Analyse: Kontinuitet og talent skal sikre AaB pladsen i top 6

Skrevet af: Michael Qureshi

36 point, ni sejre, ni uafgjorte og otte nederlag, en samlet målforskel på +3, og vigtigst af alt: en syvende plads, a point med FC Nordsjælland på 6. pladsen.

Sidste sæson var dog for AaB og deres fans, ingen dans på roser. Efter fire sejre i de første fem kampe, så det ellers ganske fornuftigt ud.

Ganske vist var nederlaget på hele 4-0, men det var trods alt også mod de senere danske mestre fra FC København. Men efter en stærk start, blev det noget mere jævnt, for de bolchestribede aalborgensere.

Sejrene blev afløst af for mange nederlag og uafgjorte, og selvom der naturligvis var sejre i blandt, havde AaB det svært ved at sætte en god stime sammen og gå sikkert op i top 6.

Middel blev for middel

Og det er netop her, det største problem for sæsonen lå. Lucas Andersen og Tom van Weert ledte offensiven med henholdsvist ti og otte træffere, og Kasper Kusk trak i snorene i rækken lige bag, hvilket førte til otte assists.

Rent offensivt var AaB holdet, der scorede fem flest mål, og defensiven var også relativt solidt, med det sjette bedste forsvar. Men det var netop i nogle af disse ovenstående tal, at årsagen til den missede placering i top 6 sandsynligvis skal findes. For hverken defensiven, offensiven eller stabiliten lå i den dårlige ende.

Problemet var bare, at det heller ikke lå i den gode. Det jævne kostede dyrt, da man efter 25 spillerunder af grundspillet, var afhængig af en sejr i sidste spillerunde, for at sikre en plads i mesterskabsslutsspillet.

Men desværre, både FC Nordsjælland og Brøndby IF vandt deres kampe, så AaB måtte se sig snydt for pladsen i top 6, og spille nedrykningsspil.

Så selvom mesterskabet måske er lidt langt væk lige pt, så er der ingen tvivl om, at ambitionen for 2019/2020-sæsonen er at top 6 skal sikres, og gerne før sidste spilledag.

Med sådan en mission kræves der nogle gange forstærkninger udefra. I skrivende stund, er Lucas Andersen den eneste tilgang, der har kostet klubben penge.

Det er uden tvivl fantastisk for klubben at få ham tilknyttet på en fast kontrakt, og hans betydning kan ikke underdrives. Dog er der heller ikke nyt blod til offensiven, som i høj grad vil afhænge af Andersens og van Weerts fortsatte målscoring.

Talenter rykket op

Men Andersen er ikke eneste forstærkning, der er hentet ind.

Det tidligere Brøndby- og Inter talent Patrick Olsen er hentet til midtbanen fra Helsingør. Danskeren havde svært ved at slå igennem i udlandet, men efter en periode hos FC Helsingør, virker han nu klar til at tage skridet op til kontinuerlig Superligabold.

Suppleret med de yderst lovende talenter Oliver og Lukas Klitten samt stærke spillere fra U19-holdet, kan disse være tungen på vægtskålen til at sikre rykket fra syvende pladsen til top 6.

Man har også Kusk, Weert og Andersen endnu, og der er høje forventninger til trioen. Ser man på betting på Superliga odds, ligger Kusk eksempelvis stadig i førefeltet af favoritter til at lægge flest assists i sæsonen.

Men kontinuiteten kan også være en form for svaghed. AaB har et af landets mest spændende hold, med nogle af landets mest lovende talenter, og en kerne der har spillet sammen i noget tid. Men det er ikke perfekt.

For på den ene side, er holdet i høj grad det samme som sidste år, med et år mere sammen, hvilket taler for en bedre placering for AaB.

Men omvendt er de jo desværre ikke det eneste hold i ligaen. Sidste år var der kun fire point der adskilte Brøndby på fjerde pladsen, fra Randers på ottende pladsen, så et par point fra eller til, over de første 26 runder, kan gøre en forskel.

Der har ikke været enorme transfers i midterfeltet i Superligaen. Dog har FC Nordsjælland skiftet Victor Nilsson ud med Kian Hansen, samt hentet Tychosen i FC Midtjylland. Men tabet af Skov, Olsen, Bartolec og Mads ‘Mini’ Pedersen’ kan vise sig at koste en placering eller to, hvilket kan være AaB’s chance.

Dog skal man aldrig tage noget for givet med FCN, da de har en tendens til at erstatte deres salg med unge talenter ingen har hørt om året før.

Mindre udskiftning hos de andre konkurrenter

Brøndby har ikke lavet nævneværdige handler, udover Tobias Börkeeiet. Med ny træner og sportsligt setup, er det svært at placere dem.

Dog har de heller ikke mistet nogle profiler, og hvis de ikke ændrer sig, så bør de kunne komme med i top 6, omend det nok bliver tæt, lige som i sidste sæson. Randers har hentet nogle relativt ukendte, men spændende spillere til ligaen, dog er det svært at se dem for alvor presse på, for top 6 placeringen.

