor de selv kan skabe med hoved og hænder. Det tror vi giver en håndgribelig indgang til og forståelse af arkitekturens verden, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

Følgende arkitektfirmaer bidrager til udstillingen: YOKE (CPH), COBE (CBH), ADEPT (CPH), JaJa (CPH), Reiulf Ramstad Arkitekter (Oslo) og Studio Poesis (Aalborg).

Rumtosset er en del af Arkitektur er en leg-projektet, som er støttet af Nordea-fonden, mens udstillingen også er støttet af Statens Kunstfond og Keflico.

Udstillingen løber fra 27. juni 2019 til 23. februar 2020. Du kan finde mere info om Rumtosset her.