Afspærrer i to dage: Forsvaret foretager sprængninger i stort skovområde

Skrevet af: Redaktionen
Foto: Aalborg Kommune
Foto: Aalborg Kommune

I løbet af onsdagen er der afspærret i et større skovområde i Aalborg Øst og i morgen torsdag vil det være i 9000 Aalborg.

Der skal nemlig foretages såkaldte kronesprængninger i Lundby Krat-området tæt ved Gistrup i dag onsdag d. 23. oktober og torsdag d. 24. oktober Poulstrup Sø i 9000 Aalborg.

Aalborg Kommune har igangsat processen med at sprænge træer de næste to dage for at hjælpe naturen på vej.

Derfor fortager Forsvaret de kontrollerede sprængninger, hvor man vil høre brag og ikke mindst opleve afspærringer.

Kronesprængninger er en manøvre, der ved brug af dynamit efterligner de biologiske processer, som indtræffer fx efter et lynnedslag, eller når træer flækker i et stormvejr.

Vil skabe levesteder med sprængninger

Skov- og Landskabsingeniør Lars Delfs Mortensen fra Park & Natur forklarer;

“Når vi går ind i skovene og foretager os så drastiske tiltag, som at ødelægge eller skade træer, så har det et helt særligt formål. Nemlig at skabe levesteder.

Vi mennesker er simpelthen for gode til at rydde op i og nyttiggøre naturen.

Derfor mangler naturen levesteder i form af hulheder, revner og halvrådne træer for en række arter.

Vi laver i dag en langt mere ekstensiv skovdrift med fokus på at pleje naturen og kunne egentlig bare vente 20-50 år på, at det sker af sig selv, men vi risikerer, at flere af de organismer, som mangler levestederne, til den tid vil være helt forsvundet.

Derfor tager vi nu også mere eksplosive metoder i brug, for at sikre og skabe et større indhold af biodiversitet på vores arealer nu,” fortæller Lars Delfs Mortensen, og han fortsætter:

“F.eks. er hulheder i træer levested for flagermus, hulduer, skovmår og mange insekter og smådyr, mens dødt træ er levested for spætter, vedsvampe, mange truede biller og andre smådyr, som mosskorpioner, barktæger og svirrefluer,” slutter han.

God træning for Forsvaret

Selve sprængningerne foretages af enhed 3 Panseringeniør Kompagni fra Ingeniørregimentet, der skal træne sprængning af objekter.

Ligesom Aalborg Kommune ser de en positiv effekt i at foretage sprængninger i en kommunal skov.

“Vi står altid overfor udfordringer med restriktioner, når vi skal gennemføre sprængninger i egne områder.

Reglerne er selvfølgelig til for at tilgodese borgere i områder omkring øvelsesterræner, men vi kommer ikke uden om, at det har ind-virkning på, hvad vi kan, vil og gør.

I kommunale områder er det til tider nemmere, da det ikke sker så ofte og kun vil være i meget korte perioder om året,” fortæller oversergent Mathias Guldbæk fra Ingeniørregimentet.

Kronesprængningerne er også en del af 150 års jubilæum for Park & Natur Aalborg Kommune.

Officielt: Træningscentre og svømmehaller må åbne på mandag

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Tidligere i dag kunne vi meddele, at Regeringen var klar til at åbne alle indendørs idrætsfaciliteter, som en del af genåbningens fase 3.

Og lørdag aften er de allerede nået til enighed med Folketingets partier.

Regeringen og Folketingets partier er netop blevet enige om at fremrykke åbningen af fitnesscentre, svømmehaller og legelande til 8. juni, oplyser Kulturministeriet.

“Jeg er rigtig glad for, at vi nu igen kan spille badminton, dyrke fitness, yoga eller tage en tur i svømmehallen rundet omkring i Danmark.

Vi trænger til at komme i gang igen, og det er godt, at det nu kan lade sig gøre på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde, lyder det fra kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse.

