Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Store planer i gang: Kæmpe bydel forvandles i Aalborg

Af Emil Kjær Jørgensen
Foto: Aalborg Kommune
Foto: Aalborg Kommune

Der er fuld gang i de store tanker om Åparkkvarteret lige midt i Aalborg.

Det omkring 23.000 kvadratmeter store område på Jyllandsgade i den nordjyske hovedstad er blevet købt af ejendomsselskabet Stella5, og her er man i fuld gang med at udvikle en samlet masterplan for området i tæt samarbejde med Aalborg Kommune.

Det skriver Stella5 i en pressemeddelelse.

En helt ny bydel

Området kommer på sigt til at rumme 500 boliger og et rigt erhvervs- og byliv, og den nærmere planlægning henter blandt andet inspiration fra et projekt fra arkitektur- og designstuderende på Aalborg Universitet.

Her har Åparkkvarteret været en oplagt case for de studerende, blandt andet fordi det er et byområde, der har brug for både gode klimaløsninger og velfungerende rammer til et godt og aktivt liv med fokus på fællesskab for både beboere og besøgende.

“Det har været meget spændende at se de studerendes svar på fremtidens byrum med afsæt i Åparkkvarteret. Det er tydeligt at se, at de studerende har arbejdet meget seriøst med opgaven og med stor fokus på at skabe åndehuller og oplevelsesrum – alt sammen noget, der passer som hånd i handske med de visioner, vi selv har for området,” siger Kathrine Lund Mortensen, CFO hos Stella5.

Store planer i gang: Kæmpe bydel forvandles i Aalborg
Pressefoto

Andrea Victoria Hernandez Bueno er urban designer og adjunkt i urban design på Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi ved Aalborg Universitet, og hun har stået i spidsen for de studerendes projekt.

“Åparkkvarteret er et tydeligt defineret område, som afgrænses af både store bygninger og erhverv langs Jyllandsgade og selve Åparken som et naturområde.

Det har givet gode muligheder for at lege med forskellige designparametre, som både skal indtænke klimaløsninger, fx til håndtering af store mængder regnvand, og rekreative områder for de mennesker, der skal bo, arbejde og være på besøg i området.

Det har været en meget kompleks, men også en meget lærerig opgave for de studerende, som har skullet kombinere både det byggetekniske med designlære, forklarer hun. 

Over 38.000 etagemeter byggeri

En af de studerende, der sammen med seks øvrige gruppemedlemmer har arbejdet på projektet om Åparkkvarteret, er Victoria Kjær Vestergaard.

Store planer i gang: Kæmpe bydel forvandles i Aalborg
Pressefoto

“Det har været rigtig spændende at arbejde med et område, som vi nemt har kunnet se og opleve i virkeligheden. Det har gjort det meget lettere at opbygge designet og se det i kontekst.

Vi har fokuseret meget på at skabe plads til fællesskab, både for de offentlige brugere af området og mellem beboere og for alle aldersgrupper og livsfaser, hvor mennesket er i centrum for livet mellem husene,” siger hun.

De studerendes arbejde med Åparkkvarteret er til stor inspiration for det videre arbejde med masterplanen for området, der er godkendt til i alt 38.000 etagemeter byggeri.

“Der er stor inspiration at hente fra de studerende. Vi lægger meget vægt på at skabe en aktiv bydel med masser af liv, så der er gang i erhvervslivet i dagtimerne og fokus på at skabe rammer om det gode liv i fritiden,” siger Kathrine Lund Mortensen.

Del artikel

Andre læser også