Aalborg får ny gourmetrestaurant: Tabu-profiler går solo med egen restaurant

Skrevet af: Michael Qureshi
Simon Bjerre Pedersen og Søren Birch: Fotograf Svenn Hjartarson
Simon Bjerre Pedersen og Søren Birch: Fotograf Svenn Hjartarson

Aalborg får meget snart en ny restaurant i gourmetkategorien.

Navnet bliver Alimentum, og det bliver to profiler fra Restaurant Tabu, som starter deres helt eget solo-projekt.

Det er Søren Birch som skal stå for køkkenet, og Simon Kvist Bjerre som tager sig af restaurantchef-stillingen.

Alimentum satser på skæve kvalitetsmenuer, der også kan tilpasses naboerne Musikkens Hus’ og Nordkrafts rytme, forestillinger og koncerter.

Udlejeren, Valhal Estate, medinvesterer aktivt i troen på at kunne hjælpe Søren og Simons vision, evner og arbejdsvilje positivt på vej.

Mens Aalborg det seneste årti kulturelt har udviklet sig særligt i den østlige del af centrum, er de fleste nye gourmetspisesteder fortsat med at opstå, hvor de altid har været placeret – tæt på Jomfru Ane Gade.

Åbner i det tidligere Asian Grill på Løkkegade

Denne ”selvfølgelighed” laver det kommende ”Alimentum” straks efter nytår for alvor om på.

Lige nu er det godt nok stadig murbrokker og støv, der præger den tidligere Asian Grill på Løkkegade 23, hvor Tabu’s netop afgåede restaurant- og assisterende køkkenchef Simon Kvist Bjerre og Søren Birch er ved at afslutte den sidste nedbrydning.

Begge havde sidste dag på Tabu i går fredag 30. november.

De to – og håndværkerne, der skal nyindrette – har rigtig travlt.

Allerede onsdag den 9. januar åbner de to deres lille nye, meget personlige gourmetrestaurant, Alimentum, efter en god måneds effektiv ombygning og adskillige måneders kreativ planlægning.

Og altså også forudgående nedbrydning, som de to selv har stået for i deres sparsomme fritid.

På Alimentum, der simpelthen betyder ”Mad” på latin, vil fokus være på enkle højkvalitetsserveringer med få elementer baseret på deres personlige fortolkning af Nyt Nordisk Køkken og Sørens ”skæve” tilgang til hvilke spændende lokale og bæredygtige råvarer, der smagsmæssigt kan sættes sammen.

Samt ikke mindst Simons flair for vin- og hjemmelavet saftmatch og nærværende tjenerskab. Med deres flotte CV’er, vil de to som Søren siger ”ikke servere andres mad men udforske uden bånd.

Der er brug for high end i den del af byen

Musikkvarteret skriger efter high end.

Men bare rolig de to kommer kun til at servere noget, som de er overbeviste om, at den kvalitetsbevidste og nysgerrige restaurantsgæst vil nyde.

”Gedigne håndplukkede nordjyske råvarer fra småproducenterne. Fisk, spændende og veltilberedte kødudskæringer, grøntsager, frugt og mejerivarer krydret med lidt lux som kaviar og trøfler.” forklarer Søren Birch.

Han stiller tallerkner med en forbavsende anretning af tatar, østers og syltede asier på bordet foran deres medinvestorer med en tilføjelse:

”Men gæsterne skal overraskes. Og det kræver ekstra meget forarbejde med bl.a. prøvesmagningerne, så serveringerne sidder lige i skabet,

Personligt, urbant og bæredygtigt

De kommende Alimentum-gæster vil i det lille hyggelige restaurationslokale visuelt bl.a. blive mødt af både rå mursten og et skovtema i tapetet, der også skal op, og desuden en væg med masser af grøn bevoksning.

En klar henvisning til det både urbane og bæredygtige.

Og så vil stedets 2 sæsonbetonede menuer blive serveret fra det delvist åbne køkken – på Douglas-plankeborde kreeret af en snedker i Hjortdal, der også er inde over et flot stykke drivtømmer, der snart skal op og pynte i loftet.

Interiøret bliver mere kreativt velovervejet, intimt og stemningsfuldt end kostbart. Den korte fem retters menu kan tempoet i køkkenet sagtens nydes før forestillingerne i Nordkraft og Musikkens Hus. 9 retters menuen kræver hele aftenen.

