Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Førstepladser på stribe: Aalborg Universitetshospital er bedst på 7 behandlinger

Af Stine Kjølby Christensen

Dagens Medicin har kåret årets bedste inden for 65 behandlinger og undersøgelser, og Aalborg Universitetshospital vinder for behandling af børnecancer og seks andre områder.

Det bliver imødeset med spænding hvert år, når Dagens Medicin udgiver oversigten over, hvorhenne i landet man udmærker sig på de enkelte behandlinger.

Og heldigvis kan Aalborg Universitetshospital også i år bryste sig over at være med helt i top på behandlingskvaliteten.

“Vi er langt fra det største hospital i Danmark. Derfor kan vi ikke bare tage gode placeringer for givet, og det er bare superflot at se, hvordan vores medarbejdere bliver ved med at sætte Aalborg Universitetshospital på landkortet så mange steder.

Det giver en stolthed at sige, at man kommer fra Aalborg UH, når vi mødes med kolleger fra andre dele af landet,” siger sygeplejefaglig direktør Lisbeth Lagoni.

Behandlingskvaliteten bliver vurderet på baggrund af kvalitetsdata og en specialistvægtning af, hvor sigende de enkelte indikatorer er for en given sygdom eller undersøgelse.

“Jeg har aldrig været i tvivl om, at fagligheden på Aalborg UH er høj – flere steder second to none – men derfor er det alligevel en særlig glæde at se det sort på hvidt.

Det er ganske enkelt godt gået og viser, hvad vi kan her i Nordjylland,” siger lægefaglig direktør Michael Braüner Schmidt.

Bedst til børnecancer

Aalborg Universitetshospital placerer sig på en klar førsteplads i Dagens Medicins rangering af de fire centre, som i dag varetager behandlingen af børnecancer i Danmark.

“Vi er meget stolte, og det føles supergodt at få denne anerkendelse af det arbejde, vi gør heroppe i Aalborg, og som vi ved, at vi lykkes rigtig godt med,” fortæller afsnitsledende sygeplejerske på Børne- og Ungeafdelingen, Lotte Frilev.

I den senere tid har der ellers hersket usikkerhed om den fremtidige organisering af børnecancerområdet.

En arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen har nemlig indtil midt på denne uge arbejdet for at samle behandlingen på Rigshospitalet i København ud fra et argument om at sikre den højeste kvalitet.

“Det understreger, at beslutningen om alligevel at fastholde de eksisterende centre giver rigtig god mening. Vi ved, at vores faglighed er i top, og at vi kan levere en mindst lige så god pleje og behandling, som i resten af landet.

Samtidig har vi har et tæt og nært forhold til alle familierne, hvilket blandt andet er muligt, fordi vi er et mindre center,” siger Lotte Frilev.

Hun mener, at netop forholdet til familierne er vigtigt, når man har at gøre med så komplicerede og langstrakte sygdomsforløb som et kræftforløb typisk er:

“Udover at fokusere på barnet eller den unge, så har vi i Børne- og Ungeafdelingen en familiecentreret tilgang, hvor vi lægger stor vægt på at lære familierne godt at kende, så vi ved, hvor der er brug for støtte.

Forældrene bærer et rigtig stort ansvar i den slags forløb, så hvis vi ikke også har fokus på dem, så lykkes det ikke.”

Som noget særligt har Børne- og Ungeafdelingen også etableret et søskendeprogram, der tager hånd om de børn i familien, som ikke selv er syge – men som også rammes af sorg, og som ofte står lidt tilbage, mens familielivet prioriteres omkring den syge søster eller bror.

“Det kan være rigtig svært for dem, så vi prøver at komme rundt omkring hele familien. Det er noget, vi har rigtig gode erfaringer med i Aalborg, og som har stor betydning for, hvordan familierne som helhed kommer igennem sygdomsforløbet,” fortæller Lotte Frilev.

Aalborg UHs placeringer i top-3

Her er alle Aalborg Universitetshospitals top-3 placeringer:

1. pladser

– Isoleret bypass (Thoraxkirurgi)

– Isoleret aortaklapoperation (Thoraxkirurgi)

– Kræft i spiserør, mavemund og mavesæk (Kirurgi/onkologi)

– Kræft i hjernen (Neurokirurgi/onkologi)

– Børnecancer (Pædiatri)

– Corpuscancer (Gynækologi)

– Rekonstruktion af korsbånd (Ortopædkirurgi)

2. pladser

– PCI (Kardiologi)

– Perifer bypass (Karkirurgi)

– Pancreascancer (Kirurgi)

– Blærekræft (Urologi, delt med Rigshospitalet og Aarhus)

– Ovariecancer (Gynækologi)

– Fedmekirurgi (Kirurgi, delt med Viborg)

– Hoftealloplastik (Ortopædkirurgi)

– Knæalloplastik (Ortopædkirurgi, delt med Vejle, Silkeborg og Hospitalsenhed Vest)

3. pladser

– Diabetes hos børn (Pædiatri, delt med Odense)

– Abdominale aortaaneurismer (Karkirurgi, delt med Rigshospitalet)

– Carotis trombendarterektomi (Karkirurgi)

– Klapoperation med samtidig bypass (Karkirurgi)

– Brystkræft (Kirurgi/onkologi)

– Prostatakræft (Urologi)

– Myelodysplastiske syndromer (Hæmatologi)

– Kronisk lymfatisk leukæmi (Hæmatologi)

– Fødsler (Obstetrik, delt med Kolding, Viborg, Aabenraa og Aarhus)

– Anæstesi (Anæstesiologi, delt med Esbjerg, Aabenraa og Regionshospital Nordjylland)

Derudover blev Aalborg UH hyldet som samlet vinder af hjerte-karområdet.

Blandt landets store hospitaler placerer Aalborg Universitetshospital sig som nr. 3 samlet efter Aarhus Universitetshospital og Odense Universitetshospital.

Del artikel

Andre læser også