Aftalen indebærer alle indendørs idræts- og fritidsfaciliteter:

Spillehaller, lege- og badelande

Svømmehaller

Sportshaller

Træningscentre

Kulturministeriet oplyser til TV 2, at der endnu ikke er udarbejdet retningslinjer for indendørs sportsaktiviteter, men at planen er, at de ligger klar mandag.

Fristende sommernyhed: Kom til rosé ad libitum på Budolfi Plads

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Finder der noget bedre end et køligt glas rosé på en solbeskinnet terrasse?

Det skulle da lige være fri rosébar i 3 timer på en af byens bedste adresser.

Den hede sommerdrøm bliver til virkelighed på næste lørdag, d. 13/6, hvor man fra 15.30 – 18.30 kan nyde alt det rosé man vil for 299 kr.Aktuel.

Aktuel er et af de absolut bedste steder at nyde solen, maden og lidt koldt at drikke.

De har bl.a. en fuldstændig fabelagtig terrasse, og ikke mindst et populært koncept, hvor gæsterne selv er med til at vælge, hvad de vil spise til morgen, middag og aften – man vælger typisk 3 retter, hvor man så kan smage en masse forskelligt.

Men de våde varer, har de altså også fuldstændig styr på.

I går kunne vi skrive, at DMI regner med, at sommervarmen vender retur i næste uge – så det ligner en fuldstændig oplagt mulighed for at nyde lidt lækkert i glasset, godt vejr og (forhåbentlig) godt selskab.

Ejer Lars Helmuth lover, at fri rosébar vil være et tilbagevenende event i løbet af sommeren.

Men de gode nyheder stopper ikke der.

Aktuel er nemlig også klar med det nye koncept Terrassen.

Cocktailbar, DJ og fed stemning

En af byens bedste terrasser skal naturligvis udnyttes i det danske sommervejr, og på fredag den 12/6 fra klokken 15.30 er Aktuel klar med den første officiele udgave.

Vi kan blandt andet se frem til cocktailbar under ledelse af Dennis Messerschmidt, DJ Tom NeedleSplit og naturligvis også en fristende rosébar.

Vi spår et stensikkert sommerhit i Aalborg!

Alene i Vildmarken med et twist: DR søger nye deltagere

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Andreas Roosvall
Foto: Andreas Roosvall

Alene i Vildmarken er et af DR’s mest populære TV-programmer, og seersuccesen har indtil videre haft fire sæsoner på bagen.

Serien går i al sin enkelhed ud på, at 10 deltagere bliver overladt til sig selv i den norske vildmark, hvor de så skal forsøge at overleve så længe som muligt – med et minimum af hjælpemidler og uden kontakt med andre mennesker.

Rekorden i den danske udgave af programmet er 60 dage, og den har du nu mulighed for at slå.

DR og tv-produktionsselskabet United søger nemlig nye deltagere til programmet.

Sådan melder du dig til

Denne gang søger de faktisk nye makkerpar til ‘Alene i Vildmarken’, og det kan være par i alle mulige konstellationer, lige fra vennepar, brødre/søstre, fætre/kusiner, kæreste- og ægtepar, samt forældre/børn.

“Den yngste af jer skal være mindst 21 år – og I skal være stærk motiverede til et eventyr sammen. Som deltagere finder I selv mad, bygger jeres shelter og klarer jer ude i den rå natur,” skriver DR om kravene.

“I skal selv filme hinanden og jeres oplevelse; både når det går op og ned og fortælle om det til seerne.

Så har I modet og stædigheden til at holde ud, selv når forholdene kan blive svære, så hører vi gerne fra dig,” skriver de.

Hvis du har modet til at prøve kræfter med vildmarken, skal du sende en mail til alene@unitedtv.dk, hvor du fortæller om jer som makkerpar og jer selv og jeres erfaring med med vildmarken, samt jeres styrker og svagheder – hver for sig og sammen.