Amatørarkæolog er et hit: Det er blevet populært at grave fortiden frem

Skrevet af: Michael Qureshi

De seneste måneder har arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum gjort bemærkelsesværdige fund i nærheden af Aalborg.

Og arkæologi er generelt noget, som har fanget den almindelige danskers interesse. I så høj grad, at Nationalmuseet – uden at beklage sig – faktisk er så overvældet af historiske fund fra amatørarkæologer, at man er flere år efter med at registrere dem.

Men hvad kræver det egentlig at blive amatørarkæolog?

Det ser vi lidt nærmere på i denne artikel.

Flintevåben, stenskulpturer, musketkugler og vægtlodder. Hvis det lyder som fortidslevn, så er det måske fordi, det rent faktisk er det.

Men fortidslevn er blevet populære: Hvor der i 2014 blev der af danske amatørarkæologer indleveret 7.116 genstande til vurdering på Nationalmuseet, blev der i 2017 indleveret det dobbelte, nemlig 14.354 genstande .

Hvorfor er amatørarkæologi pludselig blevet så populært? Hvor kan man finde genstande af værdi, og hvad kræver det egentlig at blive amatørarkæolog?

Engelbert Strauss

Kan alle blive amatørarkæologer?

I princippet kræver det ikke nogen uddannelse eller noget forhåndskendskab at blive amatørarkæolog.

Det kan dog være en god idé at spørge det lokale museum til råds, så du ikke ødelægger værdifulde genstande.

Sørg for at klæde dig varmt på i arbejdstøj, som er egnet til arkæologarbejdet. Hos engelbert-strauss kan du online og via katalog købe funktionelt arbejdstøj, som har gennemgået flere kvalitetstjek til både mænd og kvinder.

Deres vinterkollektion er vandafvisende og indeholder både termotøj, handsker, arbejdsbukser og sikkerhedssko.

Tøjet er produceret under bæredygtige forhold, som tilgodeser vilkår for klima, miljø og mennesker.

Fordi virksomheden stiller så store krav til tøjets robusthed og kvalitet, er det netop velegnet til amatørarkæologer, som tilbringer så meget af deres tid udenfor i al slags vejr.

Udover god påklædning skal du naturligvis aldrig gå ned på udstyr. Som førnævnt er det en fordel at anskaffe sig en metaldetektor og herudover er det smart at medbringe små skeer og GPS-udstyr.

Det er populært at grave i fortiden

Genstande fra fortiden, som er fundet i Danmark, er fremstillet af værdifuldt materiale eller har særlig kulturhistorisk værdi, tilhører den danske stat og går under betegnelsen Danefæ.

Hvis man som amatørarkæolog finder en genstand, som man mener kan være et Danefæ, kan man sende den til vurdering på Nationalmuseet. Årsagen til, at så mange mennesker har kastet sig over amatørarkæologi skyldes til dels, at det er blevet populært at gå med metaldetektor.

Det vurderes, at der findes omkring 4.000 detektorbrugere i Danmark. Men Jette Svane Hansen, formand for foreningen Sammenslutningen af Danske Amatørarkæologer, har også tidligere udtalt til Berlingske, at der er sket en stigning i interessen for den danske kulturarv.

Hvor gemmer guldet sig?

I Aalborg og omegn blev der for nyligt funder rester fra vikingetiden i forbindelse med udgravningen af Budolfi Plads, som er ved at blive lavet om til et grønt areal i midtbyen med cafeer og butikker.

Det er dog professionelle arkæologer, som tager sig af disse udgravninger, og generelt skal du altid kontakte Nordjyske Museum og spørge om lov, hvis du ønsker at grave i nærheden af planlagte udgravninger.

Du kan også kontakte en lokalafdeling af SDA, som er Danmarks landsforening for alle amatørarkæologer.

De kan både hjælpe dig med at komme i gang, fortælle dig hvor du kan søge, og så arrangerer de regelmæssigt rejser til steder i udlandet af arkæologisk relevans. Og så er det bare på med arbejdstøjet og grave fortidens herligheder frem!

