Årsopgørelsen lander om lidt: Nu kommer Skat med klar opfordring
Den officielle melding er, at årsopgørelsen kan ses på skat.dk mandag den 11. marts 2024.
Men sædvanligvis og ifølge eksperter kan du flere dage i forvejen gå ind og tjekke, om du skal have penge tilbage.
Årsopgørelsen kan meget vel være klar i aften, men allerede nu – fredag formiddag – er der op mod en halv times kø til TastSelv, hvor tusindvis af danskere venter på at få adgang.
Det får fagdirektør i Skattestyrelsen, Jan Møller Mikkelsen, til at komme med en klar opfordring til danskerne; vent med at logge ind.
“Årsopgørelsen for 2023 er ikke åben endnu. Vi arbejder på at få systemerne klar og lover, vi nok skal give besked, så snart vi åbner, siger han til TV 2.
Flere nyheder på årsopgørelsen
Når der så bliver åbnet, skal man som altid være opmærksom på at tjekke oplysningerne igennem og indtaste de informationer, Skattestyrelsen ikke automatisk får.
Det kan fx være kørselsfradrag, servicefradrag eller tab og gevinster på værdipapirhandel.
Årsopgørelsen for 2023 indeholder også nye elementer; fx. har forældre nu digital adgang til årsopgørelsen for deres børn og unge under 18 år. Sådan lød det for nylig fra Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.
Samtidig er skat.dk udviklet, så brugeroplevelsen fungerer bedre på mobil og tablet, og siden er desuden forbedret for borgere med synshandicap. Og fra i år kan årsopgørelsen ses og rettes på engelsk.
Oversættelsen af årsopgørelsen til engelsk er en god nyhed for både de mange internationale lønmodtagere i Danmark og andre ikke-dansktalende, der får bedre mulighed for at håndtere deres skattebetaling digitalt på lige fod med dansktalende skattebetalere.
Oversættelsen gælder for den borgerrettede del af TastSelv – herunder de sider, hvor der kan foretages indbetalinger til Skattestyrelsen.
Her er de mest typiske rettelser
I 2022 foretog 75 pct. af borgerne ingen eller kun ganske få ændringer i deres årsopgørelser, men af de fradragsfelter, borgerne typisk retter i, er befordringsfradrag og servicefradrag, de flittigst brugte.
Her tog hhv. 1,15 mio. og 364.000 borgere fradrag ved årsopgørelsen for 2022.
Derudover fylder aktier og investeringsbeviser også en hel del; godt 1,2 mio. borgere handlede med aktier i 2022, heraf skulle knap 200.000 selv oplyse Skattestyrelsen om gevinster og tab, hvis de havde solgt aktier.
“Handel med aktier og andre værdipapirer er langt mere tilgængeligt end tidligere. Tommelfingerreglen er, at handler man aktier på et reguleret marked og investeringsbeviser via en dansk bank eller børs, får vi oplysningerne automatisk.
Handler man aktier, der ikke er optaget til handel på et reguleret marked eller via en udenlandsk platform, skal man selv oplyse om gevinster eller tab,” lyder det fra Jan Møller Mikkelsen, fagdirektør i Skattestyrelsen, i pressemeddelelsen.
Tidslinje for årsopgørelsen:
- Januar: Skattestyrelsen modtager oplysninger fra fx arbejdsgivere og banker
- Februar: Skattestyrelsen samler de modtagne oplysninger og laver skatteberegninger
- 11. marts: Årsopgørelsen er klar og kan ses i TastSelv på skat.dk
- Frem til 12. april: Årsopgørelsen sendes efter åbning ud på papir til borgere, der er fritaget eller ikke omfattet af Digital Post
- Fra 12. april: Udbetaling af overskydende skat
- 1. maj: Frist for at rette i årsopgørelsen
- 1. juli: Frist for at udfylde oplysningsskema for selvstændige, borgere med udenlandsk indkomst eller ejendom, visse boligudlejere m.fl.
- 1. juli: Frist for indbetaling af restskat uden procenttillæg
Kilde: Skattestyrelsen
Årsopgørelsen er skræddersyet
Når Skattestyrelsen åbner for adgangen til årsopgørelsen, bliver borgerne mødt af en personlig status på baggrund af de godt 290 mio. oplysninger, styrelsen modtager hvert år.
Engang bestod årsopgørelsen af op mod 66 felter, som de hver eneste skulle forholde sig til, men i dag er årsopgørelsen skræddersyet, så der i gennemsnit er mellem tre og 12 felter at tjekke.
“Det skal gerne være enkelt at betale sin skat og svært at lave fejl, og det hjælper de mange automatiserede oplysninger med at sikre.
Samtidig har vi de seneste år skræddersyet årsopgørelserne og fjernet felter, så det både bliver lettere at overskue, og risikoen for fejl eller forsøg på snyd bliver reduceret,” udtaler Jan Møller Mikkelsen, der samtidig peger på, at langt de fleste indberetter korrekt:
“Otte ud af ti borgere gør det efter bogen. De sidste hjælper vi på vej med vores mange digitale kontroller.”
I de felter, hvor borgerne selv kan rette eller indtaste oplysninger, er der indbygget godt 750 forskellige digitale kontroller, der på forskellig vis stopper indtastninger eller screener for uregelmæssigheder.
De digitale kontroller aktiveres godt to mio. gange årligt og betød i 2022 regulering af uberettigede beløb i årsopgørelsen for 360 mio. kr.
Skattestyrelsen åbner officielt for årsopgørelsen mandag den 11. marts, hvor mere end 400 medarbejdere vil sidde klar til at hjælpe borgene på sociale medier, chat og telefon.
Men hvis alt går, som det plejer, åbnes der altså allerede fredag aften.
Når årsopgørelsen er klar, kan du tjekke, om skal have penge tilbage lige her