Voldsom interesse: Alimentum fik stjernen – og blev væltet af bookinger

Hvem er Aalborgs lykkeligste mand lige nu?
Denne højhellige tirsdag i juni kunne et rigtig godt bud være Søren Birch.
Han er træt, stemmen er hæs – men smilet kan høres i telefonen. Det blev en lang nat. Mandag aften fik hans restaurant Alimentum sin første Michelinstjerne, som den første nogensinde i Aalborg.
“Det blev da lidt sent i går. Jeg var først i seng 03.30. Vi kørte hele vejen tilbage til Aalborg og fejrede det med holdet. Der blev ikke sparet på noget,” fortæller han.
Prisuddelingen fandt sted ved den nordiske Michelin-uddeling i Odsherred.
“Det var lidt syret, jeg fattede det ikke, da restaurantens navn blev råbt op. Jeg gik bare derop. Jeg kunne ikke huske noget bagefter. Heldigvis blev jeg mindet om det senere på aftenen.
Det betød virkelig noget at få lov at fejre det med hele teamet i Aalborg. Det er dem, der har været med til at få stjernen hjem,” siger Søren.

Har kæmpet for overlevelse
Alimentum åbnede i 2019 og har siden kæmpet for både gæster og koncept.
Og for at overleve.
Der er truffet mange svære beslutninger undervejs – bl.a. tidligere i år, hvor man fjernede ti pladser, skabte et nyt loungeområde, og hvor køkkenets linjer blev strammet ind.
Alt sammen i jagten på den famøse stjerne.
“Vi har manglet mange gæster de seneste par måneder. Hvis restauranten skulle overleve, så skulle vi have den her stjerne,” siger han.
“Det er det værste, man kan gøre – at pille ved konceptet. Men vi gik all in. Man skal tro på det, man laver, er det rigtige. Og samtidig være villig til at justere. Man skal heller ikke være for fin til at rette til.”
Mailindbakken taler sit tydelig sprog
Og effekten er ikke udeblevet.
Søren Birch åbnede sin indbakke i morges og fik syn for sagen.
“430 bookinger. Juni, juli og august er fyldt ud – frokost og aften. Det var det, vi vidste, stjernen kunne gøre,” siger en glad Søren.
Det handler dog om mere end fyldte borde. Søren Birch har boet hele sit liv i Aalborg og ser stjernen som noget, der også kan løfte byen.
“Gasto-turisme er kæmpe i København. Nu må vi se, om det her også rykker noget heroppe. Det kunne jeg virkelig håbe.”
“Mere vil have mere”
Selvom den første stjerne stadig skal bundfælde sig, kigger han allerede fremad. Der er ingen planer om at hvile på laurbærrene.
“Jeg tror aldrig, jeg rigtig får stillet min sult. Vi er på niveau til én stjerne – hvorfor skulle vi ikke gå efter nummer to?”
Men han er også ærlig om prisen. De seneste måneder har krævet alt.
“Utallige timer om ugen de sidste tre-fire måneder. Med tre børn og en kone. Det hele skal hænge sammen. Jeg kan ikke blive ved med at løbe 100 kilometer i timen. Så rammer jeg en mur på et tidspunkt.”
Derfor er det også nu, balancen skal findes.
“Det hele skal lige lægge sig. Vi skal gøre det, vi altid har gjort. Kunsten er at holde fødderne på jorden og ikke lave alt for meget om.”