Aalborg Streetfood klar fra torsdag: Disse 15 køkkener åbner derude

Skrevet af: Michael Qureshi
Aalborg Streetfood- The Lighthouse åbner på torsdag
Aalborg Streetfood- The Lighthouse åbner på torsdag

Nu får Aalborg endelig sit Streetfood Marked.

Efter den oprindelige åbning blev udskudt fra 25. maj på grund af manglende godkendelse fra brandmyndighederne har der været uvished omkring åbningstidspunktet.

Men på torsdag slår Aalborg Streetfood – The Lighthouse endelig dørene op i Vestbyen.

Det meddeler en af stifterne af det store Streetfood-marked på Skudehavnsvej. Isabel Enevoldsen understreger dog, at der er lidt specielle vilkår omkring åbningen. Det skyldes blandt andet, at der skal bestilles elementer hjem fra udlandet for at få den endelige godkendelse.

“Vi åbner på en dispensation, så i første omgang stiller vi nogle store telte op uden for, da vi endnu ikke har tilladelse til at folk må sidde inden for at spise. Og hvis det begynder at styrtregne, så er det vigtigt, at vi har tag over hovedet til vores gæster. Så man kan stadig smage det lækre mad fra de forskellige køkkener,” siger Isabel Enevoldsen til MigogAalborg.

Der har været stor nysgerrighed omkring hvilke køkkener, der åbner på Aalborg Streetfood – The Lighthouse. Her kan vi eksklusivt fortælle, hvilke steder man kan få mad fra derude.

OBS – Billederne er taget i slutningen af maj op – så der er sket store fremskridt – og er klar til torsdag

Street Sushi

Street sushi serverer sushi af højeste kvalitet, hvor friskheden er i højsæde. Det er forskellige ruller og Nigiri. Udover det er der hjemmelavede forårsruller og Gyoza. Derudover serverer de den helt specielle Wagyue (Kobe) Burger, som smelter i munden, og smager helt fantastisk.

Smørrebrødskartellet

Smørrebrødskartellet serverer ægte dansk smørrebrød når det er bedst, og der er ikke sparret på noget. Der bliver blandt andet serveret smørrebrød med æg og rejer, stjerneskud, roastbeef med hjemmerørt remoulade, nye danske kartofler og Henriks frikadeller.

Indisk

Prassad tager dig med på en rejse til Indien, med indiske specialiteter, som bla. Butter Chicken, Beef Curry og Samosa. Prassad er fra Indien, og han ved præcis hvordan en frisk hjemmelavet Mango Lassi skal smage.

Burgers and Shakes

Hos Zeino får man den klassiske Amerikanske burger, som er så greasy at det drypper, og der skal bruges en hel del servietter. Hertil serveres rustic twister fries, hjemmelavet dips og de lækreste hjemmelavede milkshakes.

 Danyar Fish & Chips

Uni tager os med til Færøerne, hvor fisken fanges på line fra små både og dermed er med til at hjælpe et lille fiskersamfund til at opretholde fangst og udskæring af fisken. Unis far, farbror og farfar har fisket med line i mange år.

Fisken er 100 % økologisk. Han serverer blandt andet også de lækreste glutenfri fiskefrikadeller og store fiskefilleter.

Wok me

Mallika vil trylle med sin wok, og svinge de lækreste ingredienser så duften spredes. Hun er født og opvokset i Thailand, og kom til Danmark da hun var 9 år gammel.

I Thailand er der gadekøkkener på hvert et gadehjørne, så Mallika er godt kendt i dette miljø. Der vil være oksekød, kylling og rejer med nudler og ris samt en masse lækre grøntsager som vendes i wok’en med hjemmelavede saucer.

Stegen og dellen

David startede i de Københavnske gader med sin foodtruck, efterfølgende rykkede han til Århus street food marked. Davids berømte flæskestegssandwich er blevet modtaget meget godt i Jylland.

Han har fået meget omtale i de jyske medier, men også i New York Times. Davids svær er ALTID sprøde, og smagen er himmelsk. Han serverer også kæmpe store frikadellesandwich.

nhmì Bandits

Banditterne er en flok ”unge”, passionerede ildsjæle, som hver især har rejst i Vietnam, og er blevet betaget af deres street food kultur, og har en fælles begejstring for det vietnamesiske gadekøkken.

Banditterne er meget professionelle og deres sprøde baguettes smager virkelig godt, fyldt med friske grøntsager og lækker marineret kylling eller svinekød.

