Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Har du set den?: Aalborg ZOO efterlyser sjælden fugl

Af Aske Bisgaard Pedersen
Arkivfoto
Arkivfoto

Aalborg Zoo er mandag morgen kommet med en efterlysning.

De beder nemlig offentligheden om hjælp til at finde Danmarks mindste ugle, kirkeuglen.

Tidligere var kirkeuglen den mest almindelige ugle i Jylland, men nu findes kun en ganske lille bestand tilbage, som primært er koncentreret i Himmerland.

Det skriver Aalborg Zoo i en pressemeddelelse.

Livreddende førstehjælp

Har du kirkeugler på din ejendom, vil Aalborg Zoo derfor meget gerne høre fra dig.

Kirkeugler er meget stedfaste og deres jagtområder er ikke ret store, derfor har de behov for at landskabet omkring reden tilbyder et solidt og varieret fødeudbud hele året rundt.

De seneste årtiers landskabsudvikling har skabt svære betingelser for de danske kirkeugler, da deres levesteder forringes eller forsvinder.

Med Aalborg Zoo i spidsen udføres der derfor i øjeblikket livreddende førstehjælp til de trængte ugler.

Arbejdet består af tilskudsfodring med daggamle kyllinger, for at sikre et tilstrækkeligt fødegrundlag, som kan hjælpe med at øge overlevelsen af ungerne, samt opsætning af redekasser, der afhjælper manglen på naturlige steder at placere en rede.

Det er projektkoordinator Frank Skaarup, som har kontakten til såkaldte kirkeugleværter og rådgiver om fodring og opsætning af redekasser.

National indsats

Kirkeuglen og dens tilbagegang har også fået opmærksomhed fra andre kanter.

I 2020 etableredes en national arbejdsgruppe under Vildtforvaltningsrådet, bestående af Landbrug & Fødevarer, DOF, DN, Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Jægerforbund.

Formålet er at sikre et endnu større fokus på at redde kirkeuglen, og i juni 2021 gav miljøminister Lea Wermelin tilsagn om at støtte arbejdet økonomisk.

Pengene går primært til at udføre habitatforbedringer for at sikre de nuværende levesteder for kirkeugle i Himmerland og for at indsamle erfaringer om, hvordan man kan sikre bedre levesteder til kirkeugler andre steder, når bestanden en dag – forhåbentlig – når et niveau, hvor den begynder at genindvandre på andre lokaliteter.

Det vurderes, at for at få en levedygtig og stabil bestand af kirkeugler, at bestanden skal være på over 100 individer.

For at det mål kan lykkes, har kirkeuglerne brug for al den hjælp, de kan få, da genopretningsplanen for arten endnu ikke er fuldt finansieret.

Sådan kan du hjælpe

Har du en kirkeugle eller bor du på en lokalitet, hvor der er kirkeugler i nabolaget? Så kan du hjælpe ved at opsætte en redekasse.

Kirkeuglegruppen råder stadig over uglekasser, som man er meget interesseret i, bliver ophængt.

Mener du, at det er relevant at få ophængt en kirkeuglekasse hos dig, eller har du kirkeugler, som projektet ikke kender til?

Så kontakt Rikke Kruse Nielsen fra Aalborg Zoo på mail rkn@aalborgzoo.dk.

Fakta om kirkeuglen

Kirkeuglen er Danmarks mindste ugle og er ca. på størrelse med en solsort og har en kompakt krop, kort hale, gule øjne og et fladt hoved.

Fjerdragten er brunlig med tydelige striber på undersiden. Flugten er spættelignende med hurtige vingeslag i lange buer.

Har du set den?: Aalborg ZOO efterlyser sjælden fugl
Fotograf: Lars Grøn

Man kan også observere kirkeuglen muse som en tårnfalk, når den jager.

Kirkeuglen ses ofte i dagtimerne, enten på jagt eller siddende på blandt andet hegnspæle eller sten.

Arten er en udpræget standfugl og voksne fugle flytter sig sjældent mere end 10 km væk fra ynglepladsen. Ungfugle på jagt efter territorier og mager, strejfer længere omkring.

Del artikel

Andre læser også