”Gæsten skal primært betale for, hvad de spiser og drikker og vores arbejde med det,” understreger Simon.

Han fortsætter

”Oplevelsen skal være personligt værtskab. Vores gæster skal føle, at de næsten spiser hjemme hos Søren og Simon.”

Søren supplerer.

”Tabu har været et par superfede, travle år for os begge med masser af positive erfaringer og inspirerende og spændende gastronomi. Vi kan kun ønske dem allesammen fortsat held og lykke. Nu er det imidlertid tid, at vi prøve vores egne ideer af.”

 Udlejere som business angels

Alimentum er i øvrigt stiftet som et aktieselskab sammen med ejendomsinvesterings- og administrationsselskabet Valhal Estate med udlejningskontor, der samtidig er nærmeste nabo.

Her så direktør og stifter, Conny Lindholt, og direktør Martin Verwohlt en mulighed for at engagere sig som mere end alene udlejere, da Søren og Simon forhørte sig om de 100 m2 grillbar-lokale i den flotte ejendom.

”De udstrålede tydelig vilje, know how og havde en klar plan bagved, som vi gerne ville understøtte.

De to er gudsbenådede restaurantfolk og kunstnere på deres felt, der er villig til at lægge mange arbejdstimer for deres drøm.

Vi kan så hjælpe med økonomistyring uden at gå på kompromis med kvaliteten,” siger Conny Lindholdt med 25 års erfaring i ejendomsbranchen, inden hun i 2016 stiftede Valhal Estate.

Ledelsen i Valhal Estate får serveret af de to profiler. Fotorgaf Svenn Hjartarson

Selskabet råder over ejendomme med ca. 200 lejemål i Aalborg og Hjørring. Fra ungdomsboliger til herskabslejligheder samt altså erhvervslejemål i en del af stueetagerne.

”Vi vil i forhold til ambitiøse nye forretninger udover udlejning også gerne kendes som business angels, der hjælper unge, nye, ambitiøse virksomheder med rådgivning og evt. finansiering. Her er vi overbeviste om, at Alimentum kan fungere som et godt pilotprojekt, forklarer Conny Lindholdt.

Nordjylland største: Vind en tartelet-middag for to

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

”Nogen tar’te’let, andre tager det tungere…”

Og andre tager det altså bare til next level.

Dette må være starten på eventyret om Nordjyllands største tartelet, der kom til verden i starten af juni måned.

Restaurant Kronborg, der vel mest af alt er kendt for sin idylliske placering på Egholm, har gennem en længere periode rørt grundig rundt i gryderne og på denne måde arbejdet sig mod at skabe den helt perfekte kæmpe-tartelet.

Inspirationen er fundet på Bornholm, der eftersigende skulle have landets største. Restaurant Kronborgs bliver dog uden tvivl en stærk konkurrent i feltet.

”Bornholm har noget tilsvarende, men jeg bad Torben fra Othello Bageriet om lige at lave den en tand vildere,” fortæller restauratør på Restaurant Kronborg, Kasper Kristensen.

Og uden at have sprunget hovedspring i bornholmer-udgaven, så tør vi godt garantere, at den aalborgensiske udgave ikke kommer til at skuffe.

Vi har selvfølgelig prøvekørt den.

Hjemmelavet nationalklenodie

Den sprøde skal og det bløde fyld komplimenterer hinanden perfekt, og der noget næsten majestætisk ved at spise et så stort nationalklenodie – og så med direkte udsigt til Limfjorden.

Tartelet-fyldet er selvfølgelig af den hjemmelavede slags.

“Vi har smagt os frem til den helt perfekte høns i asparges, og den er lavet helt fra bunden med hønsefond og ekstra kærlighed,” forklarer Kasper.

Et nyt familiemedlem, der uden tvivl ville gøre enhver madglade bedstemor stolt – helt inde i hjertet.

Nordjyllands største tartelet koster 125 kr. og kan kun købes på aftenkortet fra torsdag-lørdag fra juni og frem til og med august. Er et halvt kilo tartelet ikke nok, kan man tilkøbe en ekstra for 98 kr.

Restaurant Kronborg har åbent alle dage til frokost, og onsdag aften er dedikeret til Stegt Flæsk ad libitum.

I juni, juli og august er der åbent torsdag – lørdag til aften, hvor man blandt andet kan nyde Nordjyllands største tartelet.

