Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Aalborg Sundhedscenter har succes med tiltag: Sund Ung hjælper mange unge

Af Stine Kjølby Christensen

Flere og flere unge mistrives, ligesom antallet af unge rygere stiger, konkrete og hårde facts, der bl.a. betød, at Aalborg Kommune i 2014 oprettede Sund Ung team.

Teamet – som består af fire sundhedsplejersker og én Børn og Unge-læge – tilbyder bl.a. sundhedssamtaler til eleverne på 14 forskellige ungdomsuddannelser i Aalborg Kommune.

Helbred, mental sundhed og trivsel er blandt de emner, der fylder mest for de unge, der henvender sig til Sund Ung.

Der findes ikke lignende modeller andre steder i landet, og Aalborg Kommune er first movers ved at have sundhedsfaglige til stede på ungdomsuddannelserne som et supplement til den støtte og vejledning eleverne kan få fra coaches, mentorer, psykologer og studievejledere.

Aalborg Sundhedscenter har succes med tiltag: Sund Ung hjælper mange unge

For HTX elev Sarah* var samtaler med Sund Ung vejen ud af en stresset periode, hvor tingene var ved at brænde sammen:

”I en periode havde jeg stress, og det var forfærdeligt.

Gymnasiet kan være overvældende, og skolen i sig selv kan være nok til at give stress. Jeg havde svært ved at deltage i timerne, og mine afleveringer var ikke så gode, som de plejede at være.

Jeg valgte at komme til Sund Ung for at få hjælp. Det var nemmere at snakke med en, der ikke var ens forældre. Vi snakkede om, hvordan jeg havde det, og vi fandt sammen ud af, hvad jeg kunne gøre ved det.

I dag har jeg ikke stress takket være Sund Ung” siger Sarah.

En sammenhæng mellem trivsel og helbred

Maria Madsen er én af holdets sundhedsplejersker, og hun har gennem uforpligtende sundhedssamtaler hjulpet mange unge mod et liv med mere mental sundhed og trivsel.

”Det særlige ved Sund Ung er, at vi alle sammen har en sundhedsfaglig baggrund.

Mange ungdomsuddannelser har coaches og psykologer, men med vores baggrund har vi mulighed for at koble den unges trivsel sammen med eventuelle sygdomme og henvise videre, hvis der er behov for det” siger Maria.

De unges stressede liv kan føre til søvnløse nætter, lavt energiniveau og voldsomme humørsvingninger, men af og til findes årsagen i helbredsmæssige forklaringer.

”Indimellem kan store problemer i hverdagen løses ved små reguleringer.

Vi havde eksempelvis en ung fyr, som var meget træt, uoplagt og faktisk ret ked af det i hverdagen. Han blev henvist videre til egen læge, hvor det viste sig, at han havde en stofskiftesygdom.

I et andet tilfælde havde vi en ung pige med dårlig trivsel, og det viste sig efter blodprøver ved egen læge, at pigen havde sukkersyge. Selvfølgelig kommer der også nogle med alvorlige psykiske problemer som selvmordstanker, angst og depression – men så er vi kompetente til hurtigt at kunne sende dem videre i systemet” fortæller Maria Madsen.

Aalborg Sundhedscenter har succes med tiltag: Sund Ung hjælper mange unge

Et godt kort for skolernes studievejledere

Også skolernes studievejledere er glad for tiltaget.

Helle Reese, der er studievejleder på HTX i Aalborg, sætter bl.a. stor pris på at Sund Ung kommer på skolen, og giver eleverne let adgang, hvor de uden ventetid kan få en samtale i trygge rammer de kender:

”Jeg bruger Sund Ung, da det er en fantastisk mulighed for et ungt menneske at få råd og vejledning. Sund Ung er neutral i forhold til hjem og skole, og de har tavshedspligt over for skolen, så de unge skal ikke være bekymret for, om informationerne kommer tilbage hertil” – siger studievejleder Helle Reese.

”De unge kan få luft for deres problemer, som ikke nødvendigvis har noget med skolesituationen at gøre, men som indirekte kan få indflydelse på, at man kan være fuldt tilstede.

Jeg kan høre fra elever, at de bliver mødt i samtalen, de bliver ikke umyndiggjort, og Sund Ung viser tilliden til, at de godt kan selv og er der, hvis de har brug for det. Sund Ung giver dem redskaber til at finde løsninger og de unge får tiltro til at kunne selv og kan få støtte i en kortere eller længere periode” siger Helle Reese.

Tålmodighed er vejen frem

Der går 14 dage mellem besøgene, og det betyder, at eleverne dels har tid til at samle mod og blive motiveret til at kontakte teamet og få en sundhedssamtale og dels har tid til at fordøje samtalen uden at føle sig pressede. Tålmodighed og små skridt er nemlig vejen frem for mange.

Er man motiveret for at få et rygestop er det let at komme i gang, da Sund Ung opretter og tilbyder rygestopforløb på skolerne ved behov. Alene i skoleåret 2017/2018 har der været afholdt 10 rygestophold.

Aalborg Sundhedscenter har succes med tiltag: Sund Ung hjælper mange unge

Simon, der går på VUC, har deltaget i rygestop og er begejstret for tilbuddet.

”Super initiativ at opsøge de unge på uddannelsesstederne og tilbyde gratis nikotinsubstitution. For mig stod det klart, at der ikke var nogen undskyldning længere med sådan et tilbud i baglommen” siger Simon.

Simon var motiveret og klar til rygestop, og det er en vigtig pointe, at de unge selv tager første skridt uden tvang.

”Noget af det vigtigste er, at eleverne er motiverede for at tale med Sund Ung, og selv kan se, at der er et problem. Det er godt, at lærerne opmuntrer eleverne til at få en snak med os, men det vigtigste er, at eleven dukker op efter eget ønske, så er motivationen langt større” forklarer Maria og uddyber:

”Ligesom at nogle kommer og gerne vil tabe sig – så hjælper vi dem med at sætte nogle små, realistiske mål, som kan være med til at motivere dem.

Vi kan altså tilbyde dem nogle redskaber, som de kan bruge, og så kan vi hjælpe dem med fremadrettet at integrere nogle sundere vaner i deres hverdag, der i sidste ende kan hjælpe og styrke dem” slutter Maria.

Kender du – eller er du selv – en ung, som kunne have brug for ekstra støtte på sin ungdomsuddannelse? Se hvordan du kommer i kontakt med Sund Ung her.

Sund Ung’s Facebook.

Sund Ung’s hjemmeside.

*Sarah og Simon er opdigtede navne, elevernes rigtige navn er bekendt af redaktionen.

Del artikel

Andre læser også