Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Skal din opgang være med?: Aalborg Teater søger aalborgensere til ny forestilling

Af Nathalia Hentze Nielsen
Instruktøren bag forestillingen, Kristoffer Lundberg
Instruktøren bag forestillingen, Kristoffer Lundberg

Det kan være frustrerende. Det kan være fantastisk. Og det kan være alt midt imellem.

At bo i en lejlighedsopgang er en ganske særlig boform, som de fleste af os enten har prøvet på et tidspunkt i livet eller stadig befinder os i, og spørger du Aalborg Teater, fortjener det hyldest.

Teatret, der har haft stor succes med deres eksperimenterende livestreams under corona-nedlukningen, har startet et dokumentarprojekt kaldet Livet – en brugsanvisning, hvor de vil udforske en opgang i Aalborg og alle beboernes helt særlige livshistorier gennem personlige genstande.

Til det søger de en opgang, der har lyst til at deltage og blive livestreamet ud i danskernes stuer, og her kommer du, vores kære læser, ind i billedet.

Ønsker du at møde dine naboer på ny og fortælle om de ting, du omgiver dig med – og hvorfor du bor netop der – skal du læse videre.

Vi har taget en snak med forestillingens instruktør Kristoffer Lundberg om lejlighedsliv, corona, og hvad det indebærer at være med i projektet.

En fantastisk arena

Idéen til forestillingen stammer fra en bog af samme navn af den franske forfatter Georges Perec, som omhandler et lejlighedskompleks i Paris. Her følger man en masse beboere samme dag i samme opgang og lærer dem hver især at kende på tværs af hinanden.

Bogen fik Kristoffer Lundberg til at overveje om ikke, man kunne skabe samme fortælling om liv med virkelige mennesker.

“I bund og grund går projektet ud på at vise en almindelig opgang, hvor man bag hver dør finder en masse mennesker med helt særlige livshistorier.

Under pandemien flyttede jeg selv til en ny opgang, og jeg følte mig en smule ensom i lejligheden, fordi jeg ikke kunne sige ‘hej’ til mine naboer. Jeg havde taget for givet, at jeg er omringet af andre mennesker, som jeg ikke nødvendigvis har noget tilfælles med.

En lejlighedsopgang er en helt vildt fantastisk arena, fordi man er en del af et fællesskab, som man nogle gange glemmer, at man kan gøre brug af,” forklarer instruktøren.

Bogen og hans egne oplevelser inspirerede ham til at lede efter de historier og relationer, der findes – eller ikke findes. Man behøver nemlig ikke kende sine naboer eller have nogen relation til dem på forhånd for at være med i Livet – en brugsanvisning.

Find forbindelser til dine naboer

Helt konkret leder Kristoffer Lundberg og Aalborg Teater efter cirka seks lejligheder (meget gerne i samme opgang), som er klar på at lære deres naboer endnu bedre at kende, skabe et nyt fællesskab om et fælles projekt, knytte nye venskaber og selvfølgelig få en helt anderledes oplevelse.

Forestillingen streames den 20., 22., 24., og 26. november 2021 fra hver enkelt lejlighed i opgangen, og skuespiller Lars Topp fra Aalborg Teaters ensemble medvirker også som en samlende fortæller i samarbejde med deltagerne.

Forud for premieren er der naturligvis flere samtaler og prøver, så ingen kastes uforvarende på dybt vand.

“Jeg vil også understrege, at man overhovedet ikke skal kunne spille skuespil eller have lyst til at blive skuespiller. Det vigtigste er at være sig selv og have lyst til at vise os ind i livet bag facaden og finde nogle forbindelser mellem dig og dine naboer,” forklarer Kristoffer Lundberg og tilføjer:

“Sammen prøver vi at finde ud af, hvad det vil sige at bo i jeres opgang for at hylde dette frustrerende, men fantastiske liv.”

Lyder det som noget du kunne tænke dig, skal du først og fremmest hive fat i din opgang, og dernæst sende en mail til opgang@aalborgteater.dk eller ringe til 50 14 23 93.

Skal din opgang være med?: Aalborg Teater søger aalborgensere til ny forestilling
Aalborg Teater PR-foto. Fotograf: Allan Toft.

Bliv nysgerrige på hinanden

At udforske vores liv bag facaden er mere aktuelt end nogensinde givet, hvor lang tid vi har brugt indendørs det seneste halvandet år under corona-pandemien, og corona har bestemt spillet ind på forestillingens tilblivelse.

“Et af de store spørgsmål i bogen (af Georges Perec) er ‘hvad bruger vi vores tid på?’ Vi har alle haft rigelig mulighed det sidste halvandet år til at tænke over tingene og få nye hobbyer, og dette projekt er udsprunget af al den tid, vi har brugt i hjemmet,” siger Kristoffer Lundberg.

Udover at søge forbindelserne, lighederne og forskellene mellem de mennesker, der lever tæt sammen i et etagebyggeri i Aalborg, håber den unge instruktør også at Livet – en brugsanvisning kan inspirere folk til at blive nysgerrige på hinanden.

“På landet er folk gode til at sige ‘hej’ til hinanden, og det glemmer vi i byerne. Vi skal huske på, at der findes helt specielle liv bag alle disse bygninger, og de ikke bare er kedelige mursten. Der er utrolig meget liv bag hvert vindue.”

Læs mere om forestillingen her.

Del artikel