Ugood

Sylvester serverer ugandiske rolex som ikke set før i Danmark. Sylvester er fra Uganda, og han mener at danskerne også skal lære at spise de lækre og berømte rolex. Derudover er der hjemmelavet sukkerrørsjuice, og sweet potato fries.

Nordic pizza

De 3 gæve jyder har rigtig meget erfaring som kokke mange steder i verden. De har en drøm om at lave ægte dansk økologisk pizza, fyldt med kærlighed og friske råvarer. Alt er hjemmelavet fra den økologiske pizzadej til brændenældepestoen, og råvarerne er af højeste kvalitet.

 

Duck it

De berygtede Duck it kommer til Aalborg. Duckfather serverer confiteret and af højeste kvalitet. Denne serveres med blandt andet duck fat fries og duck boats.

Aladdin Grill Adventure

Muhammad er fra Mellemøsten, han tilbereder de lækreste spyd på en kulgrill, maden er hjemmelavet, og der bruges altid friske råvarer. Opskrifterne er fra hans og Laras mødre, bedstemødre og tanter.

Cibus

Cibus betyder mad på latin, og maden har rødder i det sydamerikanske køkken, og byder på lækre hjemmelavede fyldige empanadas, coxinas, ceviche og cassavafries.

The Mexican Donkey

Hvis man ønsker ægte autentisk mexicansk mad, har The mexican donkey speciale i dette, mener bla. New York Times. Her serveres bløde majstacos, rullede burritos og varme quesadillas og ikke mindst hjemmelavet guacamole. Alt er hjemmelavet, og her kan både vegetarer og veganere nyde alt hvad der serveres.

Pita By Foodsteps

Line er uddannet kok, og hun disker op med de lækreste hjemmelavede pitabrød fyldt med lækker kød og årstidens grønt. Alle dressinger er hjemmelavede, og de smager himmelsk. Hertil serveres Wedges og kokosvand.

Der er stadig plads til to køkkener, som man er velkommen til at ansøge omkring. Det kan gøres på email-adresse: lighthousestreetfood@gmail.com

Du kan følge Aalborg Streetfood – The Lighthouse på Facebook her

Isvaffel med Kahlua og vodka: Guf & Kugler lancerer White Russian-is

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Hvis der er noget, der hører sommeren til, så må det enten være en iskold drink eller en læskende is.

Men hvad nu hvis du slet ikke behøver at vælge mellem dem?

Det kan ikke komme som en overraskelse for nogen, at Guf & Kugler i Slotsgade selvfølgelig er klar med endnu en kold sommernyhed: Denne gang er den fyldt til randen med procenter og likør.

Ismutter og Søsterguf har nemlig – i samarbejde med Kastbergs – udviklet en vaskeægte White Russian-is.

1 genstand pr. kugle

En klassisk White Russian består af Kahlua, vodka, sødmælk og isterninger og er efterhånden blevet en vaskeægte cocktail-klassisker.

Men hvad er meningen med en White Russian is? Umiddelbart var vores tanke, at det vel “bare” var en almindelig flødeis, der var tilsat lidt smag af kaffelikør.

Smagen var da også mere end velkendt … men for at være ærlig så er én af glæderne ved en White Russian vel også, at humøret lige stiger et par grader, når man først har drukket den lækre drink.

Der skulle dog ikke gå længe, før netop dette fænomen indtrådte. Den ellers farverige butik tændte pludselig et ekstra bål af glimmer i vores øjne – hvad skete der?

“Jamen, der er cirka 2 cl. sprut i pr. kugle. Det vil sige, at én kugle cirka svarer til 1 genstand,” forklarer Fætter Guf, der er henholdsvis søn og nevø af de to Isdronninger.

“Isen er lavet af økologisk mælk, fløde, Kahlua og vodka – så nej, den er ikke lavet til børn.”

En helt ny verden havde pludselig åbnet sig for os: Vi kunne simpelthen spise is og få en skid på samtidigt? Genialt. Intet mindre.

Man kan selvfølgelig vælge at nyde White Russian-varianten i en klassisk isvaffel eller bæger med guf på toppen, men den kan også indgå i de andre talrige varianter, som Guf & Kugler tilbyder.

Fætter Guf anbefaler især White Russian som en Coffee Frappé, der består af dobbelt espressoshot, mælk, isterninger og – selvfølgelig – en kugle White Russian.