Rift om lejlighederne i nybyggeri: Kom til Åbent Hus i Fjelshøj Husene

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Nyt år, ny mig og måske ny bolig?

I oktober måned fortalte MigogAalborg Bolig om 56 nye lejligheder, som snart stod klar til udlejning i et attraktivt område Nær Marshalls Alle.

Boligerne er nu indflytningsklare, og mange af lejlighederne er allerede lejet ud.

Hvis man er boligsøgende eller blot nysgerrig, så kan lejlighederne opleves til åbent hus på søndag fra klokken 14.00 – 15.00.

Åbent hus på søndag

De tre punkthuse Fjelshøj Husene, som opføres af Søren Enggaard A/S, er en del af Marshalls Allé og rummer 56 lejligheder.

Lejlighederne er alle 3-værelseslejligheder, men der kan vælges mellem 80 eller 86 kvadratmeter.

Lejlighederne er indrettet under forhold, så de er delevenlige for to personer – derfor er der mulighed for, at boligerne kan benyttes som studieboliger, hvilket er oplagt, da Aalborg Universitet ligger få minutter fra punkthusene.

Der er mulighed for at vælge, om man ønsker en altan eller terrasse mod nord, syd, øst eller vest.

Som lejer vil man som en ekstra facilitet have adgang til egen privat parkeringsplads, der hører til lejligheden. Der er ligeledes elevator i ejendommen.

Har man  et ekstra familiemedlem på fire ben, så er det er tilladt at holde husdyr i én af de tre blokke.

Du kan læse og se mere om lejlighederne her.

Et attraktivt område i stor udvikling

Området ved Gigantium har de seneste år fået mange nye tilflyttere på grund den enorme byudvikling.

Byudviklingen fortsætter for området, da Aalborg Kommune i øjeblikket er i gang med en udviklingsplan for en grøn og bæredygtig bydel.

Allerede nu prydes områdets stedkvaliteter og styrkepositioner af en bæredygtig og aktiv bydel.

Området er tæt på sportsfaciliteter, aktivitetstilbud og den omkringliggende natur lægger op til at sundhed, bevægelse og naturindhold vægtes højt i den kommende bydel – derfor er området også yderst attraktivt.

Hvis man ønsker at bo i nærheden af rekreative områder, så kan dette også indfries, da der ligger flere skønne grønne opholdsområder i nærheden.

Med den nye +BUS forbindelse bliver området attraktivt for borgere med en sund livsstil og ikke mindst beboere, som ikke har bil.

Man kan læse mere her, eller kontakte Malte Bering fra Aalborg Mægleren på tlf. 98138800 eller på 21194600.

Prøv Aalborgs nye søgeportal på ejer- og lejebolig

MigogAalborg Bolig har lanceret Boligswipe som er en ny og meget lettere måde at søge boliger på. Find de boliger der matcher dig inden for location og søgekrav – og nærstuder så de rigtige

Følg vores nye boligmedie MigogAalborg Bolig her – alt med ejendomme og de fedeste boliger i Aalborg

INFO:

På MigogAalborg Bolig skriver vi om de spændende boliger i Aalborg og omegn, som skiller sig ud på den ene eller anden måde. Vores artikler er ikke sponsoreret, medmindre det står tydeligt markeret.

Er du ejendomsmægler eller har en bolig til salg og mener MigogAalborg Bolig bør omtale en bolig eller projekt, så skriv til christine@migogaalborg.dk eller direkte på vores Facebook.

Overtager store lokaler: Her åbner kinesisk buffet-restaurant i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto. Golden Palace i Holstrebro
Foto. Golden Palace i Holstrebro

I det nye år kan vi se frem til en helt ny kinesisk restaurant i Shoppen i City Syd.

Som nærmeste nabo til den populære burgerrestaurant Holy Cow, åbner Restaurant Tian Fu, som primært kommer til at tilbyde en stor buffet med forskellige kinesiske retter, mongolian barbecue og sushi.

“Vi er i fuld gang med at finpudse de sidste detaljer, og vi åbner efter 20. januar, så snart det hele er klar,” fortæller medejer, Ting Wang, til MigogAalborg.

