Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Aalborgs første veganske foodtruck er på vej: Hjælp VeganDóttir med at komme i mål

Af Nathalia Hentze Nielsen
Teamet bag VeganDóttir: Rasmus, Kolbrún og Paula
Teamet bag VeganDóttir: Rasmus, Kolbrún og Paula

I 2017 rullede den første rigtige food truck gennem gaderne i Aalborg, og siden dengang har vi også kunne byde velkommen til den enormt populære Chuck Wagon.

Chuck Wagon er især kendt for de amerikansk-inspirerede burgere, hvor store mængder af kød og ost er stjerne-ingredienserne.

Men hvad, hvis man slet ikke er til kød eller godt kunne tænke sig at prøve en mere plantebaseret kost?

Indtil nu har der været få muligheder i byen for at nyde virkelig velsmagende, plantebaseret mad, som er lavet fra bunden, men det kommer snart til at ændre sig – med lidt hjælp fra aalborgenserne vel og mærke.

VeganDóttir (der på islandsk betyder “veganer-datter”) er en ny vegansk food truck, som håber på at køre Aalborg tynd med sund og lækker mad til SU-venlige priser.

Det er islandske Kolbrún Gunnarsdóttir, der i samarbejde med Rasmus Raspel og Paula Uspenski har startet det bæredygtige projekt, og de forsøger at indsamle 50.000 kr via Coop Crowdfunding for at få drømmen til at gå i opfyldelse.

“Vi har i mange år ment at Aalborg manglede et bæredygtigt sted med lækker mad til gode priser, som selv dem på SU kan overskue, så det har vi arbejdet på at skabe i et års tid nu.

Vi glæder os til at realisere det,” fortæller Kolbrún Gunnarsdóttir med en begejstring, som man fornemmer gennemsyrer hele projektet. 

Bæredygtigt koncept på fire hjul

Kolbrún, Rasmus og Paula har lidt over 40 dage til at indsamle det fulde beløb og med tanke på at de allerede har modtaget over 20.000 kr fra ganske almindelige danskere, er de godt på vej mod at realisere målet om at blive Aalborgs første veganske food truck.

“De penge vi samler ind via crowdfunding, forsalg af vores mad og levering til events vil gå til opstarten af vores koncept – herunder startkapital til selve madvognen, som vi har fundet og lavet en aftale omkring,” siger Kolbrún om kampagnen og tilføjer:

Hvis vi når at indsamle mere end 50.000 kr, går de til køkkengrej og mad dispensers til vores zero waste købmandsafsnit.”

Aalborgs første veganske foodtruck er på vej: Hjælp VeganDóttir med at komme i mål
Grøntsagerne høstes fra en permahave i Nordjylland.

Hvad købmandsafsnittet er for en (grønt)sag, kommer vi ind på senere … Hovedingrediensen i VeganDóttir er nemlig takeaway maden.

For at lave plantebaseret takeaway skal man selvfølgelig bruge planter, og her tager trioen skridtet videre fra økologi.

Deres grøntsager vokser i en såkaldt permahave i Nordjylland, hvor alle planter har et nytteformål; fra at blive brugt i madlavning til at tiltrække insekter og hente kvælningsstof i luften.

Det betyder at vores mad bliver af højere kvalitet end økologi, da grøntsagerne som vi primært benytter os af er dyrket uden giftstoffer og med omtanke for økosystemerne,” forklarer Kolbrún.

Burger, sandwich og alverdens retter

Når VeganDóttir får hjul at rulle på, kommer madvognen til at holde på Gabels Torv og Frederikstorv samt til forskellige events rundt om i landsdelen.

Her vil de fast have burgere og sandwiches på menuen og også “dagens ret” og “dagens kage”.

Sidstnævnte koncept med dagens ret er en alternativ måde at undgå madspild ved at tage udgangspunkt i, hvad de har af grøntsager, og hvad der er i sæson.

Aalborgs første veganske foodtruck er på vej: Hjælp VeganDóttir med at komme i mål
Noget af VeganDóttirs udvalg: Burger med vegansk ost

Plantebøfferne varierer eksempelvis alt efter, hvilke grøntsager de har tilgængelige og kan være lavet af rødbeder, kartofler og svampe for at nævne nogle eksempler.

Dagens ret kan være alt fra supper til grøntsagslasagne, pastaratter, pizza og madpandekager med grøntsagsfyld.

Priserne er noget alle kan være med på med retter fra 30 kr og op til 75 kr.

Klar i maj

Lykkes VeganDóttir med at indsamle det fulde beløb, regner iværksætter-trioen allerede med at være klar til at lange planteburgere over disken i maj i år, men ambitionerne strækker sig langt længere end food truck’en.

Der skal også sælges lokale grøntsager og udvalgte tørvarer i vognen helt uden nogen engangsemballage; et fænomen, der også kaldes “emballagefri købmand”, “bulk store” eller “zero waste”.

“Vi har bemærket at mange unge aalborgensere undgår engangsemballage, når de handler ind i København og Aarhus.

Den service har vi valgt at koble på vores koncept, så det bliver langt nemmere at handle ind på en bæredygtig måde, ” forklarer Kolbrún Gunnarsdóttir.

Drømmene stopper dog ikke der.

“Vi drømmer om at udvide vores koncept i fremtiden.

Vi vil gerne holde til i faste lokaler forskellige steder i Danmark som zero waste butikker og caféer, men man må jo starte et sted, og vi starter her med en food truck.”

Du kan hjælpe VeganDóttir med en donation her.

Støt med alt fra 20 kr og opad og modtag forskellige rewards som opskrifter, gavekort og levering til events.