Det samme kan siges om AGF. Salget af Jens Stage har svækket deres midtbane gevaldigt, og de var et stykke fra top 6 sidste år. Ikke langt fra pointmæssigt, men med mange hold imellem. Så her kommer et bud herfra:

Kontinuitet og erfaring vinder over et hold der har solgt deres profiler og skal spille nye talenter ind. Oversat: Vi tror FC Nordsjælland må lade livet i top 6 til AaB. At de unge AaB-drenge kan læne sig op ad de mere erfarne spillere, og finde mere stabilitet hvilket gør forskellen.

Så top 6 er inden for rækkevidde. Herfra kan alt ske, selvom mesteskab er svært. Men i en gruppe med OB, Brøndby og Esbjerg (vores hypoteteiske top 3-6 uden AaB), kan alt umiddelbart ske. Top 4 er bestemt ikke umuligt, hvilket vil betyde europæisk fodbold næste år.

Det er et stræk at sige, at der forventes en top 4 placering af det nuværende AaB-hold. Men top 6 er muligt grundet svækkelse af konkurrenterne, især FC Nordsjælland. Og landes der en top 6 placering, kan alt mellem fjerde og  sjette pladsen lade sig gøre.

Dog er et forsigtig bud herfra, at AaB tager et enkelt skridt op, bygger på, og lander 6. pladsen i Superligaen i 2019-2020. Vi håber på mere naturligvis, for det er et spændende hold, der render rundt i det nordjyske!

Nordkraft fylder 10 år: Fejres med kæmpe parade igennem Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Visit Aalborg
Foto: Visit Aalborg

Oplev en helt unik forestilling både i byen og i Nordkraft, når centeret fejrer sin 10 års fødselsdag i Aalborg.

Fødselsdagen markeres med en særlig parade, der med optræden, kul, lys, fakler, stemning musik og en helt masse NordKRAFT bevæger sig gennem Aalborg.

Paraden finder sted fredag d. 27. september fra kl. 19.30.

Tre kulvogne, en lanterne med lys i, skuespillere, sambadansere og paradefolk med fakler vil i samlet flok bevæge sig fra Nordkraft gennem Nørregade og Nytorv, når mørket falder på.

Alle i byen er velkomne til at gå med i paraden – eller blot kigge på.

Når paraden rammer Nordkraft igen, er der udstilling, danse-performance og skåltale i Kedelhallen.

Azzurra griller gratis pølser og byder på øl/vand, så længe lager haves.

Fra kulkraftværk til kulturkraftværk

Teater Nordkraft og Kunsthal NORD står bag paraden, som ifølge teaterleder på Teater Nordkraft, Jakob Tekla Jørgensen, passer perfekt som en hyldest til Nordkraft og Aalborg:

“En parade er den helt rigtige fejring i en by som Aalborg, som med Nordeuropas største karneval er vant til den slags optoge.

Aalborg har ændret sig som by, og bygningen Nordkraft er central i udviklingen fra industriby til videns- og kulturcenter i Nordjylland,”

Paradevognene skabes af kunstnerduoen Jens & Morten. Den ene halvdel af duoen, Jens Ardal, har i sit arbejde også taget udgangspunkt i Nordkraft som et billede på Aalborgs udvikling:

“Nordkraft satte i mange år strøm til Aalborg, men sender nu en anden form for energi ud i byen med de mange kultur- og fritidstilbud.

Med paraden viser vi Nordkrafts udvikling fra kulkraftværk til kulturkraftværk og fremhæver vigtigheden af både det fortidige og det nutidige,” siger han.

Efter paraden fortsætter fejringen i Kedelhallen, hvor paradevognene udstilles. Her vil dansekunstneren Sandro Masai lave en performance i Kedelhallen til ære for Nordkraft.

Skuespiller Jacque Lauritsen holder en skåltale skrevet af Teater Nordkrafts bestyrelsesformand, Johannes Andersen.

Vores allesammens Nordkraft

Jakob Tekla Jørgensen understreger, at aftenen er for alle med tilknytning til eller begejstring for Nordkraft:

“Igennem Aalborg løber der usynlige tråde mellem mennesker, og mange af dem løber igennem Nordkraft.

Her mødes folk i aftenskolen, ungdomsskolen, til koncerter, i idrætsforeninger og til træning, til ølsmagning, kunstoplevelser og et væld af arrangementer.

Til paraden mødes alle disse mennesker i et samlet udtryk og fejrer i fællesskab vores allesammens Nordkraft.

Der bliver musik, fest, kunst og optrædener i Kedelhallen – og selvfølgelig pølser grillet over kul!”

Paraden er støttet af Statens Kunstfond og Nordjyllandsværket.

