Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Anmelder til politiet: Massivt svindelangreb ramte Aalborg Teater

Af Stine Kjølby Christensen

Lørdag aften kunne Aalborg Teater ånde lettet op: En helt perfekt digital premiere var overstået, og man kunne glæde sig over et gennemsnit på hele 14.000 publikummer, som fulgte forestillingen fra start til slut.

Premieren var så vellykket, at Aalborg Teater i går meldte ud, at de på lørdag gentager succesen med endnu en online forestilling. Denne gang på stykket De skønne dage i Aranjuez.

Men selvom selve forestillingen foregik uden problemer, så var det ikke helt tilfældet på den anden side af skærmen.

Før premieren blev Aalborg Teater nemlig ramt af et massivt svindelangreb på deres Facebook-side, hvor 1800 kommentarer fra falske profiler spredte sig som en steppebrand på teatrets opslag.

Bad om kontooplysninger

Kommentarerne indeholdt et link, hvor man blev bedt om at taste sine kontooplysninger for at kunne se med på forestillingen.

“Angrebet kom i tre bølger. Det første startede allerede nogle dage før premieren, hvor vedkommende begyndte at lave falske events på Facebook.

Det indrapporterede vi selvfølgelig, og så blev de fleste slettet,” fortæller Thomas Villefrance, pressechef hos Aalborg Teater.

“Det andet kom lørdag formiddag, hvor de falske profiler begyndte at lægge links ind til falske websider. Dem kunne vores online redaktør Casper heldigvis nå at slette og blokere i takt med, at de blev lagt op.”

Men selvom det naturligvis var et kedeligt indslag på den dag, hvor fokus og den store glæde skulle være på den kommende premiere, så var det stadig ikke slut.

Kunne ikke følge med

Et par timer før forestillingen gik i luften tog det virkelig fart, og før nogen overhovedet kunne nå at reagere, var Aalborg Teaters Facebook-side blevet totalt spammet.

“Pludselig var der over 100 falske profiler, der hver lagde 10-15 kommentarer op inden for et interval på 1-2 sekunder. Lige pludselig sad vi med 1800 af de her phishing-kommentarer og måtte reagere hurtigt,” fortæller Thomas og fortsætter:

“Det var så voldsomt, at Casper måtte lukke dele af vores Facebook-side ned for at komme det til livs, og det stoppede den værste storm. Herefter måtte han jo så sidde og slette og blokere hver enkelt – så det tog sin tid.”

Aalborg Teater har siden været i kontakt med Nordjyllands Politi, der råder dem til at anmelde angrebet.

“Vi politianmelder det. Vi har jo nogle links til de brugere, der lagde det op, så det kan politiet gå videre med,” siger han.

I forhold til forestillingen på lørdag er teatret ikke skræmt væk af angrebene – tværtimod opruster man med mandskab i tilfælde af, at situationen skulle gentage sig.

“Vi har taget vores forholdsregler i forhold til lørdag, så vi håber, at det bliver lidt mindre kaotisk,” forsikrer Thomas Villefrance.

Er man blandt dem, der fulgte et af de mange, mange links, så skal man hurtigst muligt kontakte sit pengeinstitut og anmelde det til politiet.