Vi har testet: Her får du Aalborgs bedste jordbærtærte
Solrige dage, duften af friskslået græs og ikke mindst smagen af søde jordbær – lagt på en sprød mørdej med mazarinbund og et generøst lag luftig vaniljecreme.
Intet symboliserer den danske sommer bedre end en lækker jordbærtærte, der med sin søde og saftige smag indkapsler essensen af sommer i Danmark.
Derfor har vi naturligvis kastet os ud i at smagsteste et udvalg af byens jordbærtærter, for at finde frem til sommerens favorit.
Vi blindtestede tærterne, og kendte derfor ikke bageren bag, før vi var færdige.
(OBS: Torsdag den 8. juni er testen opdateret med fem nye steder)
Kvickly
Her har vi en heavy fætter! Det er da trods alt et slags kompliment til Kvicklys jordbærtærte.
Jordbærrene var til gengæld ret blege, mens cremen egentlig både så og smagte okay af vanilje.
Grunden til, at kagen er så tung, skyldes sandsynligvis den stenhårde og ret tørre bund. Til Kvicklys forsvar, så forstod vi ved købet, at kagen var fra dagen forinden, hvilket muligvis kan forklare tørheden.
Ikke en prangende oplevelse desværre.
Dog vil vi gerne fremhæve den lækre chokolade mellem bunden og cremen, der havde et godt knæk.
Pris: 95 kr.
Byens Brød og Kager
Denne jordbærtærte var vi spændte på. Den havde nemlig fået mange anbefalinger efter vores første guide.
Jordbærrene var voldsomt store, og smagte faktisk virkelig godt!
Det samme syntes vi desværre ikke om kagecremen. Den smagte nemlig af flødebolleguf, hvilket vi bestemt ikke mener, at en klassisk jordbærtærte-creme skal smage af.
Det betød også, at kagen var helt ekstremt sød og de ellers gode jordbær kom slet ikke til sin ret, fordi det søde overdøvede resten.
Øv!
Pris: 90 kr.
Bauns Bageri
Lad os være ærlige og sige, at denne jordbærkage ikke var kærlighed ved første blik fra os.
Som testens eneste var tærten dækket af en tyk, rød frakke af glace, der bredte sig henover jordbærrene. Ikke noget vi umiddelbart var store fans af, men det måtte jo komme an på en prøve. Så overfladiske er vi heller ikke!
Desværre blev vi ikke gladere for tærten i takt med, at vi lærte den at kende. Glacen (eller nærmere “geléen”) var virkelig tyk, mens kagecremen var klistret, og smagte af den slags, man bruger i lagkager.
Ikke engang de smagsløse jordbær kunne trække oplevelsen op. Bunden var okay, men desværre ikke i så høj grad, at det kunne redde resten.
Pris: 95 kr.
Bilka
Wow! Her var faktisk en kage, der var flot. Én man ville være stolt over at sætte frem på havebordet, når alle de sultne gæster var ankommet.
Derudover havde Bilkas bud på en jordbærtærte et meget generøst lag af kagecreme, hvilket vi heller ikke havde noget klager omkring.
Men … Allerede ved første bid blev vi skudt tilbage til start. Trods det pæne udseende, var indersiden ikke noget at råbe hurra over.
Mængden af creme var god, men desværre smagte den nærmest ikke af vanilje – nærmere flødeskum, hvilket ikke er det, vi drømmer om på en jordbærtærte.
Bunden smagte til gengæld meget gennemtrængende af marcipan.
Til gengæld er Bilkas jordbærtærte testens billigste, så hvis du blot skal have fat i én, for at nyde synet af den, så er det den helt oplagt.
Pris: 69 kr.
BreadByKaerup
Forventningerne var store til det lille mikrobageri på Kastetvej.
BreadbyKaerup specialiserer sig nemlig i lækkert bagværk, og når man kun har jordbærtærter i ét begrænset tidspunkt om året, så må de da være gode!
Det var de så også. Bunden lignede en lille tartelet, og smagte fantastisk godt af … Ja, alt muligt lækkert.
Smagsmæssigt var det i hvert fald tydeligt, at BreadByKaerup går efter gode råvarer, men alligevel delte kagerne også vandene.
En del af smagspanelet var helt oppe at ringe over bunden, der smagte så sommerligt og med en lækker undertone af hyldeblomst. Ikke specielt klassisk, men om ikke andet rigtig lækkert.
Andre mente, at de var så langt fra den klassiske tærte, at den slet ikke kunne kategoriseres som en jordbærtærte.
Alle var dog helt enige om, at de godt kunne have klaret lidt mere af den ellers velsmagende creme.
Pris: 40 kr.
Føtex, Slotsgade
Umiddelbart var redaktionen enige om, at kagen var ret flot og æstetisk i sit udseende med de små, søde sommerjordbær og en dejlig gylden creme.
Smagsmæssigt havde ingen af os desværre lyst til at råbe hurra.
Både bund og creme var virkelig blød og kedelig, og smagte nærmest af ingenting. Det blev en oplevelse, hvor man nærmest ikke kunne skille bund og creme fra hinanden.