Program fredag den 27. september
19:30 – 20:30: Parade fra Kjellerups Torv (se rutekort)
20:30 – 21:15: Gratis grillede pølser og øl/vand på Kjellerups Torv – så længe lager haves. I Kedelhallen er der udstilling, performance og reception
21:00 – 21:15: Skåltale for Nordkraft i Kedelhallen
21:15 – 22:30: Udstilling og reception

Der tages forbehold for ændringer i programmet.

Hvad: Nordkraft X parade og fejring
Hvor: Nordkraft, Kjellerups Torv
Hvornår: 27. september, 19.30-22.30

Læs mere her.

Kæmpe interesse for legenden: Jan Mølby holder ekstra foredrag i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Jan Mølby er en legende både i Danmark og i Beatles-byen Liverpool.

Da han spillede fodbold var det ofte nok bare at stå omkring midterlinjen og spille sukkerbolde til angriberne. Dengang var der ikke pulsure og hjerterytme-målere for at optimere formen.

Her var det turen til pubben efter kampen, der ofte afgjorde kampe, fordi sammenholdet på fodboldholdet blev skabt over en masse øl.

Kun de færreste danske fodsboldspillere har haft en karriere, der kan måle sig med Jan Mølbys. På 12 sæsoner vandt han tre engelske mesterskaber og tre FA Cup-finaler med Liverpool.

Spillede med verdensstjerner

I perioden spillede The Great Dane sammen med flere af datidens største profiler som Kenny Dalglish, John Barnes og den faste værelseskammerat Ian Rush.

Det har kastet masser af uforglemmelige øjeblikke af sig både på og uden for banen – øjeblikke som Jan Mølby eksklusivt går i dybden med på sin Danmarksturné.

Interessen for Mølbys foredrag er kæmpestor her i Aalborg. Således er der booket et ekstra foredrag ind i Musikkens Hus, som finder sted onsdag d. 30. oktober.

Der er muligvis over en måned til, men allerede nu melder arrangørerne om få billetter tilbage.

Skal vi ikke lige huske tilbage til sidst Mølby var i Aalborg med et foredrag. Der rundede han aftenen af med at tage ned på John Bull Pub og skrive autografer og fortælle flere røverhistorier.

I foredraget i Musikkens Hus kan du blandt andet høre om dengang, da Bruce Grobbelaar måtte sys med 30 sting inden VM-finalen for klubhold, eller da Mølby slog syv tænder ud på Upton Park.

Få også svar på, om han stadig har en butler, og hvorfor han ikke var på julekort med Richard Møller Nielsen.

Hvad: Jan Mølby foredrag
Hvor: Musikkens Hus
Hvornår: Onsdag d. 30. oktober kl. 19.00
Billetter her

Bliver en kæmpe begivenhed: Forventer 25.000 til flytning af Rubjerg Knude Fyr

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Toppen af Danmark
Foto: Toppen af Danmark

Om godt en måned sker der noget helt usædvanligt i Nordjylland, som i den grad også tiltrækker enorm interesse fra aalborgensere og øvrige nordjyder.

Det 23 meter høje fyr Rubjerg Knude, en af Nordjyllands mest kendte attraktioner, skal nemlig flyttes 80 meter til en ny placering.

Dem der har set det i virkeligheden eller endda været oppe i fyret kan nok skrive under på, at det altså er ret stort.

Så det er svært at forestille sig, at man sådan fysisk lige skal flytte fyret.

Kan ryge i vandet

Rubjerg Knude Fyr er nemlig i overhængende fare for på et tidspunkt at ryge i vandet, hvis man ikke reagerer i tide.

Den lokale murerforening Lønstrup Murerforretning skal stå for den komplekse opgave med at rulle attraktionen et stykke væk.

Fyret skal nærmest have rulleskøjter på, og det vil kunne bevæge sig med cirka otte meter i timen.

Det ligger fast, at det sker i uge 43 men selve dagen afhænger af vind og vejr. Ikke desto mindre har man allerede indikationer hos Hjørring Kommune, at det bliver en kæmpe begivenhed.

Faktisk forventer man, at over 25.000 nysgerrige kigger forbi for at se fyret blive flyttet.

Det skriver TV 2 Nord.

Marker som p-pladser og shuttle busser

Man forventer også rigtig mange fra Aalborg, som tager turen op samt fra hele oplandet omkring det berømte fyr.

Flere marker inddrages til at være p-pladser i uge 43, hvor man har en kapacitet på 1500 biler. Derudover indsættes der shuttle busser fra Løkken og Hjørring, som skal køre i pendulfart mellem byerne og Rubjerg Knude Fyr.

“Vi skal hyre busser, vi skal leje telte til de aktiviteter, der skal foregå. Vi skal lave aftaler med rigtig mange mennesker. Vi skal jo have politi, hjemmeværn og beredskab på plads,” fortæller Leif Lund Jakobsen fra Hjørring Kommune til TV 2 Nord.

Beregninger siger, at det det ikoniske fyr med garanti vil skride i vandet, hvis man ikke gør noget.

Derfor tager man den store risiko med at flytte fyret, selv om der kan komme skader på det ved flytningen.