Du kan booke bord lige her.

Konkurrence

I samarbejde med Restaurant Kronborg har vi fået æren af at udlodde 4 x 2 tartelet-middag.

Dvs. at fire heldige vindere kan invitere deres største og respektive tartelet-fan på en middag, de nok sent vil glemme.

I hvert fald ikke før, at den halve kilo tunge kleppert er faldet helt til bunds i mavesækken.

Du deltager ved at finde vores Facebook-opslag og:

  • Svarer på spørgsmålet: Hvad vejer Nordjyllands største tartelet?
  • Skrive navnet på den person du tror, kan spise sig igennem den …

Havnestemning og madboder: Nyt område på årets Nibe Festival

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Nibe Festival lancerer i år et helt nyt område, hvor gæsterne bliver budt velkommen med bølgeskvulp og mågeskrig.

Når gæsterne om godt et par uger indtager Skalskoven til årets udgave af Nibe Festival, møder de som noget af det første én af årets største nyheder på festivalområdet.

Det nye område kommer til at indeholde både barer og flere madboder, alt samlet under ét navn: Havnen.

“Havnen bliver et helt område, der kommer til at emme af havnestemning; der kommer et fyrtårn, der bliver siddepladser lavet ud af gamle joller, der bliver pyntet med diverse ruser, net, bøjer og meget mere,” fortæller Jannie Dallgaard, der er afdelingsleder for barer og boder på Nibe Festival.

Der er tænkt ud af boksen

Netop fyrtårnet, som er lavet af Erhvervsskolerne i Aars, kommer til at havne en prominent placering på området.

Øverst er det indrettet med både lys og tågehorn, men nederst er tårnet indrettet som bar, hvor gæsterne kan få slukket tørsten.

“I forhold til mad og drikke har vi forsøgt at tænke ud af boksen.

Vi oplever tit, at vores gæster logisk nok færdes i grupper, hvor alle ikke nødvendigvis har lyst til det samme på menuen, når vi snakker om mad og drikke.

Derfor vil der i havneområdet være syv små ”fiskehytter”, hvor der kan købes mad og drikke for enhver smag,” forklarer Jannie Dallgaard.

Endnu mere økologi

Hun lover, at udvalget bliver varieret, lækkert og noget kendt med et twist.

I forhold til maden har teamet prioriteret at opgradere på råvarerne, så der er mere økologi på menu og drinkskortet.

Fire af hytterne vil sælge mad, mens de sidste tre kommer til at sælge forskellige drinks.

Med til området hører også en vaskeægte havneknejpe ”Skuden Alba”, hvor der er fed stemning og håndbajere med sidevogn i massevis.

”Skuden Alba” bliver placeret, hvor Mexibaren tidligere har hørt hjemme.

“Området kommer til at spænde over mange forskellige oplevelser og der bliver noget for enhver smag. Samtidig er det et område, der har potentiale til at udvikle sig over tid.

Vi har lagt vægt på at skabe nogle miljøer, så gæsterne har lyst til at opholde sig i området og får mulighed for at tage en puster.

Der bliver kælet for detaljen, og det er vigtigt, at gæsterne på festivalen får en fornemmelse af dette,” slutter Jannie Dallgaard.

Aalborg Havn og Springeren er samarbejdspartnere på området.

Smæk for skillingen: Profiler står bag Aalborgs nye restaurant i ikonisk bygning

Skrevet af: Michael Qureshi

Engang var bygningen med udsigt til Havnefronten kendt for at være buffet-himlen i Aalborg.

Casa Blanca tronede i det hvide “slot”, og stedet summede af liv. Siden steg niveauet på gastronomien i Aalborg, og billige buffeter blev skubbet til side af nye ambitiøse spisesteder.

I dag er niveauet tårnhøjt på restaurantfronten, og om ganske få uger åbner byens nye restaurant med ambitionen om lave god mad til skarpe priser.

Menukortet kommer til at have mange lækre retter, men priserne holdes på et niveau hvor alt fra børnefamilier, unge studerende til alle andre kan være med.

Erfarne folk står bag

Den har “vi” måske hørt før. Men når man kigger på navnene bag Aalborgs nye spisested SMAEK, så behøver man i hvert fald ikke frygte for kvaliteten på maden.

