Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Klar til Tour de France?: Her er Aalborgs vildeste ”bjerge”

Af Stine Kjølby Christensen

Uanset om du allerede har gjort racercyklen sommerklar eller er mere en sofa-fan af Tour de France, er der nok mange af os, der kan genkende tanken om at sidde foran tv’et hver sommer og tænke:

“Hvor stejlt er det egentligt? Kunne jeg nå toppen?”

Lad os slå én ting fast først, så ingen er i tvivl: I Aalborg har vi ikke bjerge – men vi har nogle ordentlige bakker.

Selvom vi aldrig helt kan efterabe stjernerne på tv’et, er der faktisk enkelte steder her i byen, hvor du på kortere distancer kan opleve stigningsprocenter, der minder om dem, de bestiger i Touren.

Her kan du teste dine ben og mærke efter, om du tror, du ville kunne klare dette 10, 20 eller endda 70 gange så langt.

Med hjælp fra MyCyclingMoments.com og climbs.dk har vi skabt et lille overblik.

De klassiske: Alpe d’Huez vs. Skovbakkevej og Frydendal

Alpe d’Huez er kendt for sine 21 legendariske hårnålesving ca. 800 km sydøst for Paris, men her i Nordens Paris har vi også vores legendariske sving – eller to.

På Skovbakkevej mødes du af en moderat stigning op mod dobbeltsvinget, inden du drejer rundt og pludselig føles det, som om Skovbakkevej går direkte op i himlen.

Faktisk har Skovbakkevej med sine 8,8% en gennemsnitlig stigningsprocent, der er en anelse højere end Alpe d’Huez (8,1%).

Dog kan Alpe d’Huez levere stigningsprocenter på 15%, og her kommer vi tættest på den korte stigning ved Frydendal, der faktisk har en gennemsnitlig stigningsprocent på hele 11,2%.

Der er dog en væsentlig forskel: Skovbakkevej er 400 meter lang, mens Frydendal blot er 250 meter lang. De bidrager hver især med 28-35 højdemeter.

Til sammenligning er Alpe d’Huez 13,8 km lang og byder på i alt 1.125 højdemeter.

Så på Skovbakkevej og Frydendal kan du få en smagsprøve på, hvad stjernerne i tv’et kæmper med hver sommer, når det bliver rigtig stejlt.

Men der findes også andre typer stigninger.

De forfærdelige: Mount Ventoux og Tourmalet vs. Naurvej og Lerumbakken

I sidste afsnit talte vi om de helt stejle procenter, men i dette afsnit vil vi fokusere på bjergene, der både stiger meget og er lange.

Mount Ventoux, også kendt som “Det skaldede Bjerg,” er en af de store klassikere i Tour de France og kan også sammenlignes med Col du Tourmalet.

Disse strækninger er omkring 20 km lange, med en gennemsnitlig stigningsprocent på ca. 7,5% og stejleste stykker på 13-14%. Det er virkelig udfordrende.

Her i Aalborg minder det os om både Naurvej og Lerumbakken.

Mens nogle kender Naurvej som bakken, der fører op til statuen Noahs Ark i Mølleparken, er det for os mest den bakke, vi kortvarigt har kigget på, inden vi gik videre med kage i hånden fra den bager, der tidligere lå ved foden af bakken.

Klar til Tour de France?: Her er Aalborgs vildeste ”bjerge”

De fleste kender dog Lerumbakken i Nørresundby, måske ikke altid ved navn, og måske har du ikke kørt hele stigningen, men de fleste genkender den som bakken, der fører op til Skansen.

Mange er dog drejet af halvvejs hen mod svømmehallen, mens de har kørt om kap med vennerne. Lerumbakken strækker sig faktisk hele 400 meter.

Naurvej er 350 meter lang, og ligesom Lerumbakken, Ventoux og Tourmalet starter stigningen med det samme – og det føles som om, at den aldrig slutter.

Lerumbakken byder på en gennemsnitlig stigningsprocent på omkring 8,3%, og Naurvej når faktisk op på 9,4%.

Så i gennemsnit byder de på lidt mere end både Tourmalet og Ventoux, selvom sidstnævnte har maksimale stigningsprocenter på 14,1% og 13,3% i løbet af deres ca. 20 km.

Selvom det måske ikke lyder sjovt, findes der faktisk endnu længere og mere udfordrende stigninger. For at finde et match bevæger vi os dog lidt uden for Aalborg.

De modbydelige: Col du Galibier vs. Rebild Bakke

Hvis du endnu ikke har fået kaffen galt i halsen og stadig har mod på en dag med bjergene i Alperne og Pyrenæerne, så vil Col du Galibier måske ændre din holdning.

34,7 km!

Ja, du læste rigtigt.

Col du Galibier er måske den mest udfordrende stigning af dem alle. Den strækker sig over ca. 35 km med en gennemsnitlig stigningsprocent på 5,6% og stykker med op til 13,1%.

For at finde noget, vi kan sammenligne med, ser vi uden for Aalborg – nemlig til Rebild Bakke.

Klar til Tour de France?: Her er Aalborgs vildeste ”bjerge”

Vi vælger Rebild Bakke af flere årsager. Dels fordi den danske bakke faktisk kan matche bjergene i gennemsnit, og dels fordi du på Rebild Bakke kan prøve en stigning, der er længere end 1 km.

Før du når Hotel Comwell, Rebild Bakker og Rebild by, skal du overvinde en strækning på 1,09 km med en gennemsnitlig stigningsprocent på hele 6,1% og derfor 67 højdemeter i alt.

På den sidste, meget stejle del når stigningsprocenten faktisk op på 10,3%, så det er en hård afslutning på en mere end dobbelt så lang stigning som dem i byen.

Vi håber, at du er blevet endnu mere klar til Tour De France efter at have læst denne guide.

Hvis ikke for at cykle, så blot for at have endnu bedre samvittighed over at blive hjemme i sofaen.

Del artikel

Andre læser også