Den har vi selvfølgelig også smagt, og der var noget nærmest symbolsk ved at White Russian kom tilbage i sin flydende form med både gode procenter, lækker kaffe og kold is.

“Den fås selvfølgelig også to-go, så man kan nyde den ved havnen … eller hjemme i sofaen,” forklarer Fætter Guf.

Du kan også få den som en “druknet russer”, som består af en kugle White Russian overhældt med et varmt espresso-shot.

Det var nærmest lige før, at vi selv følte os som et par druknede russere efter at have guffet den til bunds.

Men Fætter Guf havde flere is i ærmet denne højhellige torsdag.

Vi fik nemlig også “lov” til at smage White Russian i den populære “Isdrøm”-udgave, som klassisk består af en isvaffel, is og en valgfri softice med flydende callebaut-chokolade og bolchecrunch.

Afslutningsvis har vi kun én ting at sige om dette: Na zdarovya!

Et friskt pust i gaden: El Mundo har fået en flyvende start

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Jomfru Ane Gade er på både godt og ondt et af byens mest kendte vartegn.

Den er berømt (og berygtet) for at være hele Danmarks festgade, hvor der især er masser af muligheder for unge mennesker i alderen 18-25 år.

Men i marts kunne vi her på MigogAalborg afsløre, at et nyt og spændende koncept åbnede op i de mystiske Gaslight-lokaler, som har fokus på at skabe en fest for de gæster, der måske havde givet lidt op på gaden.

Og det tyder på, at El Mundo har fundet den perfekte cocktail af god dansemusik, hyggelig stemning, lækre drinks og en aldergrænse på 20 år alle dage.

“Vores start er gået over al forventning, og jeg har ikke tal på, hvor mange der er kommet op i baren og sagt ‘tak’, fordi vi har skabt et alternativ her i Jomfru Ane Gade,” fortæller manden bag, Mads Lilholt Kristensen.

Quiz Nights og Happy Hour hver dag

El Mundo er en festoase på hele 250 kvadratmeter, og man går efter at skabe en uformel og festlig stemning, hvor der er plads til alle.

“Vi spiller blandt andet musik, som folk har lyst til at danse til. Alt lige fra Bruce Springsteen, Stevie Wonder til nye kunstnere som Lady Gaga og Ed Sheeran,” siger Mads.

Og selvom El Mundo kun har eksisteret i få måneder, er der allerede mange stamgæster.

“Det er fedt at opleve, hvordan mange af de faste gæster lige tager to eller tre kammerater under armen og kommer op og får en øl eller en cocktail, fordi de synes, at det er et fedt sted, vi har skabt.”

El Mundo har blandt andet stor succes med deres Quiz Nights hver torsdag kl 21.00, hvor der dystes om fede præmier og håneretten blandt vennerne. Det kombinerer rigtig mange med Happy Hour, som varer helt frem til klokken 24.00 fra torsdag-lørdag.

Hver fredag og lørdag er der livemusik fra klokken 21.00.

Du kan læse meget mere om El Mundo her.

Vind billetter til Ed Sheeran

El Mundo vil gerne fejre deres gode start med MigogAalborgs følgere.

Derfor udlodder vi i samarbjede med El Mundo 2 billetter til den totalt udsolgte Ed Sheeran-koncert den 28. juli i Tusindårsskoven i Odense.

Men derudover er der også lækre trøstepræmier. 15 heldige følgere på Facebook vinder nemlig 4 fadøl på El Mundo, så man kan komme ind og opleve den helt specielle stemning i festoasen.

Sådan deltager du:

  • Find opslaget på MigogAalborgs Facebook lagt online torsdag d. 20. juni kl. 16.45
  • Skriv navnet på dem, du helst vil drikke en iskold fadøl eller cocktail med på El Mundo, og vær med i lodtrækningen om 2 stk. Ed Sheeran billetter og 15 x 4 iskolde fadøl.
  • Vi trækker vinderne af både billetter og fadøl på El Mundo torsdag d. 27. juni

Kæmpe fund: Tonstung gravsten dukket op midt i Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Gravstenen er rigt dekoreret med blandt andet Peder Pedersens bogmærke samt de fire evangelister. Til
højre ses evangelisten Johannes. 
Foto Nordjyllands Historiske Museum
Gravstenen er rigt dekoreret med blandt andet Peder Pedersens bogmærke samt de fire evangelister. Til højre ses evangelisten Johannes. Foto Nordjyllands Historiske Museum

I øjeblikket arbejdes der ihærdigt med at lægge ny belægning i Algade ved Budolfi Kirke i Aalborg, og i den forbindelse har arkæologer ved Nordjyllands Historiske Museum kigget med fra sidelinjen.