I front bliver det Mikkel Jensen med fortid på Ruths Hotel, Restaurant Mest og senest Restaurant Rusk, hvor han var køkkenchef.

Som sparringspartnere og medejere har han Mads Hyllested fra Applaus og Bistro Dejavu samt Kim Jeppesen og Anne Menendez fra Nam og Restaurant Menendez.

Det er et wow-team i Aalborg, som har overtaget de berømte lokaler Ved Stranden 4, efter Sørensens drejede nøglen om tidligere på året.

Åbner allerede om få uger

SMAEK åbner allerede 2. juli, lige før Aalborg er vært for Tall Ships Races.

Restauranten kommer til at have åbent alle ugens syv dage med morgenmad, brunch, frokost, aftenmenu og i weekenderne bliver der cocktail-lounge med DJ og well shaken prisvenlige cocktails efter midnat.

Både Mads Hyllested og Kim Jeppesen understreger, at det er Mikkel Jensen, der bliver ansigtet uadtil, og klart ham der vil være mest på SMAEK.

Men de er et fælles hold, der skal skabe en succes i den ikoniske bygning, og derfor bliver det et mix med, at være med i tingene, mens der stadig er fokus på de øvrige forretninger.

Mange lækre retter på menukortet

Kigger man på menukortet er det blandt andet med to retter fra 200 kr. eller tre retter fra 225 kr.

Forretter er alt fra koldrøget laks til cremet skaldyrssuppe. Hovedretterne veksler med alt fra dagens fisk, rissoto til en lækker burger.

Skal man sammenligne det med noget genkendeligt matcher det meget godt, hvad fremadstormende Madklubben har stor succes med i København og Århus.

Nu får Aalborg så et koncept, der minder om med nogle navne i teamet, der borger for kvalitet.

Længe været en drøm

Mikkel Jensen er i fuld gang med at gøre SMAEK klar til åbningen.

“Det har længe været min drøm at åbne min egen restaurant. Og her har vi fundet en nyt koncept, som kan favne Aalborgs mangfoldighed – både hvad angår kvalitet og pris,” fortæller han.

De erfarne samarbejdspartnere er helt enige;

“Konceptet er klart, og ideen er god. Dén rejse ville vi gerne være en del af og støtte op om,” fortæller Anne Menendez fra Restaurant Nam og Restaurant Menendez.

Mads Hyllested fra Applaus og Bistro Dejavú stemmer i;

“Aalborg er klar til et sted som SMAEK, hvor man kan droppe ind og få et godt måltid mad hele ugen uden at man behøver at gå og planlægge det mange uger i forvejen.”

Lækker mad til små penge

Konceptet er velsmagende mad til små penge, hvor alle kan være med.

“Jeg tror på det ukomplicerede måltid. Det behøver ikke være hverken svært og dyrt.

Det skal være muligt at gå ud og få en ægte smagsoplevelse til små penge.

På SMAEK har priserne et niveau, så man kan tillade sig gå ud at spise på en helt almindelig onsdag,” fortæller Mikkel Jensen, som har taget initiativ til projektet.

Kan nydes på den kæmpe terrasse

Lørdag og søndag serveres morgenmad fra kl. 9.00. Fredag og lørdag kan du komme forbi til velsmagende cocktails og tonerne af weekend indtil kl. 03.00.

Afhængigt af vejret kan både morgenmad, frokost og cocktails nydes indenfor i varmen eller udendørs på den kæmpe terrasse med plads til mange gæster.

SMAEK åbner på Ved Stranden 4, og det nye og anderledes koncept gør, at initiativtagerne ikke er bekymrede for at rykke ind i det ellers så omdiskuterede hus ved havnefronten

“Det er en af Aalborgs absolut bedste lokationer. Den solbeskinnede terrasse er perfekt til gode frokoster, receptioner og sommerfester.

Indenfor kan vi både have plads til store og små hold af spisegæster, samtidig med at vi kan lave plads til større lukkede selskaber,” fortæller Mikkel Jensen.

SMAEK på Ved Stranden 4 slår dørene op tirsdag d. 2. juli og holder Grand Opening til Tallships dagene, bl.a. med DJ og helstegt pattegris for kun 145 kr. pr. mand torsdag – fredag d. 4.-5. juli under The Tall Ships Races.

Du kan allerede nu booke bord til Aalborgs nye restaurant – lige her

Du kan også tjekke menukortet her