De overtager lokalerne ved siden af Elgiganten som i rigtig lang tid har stået tomme. Tidligere lå familierestauranten SPIS i lokalerne, men de fik aldrig momentum.

Nu håber man, at en ny kinesisk restaurant fylde et hul i markedet i City Syd. Det er ikke helt uerfarne kræfter, der åbner Tian Fu.

Hovedkræfterne bag den nye restaurant har nemlig i forvejen Golden Palace i Holstebro, som kører efter nogenlunde samme princip.

Kinesisk buffet med retter lavet fra bunden

Lokalerne i Shoppen har plads til hele 160 spisende gæster, og selvom maden kommer til at bugne af mange forskellige retter, er der også stort fokus på, at alt er lavet efter forskrifterne.

“Vi laver alt maden selv. Vi har uddannede kokke fra Kina, og vores sushi bliver lavet i hånden af erfarne sushikokke,” fortæller Ting Wang.

Buffeten som den ser ud i Holstebro. Det bliver noget lignende i Aalborg.

Restauranten er lige nu i fuld gang med at blive indrettet efter kinesisk design, så den asiatiske oplevelse bliver helt gennemført.

Hvad: Ny kinesisk restaurant; Restaurant Tian Fu.
Hvor: Shoppen, City Syd
Hvornår: Åbning efter 20. januar

Få et billede med “stjernerne”: I morgen er der Star Wars invasion af Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: 501st Legion: Danish Garrison
Foto: 501st Legion: Danish Garrison

Den mest populære person i Aalborg i denne tid er nok Julemanden, som man blandt andet kan besøge på Julemarkedet på Gammel Torv eller i Friis Shoppingcenter.

Men i morgen lørdag d. 15. december får han altså hård konkurrence på selfie-delen.

Fra klokken 11 til 15 bliver byen nemlig “angrebet” af legendariske figurer fra Star Wars universet.

Og det er ikke bare fastelavns-udklædning, de tropper op i.

Det er stort set en-til-en med de dragter, de også bruger i filmens verden, og som i flere tilfælde er købt på internationale auktioner.

“Vi har et krav om, at kostumerne skal være helt tro mod originalerne, så man kan stort set ikke se forskel fra original-kostumerne fra filmen,” fortæller Christian Skriver Sørensen fra 501st Legion: Danish Garrison.

Foto: 501st Legion: Danish Garrison

Disse figurer kan du møde

Christian fortæller til MigogAalborg, at man i morgen blandt andet kan stifte bekendtskab med Boba Fett, Stormtrooppers, Jedis, Royal Guards og en Shadow Trooper.

“Vi går rundt inde i centrum og spreder lidt god stemning og ønsker god jul på en lidt anderledes måde.

Vi kommer forbi et par udvalgte butikker, og vi har også en aftale med biblioteket. Folk er mere end velkomne til at få taget et billede med deres yndlingsfigur,” siger Christian.

501st Legion: Danish Garrison udspringer af den internationale 501st Legion, der har over 10.000 aktive medlemmer fordelt over hele verden.

De har tidligere været på besøg i blandt andet Shoppen sidste år

“Vi er jo i bund og grund blot en flok Star Wars nørder, som går op i filmene. Vi giver folk noget glæde og et tiltrængt afbræk fra en til tider stressende hverdag.

Vi er en velgørenhedsorganisation, som blandt andet besøger børneafdelinger på landets sygehuse. Derudover kan man hyre os til konfirmationer, bryllupper, fødselsdage og filmpremierer.

Det koster ikke noget at hyre os – kun det som folk har lyst til donere til Ønskefonden,” fortæller Christian.

I morgen tager de også imod donationer, hvis man har lyst til at give en donation til Ønskefonden.

Christian fortæller MigogAalborg, at 501st Legion: Danish Garrison blandt andet også deltager i et kæmpe Star Wars optog i København til maj.

Der deltager hele 7 garnisoner fra hele verden … og datoen? Det bliver selvfølgelig May the Fourth  (… be with you)

Hvad: Mød figurerne fra Star Wars
Hvor: I hele Aalborg Centrum
Hvornår: Lørdag d. 15. december fra 11-15.