Faktisk var det mest smagen af smør, der trængte igennem i kagecremen, og ikke ét vaniljekorn kunne vi hverken se eller smage.
Selv jordbærrene smagte træls og var overmodne, så vi var mildest talt ikke imponerede.
Pris: 95 kr.
Fru Søgaard
Vores første indskydelse var, at der dælme var noget gods i den!
Bunden var meget kompakt og tyk, og ikke en klassisk jordbærtærte med mazarinbund. Derudover var der noget kransekage-lignende dej ovenpå den tykke bund.
Det smagte af godt, gammeldags bagværk, men blev simpelthen en for tung omgang.
Alt i alt var Søgaards bud på en jordbærtærte godt, men var langt fra den klassiske, vi efterlyste.
Er man den modige type, så er den dog helt klart en smager værd – dog var vi alle enige om, at det ville klæde den med meget (!) mere creme.
Pris: 4 for 120 kr. (og nok noget mindre for færre …)
Guldbageren, Kastetvej
Guldbagerens bud på en klassisk jordbærtærte var helt sikkert testens grimme ælling. Desværre blev den heller aldrig den smukke svane, vi havde håbet på.
Egentlig smagte jordbærtærten meget, som man kan forvente det af en jordbærtærte. Og hvis du købte den med hjem, så var der nok hverken nogen, der havde brokket sig eller jublet i vilden sky.
Den var i det hele taget meget neutral i både smag og udtryk, og trods den massive mængde kagecreme, var det desværre ikke nok til, at vi forelskede os.
Pris: 80 kr.
Lagkagehuset
Det er sjældent, vi hader Lagkagehusets bagværk – det indrømmer vi gerne.
Men hvad sker der så, når man ikke ved, at det er Lagkagehuset, og man skal bedømme udelukkende ud fra smag og udseende?
I Lagkagehusets tilfælde gjorde det ikke den store forskel. På redaktionen var vi meget enige om, at det her altså var en god jordbærtærte med de helt rette proportioner.
Mazarinbunden var helt klassisk lækker, mens cremen (der smagte virkelig meget af vanilje) delte vandene. Nogle mente, at den var for sød, mens holdets sukkergrise var helt solgte.
Alle var dog enige om, at jordbærrene var lidt smagsløse og kedelige – så skal man op på fuld plade, så skal de altså skiftes ud med nogle sjovere … eller også kommer det af sig selv, når jordbærsæsonen er på sit højeste.
Pris: 120 kr.
Othellobageren
Udseendesmæssigt minder Othellobageriets jordbærtærte om sådan en, man ville være stolt af at tage med hjem til sin bedstemor.
Pakket sirligt ind i en fast form og med et ellers meget anonymt udseende. Men hvordan smager den?
Bunden var i og for sig egentlig okay i smagen. Ikke én, der på nogen måde udmærkede sig hverken på den gode eller dårlige måde.
Othellobageriet har droppet den klassiske kagecreme, og i stedet erstattet den med en mere fluffy, lyserød mousse.
Lad os være ærlige: Den kunne vi ikke så godt lide.
Den smagte mest af alt af yoghurt og var ret syntetisk – ikke lige det, vi forbinder med en traditionel jordbærtærte, der helst skal være frisk og lækker, hvis du spørger os.
Pris: 105 kr.
Penny Lane
Udseendesmæssigt blev denne den klare vinder. Wow, den er flot!
“Man kan se, at den har de bedste jordbær” blev der sagt, før vi overhovedet havde smagt den. Men denne overfladiske observation holdt altså stik.
Jordbærrene, som vi ved er fra Føltved, var så solmodne og lækre, og en perfekt mængde luftig creme – med god smag af vanilje – gjorde dem blot endnu bedre.
Penny Lanes bund er dog meget kontroversiel. Man kører nemlig med en nøddebund, der endte med i den grad at dele vandene på redaktionen.
“Det kan jeg ikke lide” sagde den ene.
“Det kan jeg rigtig godt lide!” sagde den anden, og insisterede på at give 8 ud af 6 stjerner.
Drømmer du om en klassisk jordbærtærte, så skal du ikke vælge Pennys. Er du mere innovativ i din tankegang, så er den dog et godt bud.
Pris: 135 kr.
Salling
Jordbærtærten fra Salling havde vi hørt godt om på forhånd, så den turde vi godt at kaste os ud i.
Men kan det passe, at sådan et detailbageri kan følge med de tunge kage-mastodonter i byen? Det skulle vise sig.
Allerede da tærten blev skåret ud, var vi ellevilde. Et helt perfekt chokoladeknæk lød, da kniven gik gennem den, og vi blev enige om, at den måtte være perfekt tempereret.
Cremen var gylden og meget plettet, hvilket jo er et kompliment, hvis man er vaniljegal, som os – og den smagte også derefter.
Bunden var relativt tynd, men også virkelig god – og så var jordbærrene meget lækre og smagsfulde.
Faktisk havde vi ikke en finger at sætte på noget på Sallings jordbærtærte, og alle seks i panelet var enige: De havde lavet den bedste jordbærtærte af dem alle.
Pris: 109 kr.