Der er tidligere dukket adskillelige skeletter og spor af begravelser op, men der kommer også andre interessante ting frem af mulden.

For tæt ved kirken har man nu fundet en mere end to meter lang gravsten.

Helt nøjagtig måler den fundne gravsten 2,15 x 1,40 meter, og den er lavet af enten kalksten eller sandsten, som formentlig er importeret fra udlandet.

Stenen har oprindeligt ligget i kirkegulvet inde i Budolfi Kirke, men er senere lagt udenfor, formentlig i forbindelse med en renovering af kirkegulvet i 1899. Der er derfor ikke fundet jordiske rester af stenens ejermand.

Arkæologer ved Nordjyllands Historiske Museum har fundet en kæmpe gravsten ved Budolfi Kirke. Den har
oprindelig ligget i gulvet inde i Budolfi Kirke, og den blev lagt til minde om kongelig toldinspektør Peder
Pedersen og hustru.
Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Gravstenen bærer præg af at have ligget i kirkegulvet i mange år, og flere steder er teksten slidt helt væk af kirkegængernes fødder. Men man kan stadig læse, at den oprindelig blev lagt over en Peder Pedersen, og at han døde den 8. november 1672.

Med navn og dødsdato kan vi finde ham i andre skriftlige kilder.

I Budolfi Kirkes kirkebog kan man for eksempel se, at han ved sin død boede i Maren Turis Gade, og i begravelsesprotokollen står, at gravstedet og stenen blev købt af hans enke den 11. november 1672.

Kongelig toldinspektør

Men gravstenen afslører også noget andet meget interessant.

Der står nemlig at læse, at Peder Pedersen var ”lige May: Told insp.” – han var altså toldinspektør i Aalborg.

Fra andre skriftlige kilder ved vi, at en Peder Pedersen blev udnævnt til toldinspektør i januar 1661. Han har dermed været den første generation af embedsmænd under enevælden, som blev indført af Frederik 3. i 1660.

Og der er tale om en embedsmand, som har passet sit arbejde godt, forklarer historiker Jakob Ørnbjerg.

”Vi kan nemlig se, at han har ført forskellige retssager mod folk, som har foretaget ulovlig handel ved Limfjorden uden at betale den told, som kongen har haft krav på,” siger Jakob Ørnbjerg.

Selvom der altså ikke er tale om en hr. Hvem-som-helst, og at en gravsten af den her størrelse og placering viser, at han har tilhørt det bedre borgerskab i samfundet, så har han dog ifølge Jakob Ørnbjerg ikke været særlig velstående.

”For vi kan se i skiftet efter ham, at forskellige kreditorer har gjort udlæg i arven. Så han har haft gæld rundt omkring, som arvingerne har været nødt til at betale ud.”

Stenen afslører sjov detalje

Læser man videre i teksten på gravstenen, så nævnes Peder Pedersens hustru Johanne Sørensdatter Weibye også.

Johanne dør først i 1706, og det afslører en sjov detalje. Her kan man nemlig se, at teksten på gravstenen har været præfabrikeret.

Man har skrevet hele teksten allerede ved Peder Pedersens død i 1672, og har så gjort plads til, at man senere kunne tilføje Johannes dødsdag og år.

Arkæologer ved Nordjyllands Historiske Museum har fundet en kæmpe gravsten ved Budolfi Kirke. Den har
oprindelig ligget i gulvet inde i Budolfi Kirke, og den blev lagt til minde om kongelig toldinspektør Peder
Pedersen og hustru.
Foto: Nordjyllands Historiske Museum

I dette tilfælde har man på forhånd hugget ”16   ”, fordi man regnede med, at hun ville dø i 1600-tallet, men har så sidenhen måtte rette 6-tallet til et 7-tal, da hun altså først døde i 1706.

Selvom hustruens navn og dødsdato også står på stenen, så kan man dog ikke være helt sikker på, at hun også har været begravet i kirken ved Peder Pedersens side.

Man ved nemlig fra skriftlige kilder, at hun senere giftede sig igen med en Gert Kellermand, som også boede i Maren Turis Gade.

Den tonstunge gravsten var desværre slået i flere stykker, men den er nu pillet op af jorden og sendt til konservering.

Senere afgøres det, om den skal udstilles på Aalborg Historiske Museum.